Ik ben Bompapatje
Ik ben een man en woon in Wilrijk/Antwerpen (België) en mijn beroep is Gepensioneerd bediende.
Ik ben geboren op 02/10/1953 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Bier, amateurtoneel en schrijfselen.
Ik heb mezelf voorgenomen om gezond en volledig bij mijn verstand 120 jaar te worden
Hier se, hier se een bezoeker se.....
Welkom in mijn nederige blog...
Iets drinken?... Als je een biertje wenst, klik dan even op de foto onder de datum en kies maar... keuze genoeg. Gezondheid!
20-09-2008
Laatste update bierindex (20/09/2008)
Het Was vanavond Junior Eurosong en ons Leen (mijn dochter) volgt dat graag, dus het moment om nog wat te updaten...
Terwijl zij aan het zien was heb ik mij met de laptop dan maar aan tafel gezet en onzen Tom (mn zoon) is beginnen schaken aan de andere kant van tafel...
Wat knabbels op de salontafel, wat kaarslicht hier en daar en terwijl de mannen met hun hobby bezig waren, volgden ze de wedstrijd mee, zodat het onder ons gedrieën toch nog gezellig was samen
Ge ziet, ne mens heeft echt niet veel nodig
Allee, ga nu maar snuffelen op de bierindex, want we zitten nu aan 1327 bieren
Een dikke proficiat aan de jarige brouwerij De Koninck.
En niet alleen voor hun 175st verjaardag, maar ook voor hun nieuwe bieren Golden Blond en Ruby Red twee pareltjes waar ze erg trots mogen op zijn!.. Zij zullen nog dikwijls mijn glazen vullen Zeker weten
Als t bier bruin of blond in t glas vloeit, als t romend parelt en prikkelend geurt van de hop en van het graan, dan brengen we met heiligend gebaar, voorzichtig, de ogen gesloten, het glas aan de mond. En dan drinken we in teugjes, profijtig, genieten van elke slok, schuimlekkend en smakkend
Wat enkele glaasjes vermogen! De weemoed, het neerslachtige verglijdt in een geestelijke blijheid. Geen beter medicijn voor hem of haar die een tegenslag te verduren krijgt. Goed, zwaar, gezond bier herschept de weifelaar in een welsprekend, durvend iemand. Maar t moet met mate. Want die rijk zijn en verslaafd aan de pint, die worden wezenlijk van vermogend arm
Geen studentikoze avond zonder bier. Want zingt men niet: Het best biertje lust hem niet. Het liefste liedje sust hem niet. Het mooiste meisje kust hem niet. Hoog het glas, hoog het hart, hoog het lied!
Geen gezellige avond thuis zonder bier!...
Aldus zou men een onvoltooid loflied kunnen zingen op de drank, die zo vergroeid is met ons eigen ik, dat hij niet kan weggecijferd worden uit ons bestaan.
Als het over eten en drinken gaat, moeten wij Belgen voor niemand onderdoen. Onze voorouders waren in de tijd van de Romeinen al beroemd omwille van hun mede en bier, dat ze zonder blikken of blozen kwistig door hun keelgat goten, net zoals wij dat vandaag, 20 eeuwen later, nog altijd doen we hebben namelijk de reputatie stevige bierdrinkers te zijn
OK , ge kunt altijd water drinken om de dorst te lessen, en dat is nog goedkoop ook. Maar al van in de oertijd is de mens op zoek naar meer genot. Er is maar weinig waar de mens zoveel vindingrijkheid voor aan de dag heeft gelegd dan aan het bereiden van een drank die hen kon welbehagen (om het woord roes niet te gebruiken), om de dagelijkse beslommeringen even te kunnen vergeten. De oudste bekende gegiste dranken zijn mede, wijn en bier
Mede werd bereid uit gegiste honing en was de drank van de volksstammen uit de bossen, zoals de Kelten.
Bier was oorspronkelijk de geliefkoosde drank van de volkeren aan de Tigris, de Eufraat en de Nijl, omdat zij al aan akkerbouw deden en denodige granen teelden.
De wijn was dan weer de lievelingsdrank van die volkeren die in de warmere, zonnige streken leefden, waar de druif goed kon gedijen.
De uitvinding van deze drie dranken wordt in de mythologie toegeschereven aan Goddelijke inspiratie. Bier en mede waren dan ook de dranken van de goden en dappere krijgers die er in het hiernamaals gulzig van genoten.
Toen de Romeinen hier binnenvielen, waren bier en mede reeds algemeen gebruikelijk. De Toenmalige geschiedschrijvers waren zelfs verbaasd over de grote hoeveelheden die er hier van gedronken werd. Nu waren de Romeinen van thuis uit zelf al stevige wijndrinkers, maar niet in de mate van de gigantische liters bier die onze voorouders konden verzetten
Dus als onze verre voorouders al zo verlekkerd waren op bier, waarom zouden wij dat dan niet zijn?...Alleen wij zijn een beetje slimmer en wijzer geworden; wij drinken het met mate (en wij hebben allemaal véél maten nietwaar?)
Ik heb me nog eens bezig gehouden met mijn bierindex in totaal zitten we nu aan 1304 bieren.
Heu 1304, was het dan geen guldensprorenslag?...Ook toevallig hé; juist op t moment dat al die Vlaams gezinden met hun veloke rond Brussel aan t rijden zijn haha, ik vind dat nu een grappig toeval sé en k heb het er echt niet voor gedaan.
Een ander nieuwtje - dat wel niets met bier te maken heeft, maar ik wil er gerust ene op drinken - is dat mijn oudste zoon gisteren een halve marathon gelopen heeft in de duinen van de Vrouwenpolder (Nederland) in een tijd van 1 uur 32 min 40 sec en daarbij een 20ste plaats liep van 144 deelnemers. Chick hé?...Of mag ik daar voor ene keer niet mee stoefen misschien?
Iedereen heeft al wel eens een kater gehad, nietwaar? ...Verschrikkelijk: een bijna-dood ervaring is dat...met een droge mond, barstende koppijn, elastieken armen en benen, misselijk...en dan met je hoofd in de ge-weet-wel-waar.
Dit fenomeen is van alle tijden. De wetenschap kan veel, maar van een wetenschappelijk verantwoord experiment tegen een kater is geen sprake...Ah ja! De overheden hebben bang dat een experimentele katerkuur zou leiden tot een catastrofale opstoot van drankmisbruik bij de tot nog toe matige drinkers. Katers zijn ten slotte een duidelijk en natuurlijk signaal van ons lichaam dat we op een verkeerde manier met drank zijn omgegaan.
Daarom kan er geen wetenschappelijk onderbouwd middel tegen een kater gevonden worden. De vele onderzoeken naar de gevolgen van alcohol op het lichaam heeft echter veel wetenschappers doen speculeren op de beste remedies.
Er bestaat wel één schuchtere poging om het effect van enkele populaire remedies te onderzoeken...Het tijdschrift New Scientist heeft eind vorige eeuw een dozijn vrijwilligers gevonden (en ik was er NIET bij!) om zich gedurende vier opeenvolgende weekends een fameus stuk in hun voeten te zuipen, waarbij elke week een andere remedie werd getest
Maar hoe het afgelopen is weet ik niet (dekke toch) k zal dan maar gewoon op tijd blijven stoppen zeker... Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.
Wordt Ben Vinken de nieuwe Michael Jackson? (31/08/2008)
Vanaf volgende week is Ben Vinken (56) - een gedreven bierkenner - de wekelijkse medewerker van dmmagazine (een weekend bijlage van de krant De Morgen)
Zowat dertig jaar geleden stapte Ben Vinken de bierwereld in. Hij ging aan de slag bij de toenmalige brouwerij Lamot. Toen die door Juliper werd overgenomen ging hij naar Palm, toen Jupiler samenging met Stella Artois en inbev werd geboren, verkaste hij daarheen. Hij kende ondertussen al één en ander van speciale bieren en zo iemand kon de nieuwe pilsgigant wel gebruiken, maar zijn hart is altijd bij die speciaalbieren blijven hangen.
Toen Michael Jackson het boek Great Beers of Belgium schreef, heeft Ben Vinken het uitgegeven...en het werd een wereldsucces. Michael Jackson heeft enorm veel betekend voor de Belgische bieren. Hij proefde bier zoals wijn, wardoor duidelijk werd hoe complex vooral onze Belgische stijlbieren zijn qua smaak, geur en kleur. Tot dan stond niemand er bij stil welke rijkdom wij hebben in dit kleine landje.
Ben Vinken heeft ondertussen alle 400 Belgische bieren geproefd, gewikt en gewogen, maar wie zijn leermeester, Michael Jackson, bezig zag de laatste jaren kreeg wel enkele bedenkingen bij dergelijke grootmeesters van het bier: een zichzelf verwaarlozende, slordige en duidelijk alcoholische man. Op zijn 56ste vertoont Ben Vinken niks van dit alles volgens eigen zeggen proeft hij wel veel, maar drinkt hij weinig en dan is er nog één van zijn stokpaardjes foodpairing: het laten samengaan van gastronomie en bier.
Wordt hij de nieuwe Michael Jackson van de fles en het glas?...Voor mij alleszins wel Hij heeft me nu al goed gegidst.
Geheelonthouders van middelbare leeftijd (wij dus van seniorennet) kunnen snel de kans op hart- en vaatziekten doen dalen door dagelijks een drankje te nuttigen. Tot deze conclusie komt dr. Dana King van de Medical University of South Carolina.
Uit een onderzoek op liefst 7.500 mensen en dat vier jaar heeft geduurd, bleek dat de matige nieuwe drinkers 38% minder kans hebben om een hartziekte te krijgen dan de mensen die geheelonthouder bleven.
Bij het begin van het onderzoek dronk niemand van de 7.500 personen, maar 6% van hen was begonnen met matig te drinken; maximum één drankje per dag voor de vrouwen en twee drankjes voor de mannen. Ook wanneer de onderzoekers rekening hielden met de fysieke activiteit, de body-mass index en demografische risico factoren bleef het verminderd risico overeind.
De onderzoekers vonden eveneens een verhoging van het gehalte HDL of goede cholesterol.
Hartspecialisten waarschuwen nochtans dat zoiets niet betekend dat alcohol kan beschouwd worden als een geneesmiddel. Slechts voor zorgvuldig geselecteerde personen kan een gezond dieet een beperkte consumptie van alcohol bevatten, ook bij personen die vroeger geen alcohol dronken zegt Dana King. Men moet altijd rekening houden met de gevaren van alcohol, bijvoorbeeld bij personen met leverproblemen of kanker. Geheelonthouders moeten geen alcoholische dranken beginnen te drinken, alleen op basis van deze studie besluit dr. King
Vandaag nog 25 biertjes bijgevoegd in de index en, niet panikeren ze zijn bijlange nog niet allemaal opgebruikt; er komen er nog een massa en ik overdrijf helemaal niet!
t Zou kunnen dat bij sommigen van u het even kan duren vooraleer de index open gaat, we zijn dat aan het onderzoeken om dat sneller te laten gaan, voorlopig niets aan te doen...of zoals ze op TV soms zeggen: Even geduld aub Misschien zou ik een interludium moeten voorzien...iemand enig voorstel?
OK ge zou zeggen t zijn Olympische spelen, t is een goed moment om eens bier te promoten in het verre Azië maar dat is dus buiten de waard gerekend!
De bierbrouwers draaien dan wel recordomzetten tijdens de spelen, alleen, de Chinezen houden er wel van, maar ze kunnen er niet tegen. t Schijnt dat maar liefst 35% van de Aziaten problemen heeft met het drinken van alcohol. Ze hebben vaker een afwijkend gen voor het (houdt u vast!) enzym acetaldehyde dehydrogenase (weet ge wel?)of gewoon ADH dus. Dit geeft vervelende bijwerkingen zoals een rood en warm gezicht, hoofdpijn, duizeligheid, benauwdheid en misselijkheid
Sorry, maar bij ons noemen ze dat gewoon zat zijn of niets soms?...
Zoals beloofd kom ik terug op dat principe van de Trappisten- orders.
Pas op! Het zijn natuurlijk niet alleen de Trappistenbroeders die moeten werken, in zowat alle kloosters is dat zo. En in het begin van het kloosterleven was men zelfs niet zeker of arbeid een onderdeel moest zijn van het dagelijkse bestaan van een monnik. Maar al vrij rap kreeg het werken dan toch een belangrijke plaats, op voorwaarde dat het geloof er niet door gehinderd werd.
Ondertussen is arbeid een noodzakelijk onderdeel van het monniksleven geworden, en daar zijn vele argumenten voor, zoals onder andere het voorzien van het eigen levens-onderhoud.
Sinds haar ontstaan in 1908, heeft de Cisterciënzerorde altijd haar voorkeur gegeven aan werk op het land. De orde wordt vooral gewaardeerd voor haar hard werk, intelligente planning en efficiënte organisatie, en dus niet omdat ze rijkdom nastreven wat trouwens volledig ongepast zou zijn voor monniken. Er is een enorme waaier aan activiteiten; gaande van Kaas maken over hosties bakken of liturgische gewaden vervaardigen, zelfs het maken van likeuren en wijnen behoren tot de geliefde activiteiten ook nog chocolade, fruitcake, koekjes, honing, koffie, noten, eieren teveel om allemaal op te noemen badschuim, parfum Soms hebben de kloosters een drukkerij en/of een boekbinderij of maken ze postkaarten...
Maar de Trappistenkloosters van bij ons brouwen dus bier; en wat voor een bier. Beroemd over heel de wereld!...Maar een flesje meer brouwen vergeet het maar er moet evenwicht zijn tussen arbeid en bezinning! Punt!
t Zal wachten zijn op een nieuwe wonderbaarlijk vermenigvuldiging zeker?
Ook gehoord op de radio? Trappist Wetmalle zal dus niets méér brouwen dan wat ze nu al doen - punt!
Net zoals West Vleteren Twee jaar geleden (denk ik) zeggen de paters neen tegen de commercialisering er moet plaats blijven voor gebed en bezinning Voila!
Awel, ik vind dat dapper; vast houden aan het principe. Het zijn tenslotte geestelijken en geen kommersanten zolang de opbrengst hun kosten dekt moet dat genoeg zijn, en dat was uiteindelijk de bedoeling ergens diep in de geschiedenis (later daarover misschien meer)
Bovendien - vind ik - dat dit juist bijdraagt aan het mysterieuze van het Trappisten bier...Wij vinden dat misschien gewoon, maar ik kan me voorstellen dat ze dat aan de andere kant van deze aardkloot dat toch maar raar vinden
Respect
Hoewel, toevallig ben ik net een Orval aan het drinken. Zouden die ook zo principieel zijn? En de andere Trappisten kloosters? En dan te bedenken dat er steeds minder geestelijken zijn is onze Trappist in gevaar?
August Busch IV onderhandelt met InBev (18/08/2008)
Net in de krant gelezen dat August Busch IV (ge weet wel, dat is den die van Anheuser-Busch dat de Stella heeft overgenomen) aan het onderhandelen is met InBev over een consultingscontract van minstens 10 miljoen dollar. Hij is voorzitter en gedelegeerd bestuurder van Anheuser-Busch en heeft van ons Stellake zelfs na de overname nog een aantal jaren een job gekregen met een lucratieve vergoeding.
Eerst was hij tegen de overname en nu wil hij de beste plaats in de stal. Nochtans krijgt hij, als de overname helemaal rond is, al een kleine vergoeding van zomaar eventjes 7,1 miljoen euro plus een maandelijkse vergoeding van ruim 82.000 euro voor een contract dat loopt tot 2013. Het enige dat hij daarvoor moet doen is wat advies geven over nieuwe producten en activiteiten (alsof InBev daar zelfs niks van kent). En daarvoor mag hij dus ook nog eens met de grote klanten aan tafel schuiven en persvoorstellingen bijwonen.
De uitleg van ons Stella is dat ze de man goed kunnen gebruiken om de tegenstand in Amerika van de politici en de consumenten tegen de fusie wat te milderen.
Het consultingscontract komt bovenop alle andere vergoedingen die August Busch IV zal ontvangen. Door de controlewijziging bij de brouwer ontvangt de sukkelaar ocharme maar 9 miljoen euro Er zijn er die het met minder moeten doen
Allee, we zijn toch al aan 1255 bieren geraakt in de index Ja, ik weet het, het gaat wat aan de trage kant, maar er is nog zo veel anders te doen, maar van de winter zal ik meer tijd hebben OK?!
Alhoewel de winter van mij niet te rap moet komen zene!
Geweldig leuke dag in goed gezelschap (16/08/2008)
Gisteren met héél leuk gezelschap op trot geweest. De Rubbensmarkt in Antwerpen, een leuk restaurant en een drietal toffe kroegen. Bovendiien was het weer ideaal...een mens zou er zowaar stil van worden....
In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, bederft bier niet.
Bier kan wel van smaak veranderen en kan wat troebel worden. Vooral pilsbier heeft die neiging. Dit wordt veroorzaakt door de verbinding tussen eiwitten (afkomstig uit de mout) en de polyfenolen (uit het kaf van mout en hop). Smaakevolutie kan optreden ten gevolge van oxidatie door nog aanwezige resten van zuurstof. Bij hergisting wordt alle zuurstof opgebruikt, zodat dergelijke bieren langer houdbaar zijn. De houdbaarheid varieert dus met het soort bier:
-Witbier (of tarwebier) moet zo jong mogelijk gedronken worden,
-zuur bier moet dan weer minstens een half jaar oud zijn,
-donker bier van 5% alc.vol. wordt het best gedronken tussen 1 à 6 maanden,
-Blonde en amberkleurige bieren van 5% alc.vol. zijn op hun best tussen 1 à 8 maanden,
-bier tussen 5 en 7% alc.vol. tussen 1,5 en 12 maanden,
-bier tussen 7 en 9% alc.vol. tussen 2 en 15 maanden.
Het drinken van troebel bier heeft geen invloed op de gezondheid. (bron: WWW.Bierengezondheid.be)
De houdbaarheid die u zult lezen in mijn bierindex komt dus vooral voort uit wat de brouwers zelf aangeven, of wat in sommige gespecialiseerde geschriften wordt vermeld, maar is dus zeker geen leidraad zolang uw biertje bruist en schuimt, is het zeker nog drinkbaar, maar t kan misschien wel anders smaken hoewel dat laatste soms juist boeiend is Sommige bieren krijgen zelfs de vermelding onbeperkt houdbaarof met smaakevolutie. Deze zijn verschrikkelijk interessant om te proeven op oude leeftijd. (als ge er tenminste kunt van afblijven). Het oudste bier dat ik ooit zelf gedronken heb was een MC Ewans Stout van 8 (acht) jaar oud een juweeltje.
Allee, ik ben er nog eens aan toe gekomen om aan de bierindex te werken Ondanks ik over de jongste kleindochter moest babysitten toch heel wat kunnen doen, want die vraagt natuurlijk ook aandacht van haar Bompapatje; en gelijk heeft ze t Is een schatje, maar ze heeft zo haar drukke momenten en dus ging de aandacht dikwijls naar haar, maar eigenlijk vond ik dat niet erg...t was plezant (kijk maar naar de foto's aan de linker kant) zullen we zeker nog eens doen!
Gisteren eindelijk eens in onze eigen Antwerpse Biershop geweest aan de Grote markt En weer niet te geloven hé! Typisch voor Antwerpen zeker? Deze winkel verkoopt amper 280 Belgische bieren(als t waar is, maar ik heb ze niet geteld en het leken er mij minder). Bovendien wordt de winkel uitgebaad door migranten. Pas op niets tegen migranten hé(versta me niet verkeerd), maar zeer waarschijnlijk zijn het moslims die geen alcohol mogen drinken en er dus ook niets vanaf weten. En dat winkeltje straalt dat uit; geen enkel respect voor dit edel vocht. Het is zon typisch rommelig winkeltje waarvan je er tientallen hebt in de stad. Maar zij hebben het tenminste door dat zulke winkels wel nodig zijn waar de toeristen komen! Enfin, ik heb er toch een aantal biertjes gekocht en zal er zeker nog eens terug gaan biershoppen. Maar geef mij dan toch maar de twee biershops in Brugge, dat is nogal wat anders
Wat wel leuk was, was dat ik daar aan de praat was geraakt met een jonge sympathieke Nederlander, die blijkbaar erg geïnteresseerd is in ons Belgische bier en gretig op mijn tips inging heb hem mijn website adres en blog doorgegeven. Hij ging zeker eens komen kijken en een bericht achterlaten ik ben eens curieus!
Spontane gistingsbieren zijn bieren die spontaan beginnen gisten zijn tijdens het brouwproces (zoals de naam het zelf al zegt) zonder dat er gist werd aan toegevoegd.
Er zijn er maar enkele bieren die zo genoemd kunnen worden, namelijk: lambik, geuze, nogal wat fruitbieren en faro.
Lambik is de basis van al deze bieren. Dit bier wordt door de liefhebbers soms gedronken met wat toevoeging van kandijsuiker omwille van de rinse smaak.
Geuzeis gemaakt uit een mengsel van lambik van verschillende ouderdom. Omwille van de licht-rinse smaak houden nogal wat mensen er aan dit bier te mengen met een scheutje groseille.
Fruitbier van spontane gisting is dan weer gemaakt van lambik waarop gedurende bepaalde tijd fruit is getrokken en gedurende enige tijd mee gegist. Niet te verwarren met fruitbier op basis van oudbruin (zoals Liefmans Kriek) of op basis van witbier (zoals Wittekerke Rosé). Vooral vrouwen en jongeren zijn liefhebbers omwille van de zoete smaak.
Faro is het slappe aftreksel van lambik en wordt als tafelbier gedronken.
En vermits we tot nader order nog steeds in een tweetalig land leven, wordt Lambik ook als Lambic geschreven en Geuze als Gueuze. Voila, en dat terwijl ik eigenlijk een oudbruin aan het proeven ben kunnen hé?!
Veel te schoon weer om binnen te blijven, maar voor mij is het toch wat teveel van het goede. Ik heb mijn wandeling langs de oever van de Schelde met zicht op de rede van Antwerpen gedaan, een verfrissend doucheke genomen en nu zoveel mogelijk uit de zon blijven Nog eens tijd om te chillen dacht ik. Als we het deze keer nu eens over de term balling hadden Bij sommige bieren wordt op het etiket vermeld °B; dit betekend aantal graden balling (dichtheid).
Deze term wordt gebruikt om het gehalte van vaste stoffen aan te duiden en heeft dus helemaal niets te maken met het alcoholgehalte in het bier. Normaal gezien zal een bier met hoge dichtheid (balling) ook een hoog alcoholgehalten hebben, maar toch is het mogelijk een bier te brouwen met een laag percentage alcoholgehalte maar toch met een hoge ballingsgraad.
Meer en meer wordt echter de term Plato gebruikt, wat bijna overeenkomt met het begrip balling (12°B = 12,093°Plato). Ik heb dat onlangs eens gaan opzoeken hoe ge nu die graden kunt berekenen en wat dat dan betekend voor het bier zoveel graden Balling (of Plato),maar daar moet ge echt voor gestudeerd hebben . Wat ik er uit geleerd heb is dat hoe hoger hat aantal graden balling, hoe meer mijnbiertje eten en drinken is Voila, ge moet de zaken niet altijd moeilijk uitleggen, alleen vaklui en fanatici hebben daar een boodschap aan.
Straks heb ik nog een afspraak in het Pakhuis in Antwerpen om een Antwerps Bruin, Blond en/of Nen Bangelijke te gaan proeven ik ben eens curieus hoeveel eten en drinken daar inzit.