Ik heb het er al eens eerder over gehad in hoe smaakt het(09/06/2008), maar toch wil ik er nog eens over door boren, want over proeven van bier bestaan veel misverstanden. Bier mag je niet proeven zoals wijn
Eiwitten, moutresten en bitterstoffen geven bier namelijk die specifieke smaak
En ik weet het, over smaak en kleur valt niet te twisten, maar een beetje bierproever herkent snel het verschil tussen een echt klasse bier en doordeweeks spul. :wink:xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ge moet weten dat de mens vier hoofdsmaken kan onderscheiden, waarvan wijn er maar twee heeft; zoet en zuur. Eens de wijn over de tong heeft gewalst, is de wijn geproefd en kan hij worden uitgespuwd. :lol:
Daar tegenover bevat bier bitterstoffen en soms ook kruidige en peperige grondstoffen en die worden we pas gewaar helemaal achteraan op de tong... En zeg nu zelf, om bier te laten rondwalsen tot helemaal achter in de mond om het dan uit te moeten spuwen, zou nogal tot onsmakelijk taferelen leiden, denkt ge niet?... :oops: Bier moet absoluut worden ingeslikt om het volledig te kunnen proeven.
Belangrijk is ook de zogenaamde nasmaak van het bier, want die wordt pas waargenomen na het doorslikken en het wegebben van de hoofdsmaak. Begrippen zoals bv mondvol en dorstlessend worden pas door het gehemelte na het doorslikken doorgegeven. Deze manier van proeven is belangrijk, want hoe langer de nasmaak blijft hangen, hoe edeler het gerstenat. :-8)
Het is dus niet zo dat bier proeven eigenlijk alleen maar een goed excuus is om eens goed te kunnen drinken, want uiteindelijk wordt het proeven van bier hierdoor in aantal beperkt :-(
Voila en nu ga ik één biertje uit Friesland proeven
Us Heit... Ik ben eens curieus, t schijnt dat nogal hoppig van smaak is. :roll:
Tot de volgende chill?!
|