Veel te schoon weer om binnen te blijven, maar voor mij is het toch wat teveel van het goede. Ik heb mijn wandeling langs de oever van de Schelde met zicht op de rede van Antwerpen gedaan, een verfrissend doucheke genomen en nu zoveel mogelijk uit de zon blijven
Nog eens tijd om te chillen dacht ik. Als we het deze keer nu eens over de term balling hadden
Bij sommige bieren wordt op het etiket vermeld °B; dit betekend aantal graden balling (dichtheid). xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Deze term wordt gebruikt om het gehalte van vaste stoffen aan te duiden en heeft dus helemaal niets te maken met het alcoholgehalte in het bier. Normaal gezien zal een bier met hoge dichtheid (balling) ook een hoog alcoholgehalten hebben, maar toch is het mogelijk een bier te brouwen met een laag percentage alcoholgehalte maar toch met een hoge ballingsgraad.
Meer en meer wordt echter de term Plato gebruikt, wat bijna overeenkomt met het begrip balling (12°B = 12,093°Plato). Ik heb dat onlangs eens gaan opzoeken hoe ge nu die graden kunt berekenen en wat dat dan betekend voor het bier zoveel graden Balling (of Plato), maar daar moet ge echt voor gestudeerd hebben . Wat ik er uit geleerd heb is dat hoe hoger hat aantal graden balling, hoe meer mijn biertje eten en drinken is
Voila, ge moet de zaken niet altijd moeilijk uitleggen, alleen vaklui en fanatici hebben daar een boodschap aan.
Straks heb ik nog een afspraak in het Pakhuis in Antwerpen om een Antwerps Bruin, Blond en/of Nen Bangelijke te gaan proeven
ik ben eens curieus hoeveel eten en drinken daar inzit.
Tot de volgende?
|