Over mijzelf
Ik ben Bompapatje
Ik ben een man en woon in Wilrijk/Antwerpen (België) en mijn beroep is Gepensioneerd bediende.
Ik ben geboren op 02/10/1953 en ben nu dus 70 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Bier, amateurtoneel en schrijfselen.
Ik heb mezelf voorgenomen om gezond en volledig bij mijn verstand 120 jaar te worden
P(rogressief) A(leternatief) T(olerant)
Foto
Foto
Zoeken in blog

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Welkom in mijn gastenboek
  • zaterdag weekendbezoek
  • Goedemorgen
  • Fijne Vrijdag toegewenst blogmaatje
  • Een fijne Donderdag toegewenst maatje
  • Wens je een aangename vrijdag blogmaatje

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Blog als favoriet !
    Laatste commentaren
  • Gelukkig Nieuwjaar blogmaatje (Nikki)
        op Wie kent nu niet dit gevoel
  • lieve groetjes Nikki (Nikki)
        op Wie kent nu niet dit gevoel
  • Wens je een fijne Woensdag lieve vriend (Nikki)
        op Wie kent nu niet dit gevoel
  • Een fijne Dinsdag gewenst (Nikki)
        op Wie kent nu niet dit gevoel
  • Kom even op bezoek (Dirk)
        op I'm only human after all
  • Foto
    Foto
    Bompapatje's schrijfsels

    Hier se, hier se een bezoeker se..... Welkom in mijn nederige blog... Iets drinken?... Als je een biertje wenst, klik dan even op de foto onder de datum en kies maar... keuze genoeg. Gezondheid!
    07-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bier van Spontane gisting (07/08/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Spontane gistingsbieren zijn bieren die spontaan beginnen gisten zijn tijdens het brouwproces (zoals de naam het zelf al zegt) zonder dat er gist werd aan toegevoegd.

    Er zijn er maar enkele bieren die zo genoemd kunnen worden, namelijk: lambik, geuze, nogal wat fruitbieren en faro.

    Lambik is de basis van al deze bieren. Dit bier wordt door de liefhebbers soms gedronken met wat toevoeging van kandijsuiker omwille van de rinse smaak.

    Geuze is gemaakt uit een mengsel van lambik van verschillende ouderdom. Omwille van de licht-rinse smaak houden nogal wat mensen er aan dit bier te mengen met een scheutje groseille.

    Fruitbier van spontane gisting is dan weer gemaakt van lambik waarop gedurende bepaalde tijd fruit is getrokken en gedurende enige tijd mee gegist. Niet te verwarren met fruitbier op basis van oudbruin (zoals Liefmans Kriek) of op basis van witbier (zoals Wittekerke Rosé). Vooral vrouwen en jongeren zijn liefhebbers omwille van de zoete smaak.

    Faro is het slappe aftreksel van lambik en wordt als tafelbier gedronken.

    En vermits we tot nader order nog steeds in een tweetalig land leven, wordt Lambik ook als Lambic geschreven en Geuze als Gueuze.
    Voila, en dat terwijl ik eigenlijk een oudbruin aan het proeven ben… kunnen hé?!

    Tot de volgende?

    07-08-2008 om 00:00 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is balling? (06/08/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Veel te schoon weer om binnen te blijven, maar voor mij is het toch wat teveel van het goede. Ik heb mijn wandeling langs de oever van de Schelde met zicht op de rede van Antwerpen gedaan, een verfrissend doucheke genomen en nu zoveel mogelijk uit de zon blijven… Nog eens tijd om te chillen dacht ik. Als we het deze keer nu eens over de term “balling” hadden… Bij sommige bieren wordt op het etiket vermeld °B; dit betekend aantal graden ‘balling’ (dichtheid).

    Deze term wordt gebruikt om het gehalte van vaste stoffen aan te duiden en heeft dus helemaal niets te maken met het alcoholgehalte in het bier. Normaal gezien zal een bier met hoge dichtheid (balling) ook een hoog alcoholgehalten hebben, maar toch is het mogelijk een bier te brouwen met een laag percentage alcoholgehalte maar toch met een hoge ballingsgraad.

    Meer en meer wordt echter de term “Plato” gebruikt, wat bijna overeenkomt met het begrip balling (12°B = 12,093°Plato). Ik heb dat onlangs eens gaan opzoeken hoe ge nu die graden kunt berekenen en wat dat dan betekend voor het bier zoveel graden Balling (of Plato),  maar daar moet ge echt voor gestudeerd hebben . Wat ik er uit geleerd heb is dat hoe hoger hat aantal graden balling, hoe meer mijn  biertje “eten en drinken” is…Voila, ge moet de zaken niet altijd moeilijk uitleggen, alleen vaklui en fanatici hebben daar een boodschap aan.

    Straks heb ik nog een afspraak in het Pakhuis in Antwerpen om een Antwerps Bruin, Blond en/of Nen Bangelijke te gaan proeven… ik ben eens curieus hoeveel eten en drinken daar inzit.

    Tot de volgende?

     

    06-08-2008 om 14:45 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bier moet men inslikken (30/07/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik heb het er al eens eerder over gehad in “hoe smaakt het”(09/06/2008), maar toch wil ik er nog eens over door boren, want over proeven van bier bestaan veel misverstanden. Bier mag je niet proeven zoals wijn… Eiwitten, moutresten en bitterstoffen geven bier namelijk die specifieke smaak… En ik weet het, over smaak en kleur valt niet te twisten, maar een beetje bierproever herkent snel het verschil tussen een echt klasse bier en doordeweeks spul.

    Ge moet weten dat de mens vier hoofdsmaken kan onderscheiden, waarvan wijn er maar twee heeft; zoet en zuur. Eens de wijn over de tong heeft gewalst, is de wijn geproefd en kan hij worden uitgespuwd.

    Daar tegenover bevat bier bitterstoffen en soms ook kruidige en peperige grondstoffen en die worden we pas gewaar helemaal achteraan op de tong... En zeg nu zelf, om bier te laten rondwalsen tot helemaal achter in de mond om het dan uit te moeten spuwen, zou nogal tot onsmakelijk taferelen leiden, denkt ge niet?...  Bier moet absoluut worden ingeslikt om het volledig te kunnen proeven.

    Belangrijk is ook de zogenaamde nasmaak van het bier, want die wordt pas waargenomen na het doorslikken en het wegebben van de hoofdsmaak. Begrippen zoals bv ‘mondvol’ en ’dorstlessend’ worden pas door het gehemelte na het doorslikken doorgegeven. Deze manier van proeven is belangrijk, want hoe langer de nasmaak blijft hangen, hoe edeler het ‘gerstenat’.

    Het is dus niet zo dat bier proeven eigenlijk alleen maar een goed excuus is om eens goed te kunnen drinken, want uiteindelijk wordt het proeven van bier hierdoor in aantal beperkt …Voila en nu ga ik één biertje uit Friesland proeven… Us Heit... Ik ben eens curieus, ’t schijnt dat nogal hoppig van smaak is.

    Tot de volgende chill?!

    30-07-2008 om 00:00 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    26-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoge, lage en spontane gisting (26/07/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wat is nu eigenlijk het verschil tussen hoge, lage en spontane gisting hoor ik sommige mensen zich hardop afvragen.
    Goed, we gaan even proberen om dat in mensentaal uit te leggen. Het lijkt soms eenvoudig, maar voor je het weet ben je heel wetenschappelijk bezig. Dat gaan wij dus niet doen. Degene die in chemie geïnteresseerd zijn, moeten er  de nodige boeken maar bijhalen of naar de gespecialiseerde websites surfen. Wij gaan het gewoon simpel houden.


    Hoge gistingsbieren
    zijn bieren die gegist worden op relatief hoge temperaturen (nogal logisch hé); circa 16 à 22°C. Hoge gisting, ook wel boven gisting genoemd, wordt vooral gebruikt voor abdijbieren, trappisten en alle speciaalbieren.

    Lage gistingsbieren zijn bieren die gegist worden op relatief lage temperaturen (ook logisch hé); circa 6 à 10°C. Lage gisting, of onder gisting, hoort bij alle pils soorten en de meeste streekbiertjes.

    Spontane gistingsbieren zijn dan weer bieren die, zoals de naam het zegt, spontaan tot gisting komen, zonder dat er gist wordt aan toegevoegd en dat is enig in de wereld en komt enkel voor in België, in de Zenne streek. Blijkbaar leeft daar een soort bacterie die de gisting in gang zet (later misschien meer daarover). Lambic, geuze en faro zijn van spontane gisting en dus ook alle fruitbieren die gemaakt zijn op basis van deze brouwsels.

    Tegenwoordig heb je ook nog een mengeling van hoge en spontane gisting…om maar te zeggen dat de evolutie van bier niet stilstaat…

    Tot Chillens

    26-07-2008 om 19:33 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Problemen met bierindex (24/07/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Er zijn spijtig genoeg problemen met de website van de bierindex en is dus tijdelijk niet beschikbaar … En ik had net nog een aantal bieren bijgevoegd en was aan 1200 biertjes geraakt. Hopelijk zijn de problemen snel opgelost en kunnen we weer gezellig snuffelen en kiezen, maar vooral veel goesting krijgen…Enfin, niets aan te doen; afwachten maar. Ondertussen is er niets dat mij tegenhoudt om verder de index aan te vullen.

    Diegene die de index al eens goed gelezen hebben, zullen al wel gemerkt hebben dat sommige bieren niet meer bestaan, of op de markt zijn onder een andere naam… Dat klopt! Er zijn nogal wat ‘etiketbieren” in omloop; dat zijn dus bieren die al bestaan, maar om één of andere reden (al dan niet tijdelijk) een andere naam krijgen. Er zijn zelfs brouwerijen, die één of meerdere van hun bieren verkopen aan klanten die, voor één of andere gelegenheid, dan zelf een naam kiezen van dit bier. Natuurlijk kan ik dat allemaal niet bijhouden of zelfs weten, maar soms maak ik er wel een verwijzing naar…al hoewel dit van mij best tot de keukengeheimen van de brouwerijen mag horen; ’t is maar aan ons om dat te ontdekken. Ook dat behoort tot de passie.

    Tot de volgend chil.

     

    24-07-2008 om 21:03 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgisch bier in gevaar ? (21/07/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nogal wat Belgische bieren zijn internationaal gewaardeerde keurmerken. Vele Belgische speciaalbieren dragen zelfs onze nationale driekleur. Noord Amerikaanse brouwers geven hun bier “Belgian style” mee.

    Nu wil ik niet de Belgische nationalist uithangen, maar als met een eventuele boedelscheiding ook de Vlaamse bieren van de Waalse bieren scheiden vind ik dan uitermate dom!

    Wees maar zeker dat ze in het buitenland, en al zeker in Azië, nog nooit gehoord hebben van Vlaanderen of Wallonië. Maar de Belgische producten kennen ze maar al te goed en het is dus met België dat men zaken wil doen.

    Een splitsing zou dus dramatisch zijn, want de benaming “Belgian beer” staat wereldwijd garant voor kwaliteit. Het zou vele jaren duren alvorens we aan Vlaamse zowel als aan Waalse bieren terug dat befaamde kwaliteitaureool kunnen mee geven.

    Daarom pleit ik ervoor dat de Belgische brouwers eendrachtig blijven…en dat ze het ruzie maken maar aan domme politici overlaten…

     

    21-07-2008 om 20:43 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Als het dan toch geen mooi weer is (20/07/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als het dan toch geen mooi weer is, kan je evengoed aan je hobby werken hé? En dat is nu juist wat ik vandaag gedaan heb.

    Nieuwe bieren heb ik niet bijgevoegd, al hoewel ik daar veel goesting voor had, maar ik dacht: “als we nu eens eerst wat nuttige info in verkorte vorm bijvoegen als bijlagen in de bierindex?”

    En daar heb ik mij dan maar eens mee bezig gehouden; dus als je overzichtelijk wil weten op welke temperatuur je uw lekker biertje moet schenken, of hoe lang je het kan bewaren,  welk glas je moet gebruiken, hoe een biertje smaakt en in welk seizoen je het best drinkt, kijk dan even in de bijlagen van de bierindex.

    Achteraan zie je een eigen ontwerp van mijn eigen bierkaart…..als je ooit bij mij thuis moest komen, zal dit zeker onder een heerlijk biertje komen te liggen dat ik dan speciaal voor u zal uitgeschonken hebben….Dat heeft niet iedereen hé?... ikke dus wel!

    Tot chillens.

     

    20-07-2008 om 17:18 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste update bierindex (16/07/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De bierindex is weer eens een beetje nagekeken en aangepast... ’t Is te zeggen, vooral de steekkaarten zijn nagekeken op typefouten en onnauwkeurigheden...

    Ja sé, ik heb mij ook eens bezig gehouden met andere dingen....

    Tijdens het updaten, merkte ik zelf op dat een heel antal bieren niet meer bestaan, of een andere naam hebben gekregen.

    Ook voor  sommige brouwerijen is dat zo; trouwnes het is zelfs niet altijd duidelijk of de genoemde brouwerij wel echt bestaat.

    Maar, om dat allemaal op te volgen, moet ge bijna proffecioneel bezig zijn met de hobby en dat kan natuurlijk niet....allee ik toch niet.

    We doen ons best om zoveel mogelijk info te verzamelen en te verwerken.....don’t shoot the piano player !

    Ook nog even de layout aangepast en wat leuke info toegevoegd….ga maar eens kijken…

    Tot chillens

    16-07-2008 om 22:00 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stella is de nieuwe Firts Lady (14/07/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is zover…..onze Stella is de grootste geworden.

    Het is haar gelukt om de Amerikaanse playboy Budweiser te strikken. Het was niet gemakkelijk, maar de volhouder wint. Het heeft InBev wel 52 miljard dollar gekost (32,7 miljard euro). Als alles goed verloopt, trouwen ze tegen het einde van het jaar.

    Budweiser wordt, samen met Stella Artois en Beck’s, het toplabel van de groep.

    De twee bedrijven geloven dat de transactie “in het belang is voor de aandeelhouders (natuuurlijk), werknemers (hopelijk), verkopers, zakenpartners en de gemeenschappen (laat ons hopen ook de consument) die ze van dienst zijn”.

    En nu maar duimen dat de nieuwe First Lady niet vergeet aan de kwaliteit te denken…..

    14-07-2008 om 19:55 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomer en bierverbruik (13/07/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Al hoewel het bierverbruik elk jaar vermindert, stellen de Belgische brouwers toch elk jaar een piek vast. Tijdens de zomermaanden juni tot en met september wordt er naar het schijnt twee keer zoveel bier gedronken dan in de rest van ’t jaar.

    Blijkbaar hangt het bier drinken dus af van het weer. Al hoewel, vorig jaar met Pasen was er zo’n piek vanwege het goede weer zo vroeg op ’t jaar. Dit jaar was dat zeker niet het geval met Pasen, want het regende nogal veel in mei en dus werd er zelfs minder bier gedronken.

    De brouwers voorzien echter de gebruikelijke zomerpiek in hun productie, want als het echt warm wordt van de zomer, kan de verkoop zowat exploderen! Maar het mag wel niet te warm worden; tussen de 20 en 30°C is ideaal, want als het nog warmer wordt, drinken de mensen liever water en/of frisdrank om hun dorst te lessen.

    De hoogste piek die we gekend hebben was in 1976, de warmste zomer ooit; weet ge nog?! Toen was het zomaar eventjes zes weken lang, tussen midden juni en eind juli, prachtig weer.

    Enfin, ik zal het weer niet laten bepalen of ik al dan niet bier zal drinken, wel welk bier ik zal nuttigen……juist hé!

    13-07-2008 om 21:00 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het juiste bier in het juiste glas (10/07/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Om m’n vorig artikel over glazen een beetje gebruiksvriendelijker te maken heb ik hieronder even een korte samenvatting gemaakt.

    Simpele biertjes horen nu eenmaal in simpele glazen en dat is helemaal  niet moeilijk.

    De lang gerijpte en duurdere bieren verdienen echter een bijpassend glas...

     

    Diepe glazen in de vorm van een tulp

    -         Sterke bieren, zoals Belgische ales

    Pintglazen

    -         Stouts en geuzes

    Kleine cognacachtige, of zelfs jeneverglaasjes

    -         Rijke en alcoholrijke gerstwijnen, old ales en imperial stouts

    Dunne, stamvormige fluitglazen

    -         Belgische fruitbieren

    Lange, smalle glazen

    -         De bekende lagers, met name pilsners en sommige witbieren

    Lange dikke glazen om het bier langer koel te houden

    -         Tarwebieren en de meeste witbieren              

    Wijde bokalen

    -         Aromatische bieren, zoals dubbels en tripels

     

    Voila, ik hoop dat ge er wat aan hebt.

    Tot chillens

    10-07-2008 om 21:50 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duvel neemt Liefmans over (09/07/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De brouwerij Duvel gaat dus Liefmans overnemen voor zo maar eventjes 4,5 miljoen euro. Hiervoor krijgen ze het volledige machinepark, alle merken en alle recepten van Liefmans.

    Gelukkig gaat Duvel de nodige investeringen doen om de site in Oudenaarde te kunnen behouden en herwaarderen.

    Als ge’t mij vraagt hebben ze de les van Inbev goed geleerd, weet ge nog “Hoegaarden” ?!...

    Enfin, La Chouffe hebben ze ook mooi gelaten waar het was en dat noem ik verstandig…groot worden is prima,  maar een klein beetje gevoel voor het ambacht is levensnoodzakelijk.

    09-07-2008 om 21:40 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.INBEV versus Anheuser-Bush (07/07/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De bestuurders van INBEV zouden de rijkste Belgen zijn volgens de top 100 van Humo. Met een gecumuleerd fortuin van bijna 13 miljard euro…Niet moeilijk dat ze zo’n bod hebben kunnen doen op Anheuser-Bush.

    Anheuser-Bush weigert tot nu toe noch steeds elk bod van onze Stella brouwer, want die Amerikanen vinden dat INBEV hun bedrijf onderwaardeert.

    Daarom gaan ze agressief worden, de Stella Boys….Ze hebben de financiering reeds rond met een kredietlijn van zomaar eventjes 45 miljard dollar bij 10 banken.

    Anheuser-Bush wil hoe dan ook een overname vermijden en gaat nu zelf doen wat ze vreesden van INBEV; besparen of met andere woorden:  banen schrappen…goe bezig als ge’t mij vraagt.

    Wedden dat Stella zal winnen……

    07-07-2008 om 21:32 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste update bierindex (04/07/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ondanks serieus ziek geweest te zijn, toch niet kunnen laten om tussen de koortsvlagen, het slapen en de WC bezoeken door de bierindex een beetje bij te werken. Om te chillen stond mijn hoofd er nog niet naar, maar ondertussen toch weer relatief goed gevorderd (1182 bieren geregistreerd) en er komen er nog een massa !!!!.....maar nu ga ik toch nog een beetje rusten.

    04-07-2008 om 15:49 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    27-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spijtig maar ziek (27/06/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Spijtig maar dus veel zieker dan gedacht. Een ambetant virus heeft me gepakt op m'n zwakste plaats, namelijk m'n maagbreuk, juist op het moment dat ik nogal wat oververmoeid was na drie weken toneel spelen en de daaropvolgende opruim en juist toen ik ocharme  wat gedronken had......maar ik kom terug als ik volledig hersteld ben...watch me!!!

    27-06-2008 om 00:00 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bierpassie weekend (23/06/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik ben er dus toch geraakt. Veel volk en ge geraakt dus altijd wel aan de praat, spijtig dat een aantal mensen vinden dat ze zo snel mogelijk, zo veel mogelijk bier moeten drinken.......enfin, dat hebt ge dus overal zeker ?!.....Alhoewel ik moet niet veel zeggen, want ik heb toch ook twee keer jetons gaan bijkopen, maar ik heb er mijnen tijd voor genomen......In elk geval de gevolgen waren ernaar en ik maar zeggen dat kunnen drinken, weten is wanneer ge moet stoppen....ik heb zelfs een halve dag verlof moeten nemen......

    Efkes proberen op te sommen wat ik allemaal geproefd heb :
    - Adriaan Brouwer Finest Dark ( een lekker oudbruintje)
    - Mongozo Coconut (een beetje te veel cocosnoot naar mijn goesting)
    - Duchesse de Bourgongne (nog zo'n lekker oudbruin)
    - Saison de Bierpassion (2x om iets af te luizen en 't is nog gelukt ook)
    - Pilaarbijter Blond (een heerlijk blondje)
    - Kasteelbier Rouge (een verrassende kriek voor een Kasteelbier) 
    - Chimay Blauw (omdat ze geen Westvleteren hadden)

    Dat valt nogal mee hé? Maar thuis toch een goed dutje gedaan na 't eten.... Och één keer per jaar moet dat kunnen zeker, zolang je maar zelfstandig thuis geraakt en niemand iets (te veel) merkt.
    Volgend jaar toch slimmer zijn; kieken dat ik ben !!

    23-06-2008 om 19:42 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bierpassie weekend (21/06/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bierpassie weekend in Antwerpen, maar weet niet of ik het zal halen .....Voor al diegene die wel kunnen gaan; Schol hé!

    21-06-2008 om 16:51 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Types bierglazen (19/06/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    Eindelijk nog eens tijd om eens echt goed door te chillen...

    Als ge mijn index doorneemt, merk je dat ik slechts enkele benamingen heb voor de soorten glazen, maar er zijn natuurlijk veel verschillende types, zoals daar zijn .....



    -         Altglas =  Klein cilindrisch glas.

    -         Bierfluit = Dun bierglas, dat voor pilsners gebruikt wordt. Dit is het standaardglas dat je in de kroeg krijgt. Per biermerk en soms per kroeg zijn verschillende vormen te krijgen: met of zonder voet.

    -         Gevlakt pintglas = Dit was ooit het standaardbierglas in de Engelse pubs, later vervangen door het huidige pintglas, dat gemakkelijker te stapelen is. Het oude model wordt nog wel gebruikt voor Engelse bitters en ales.

    -         Bokaal = Mooi gevormd glas met een zware voet, dat vrijwel exclusief voor Trappisten- en abdijbieren wordt gebruikt. De wijde vorm maakt een grote schuimkop mogelijk en nodigt de drinker uit om zijn neus boven het bier te houden om het aroma op te snuiven.

    -         Halve literglas = Dit glas is in twee varianten te krijgen; allebei van Duitse origine: met en zonder handvat. De versie met handvat lijkt veel op het Engelse gevlakte pintglas. De andere versie is smal van onderen en loopt langzaam wat wijder uit. De laatste variant wordt vaak gebruikt voor hefeweizen.

     

    De eerst 5 hebben we gehad, effen drinken en we kunnen verder….

     

    -         Kölsch bierglas = Dit glas is exclusief voor het drinken van het gelijknamig bier. Het glas is een grotere en smallere variant van het altglas, ook cilindrisch.

    -         Kruikglas = Groot van vorm en gemaakt van sterk glas. Dit glas is geschikt om flink mee te proosten.

    -         Mass = De naam van dit glas is Duits, wordt uitgesproken als 'maas', en betekent ‘maat’. Een betere naam zou ‘grote maat’ zijn geweest, want dit glas kan een liter bier met schuimkraag bevatten. Het grote, gevlakte glas, dat ook wel 'masskrug' wordt genoemd, weegt leeg maar liefst anderhalve kilo. Je komt het tegen op de Oktoberfeesten in München.

    -         Middy = Een typisch Australisch glas. De maat hangt af van de stad waar je het bier drinkt. In Sydney krijg je ongeveer 0,3 liter, terwijl een middy in Perth 0,2 liter bier bevat.

    -         Pilsnerglas = Vroeger was dit een aparte bierglazensoort, maar tegenwoordig kun je veel overeenkomsten zien met de bierfluit. De elegante versie heeft een voet en heeft een capaciteit van ongeveer 33 cl. De variant zonder voet is kleiner en bevat meestal 25 cl bier.

     

    Zo dat zijn er nog eens 5, nog een slok en verder gaan…

     

    -         Pintglas = Dit is het standaardglas in Engeland en Ierland: rechttoe rechtaan glas, gemaakt van dik glas en lichtjes uitlopend naar de bovenkant. De traditionele maat van een pintglas is 0,57 liter. Het heeft iets dikker glas aan de bovenkant, dat stomp gemaakt is. Hierdoor wordt de lip beschermd tegen sneetjes, als iemand je aanstoot terwijl je drinkt, en tevens zorgt het ervoor dat de glazen gemakkelijker kunnen worden gestapeld, zonder dat ze snel breken. Een andere variant, die aan de bovenkant een kleine ronding heeft, wordt ook wel ‘pubglas’ genoemd.

    -         Pony = Dit is de benaming voor de Australische vloeistofmaat die overeenkomt met ongeveer 0,1 liter. Het glas bevat gemiddeld 0,15 liter bier, maar dat hangt weer af van de plaats waar je het bier drinkt (zie ook beschrijving van middy)

    -         Schooner = We blijven even in Australië. Dit is echter een van de grote varianten, 0,43 liter bier kan erin. Maar alweer is dat afhankelijk van de plaats waar je je bier bestelt…Rare jongens hé, die Australiërs….

    -         Schnelle = Grote, slanke, spitstoelopende bierkroes, voorzien van een deksel met scharnier.

    -         Sham = Meestal kleine glazen, de inhoud varieert van 0,15 tot 0,30 liter, ongeacht de vorm. De exacte afkomst en definitie is dubieus, want deze term betekent in het Engels ‘bedrieger’.

     

    Nog eens drinken en dan de laatste 5 …

     

    -         Stein = Bierkroes, gemaakt van klei of keramiek, en meestal voorzien van een deksel met scharnier (vaak gemaakt van tin). Een ‘glazen stein’ is dus een contradictio in terminus.

    -         Distel = Het silhouet van dit glas is precies wat de naam impliceert: een distel. Dit uniek gevormd glas wordt bijna exclusief gebruikt voor sterke Scottish ales. De vorm van de distelglazen zorgt voor het intensiveren van het aroma.

    -         Tulp = We blijven nog even in de flora, de vorm van dit glas refereert ook weer aan de naam. Dit glas is erg geschikt om de aroma’s van het bier wat langer vast te houden. De klokvormige opening maakt het voor de drinker mogelijk om het bier samen met het schuim te drinken, waardoor je een romig mondgevoel krijgt. Dit glas is uitermate geschikt voor de sterke Belgische ales.

    -         Tumbler = Meestal is dit een doorsnee glas, de schuine randen voegen er een zekere zwier aan toe.

    -         Weizenbierglas = Dit grote glas dat van smal aan de onderkant steeds wijder uitloopt, is ontworpen voor een inhoud van een halve liter tarwebier plus de imponerende schuimkop.

     

    Voila, dat zijn ze dan en Ik hoop dat ge er wat aan hebt gehad…..

     

    19-06-2008 om 15:32 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.E.H.B.O. (17/06/2008)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    ‘k Wou vanavond nog een beetje chillen, maar de dochter heeft morgen examens praktijk E.H.B.O. en ze moest oefenen.

    Vermits de zoon zelf moet studeren en ik toch niets nuttigs te doen had, was ik het slachtoffer van dienst…Allee ‘k kreeg dan toch nog een Jupilereke met een rietje omdat ik zo goed had stil gezeten……En waarom heb ik goed stil gezeten?.....Mannen weten waarom!....

    17-06-2008 om 00:00 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    16-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.spreuken (16/06/2008)

    Bier is bitter

    Bier is best

    Bier is beter

    Dan de rest


     


    Zonder bier

    Geen plezier…..

    Maar drink u niet te zat

    Anders valt g’ op uw gat.


     


    Wie nuchter weet te reizen

    Zegt dronken zijn gepeinzen.

     



    Als het bier is in de man,

    Zit de wijsheid in de kan.

     



    In de hemel is geen bier

    Daarom drinken wij het hier

     



    Het bier gheeft jeucht

    Bi elken dronk

    Het bier gheeft vreucht

    So wordi jonc

     



    Bierken bierken

    Ik zal u zuipen

    Al moest ik op m’n knieën kruipen




    Koop ik huizen, dan heb ik steen

    Koop ik vlees, dan heb ik been

    Maar koop ik het edel vat, dan heb ik wat

     



    Ze dronken een glas

    Ze pisten een plas

    Ze lieten de zaak Zoals die was

     

    16-06-2008 om 21:22 geschreven door Bompapatje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)




    Kom binnen, kom binnen; welkom op mijn blog! Ga toch zitten... moet u iets drinken?...

    Laatste update Bompapatje’s Bierindex op donderdag 12 maart 2015 = 2250 biertjes... en er volgen er nog!!!... Gezondheid!!
    Foto


    Mijn favorieten
  • seniorennet
  • Eliene's Blog
  • Bierblog
  • Rozemarijn
  • Tom's Blog
  • Paperclip
  • Pat. Probleim
  • Meeuw
  • dekijkvanKenza
  • Athea

    Inhoud blog
  • Wie kent nu niet dit gevoel
  • Als de storm is gaan liggen
  • Onrust en twijfels
  • Een biografisch schrijfseltje
  • Het dagdagelijkse leven van een gepensioneerde
  • Alweer een fijne dag met de kids
  • Herpakken
  • Waar word ik nu echt week van?
  • Vreugde is de sleutel tot geluk
  • ik kan niet slapen

    Foto

    Archief per maand
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 02-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 10-2012
  • 05-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 02-2011
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 11--0001


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!