Over mijzelf
Ik ben Bompapatje
Ik ben een man en woon in Wilrijk/Antwerpen (België) en mijn beroep is Gepensioneerd bediende.
Ik ben geboren op 02/10/1953 en ben nu dus 70 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Bier, amateurtoneel en schrijfselen.
Ik heb mezelf voorgenomen om gezond en volledig bij mijn verstand 120 jaar te worden
P(rogressief) A(leternatief) T(olerant)
Foto
Foto
Zoeken in blog

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Welkom in mijn gastenboek
  • zaterdag weekendbezoek
  • Goedemorgen
  • Fijne Vrijdag toegewenst blogmaatje
  • Een fijne Donderdag toegewenst maatje
  • Wens je een aangename vrijdag blogmaatje

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Blog als favoriet !
    Laatste commentaren
  • Gelukkig Nieuwjaar blogmaatje (Nikki)
        op Wie kent nu niet dit gevoel
  • lieve groetjes Nikki (Nikki)
        op Wie kent nu niet dit gevoel
  • Wens je een fijne Woensdag lieve vriend (Nikki)
        op Wie kent nu niet dit gevoel
  • Een fijne Dinsdag gewenst (Nikki)
        op Wie kent nu niet dit gevoel
  • Kom even op bezoek (Dirk)
        op I'm only human after all
  • Foto
    Foto
    Bompapatje's schrijfsels

    Hier se, hier se een bezoeker se..... Welkom in mijn nederige blog... Iets drinken?... Als je een biertje wenst, klik dan even op de foto onder de datum en kies maar... keuze genoeg. Gezondheid!
    24-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste update bierindex (24/08/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag nog 25 biertjes bijgevoegd in de index…en, niet panikeren ze zijn bijlange nog niet allemaal opgebruikt; er komen er nog een massa…en ik overdrijf helemaal niet!

    ’t Zou kunnen dat bij sommigen van u het even kan duren vooraleer de index open gaat, we zijn dat aan het onderzoeken om dat sneller te laten gaan, voorlopig niets aan te doen...of zoals ze op TV soms zeggen: “Even geduld aub”…Misschien zou ik een interludium moeten voorzien...iemand enig voorstel?

    Dadaa, tot de volgende keer

    24-08-2008 om 23:02 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    23-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chinezen verteren geen bier (23/08/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    OK – ge zou zeggen – ’t zijn Olympische spelen, ’t is een goed moment om eens bier te promoten in het verre Azië… maar dat is dus buiten de waard gerekend!

    De bierbrouwers draaien dan wel recordomzetten tijdens de spelen, alleen, de Chinezen houden er wel van, maar ze kunnen er niet tegen. ’t Schijnt dat maar liefst 35% van de Aziaten problemen heeft met het drinken van alcohol. Ze hebben vaker een afwijkend gen voor het (houdt u vast!) enzym acetaldehyde dehydrogenase (weet ge wel?)of gewoon ADH dus. Dit geeft vervelende bijwerkingen zoals een rood en warm gezicht, hoofdpijn, duizeligheid, benauwdheid en misselijkheid…

    Sorry, maar bij ons noemen ze dat gewoon “zat zijn”…of niets soms?...

    Saluut en tot nog eens.

     

    23-08-2008 om 16:46 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Monnikenwerk (21/08/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zoals beloofd kom ik terug op dat principe van de Trappisten- orders.

    Pas op! Het zijn natuurlijk niet alleen de Trappistenbroeders die moeten werken, in zowat alle kloosters is dat zo. En in het begin van het kloosterleven was men zelfs niet zeker of arbeid een onderdeel moest zijn van het dagelijkse bestaan van een monnik. Maar al vrij rap kreeg het werken dan toch een belangrijke plaats, op voorwaarde dat het geloof er niet door gehinderd werd.

    Ondertussen is arbeid een noodzakelijk onderdeel van het monniksleven geworden, en daar zijn vele argumenten voor, zoals onder andere “het voorzien van het eigen levens-onderhoud”.

    Sinds haar ontstaan in 1908, heeft de Cisterciënzerorde altijd haar voorkeur gegeven aan werk op het land. De orde wordt vooral gewaardeerd voor haar hard werk, intelligente planning en efficiënte organisatie, en dus niet omdat ze rijkdom nastreven…wat trouwens volledig ongepast zou zijn voor monniken. Er is een enorme waaier aan activiteiten; gaande van Kaas maken over hosties bakken of liturgische gewaden vervaardigen, zelfs het maken van likeuren en wijnen behoren tot de geliefde activiteiten…ook nog chocolade, fruitcake, koekjes, honing, koffie, noten, eieren…teveel om allemaal op te noemen…badschuim, parfum… Soms hebben de kloosters een drukkerij en/of een boekbinderij of maken ze postkaarten...

    Maar de Trappistenkloosters van bij ons brouwen dus bier; en wat voor een bier. Beroemd over heel de wereld!...Maar een flesje meer brouwen…vergeet het maar…er moet evenwicht zijn tussen arbeid en bezinning! Punt!

    ’t Zal wachten zijn op een nieuwe wonderbaarlijk vermenigvuldiging zeker?

    Schol en tot de volgende

    21-08-2008 om 20:22 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    20-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trappist Wetmalle brouwt niks méér (20/08/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ook gehoord op de radio? Trappist Wetmalle zal dus niets méér brouwen dan wat ze nu al doen - punt!

    Net zoals West Vleteren Twee jaar geleden (denk ik) zeggen de paters neen tegen de commercialisering…er moet plaats blijven voor gebed en bezinning…Voila!

    Awel, ik vind dat dapper; vast houden aan het principe. Het zijn tenslotte geestelijken en geen kommersanten…zolang de opbrengst hun kosten dekt moet dat genoeg zijn, en dat was uiteindelijk de bedoeling ergens diep in de geschiedenis (later daarover misschien meer)

    Bovendien - vind ik - dat dit juist bijdraagt aan het mysterieuze van het Trappisten bier...Wij vinden dat misschien gewoon, maar ik kan me voorstellen dat ze dat aan de andere kant van deze aardkloot dat toch maar raar vinden…

    Respect…

    Hoewel, toevallig ben ik net een Orval aan het drinken. Zouden die ook zo principieel zijn? En de andere Trappisten kloosters? En dan te bedenken dat er steeds minder geestelijken zijn…is onze Trappist in gevaar?

    Tot de volgende

    20-08-2008 om 23:05 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.August Busch IV onderhandelt met InBev (18/08/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Net in de krant gelezen dat August Busch IV (ge weet wel, dat is den die van Anheuser-Busch dat de Stella heeft overgenomen) aan het onderhandelen is met InBev over een consultingscontract van minstens 10 miljoen dollar. Hij is voorzitter en gedelegeerd bestuurder van Anheuser-Busch en heeft van ons Stellake zelfs na de overname nog een aantal jaren een job gekregen met een lucratieve vergoeding.

    Eerst was hij tegen de overname en nu wil hij de beste plaats in de stal. Nochtans krijgt hij, als de overname helemaal rond is, al een kleine vergoeding van zomaar eventjes 7,1 miljoen euro plus een maandelijkse vergoeding van ruim 82.000 euro voor een contract dat loopt tot 2013. Het enige dat hij daarvoor moet doen is wat advies geven over nieuwe producten en activiteiten (alsof InBev daar zelfs niks van kent). En daarvoor mag hij dus ook nog eens met de grote klanten aan tafel schuiven en persvoorstellingen bijwonen.

    De uitleg van ons Stella is dat ze de man goed kunnen gebruiken om de tegenstand in Amerika van de politici en de consumenten tegen de fusie wat te milderen.

    Het consultingscontract komt bovenop alle andere vergoedingen die August Busch IV zal ontvangen. Door de controlewijziging bij de brouwer ontvangt de sukkelaar ocharme maar 9 miljoen euro…Er zijn er die het met minder moeten doen…

    Tot de volgende?

    18-08-2008 om 20:53 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste update bierindex (17/08/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Allee, we zijn toch al aan 1255 bieren geraakt in de index…Ja, ik weet het, het gaat wat aan de trage kant, maar er is nog zo veel anders te doen, maar van de winter zal ik meer tijd hebben…OK?!

    Alhoewel de winter van mij niet te rap moet komen zene!

    Tot de volgende ?

    17-08-2008 om 16:11 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geweldig leuke dag in goed gezelschap (16/08/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisteren met héél leuk gezelschap op trot geweest. De Rubbensmarkt in Antwerpen, een leuk restaurant en een drietal toffe kroegen. Bovendiien was het weer ideaal...een mens zou er zowaar stil van worden....

    16-08-2008 om 00:00 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    13-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bewaartijd van bier (13/08/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, bederft bier niet.

    Bier kan wel van smaak veranderen en kan wat troebel worden. Vooral pilsbier heeft die neiging. Dit wordt veroorzaakt door de verbinding tussen eiwitten (afkomstig uit de mout) en de polyfenolen (uit het kaf van mout en hop). Smaakevolutie kan optreden ten gevolge van oxidatie door nog aanwezige resten van zuurstof. Bij hergisting wordt alle zuurstof opgebruikt, zodat dergelijke bieren langer houdbaar zijn. De houdbaarheid varieert dus met het soort bier:

    -         Witbier (of tarwebier) moet zo jong mogelijk gedronken worden,

    -         zuur bier moet dan weer minstens een half jaar oud zijn,

    -         donker bier van 5% alc.vol. wordt het best gedronken tussen 1 à 6 maanden,

    -          Blonde en amberkleurige bieren van 5% alc.vol. zijn op hun best tussen 1 à 8 maanden,

    -          bier tussen 5 en 7% alc.vol. tussen 1,5 en 12 maanden,

    -         bier tussen 7 en 9% alc.vol. tussen 2 en 15 maanden.

    Het drinken van troebel bier heeft geen invloed op de gezondheid. (bron: WWW.Bierengezondheid.be)

    De houdbaarheid die u zult lezen in mijn bierindex komt dus vooral voort uit wat de brouwers zelf aangeven, of wat in sommige gespecialiseerde geschriften wordt vermeld, maar is dus zeker geen leidraad…zolang uw biertje bruist en schuimt, is het zeker nog drinkbaar, maar ’t kan misschien wel anders smaken…hoewel dat laatste soms juist boeiend is…Sommige bieren krijgen zelfs de vermelding “onbeperkt houdbaar”of “met smaakevolutie”. Deze zijn verschrikkelijk interessant om te proeven op oude leeftijd. (als ge er tenminste kunt van afblijven). Het oudste bier dat ik ooit zelf gedronken heb was een MC Ewans Stout van 8 (acht) jaar oud…een juweeltje.

    Tot de volgende?

    13-08-2008 om 13:51 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    09-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste update bierindex (09+10/08/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Allee, ik ben er nog eens aan toe gekomen om aan de bierindex te werken…Ondanks ik over de jongste kleindochter moest babysitten toch heel wat kunnen doen, want die vraagt natuurlijk ook aandacht van haar Bompapatje; en gelijk heeft ze…’t Is een schatje, maar ze heeft zo haar “drukke” momenten en dus ging de aandacht dikwijls naar haar, maar eigenlijk vond ik dat niet erg...’t was plezant (kijk maar naar de foto's aan de linker kant)…zullen we zeker nog eens doen!

    Gisteren eindelijk eens in onze eigen Antwerpse Biershop geweest aan de Grote markt…En weer niet te geloven hé! Typisch voor Antwerpen zeker? Deze winkel verkoopt amper 280 Belgische bieren(als ’t waar is, maar ik heb ze niet geteld en het leken er mij minder). Bovendien wordt de winkel uitgebaad door migranten. Pas op niets tegen migranten hé(versta me niet verkeerd), maar zeer waarschijnlijk zijn het moslims die geen alcohol mogen drinken en er dus ook niets vanaf weten. En dat winkeltje straalt dat uit; geen enkel respect voor dit edel vocht. Het is zo’n typisch rommelig winkeltje waarvan je er tientallen hebt in de stad. Maar zij hebben het tenminste door dat zulke winkels wel nodig zijn waar de toeristen komen! Enfin, ik heb er toch een aantal biertjes gekocht en zal er zeker nog eens terug gaan biershoppen. Maar geef mij dan toch maar de twee biershops in Brugge, dat is nogal wat anders…

    Wat wel leuk was, was dat ik daar aan de praat was geraakt met een jonge sympathieke Nederlander, die blijkbaar erg geïnteresseerd is in ons Belgische bier en gretig op mijn tips inging…heb hem mijn website adres en blog doorgegeven. Hij ging zeker eens komen kijken en een bericht achterlaten…ik ben eens curieus!

    Tot de volgende?

    09-08-2008 om 00:00 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    07-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bier van Spontane gisting (07/08/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Spontane gistingsbieren zijn bieren die spontaan beginnen gisten zijn tijdens het brouwproces (zoals de naam het zelf al zegt) zonder dat er gist werd aan toegevoegd.

    Er zijn er maar enkele bieren die zo genoemd kunnen worden, namelijk: lambik, geuze, nogal wat fruitbieren en faro.

    Lambik is de basis van al deze bieren. Dit bier wordt door de liefhebbers soms gedronken met wat toevoeging van kandijsuiker omwille van de rinse smaak.

    Geuze is gemaakt uit een mengsel van lambik van verschillende ouderdom. Omwille van de licht-rinse smaak houden nogal wat mensen er aan dit bier te mengen met een scheutje groseille.

    Fruitbier van spontane gisting is dan weer gemaakt van lambik waarop gedurende bepaalde tijd fruit is getrokken en gedurende enige tijd mee gegist. Niet te verwarren met fruitbier op basis van oudbruin (zoals Liefmans Kriek) of op basis van witbier (zoals Wittekerke Rosé). Vooral vrouwen en jongeren zijn liefhebbers omwille van de zoete smaak.

    Faro is het slappe aftreksel van lambik en wordt als tafelbier gedronken.

    En vermits we tot nader order nog steeds in een tweetalig land leven, wordt Lambik ook als Lambic geschreven en Geuze als Gueuze.
    Voila, en dat terwijl ik eigenlijk een oudbruin aan het proeven ben… kunnen hé?!

    Tot de volgende?

    07-08-2008 om 00:00 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is balling? (06/08/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Veel te schoon weer om binnen te blijven, maar voor mij is het toch wat teveel van het goede. Ik heb mijn wandeling langs de oever van de Schelde met zicht op de rede van Antwerpen gedaan, een verfrissend doucheke genomen en nu zoveel mogelijk uit de zon blijven… Nog eens tijd om te chillen dacht ik. Als we het deze keer nu eens over de term “balling” hadden… Bij sommige bieren wordt op het etiket vermeld °B; dit betekend aantal graden ‘balling’ (dichtheid).

    Deze term wordt gebruikt om het gehalte van vaste stoffen aan te duiden en heeft dus helemaal niets te maken met het alcoholgehalte in het bier. Normaal gezien zal een bier met hoge dichtheid (balling) ook een hoog alcoholgehalten hebben, maar toch is het mogelijk een bier te brouwen met een laag percentage alcoholgehalte maar toch met een hoge ballingsgraad.

    Meer en meer wordt echter de term “Plato” gebruikt, wat bijna overeenkomt met het begrip balling (12°B = 12,093°Plato). Ik heb dat onlangs eens gaan opzoeken hoe ge nu die graden kunt berekenen en wat dat dan betekend voor het bier zoveel graden Balling (of Plato),  maar daar moet ge echt voor gestudeerd hebben . Wat ik er uit geleerd heb is dat hoe hoger hat aantal graden balling, hoe meer mijn  biertje “eten en drinken” is…Voila, ge moet de zaken niet altijd moeilijk uitleggen, alleen vaklui en fanatici hebben daar een boodschap aan.

    Straks heb ik nog een afspraak in het Pakhuis in Antwerpen om een Antwerps Bruin, Blond en/of Nen Bangelijke te gaan proeven… ik ben eens curieus hoeveel eten en drinken daar inzit.

    Tot de volgende?

     

    06-08-2008 om 14:45 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bier moet men inslikken (30/07/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik heb het er al eens eerder over gehad in “hoe smaakt het”(09/06/2008), maar toch wil ik er nog eens over door boren, want over proeven van bier bestaan veel misverstanden. Bier mag je niet proeven zoals wijn… Eiwitten, moutresten en bitterstoffen geven bier namelijk die specifieke smaak… En ik weet het, over smaak en kleur valt niet te twisten, maar een beetje bierproever herkent snel het verschil tussen een echt klasse bier en doordeweeks spul.

    Ge moet weten dat de mens vier hoofdsmaken kan onderscheiden, waarvan wijn er maar twee heeft; zoet en zuur. Eens de wijn over de tong heeft gewalst, is de wijn geproefd en kan hij worden uitgespuwd.

    Daar tegenover bevat bier bitterstoffen en soms ook kruidige en peperige grondstoffen en die worden we pas gewaar helemaal achteraan op de tong... En zeg nu zelf, om bier te laten rondwalsen tot helemaal achter in de mond om het dan uit te moeten spuwen, zou nogal tot onsmakelijk taferelen leiden, denkt ge niet?...  Bier moet absoluut worden ingeslikt om het volledig te kunnen proeven.

    Belangrijk is ook de zogenaamde nasmaak van het bier, want die wordt pas waargenomen na het doorslikken en het wegebben van de hoofdsmaak. Begrippen zoals bv ‘mondvol’ en ’dorstlessend’ worden pas door het gehemelte na het doorslikken doorgegeven. Deze manier van proeven is belangrijk, want hoe langer de nasmaak blijft hangen, hoe edeler het ‘gerstenat’.

    Het is dus niet zo dat bier proeven eigenlijk alleen maar een goed excuus is om eens goed te kunnen drinken, want uiteindelijk wordt het proeven van bier hierdoor in aantal beperkt …Voila en nu ga ik één biertje uit Friesland proeven… Us Heit... Ik ben eens curieus, ’t schijnt dat nogal hoppig van smaak is.

    Tot de volgende chill?!

    30-07-2008 om 00:00 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    26-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoge, lage en spontane gisting (26/07/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wat is nu eigenlijk het verschil tussen hoge, lage en spontane gisting hoor ik sommige mensen zich hardop afvragen.
    Goed, we gaan even proberen om dat in mensentaal uit te leggen. Het lijkt soms eenvoudig, maar voor je het weet ben je heel wetenschappelijk bezig. Dat gaan wij dus niet doen. Degene die in chemie geïnteresseerd zijn, moeten er  de nodige boeken maar bijhalen of naar de gespecialiseerde websites surfen. Wij gaan het gewoon simpel houden.


    Hoge gistingsbieren
    zijn bieren die gegist worden op relatief hoge temperaturen (nogal logisch hé); circa 16 à 22°C. Hoge gisting, ook wel boven gisting genoemd, wordt vooral gebruikt voor abdijbieren, trappisten en alle speciaalbieren.

    Lage gistingsbieren zijn bieren die gegist worden op relatief lage temperaturen (ook logisch hé); circa 6 à 10°C. Lage gisting, of onder gisting, hoort bij alle pils soorten en de meeste streekbiertjes.

    Spontane gistingsbieren zijn dan weer bieren die, zoals de naam het zegt, spontaan tot gisting komen, zonder dat er gist wordt aan toegevoegd en dat is enig in de wereld en komt enkel voor in België, in de Zenne streek. Blijkbaar leeft daar een soort bacterie die de gisting in gang zet (later misschien meer daarover). Lambic, geuze en faro zijn van spontane gisting en dus ook alle fruitbieren die gemaakt zijn op basis van deze brouwsels.

    Tegenwoordig heb je ook nog een mengeling van hoge en spontane gisting…om maar te zeggen dat de evolutie van bier niet stilstaat…

    Tot Chillens

    26-07-2008 om 19:33 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Problemen met bierindex (24/07/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Er zijn spijtig genoeg problemen met de website van de bierindex en is dus tijdelijk niet beschikbaar … En ik had net nog een aantal bieren bijgevoegd en was aan 1200 biertjes geraakt. Hopelijk zijn de problemen snel opgelost en kunnen we weer gezellig snuffelen en kiezen, maar vooral veel goesting krijgen…Enfin, niets aan te doen; afwachten maar. Ondertussen is er niets dat mij tegenhoudt om verder de index aan te vullen.

    Diegene die de index al eens goed gelezen hebben, zullen al wel gemerkt hebben dat sommige bieren niet meer bestaan, of op de markt zijn onder een andere naam… Dat klopt! Er zijn nogal wat ‘etiketbieren” in omloop; dat zijn dus bieren die al bestaan, maar om één of andere reden (al dan niet tijdelijk) een andere naam krijgen. Er zijn zelfs brouwerijen, die één of meerdere van hun bieren verkopen aan klanten die, voor één of andere gelegenheid, dan zelf een naam kiezen van dit bier. Natuurlijk kan ik dat allemaal niet bijhouden of zelfs weten, maar soms maak ik er wel een verwijzing naar…al hoewel dit van mij best tot de keukengeheimen van de brouwerijen mag horen; ’t is maar aan ons om dat te ontdekken. Ook dat behoort tot de passie.

    Tot de volgend chil.

     

    24-07-2008 om 21:03 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgisch bier in gevaar ? (21/07/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nogal wat Belgische bieren zijn internationaal gewaardeerde keurmerken. Vele Belgische speciaalbieren dragen zelfs onze nationale driekleur. Noord Amerikaanse brouwers geven hun bier “Belgian style” mee.

    Nu wil ik niet de Belgische nationalist uithangen, maar als met een eventuele boedelscheiding ook de Vlaamse bieren van de Waalse bieren scheiden vind ik dan uitermate dom!

    Wees maar zeker dat ze in het buitenland, en al zeker in Azië, nog nooit gehoord hebben van Vlaanderen of Wallonië. Maar de Belgische producten kennen ze maar al te goed en het is dus met België dat men zaken wil doen.

    Een splitsing zou dus dramatisch zijn, want de benaming “Belgian beer” staat wereldwijd garant voor kwaliteit. Het zou vele jaren duren alvorens we aan Vlaamse zowel als aan Waalse bieren terug dat befaamde kwaliteitaureool kunnen mee geven.

    Daarom pleit ik ervoor dat de Belgische brouwers eendrachtig blijven…en dat ze het ruzie maken maar aan domme politici overlaten…

     

    21-07-2008 om 20:43 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Als het dan toch geen mooi weer is (20/07/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als het dan toch geen mooi weer is, kan je evengoed aan je hobby werken hé? En dat is nu juist wat ik vandaag gedaan heb.

    Nieuwe bieren heb ik niet bijgevoegd, al hoewel ik daar veel goesting voor had, maar ik dacht: “als we nu eens eerst wat nuttige info in verkorte vorm bijvoegen als bijlagen in de bierindex?”

    En daar heb ik mij dan maar eens mee bezig gehouden; dus als je overzichtelijk wil weten op welke temperatuur je uw lekker biertje moet schenken, of hoe lang je het kan bewaren,  welk glas je moet gebruiken, hoe een biertje smaakt en in welk seizoen je het best drinkt, kijk dan even in de bijlagen van de bierindex.

    Achteraan zie je een eigen ontwerp van mijn eigen bierkaart…..als je ooit bij mij thuis moest komen, zal dit zeker onder een heerlijk biertje komen te liggen dat ik dan speciaal voor u zal uitgeschonken hebben….Dat heeft niet iedereen hé?... ikke dus wel!

    Tot chillens.

     

    20-07-2008 om 17:18 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste update bierindex (16/07/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De bierindex is weer eens een beetje nagekeken en aangepast... ’t Is te zeggen, vooral de steekkaarten zijn nagekeken op typefouten en onnauwkeurigheden...

    Ja sé, ik heb mij ook eens bezig gehouden met andere dingen....

    Tijdens het updaten, merkte ik zelf op dat een heel antal bieren niet meer bestaan, of een andere naam hebben gekregen.

    Ook voor  sommige brouwerijen is dat zo; trouwnes het is zelfs niet altijd duidelijk of de genoemde brouwerij wel echt bestaat.

    Maar, om dat allemaal op te volgen, moet ge bijna proffecioneel bezig zijn met de hobby en dat kan natuurlijk niet....allee ik toch niet.

    We doen ons best om zoveel mogelijk info te verzamelen en te verwerken.....don’t shoot the piano player !

    Ook nog even de layout aangepast en wat leuke info toegevoegd….ga maar eens kijken…

    Tot chillens

    16-07-2008 om 22:00 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stella is de nieuwe Firts Lady (14/07/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is zover…..onze Stella is de grootste geworden.

    Het is haar gelukt om de Amerikaanse playboy Budweiser te strikken. Het was niet gemakkelijk, maar de volhouder wint. Het heeft InBev wel 52 miljard dollar gekost (32,7 miljard euro). Als alles goed verloopt, trouwen ze tegen het einde van het jaar.

    Budweiser wordt, samen met Stella Artois en Beck’s, het toplabel van de groep.

    De twee bedrijven geloven dat de transactie “in het belang is voor de aandeelhouders (natuuurlijk), werknemers (hopelijk), verkopers, zakenpartners en de gemeenschappen (laat ons hopen ook de consument) die ze van dienst zijn”.

    En nu maar duimen dat de nieuwe First Lady niet vergeet aan de kwaliteit te denken…..

    14-07-2008 om 19:55 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomer en bierverbruik (13/07/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Al hoewel het bierverbruik elk jaar vermindert, stellen de Belgische brouwers toch elk jaar een piek vast. Tijdens de zomermaanden juni tot en met september wordt er naar het schijnt twee keer zoveel bier gedronken dan in de rest van ’t jaar.

    Blijkbaar hangt het bier drinken dus af van het weer. Al hoewel, vorig jaar met Pasen was er zo’n piek vanwege het goede weer zo vroeg op ’t jaar. Dit jaar was dat zeker niet het geval met Pasen, want het regende nogal veel in mei en dus werd er zelfs minder bier gedronken.

    De brouwers voorzien echter de gebruikelijke zomerpiek in hun productie, want als het echt warm wordt van de zomer, kan de verkoop zowat exploderen! Maar het mag wel niet te warm worden; tussen de 20 en 30°C is ideaal, want als het nog warmer wordt, drinken de mensen liever water en/of frisdrank om hun dorst te lessen.

    De hoogste piek die we gekend hebben was in 1976, de warmste zomer ooit; weet ge nog?! Toen was het zomaar eventjes zes weken lang, tussen midden juni en eind juli, prachtig weer.

    Enfin, ik zal het weer niet laten bepalen of ik al dan niet bier zal drinken, wel welk bier ik zal nuttigen……juist hé!

    13-07-2008 om 21:00 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het juiste bier in het juiste glas (10/07/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Om m’n vorig artikel over glazen een beetje gebruiksvriendelijker te maken heb ik hieronder even een korte samenvatting gemaakt.

    Simpele biertjes horen nu eenmaal in simpele glazen en dat is helemaal  niet moeilijk.

    De lang gerijpte en duurdere bieren verdienen echter een bijpassend glas...

     

    Diepe glazen in de vorm van een tulp

    -         Sterke bieren, zoals Belgische ales

    Pintglazen

    -         Stouts en geuzes

    Kleine cognacachtige, of zelfs jeneverglaasjes

    -         Rijke en alcoholrijke gerstwijnen, old ales en imperial stouts

    Dunne, stamvormige fluitglazen

    -         Belgische fruitbieren

    Lange, smalle glazen

    -         De bekende lagers, met name pilsners en sommige witbieren

    Lange dikke glazen om het bier langer koel te houden

    -         Tarwebieren en de meeste witbieren              

    Wijde bokalen

    -         Aromatische bieren, zoals dubbels en tripels

     

    Voila, ik hoop dat ge er wat aan hebt.

    Tot chillens

    10-07-2008 om 21:50 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)




    Kom binnen, kom binnen; welkom op mijn blog! Ga toch zitten... moet u iets drinken?...

    Laatste update Bompapatje’s Bierindex op donderdag 12 maart 2015 = 2250 biertjes... en er volgen er nog!!!... Gezondheid!!
    Foto


    Mijn favorieten
  • seniorennet
  • Eliene's Blog
  • Bierblog
  • Rozemarijn
  • Tom's Blog
  • Paperclip
  • Pat. Probleim
  • Meeuw
  • dekijkvanKenza
  • Athea

    Inhoud blog
  • Wie kent nu niet dit gevoel
  • Als de storm is gaan liggen
  • Onrust en twijfels
  • Een biografisch schrijfseltje
  • Het dagdagelijkse leven van een gepensioneerde
  • Alweer een fijne dag met de kids
  • Herpakken
  • Waar word ik nu echt week van?
  • Vreugde is de sleutel tot geluk
  • ik kan niet slapen

    Foto

    Archief per maand
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 02-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 10-2012
  • 05-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 02-2011
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 11--0001


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!