In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, bederft bier niet. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Bier kan wel van smaak veranderen en kan wat troebel worden. Vooral pilsbier heeft die neiging. Dit wordt veroorzaakt door de verbinding tussen eiwitten (afkomstig uit de mout) en de polyfenolen (uit het kaf van mout en hop). Smaakevolutie kan optreden ten gevolge van oxidatie door nog aanwezige resten van zuurstof. Bij hergisting wordt alle zuurstof opgebruikt, zodat dergelijke bieren langer houdbaar zijn. De houdbaarheid varieert dus met het soort bier:
- Witbier (of tarwebier) moet zo jong mogelijk gedronken worden,
- zuur bier moet dan weer minstens een half jaar oud zijn,
- donker bier van 5% alc.vol. wordt het best gedronken tussen 1 à 6 maanden,
- Blonde en amberkleurige bieren van 5% alc.vol. zijn op hun best tussen 1 à 8 maanden,
- bier tussen 5 en 7% alc.vol. tussen 1,5 en 12 maanden,
- bier tussen 7 en 9% alc.vol. tussen 2 en 15 maanden.
Het drinken van troebel bier heeft geen invloed op de gezondheid. (bron: WWW.Bierengezondheid.be)
De houdbaarheid die u zult lezen in mijn bierindex komt dus vooral voort uit wat de brouwers zelf aangeven, of wat in sommige gespecialiseerde geschriften wordt vermeld, maar is dus zeker geen leidraad
zolang uw biertje bruist en schuimt, is het zeker nog drinkbaar, maar t kan misschien wel anders smaken
hoewel dat laatste soms juist boeiend is
Sommige bieren krijgen zelfs de vermelding onbeperkt houdbaarof met smaakevolutie. Deze zijn verschrikkelijk interessant om te proeven op oude leeftijd. (als ge er tenminste kunt van afblijven). Het oudste bier dat ik ooit zelf gedronken heb was een MC Ewans Stout van 8 (acht) jaar oud
een juweeltje.
Tot de volgende?
|