Ik ben Bompapatje
Ik ben een man en woon in Wilrijk/Antwerpen (België) en mijn beroep is Gepensioneerd bediende.
Ik ben geboren op 02/10/1953 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Bier, amateurtoneel en schrijfselen.
Ik heb mezelf voorgenomen om gezond en volledig bij mijn verstand 120 jaar te worden
Hier se, hier se een bezoeker se.....
Welkom in mijn nederige blog...
Iets drinken?... Als je een biertje wenst, klik dan even op de foto onder de datum en kies maar... keuze genoeg. Gezondheid!
26-10-2008
Vanaf wanneer ben je alcoholicus? (26/10/2008)
Vanaf wanneer je alcoholicus bent, kan je niet in hoeveelheden uitdrukken. Er is geen kwalitatieve grens. Niet zozeer de hoeveelheid alcohol speelt een rol, wel je persoonlijkheid. Van zodra je de indruk hebt dat je vrijheid beperkt is door je alcoholconsumptie is er een probleem. Wanneer je snakt naar alcohol en het gevoel hebt je drinkgedrag niet meer onder controle te kunnen houden, dan zit je duidelijk in een gevarenzone. Er zijn tal van symptomen die erop wijzen dat iemand ten prooi is gevallen aan alcoholisme. Hier volgen er een paar:
-blijven drinken ook als er niets meer valt te treuren of te vieren,
-meer drinken dan anderen in het gezelschap,
-drinken op tijden dat er gewerkt zou moeten worden,
-niet meer weten wat er de avond voordien is gebeurd (black-outs),
-s morgens drank nodig hebben om een beetje mens te worden,
-uitkijken naar het moment dat je kunt drinken,
-stiekem drinken, drank verstoppen,
-stuurloos, verbitterd en eenzaam worden.
Als alcohol je gedragingen gaat bepalen in plaats van omgekeerd, dan moet je afremmen en je alcoholconsumptie verminderen. Als dat moeilijk lukt, kan je terecht in de hulpverlening.
Bron: Bier en gezondheid (MF en Dr. Stan Amsons, voorzitter VAD)
Of zoals ik altijd al zeg: kunnen drinken is weten wanneer je moet stoppen! Zorg er aub steeds voor dat een goed biertje (of een andere drank) blijft smaken, het moet een genotsmiddel blijven en geen noodzaak worden
Ik weet het, het klinkt misschien een beetje belerend van mij, maar als je bezig bent met zulk een hobby, moet je af en toe eens stil durven staan bij de eventuele gevaren Af en toe eens lekker feesten en uit de bol gaan is OK, maar het heeft zo rap toegeslagen ik heb er zelf al te veel zien aftakelen door een verkeerd gebruik van drank daarom
Nog eens bezig geweest om de index te updaten. We zitten nu aan 1380 bieren en er zijn nog een massa bieren te gaan
Echt goed vooruit gaat het niet dat hebt ge nu als ge meer dan één passie hebt Ik heb namelijk de regie aanvaard voor een toneelproductie van ons theatergezelschap in het voorjaar en dat vraagt ook de nodige aandacht en tijd natuurlijk
Maar tussendoor wordt er natuurlijk ook aan bier gedacht nietwaar
Voor iedereen nog een dikke knuffel op deze Vlaamse knuffeldag
De Half Moon Bay Brewing Company in San Francisco pikt handig in op de strijd tussen Barack Obama en John McCain. Ze heeft twee speciale biertjes op de markt gebracht: Obama Ale en McCain Ale, die beide meedingen voor wat het bedrijf de alection heeft gedoopt. De Obama Ale is volgens brouwer Wayne Meyer een jong bier, dat licht verteert en de McCain Ale is gerijpt en ligt zwaarder op de maag.
In werkelijkheid gaat het om dezelfde bieren, maar in een ander flesje. De winnaar van de alection is Obama. Er zijn vier keer meer bestellingen voor zijn flesje dan voor dat van McCain. McCain zou nochtans iets van bier moeten kennen. Zijn echtgenote Cindy is de erfgename van een Anheuser-Bush-distributiebedrijf...
De ideale bewaartemperatuur voor bier is ergens tussen 4 en 6 granden. Nog lagere temperatuur brengt niet noodzakelijk schade aan het bier, maar ge riskeert wel dat het aroma wordt aangetast.
Wat ge vooral moet vermijden, is een te veel te bruuske temperatuursverandering, want bij een thermische schok van meer dan 10 graden wordt de smaak van het bier gebroken en riskeert ge zelfs dat het bier troebel wordt.
Ook bij het verbruik moet ge er op letten dat de temperatuur geen te plotse verandering ondergaat. Wanneer de bewaartemperatuur niet overeenstemt met de verkozen drinktemperatuur, kunt ge best het bier even laten acclimatiseren.
Binnen het normale temperatuurbereik kunt ge stellen dat de smaak verbetert naarmate de temperatuur hoger is
Dus ge moet een beetje voorzichtig zijn met de temperatuur van uw lekker biertje OK?!
Waarom bier schuimt?... Awel omdat onder invloed van de koolstofdioxide die ontsnapt er bellekes worden gevormd waarvan de wanden bestaan uit verschillende eiwitten en koolhydraten. Die dingen komen in het bier voor zoals dextrines, eiwitten van gerstenmout, ionen uit het water en bittersoffen uit hop. Die stoffen verlagen de oppervlaktespanning van het water, en beletten zo dat er waterdruppelkes gevormd worden.
De wanden van de bellekes zijn echter niet overal even dik. Door de zwaartekracht, de oppervlaktespanning en de beweging van het bier worden de dikkere gedeelten van de bellekes nog dikker zodat ze kapot springen...en dat maakt dus schuim...
Zaols ge weet, is na ne zekere tijd is de dikte van de schuimkraag gehalveerd; dat noemen ze de halfwaardetijd. Een halfwaarde- tijd van 110 seconden wordt door deskundigen als heel goed omschreven...Maar pas op, Brouwers gebruiken soms ook schuimstabilisatoren om die tijd te verlengen.
Weet ge trouwens hoe de schuimring heet die in een proper glas na elke slok achterblijft? Dat noemen ze in een kling. Waarschijnlik is dat afkomstig van het Engelse cling, wat kleven betekent.
Enfin, dat weten we dan ook weeral...spannend hé...tot nog eens?...
Spijtig, maar geen tijd gehad om te bierbloggen en indexen ik ben voor de 25ste herdenking van mijn 30ste verjaardag gaan eten met mijn dierbaarste vrienden en familieleden in de 15de eeuw, dus we waren even onderweg en hadden nogal wat last van een stevige jetlag Maar t was tof, gezellig, lekker, speciaal, origineel, fijn, om te koesteren, maar vooral warm en dankbaar
In twee winkels in Mount Plezant, een gemeente in de Amerikaanse staat South Carolina, is het Belgische bier Satan uit de rekken gehaald omdat er klanten aanstoot aan namen
De General manager van de Piggly Wigglywinkels beweert dat m verontwaardigde klanten verliest en als m één sixpack verkoopt er tegelijkertijd 10 klanten kwaad worden en dat vindt m de investering niet waard t Is tenslotte in het zuiden van de Verenigde Staten, waar dat volgens den importeur - Noble Union Trading - achter elke boom ne Christelijke fundamentalist verstopt zit.
Ook op andere plaatsen in de VS zou het Satan bier omstreden zijn. In Houston heeft de kerkgemeenschap zelfs betoogd om het bier uit de rekken te laten nemen Zo niet zou de kerk de winkels boycotten.
Brouwerij De Block maakt zich voorlopig nog geen zorgen. Het zijn plaatselijk problemen en ze doen voor de rest goei zaken in de VS... Trouwens ze zijn niet de enige hé...er zijn ook nog Duvel en Lucifer en het Franse Bière du Diable
Al goe dat wij er hier een andere, lossere mentaliteit op nahouden; stel u voor
Wist ge trouwens dat de naam Satan eigenlijk verwijst naar het harde labeur bij de stookketels in de brouwerij dat de werknemers vroeger al eens de hel durfden te noemen
Allee, de herfst is begonnen, maar niet getreurd, dit is een goede tijd om aan de index te werken. Ondertussen zijn we aan 1340 bieren gekomen.
De herfst is niet alleen een goede tijd om aan de hobby te besteden, het is een zeer goede tijd voor nogal wat bieren maar daarover gaan we misschien later nog eens chillen we zien wel
Nu ga ik eerst genieten van een Oude Gueuze van brouwerij De Koninck uit Dworp.
Algemeen wordt aangenomen dat bier op wijn venijn geeft en wijn op bier plezier betekend, maar is dat wel waar?...
Er is nooit wetenschappelijk ondezoek naar gedaan want volgens de toxicologen maakt het niet uit of ge eerst bier drinkt of eerst wijn. Het enige dat telt is de hoeveelheid alcohol die je drinkt. Alcohol uit wijn wordt wel sneller in het lichaam opgenomen dan deze uit bier, omdat er in bier meer koolhydraten zit. Maar dat heeft dus geen enkel effect op de hoeveelheid alcohol die gedronken is.
De achtergrond van deze volkswijsheid is eerder historisch. Wijn werd vroeger enkel gedronken door de rijken, terwijl het veel goedkopere bier goed was voor de gewone man...Maar rijke mensen die in financiële problemen kwamen moesten dus overschakelen van wijn naar bier...vandaar dus dat Bier na wijn is venijn eerder op de financiële terugval slaagt...Het omgekeerde geeft natuurlijk plezier, dat hoeft geen uitleg...
Het rare echter is dat niet iedereen er zo over denkt... De Duitsers wel: Wein auf bier das rat ich dir, bier auf wein das lasse sein. Maar de Britten zien het weer eens anders: Beer after wine, and youll feel fine, wine after beer and youll feel queer...maar ja, die rijden dan ook links hé...