Ik ben Bompapatje
Ik ben een man en woon in Wilrijk/Antwerpen (België) en mijn beroep is Gepensioneerd bediende.
Ik ben geboren op 02/10/1953 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Bier, amateurtoneel en schrijfselen.
Ik heb mezelf voorgenomen om gezond en volledig bij mijn verstand 120 jaar te worden
Hier se, hier se een bezoeker se.....
Welkom in mijn nederige blog...
Iets drinken?... Als je een biertje wenst, klik dan even op de foto onder de datum en kies maar... keuze genoeg. Gezondheid!
26-10-2008
Vanaf wanneer ben je alcoholicus? (26/10/2008)
Vanaf wanneer je alcoholicus bent, kan je niet in hoeveelheden uitdrukken. Er is geen kwalitatieve grens. Niet zozeer de hoeveelheid alcohol speelt een rol, wel je persoonlijkheid. Van zodra je de indruk hebt dat je vrijheid beperkt is door je alcoholconsumptie is er een probleem. Wanneer je snakt naar alcohol en het gevoel hebt je drinkgedrag niet meer onder controle te kunnen houden, dan zit je duidelijk in een gevarenzone. Er zijn tal van symptomen die erop wijzen dat iemand ten prooi is gevallen aan alcoholisme. Hier volgen er een paar:
-blijven drinken ook als er niets meer valt te treuren of te vieren,
-meer drinken dan anderen in het gezelschap,
-drinken op tijden dat er gewerkt zou moeten worden,
-niet meer weten wat er de avond voordien is gebeurd (black-outs),
-s morgens drank nodig hebben om een beetje mens te worden,
-uitkijken naar het moment dat je kunt drinken,
-stiekem drinken, drank verstoppen,
-stuurloos, verbitterd en eenzaam worden.
Als alcohol je gedragingen gaat bepalen in plaats van omgekeerd, dan moet je afremmen en je alcoholconsumptie verminderen. Als dat moeilijk lukt, kan je terecht in de hulpverlening.
Bron: Bier en gezondheid (MF en Dr. Stan Amsons, voorzitter VAD)
Of zoals ik altijd al zeg: kunnen drinken is weten wanneer je moet stoppen! Zorg er aub steeds voor dat een goed biertje (of een andere drank) blijft smaken, het moet een genotsmiddel blijven en geen noodzaak worden
Ik weet het, het klinkt misschien een beetje belerend van mij, maar als je bezig bent met zulk een hobby, moet je af en toe eens stil durven staan bij de eventuele gevaren Af en toe eens lekker feesten en uit de bol gaan is OK, maar het heeft zo rap toegeslagen ik heb er zelf al te veel zien aftakelen door een verkeerd gebruik van drank daarom
Nog eens bezig geweest om de index te updaten. We zitten nu aan 1380 bieren en er zijn nog een massa bieren te gaan
Echt goed vooruit gaat het niet dat hebt ge nu als ge meer dan één passie hebt Ik heb namelijk de regie aanvaard voor een toneelproductie van ons theatergezelschap in het voorjaar en dat vraagt ook de nodige aandacht en tijd natuurlijk
Maar tussendoor wordt er natuurlijk ook aan bier gedacht nietwaar
Voor iedereen nog een dikke knuffel op deze Vlaamse knuffeldag
De Half Moon Bay Brewing Company in San Francisco pikt handig in op de strijd tussen Barack Obama en John McCain. Ze heeft twee speciale biertjes op de markt gebracht: Obama Ale en McCain Ale, die beide meedingen voor wat het bedrijf de alection heeft gedoopt. De Obama Ale is volgens brouwer Wayne Meyer een jong bier, dat licht verteert en de McCain Ale is gerijpt en ligt zwaarder op de maag.
In werkelijkheid gaat het om dezelfde bieren, maar in een ander flesje. De winnaar van de alection is Obama. Er zijn vier keer meer bestellingen voor zijn flesje dan voor dat van McCain. McCain zou nochtans iets van bier moeten kennen. Zijn echtgenote Cindy is de erfgename van een Anheuser-Bush-distributiebedrijf...
De ideale bewaartemperatuur voor bier is ergens tussen 4 en 6 granden. Nog lagere temperatuur brengt niet noodzakelijk schade aan het bier, maar ge riskeert wel dat het aroma wordt aangetast.
Wat ge vooral moet vermijden, is een te veel te bruuske temperatuursverandering, want bij een thermische schok van meer dan 10 graden wordt de smaak van het bier gebroken en riskeert ge zelfs dat het bier troebel wordt.
Ook bij het verbruik moet ge er op letten dat de temperatuur geen te plotse verandering ondergaat. Wanneer de bewaartemperatuur niet overeenstemt met de verkozen drinktemperatuur, kunt ge best het bier even laten acclimatiseren.
Binnen het normale temperatuurbereik kunt ge stellen dat de smaak verbetert naarmate de temperatuur hoger is
Dus ge moet een beetje voorzichtig zijn met de temperatuur van uw lekker biertje OK?!
Waarom bier schuimt?... Awel omdat onder invloed van de koolstofdioxide die ontsnapt er bellekes worden gevormd waarvan de wanden bestaan uit verschillende eiwitten en koolhydraten. Die dingen komen in het bier voor zoals dextrines, eiwitten van gerstenmout, ionen uit het water en bittersoffen uit hop. Die stoffen verlagen de oppervlaktespanning van het water, en beletten zo dat er waterdruppelkes gevormd worden.
De wanden van de bellekes zijn echter niet overal even dik. Door de zwaartekracht, de oppervlaktespanning en de beweging van het bier worden de dikkere gedeelten van de bellekes nog dikker zodat ze kapot springen...en dat maakt dus schuim...
Zaols ge weet, is na ne zekere tijd is de dikte van de schuimkraag gehalveerd; dat noemen ze de halfwaardetijd. Een halfwaarde- tijd van 110 seconden wordt door deskundigen als heel goed omschreven...Maar pas op, Brouwers gebruiken soms ook schuimstabilisatoren om die tijd te verlengen.
Weet ge trouwens hoe de schuimring heet die in een proper glas na elke slok achterblijft? Dat noemen ze in een kling. Waarschijnlik is dat afkomstig van het Engelse cling, wat kleven betekent.
Enfin, dat weten we dan ook weeral...spannend hé...tot nog eens?...
Spijtig, maar geen tijd gehad om te bierbloggen en indexen ik ben voor de 25ste herdenking van mijn 30ste verjaardag gaan eten met mijn dierbaarste vrienden en familieleden in de 15de eeuw, dus we waren even onderweg en hadden nogal wat last van een stevige jetlag Maar t was tof, gezellig, lekker, speciaal, origineel, fijn, om te koesteren, maar vooral warm en dankbaar
In twee winkels in Mount Plezant, een gemeente in de Amerikaanse staat South Carolina, is het Belgische bier Satan uit de rekken gehaald omdat er klanten aanstoot aan namen
De General manager van de Piggly Wigglywinkels beweert dat m verontwaardigde klanten verliest en als m één sixpack verkoopt er tegelijkertijd 10 klanten kwaad worden en dat vindt m de investering niet waard t Is tenslotte in het zuiden van de Verenigde Staten, waar dat volgens den importeur - Noble Union Trading - achter elke boom ne Christelijke fundamentalist verstopt zit.
Ook op andere plaatsen in de VS zou het Satan bier omstreden zijn. In Houston heeft de kerkgemeenschap zelfs betoogd om het bier uit de rekken te laten nemen Zo niet zou de kerk de winkels boycotten.
Brouwerij De Block maakt zich voorlopig nog geen zorgen. Het zijn plaatselijk problemen en ze doen voor de rest goei zaken in de VS... Trouwens ze zijn niet de enige hé...er zijn ook nog Duvel en Lucifer en het Franse Bière du Diable
Al goe dat wij er hier een andere, lossere mentaliteit op nahouden; stel u voor
Wist ge trouwens dat de naam Satan eigenlijk verwijst naar het harde labeur bij de stookketels in de brouwerij dat de werknemers vroeger al eens de hel durfden te noemen
Allee, de herfst is begonnen, maar niet getreurd, dit is een goede tijd om aan de index te werken. Ondertussen zijn we aan 1340 bieren gekomen.
De herfst is niet alleen een goede tijd om aan de hobby te besteden, het is een zeer goede tijd voor nogal wat bieren maar daarover gaan we misschien later nog eens chillen we zien wel
Nu ga ik eerst genieten van een Oude Gueuze van brouwerij De Koninck uit Dworp.
Algemeen wordt aangenomen dat bier op wijn venijn geeft en wijn op bier plezier betekend, maar is dat wel waar?...
Er is nooit wetenschappelijk ondezoek naar gedaan want volgens de toxicologen maakt het niet uit of ge eerst bier drinkt of eerst wijn. Het enige dat telt is de hoeveelheid alcohol die je drinkt. Alcohol uit wijn wordt wel sneller in het lichaam opgenomen dan deze uit bier, omdat er in bier meer koolhydraten zit. Maar dat heeft dus geen enkel effect op de hoeveelheid alcohol die gedronken is.
De achtergrond van deze volkswijsheid is eerder historisch. Wijn werd vroeger enkel gedronken door de rijken, terwijl het veel goedkopere bier goed was voor de gewone man...Maar rijke mensen die in financiële problemen kwamen moesten dus overschakelen van wijn naar bier...vandaar dus dat Bier na wijn is venijn eerder op de financiële terugval slaagt...Het omgekeerde geeft natuurlijk plezier, dat hoeft geen uitleg...
Het rare echter is dat niet iedereen er zo over denkt... De Duitsers wel: Wein auf bier das rat ich dir, bier auf wein das lasse sein. Maar de Britten zien het weer eens anders: Beer after wine, and youll feel fine, wine after beer and youll feel queer...maar ja, die rijden dan ook links hé...
Ik ben gisteren weer eens in Brugge geweest en kon het dus natuurlijk niet laten om te gaan biershoppen in de Bottleshop en de 2be in Brugge.We zijn ook nog een biertje gaan drinken in t Brugs Beertje (een aanrader!).
Maar wat ik eigenlijk kwijt wou is
Syntra en het Hoger Instituut voor Bier en Gastronomie bieden weldra, in avondonderwijs wel te verstaan, een academische cursus aan voor Zytholoog (of biersomelier).
Hoewel ons land bekend staat om zijn bieren ontbrak tot nu toe een degelijke opleiding. Een gat in de markt vinden ze bij Syntra, zeker omdat er steeds meer bierrestaurants bijkomen en bieren almaar vaker de plaats van wijn innemen... Maar het juiste bier wordt nog niet altijd bij het juiste gerecht geserveerd.
In een knelpuntsector als de horeca kan het sowieso geen kwaad als je met kennis van zaken aan de slag kunt.
Liefhebbers moeten wel nog even geduld hebben tot november, want pas dan starten de cursussen. Een volledige opleiding bestaat uit vijftig lessen van telkens vier uur... En dat is meer dan de voor een wijnopleiding, maar dat is gewoon omdat bier nu eenmaal een ingewikkelder product is dan wijn.
k zal er eens over nadenken...saluut...Seffens gaan we proeven
Om onze economie nog wat sterker aan te zwengelen zal de Vlaamse regeringaan iedereen 600 Euro belastingvermindering toekennen Als we dat uitgeven aan kleding en speelgoed zal dat geld naar China gaan
Als we dat spenderen aan benzine, zal het naar de Arabieren gaan
Als we er een computer mee kopen, gaat het naar Taiwan.
Kopen we er fruit en groenten mee, gaat het naar Spanje, Frankrijk en Italië
Kopen we er een goede auto mee, gaat het naar Japan
Als we er onnodige rommel mee kopen, gaat het naar Korea
Niets van dat alles zal de Vlaamse economie helpen!...
De enige manier om dat geld hier te houden is door het drinken van onzestreekbieren...
Het Was vanavond Junior Eurosong en ons Leen (mijn dochter) volgt dat graag, dus het moment om nog wat te updaten...
Terwijl zij aan het zien was heb ik mij met de laptop dan maar aan tafel gezet en onzen Tom (mn zoon) is beginnen schaken aan de andere kant van tafel...
Wat knabbels op de salontafel, wat kaarslicht hier en daar en terwijl de mannen met hun hobby bezig waren, volgden ze de wedstrijd mee, zodat het onder ons gedrieën toch nog gezellig was samen
Ge ziet, ne mens heeft echt niet veel nodig
Allee, ga nu maar snuffelen op de bierindex, want we zitten nu aan 1327 bieren
Een dikke proficiat aan de jarige brouwerij De Koninck.
En niet alleen voor hun 175st verjaardag, maar ook voor hun nieuwe bieren Golden Blond en Ruby Red twee pareltjes waar ze erg trots mogen op zijn!.. Zij zullen nog dikwijls mijn glazen vullen Zeker weten
Als t bier bruin of blond in t glas vloeit, als t romend parelt en prikkelend geurt van de hop en van het graan, dan brengen we met heiligend gebaar, voorzichtig, de ogen gesloten, het glas aan de mond. En dan drinken we in teugjes, profijtig, genieten van elke slok, schuimlekkend en smakkend
Wat enkele glaasjes vermogen! De weemoed, het neerslachtige verglijdt in een geestelijke blijheid. Geen beter medicijn voor hem of haar die een tegenslag te verduren krijgt. Goed, zwaar, gezond bier herschept de weifelaar in een welsprekend, durvend iemand. Maar t moet met mate. Want die rijk zijn en verslaafd aan de pint, die worden wezenlijk van vermogend arm
Geen studentikoze avond zonder bier. Want zingt men niet: Het best biertje lust hem niet. Het liefste liedje sust hem niet. Het mooiste meisje kust hem niet. Hoog het glas, hoog het hart, hoog het lied!
Geen gezellige avond thuis zonder bier!...
Aldus zou men een onvoltooid loflied kunnen zingen op de drank, die zo vergroeid is met ons eigen ik, dat hij niet kan weggecijferd worden uit ons bestaan.
Als het over eten en drinken gaat, moeten wij Belgen voor niemand onderdoen. Onze voorouders waren in de tijd van de Romeinen al beroemd omwille van hun mede en bier, dat ze zonder blikken of blozen kwistig door hun keelgat goten, net zoals wij dat vandaag, 20 eeuwen later, nog altijd doen we hebben namelijk de reputatie stevige bierdrinkers te zijn
OK , ge kunt altijd water drinken om de dorst te lessen, en dat is nog goedkoop ook. Maar al van in de oertijd is de mens op zoek naar meer genot. Er is maar weinig waar de mens zoveel vindingrijkheid voor aan de dag heeft gelegd dan aan het bereiden van een drank die hen kon welbehagen (om het woord roes niet te gebruiken), om de dagelijkse beslommeringen even te kunnen vergeten. De oudste bekende gegiste dranken zijn mede, wijn en bier
Mede werd bereid uit gegiste honing en was de drank van de volksstammen uit de bossen, zoals de Kelten.
Bier was oorspronkelijk de geliefkoosde drank van de volkeren aan de Tigris, de Eufraat en de Nijl, omdat zij al aan akkerbouw deden en denodige granen teelden.
De wijn was dan weer de lievelingsdrank van die volkeren die in de warmere, zonnige streken leefden, waar de druif goed kon gedijen.
De uitvinding van deze drie dranken wordt in de mythologie toegeschereven aan Goddelijke inspiratie. Bier en mede waren dan ook de dranken van de goden en dappere krijgers die er in het hiernamaals gulzig van genoten.
Toen de Romeinen hier binnenvielen, waren bier en mede reeds algemeen gebruikelijk. De Toenmalige geschiedschrijvers waren zelfs verbaasd over de grote hoeveelheden die er hier van gedronken werd. Nu waren de Romeinen van thuis uit zelf al stevige wijndrinkers, maar niet in de mate van de gigantische liters bier die onze voorouders konden verzetten
Dus als onze verre voorouders al zo verlekkerd waren op bier, waarom zouden wij dat dan niet zijn?...Alleen wij zijn een beetje slimmer en wijzer geworden; wij drinken het met mate (en wij hebben allemaal véél maten nietwaar?)
Ik heb me nog eens bezig gehouden met mijn bierindex in totaal zitten we nu aan 1304 bieren.
Heu 1304, was het dan geen guldensprorenslag?...Ook toevallig hé; juist op t moment dat al die Vlaams gezinden met hun veloke rond Brussel aan t rijden zijn haha, ik vind dat nu een grappig toeval sé en k heb het er echt niet voor gedaan.
Een ander nieuwtje - dat wel niets met bier te maken heeft, maar ik wil er gerust ene op drinken - is dat mijn oudste zoon gisteren een halve marathon gelopen heeft in de duinen van de Vrouwenpolder (Nederland) in een tijd van 1 uur 32 min 40 sec en daarbij een 20ste plaats liep van 144 deelnemers. Chick hé?...Of mag ik daar voor ene keer niet mee stoefen misschien?
Iedereen heeft al wel eens een kater gehad, nietwaar? ...Verschrikkelijk: een bijna-dood ervaring is dat...met een droge mond, barstende koppijn, elastieken armen en benen, misselijk...en dan met je hoofd in de ge-weet-wel-waar.
Dit fenomeen is van alle tijden. De wetenschap kan veel, maar van een wetenschappelijk verantwoord experiment tegen een kater is geen sprake...Ah ja! De overheden hebben bang dat een experimentele katerkuur zou leiden tot een catastrofale opstoot van drankmisbruik bij de tot nog toe matige drinkers. Katers zijn ten slotte een duidelijk en natuurlijk signaal van ons lichaam dat we op een verkeerde manier met drank zijn omgegaan.
Daarom kan er geen wetenschappelijk onderbouwd middel tegen een kater gevonden worden. De vele onderzoeken naar de gevolgen van alcohol op het lichaam heeft echter veel wetenschappers doen speculeren op de beste remedies.
Er bestaat wel één schuchtere poging om het effect van enkele populaire remedies te onderzoeken...Het tijdschrift New Scientist heeft eind vorige eeuw een dozijn vrijwilligers gevonden (en ik was er NIET bij!) om zich gedurende vier opeenvolgende weekends een fameus stuk in hun voeten te zuipen, waarbij elke week een andere remedie werd getest
Maar hoe het afgelopen is weet ik niet (dekke toch) k zal dan maar gewoon op tijd blijven stoppen zeker... Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.
Wordt Ben Vinken de nieuwe Michael Jackson? (31/08/2008)
Vanaf volgende week is Ben Vinken (56) - een gedreven bierkenner - de wekelijkse medewerker van dmmagazine (een weekend bijlage van de krant De Morgen)
Zowat dertig jaar geleden stapte Ben Vinken de bierwereld in. Hij ging aan de slag bij de toenmalige brouwerij Lamot. Toen die door Juliper werd overgenomen ging hij naar Palm, toen Jupiler samenging met Stella Artois en inbev werd geboren, verkaste hij daarheen. Hij kende ondertussen al één en ander van speciale bieren en zo iemand kon de nieuwe pilsgigant wel gebruiken, maar zijn hart is altijd bij die speciaalbieren blijven hangen.
Toen Michael Jackson het boek Great Beers of Belgium schreef, heeft Ben Vinken het uitgegeven...en het werd een wereldsucces. Michael Jackson heeft enorm veel betekend voor de Belgische bieren. Hij proefde bier zoals wijn, wardoor duidelijk werd hoe complex vooral onze Belgische stijlbieren zijn qua smaak, geur en kleur. Tot dan stond niemand er bij stil welke rijkdom wij hebben in dit kleine landje.
Ben Vinken heeft ondertussen alle 400 Belgische bieren geproefd, gewikt en gewogen, maar wie zijn leermeester, Michael Jackson, bezig zag de laatste jaren kreeg wel enkele bedenkingen bij dergelijke grootmeesters van het bier: een zichzelf verwaarlozende, slordige en duidelijk alcoholische man. Op zijn 56ste vertoont Ben Vinken niks van dit alles volgens eigen zeggen proeft hij wel veel, maar drinkt hij weinig en dan is er nog één van zijn stokpaardjes foodpairing: het laten samengaan van gastronomie en bier.
Wordt hij de nieuwe Michael Jackson van de fles en het glas?...Voor mij alleszins wel Hij heeft me nu al goed gegidst.
Geheelonthouders van middelbare leeftijd (wij dus van seniorennet) kunnen snel de kans op hart- en vaatziekten doen dalen door dagelijks een drankje te nuttigen. Tot deze conclusie komt dr. Dana King van de Medical University of South Carolina.
Uit een onderzoek op liefst 7.500 mensen en dat vier jaar heeft geduurd, bleek dat de matige nieuwe drinkers 38% minder kans hebben om een hartziekte te krijgen dan de mensen die geheelonthouder bleven.
Bij het begin van het onderzoek dronk niemand van de 7.500 personen, maar 6% van hen was begonnen met matig te drinken; maximum één drankje per dag voor de vrouwen en twee drankjes voor de mannen. Ook wanneer de onderzoekers rekening hielden met de fysieke activiteit, de body-mass index en demografische risico factoren bleef het verminderd risico overeind.
De onderzoekers vonden eveneens een verhoging van het gehalte HDL of goede cholesterol.
Hartspecialisten waarschuwen nochtans dat zoiets niet betekend dat alcohol kan beschouwd worden als een geneesmiddel. Slechts voor zorgvuldig geselecteerde personen kan een gezond dieet een beperkte consumptie van alcohol bevatten, ook bij personen die vroeger geen alcohol dronken zegt Dana King. Men moet altijd rekening houden met de gevaren van alcohol, bijvoorbeeld bij personen met leverproblemen of kanker. Geheelonthouders moeten geen alcoholische dranken beginnen te drinken, alleen op basis van deze studie besluit dr. King