Zoals beloofd kom ik terug op dat principe van de Trappisten- orders.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Pas op! Het zijn natuurlijk niet alleen de Trappistenbroeders die moeten werken, in zowat alle kloosters is dat zo. En in het begin van het kloosterleven was men zelfs niet zeker of arbeid een onderdeel moest zijn van het dagelijkse bestaan van een monnik. Maar al vrij rap kreeg het werken dan toch een belangrijke plaats, op voorwaarde dat het geloof er niet door gehinderd werd.
Ondertussen is arbeid een noodzakelijk onderdeel van het monniksleven geworden, en daar zijn vele argumenten voor, zoals onder andere het voorzien van het eigen levens-onderhoud.
Sinds haar ontstaan in 1908, heeft de Cisterciënzerorde altijd haar voorkeur gegeven aan werk op het land. De orde wordt vooral gewaardeerd voor haar hard werk, intelligente planning en efficiënte organisatie, en dus niet omdat ze rijkdom nastreven
wat trouwens volledig ongepast zou zijn voor monniken. Er is een enorme waaier aan activiteiten; gaande van Kaas maken over hosties bakken of liturgische gewaden vervaardigen, zelfs het maken van likeuren en wijnen behoren tot de geliefde activiteiten
ook nog chocolade, fruitcake, koekjes, honing, koffie, noten, eieren
teveel om allemaal op te noemen
badschuim, parfum
Soms hebben de kloosters een drukkerij en/of een boekbinderij of maken ze postkaarten...
Maar de Trappistenkloosters van bij ons brouwen dus bier; en wat voor een bier. Beroemd over heel de wereld!...Maar een flesje meer brouwen
vergeet het maar
er moet evenwicht zijn tussen arbeid en bezinning! Punt!
t Zal wachten zijn op een nieuwe wonderbaarlijk vermenigvuldiging zeker?
Schol en tot de volgende
|