Ik ben Bompapatje
Ik ben een man en woon in Wilrijk/Antwerpen (België) en mijn beroep is Gepensioneerd bediende.
Ik ben geboren op 02/10/1953 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Bier, amateurtoneel en schrijfselen.
Ik heb mezelf voorgenomen om gezond en volledig bij mijn verstand 120 jaar te worden
Hier se, hier se een bezoeker se.....
Welkom in mijn nederige blog...
Iets drinken?... Als je een biertje wenst, klik dan even op de foto onder de datum en kies maar... keuze genoeg. Gezondheid!
Inbev heeft een overnamebod gedaan bij biergroep Anheuser-Bush - dat zijn die Amerikanen van den Bud voor een slordige 30 miljard euro,maar die mannen kunnen daar niet goed mee lachen.
Uit deze combinatie zou nochtans de grootste bierbrouwer ter wereld ontstaan met een jaarproductie van maar liefst eventjes 460 miljoen hectoliter .DOOOOINK!!! Hoeveel pintjes zijndat eigenlijk????
Enfin, die Amerikanen zijn nu heel hard op zoek naar een uitweg, ze klappen al met Grupo Modelo dat zijn die dan weer van de Corona met hun doorschijnende flesjes.
t Is toch nog maar de vraag of zon overname door den Stella brouwer niet een beetje te groot wordt. Trouwens een samengaan van Anheuser-Bush met Grupo Modelo is veel logischer, want die Amerikanen bezitten nu al 50% van de Mexicaanse Coronabrouwer en den topman van Grupo Modelo zit al in de raad van bestuur van Anheuser-Bush
Hoe het ook zal aflopen, ons Stellake is groot geworden en goed bezig ..
De Japanse bierbrouwer Sapporo werkt aan een biertje dat werkelijk niet van deze wereld is. Het zaad waaruit de gerst is gegroeid heeft namelijk als onderdeel van een onderzoeksproject in 2006 vijf maanden in het internationale ruimtestation doorgebracht.
Het project was bedoeld om het aanpassingsvermogen van planten aan een veranderende omgeving te testen. In het voorjaar van 2007 werden de zaden voor het eerst geplant en ondertussen werd de derde generatie van het ruimte-gerst geoogst. De brouwerij gaat in eerste instantie honderd flesjes van het gerstenat brouwen, die niet bestemd zijn voor de verkoop. Wetenschappers hebben overigens nog geen bijzondere eigenschappen kunnen ontwaren bij de gerst uit de ruimte.
Voila, en als ge daar dan teveel van gedronken hebt, dan ziet ge geen roze olifantjes, maar groene marsmannetjes.
In de krant gelezen dat de Belgen vorig jaar 2,5% minder bier hebben gedronken en dat dat de grootste daling is sinds 2004. Gelukkig is het vooral pils dat minder gedronken wordt. Met alle respect voor het pilsbier, maar als onze abdij- en speciaalbieren minder moesten geconsumeerd worden, zou dat een regelrechte ramp betekenen. Pils heeft nu éénmaal die internationale concurentie. En daarbij, de grote pilsbrouwerijen zijn het hun gewoon zelf aan het aandoen....noem maar eens tien (10) Belgische pilsen......zie de't wel, ge kent er geen tien meer hé!... Terwijl ge vroeger in één straat veel verschillende pilsen had; Stella Artois, Jupiler, Roman, Campina, Haacht enz.... Nu zie je enkel in de steden nog Stella Artois, Maes en Jupiler en in de rand of op den buiten ook nog enkele plaatselijke pilsen. Gelukkig voor de brouwerijen gaat de export van onze bieren goed en vooral het verbruik van de abdij- en speciaalbieren...En daar mogen we gerust TROTS op zijn, want als ge het mij vraagt, zijn wij Belgen veel te bescheiden als het over onze wereldberoemde producten gaat. Ge weet toch wel dat onze abdij- en speciaalbieren momenteel gecopiëerd worden in Amerika. Maar goed dat weldra onze bieren wettelijk zullen beschermd worden. Dus als ge dorst of gewoon zin hebt.....een lekker Belgisch biertje degusteren met de waardigheid van een echte Boergondiër! Tot de volgende chil.
't Is vaderdag geweest van 't weekend en het was me totaal ontgaan, maar de kids waren het niet vergeten. Natuurlijk had het weer met bier te maken, maar dat vind ik helemaaaaaaal niet erg hoor!...Normaal gezien vieren ze dat op 19 maart. Alhoewel....de laatste jaren vieren ze bij ons 17 maart - St Patrick's Day - en dat past beter bij mij dus. Dan kook ik voor de kids Irish Stew met Guiness....reuze gezellige sfeer is het dan.....de tafel mooi gedekt - met de klavertjesvier uiteraard - lekker eten.....de hele famillie bij elkaar........enfin, alle ouders weten nu wat ik wil zeggen.......Bedankt Snuit voor die prachtige kids....dikke knuffels voor de kids en natuurlijk lieve kussen voor die twee schatten van pagadders.... Tot chillens voor ik helemaal emotioneel word.......
Ondanks het EK voetbal toch tussendoor nog wat steekkaarten nagekeken en verbeterd - we zijn aan de 600ste geraakt - maar ik beloof op m'n eerste communie zieltje (ja ja ik heb dat echt) dat er weldra weer bieren zullen toegevoegd worden, want ik heb er nog véél zene!!....ik ben trouwens benieuwd hoe veel ik er eigenlijk wel heb...geloof het of niet, maar ik heb er geen flauw gedacht van. Dat is nu het voordeel sè als de Belgen niet mee sjotten, dan kunt ge gerust ondertussen nog iets anders plezants doen; zoals "bloggen" bijvoorbeeld.... Alhoewel, hebt ge de Portugezen en de Hollanders bezig gezien?...Consentreer u maar op uw bier hé.......Oei bijna goal voor de Grieken, of nee....................... 't is GOOOOOOAAAAAAL voor Zweden.....
Hoe smaakt dat bier ? is een véél gestelde vraag....
Awel dat is nu eens niet so simpel om dat uit te leggen sé.
Om smaken te bepalen moet ge weten waar al de verschillende smaakdingen op uw tong en geheemelte liggen.
Ik heb dat zo ooit eens ergens in een boekske gevonden en zo weet ik dat ook......toch al waar ze liggen, maar om nu zelf ne specialist te worden; daar moet ge een speciale feeling voor hebben denk ik.
Alhoewel, met het hier bijgaande schema bij de hand lukt het toch al een beetje.
Voor alle duidelijkheid : zbi = zeer bitter bit = bitter big = bitterig zzo = zeer zoet zoe = zoet zog = zoetig zzu = zeer zuur zuu = zuur zug = zurig ntr = neutraal
Ge moet dat zelf ook maar eens doen proeven....ge voelt exact waar het prikkelt en dan kunt ge zelf bepalen of een bier nu zoet is, of bitter, of zurig, of nog iets helemaal anders.....plezant zenne!
En nog een weetje: Bij het proeven van wijn, wordt de slok terug uitgespuwd, maar met bier moogt ge dat niet doen, want de nasmaak is ook belangrijk....echt waar zenne!.....daarom zal ik altijd met maten proeven! Succes ermee en tot chillens.
Amaai, weeral een héél deel steekkaarten nagekeken en aangepast.
t Is wel vrij saai werk, maar het moest eens ooit gedaan worden...
Toch al 540 gedaan.
Allee, saai werk is dat dus eigenlijk niet, want ik vind dat wel eens plezant om dat allemaal nog eens te lezen en t eigenaardige is dat ik opnieuw voor verrassingen kom te staan, zo van : Heu?... Hebbek ikda ook ?...Tiens!!!....Plezant zenne...echt waar.
En zo leert ge nog iets bij over uw eigen verzameling, stom hé?....hebben jullie dat ook soms?
Zodra de toneelvoorstellingen gedaan zijn (want da doe ik ook nog tussendoor) gaan we terug wat bieren in de index bijvoegen.
Ik heb ook nog enkele sfeerfoto's toegevoegd, kwestie van de site wat in te kleden. Tot chillens.
't ja, het is een beetje chaötish geweest; m'n jongste kleindochter Josien is in het ziekenhuis beland.....maar eigenaardig genoeg niet met allerhande breuken zoals je van zo'n ratje kan verwachten, maar alles komt weer goed en ze gaat snel weer naar huis...OEF ! Desalniettemin (wat een woord!) toch nog de eerste 419 steekkaarten nagekeken en aangepast waar nodig. We updaten verder.... Tot chillens.
ps: Oh ja, m'n favoriete voetbalploeg blijft dus nog een jaartje in tweede.
Dat een Belgische pint in Nedereland beter smaakt dan bij ons moest er nu nog van komen sè!
Voor de minste milieu overtreding krijg je de inspectie over de vloer, maar daar hebben ze blijkbaar nog nooit gehoord dat bierleidingen regelmatig moeten gespoeld worden....
t Is daarom trouwens dat ik al jaren liever bier drink uit een fles geschonken dan van t vat, want dan ben ik tenminste vrij zeker dat het proper is en smaakt het bier niet zo zurig.....enfin dat is mijn gedacht daarover.
Trouwens, ik weet niet wat jullie daar van vinden, maar kijk eens naar de fotos langs de zijkant...dat presenteert toch mooier;zon glas bier met het flesje erbij....niet ?
En weet ge, dan ziet ge tenminste ook wat ge krijgt, want soms bestel je een Trappist en krijg ge een Leffe of Tongerlo.......Niet met mij zene!!!..... Pas op, dat wil niet zeggen dat dat géén lekkere bieren zijn hé!...maar trappist is trappist en proper is proper !!
't Is laat geworden deze week, maar ik geef niet op!
Alhoewel... nu toch maar piyamake aan, nog één Chimayke en bedje in, morgen doen we verder....toch weer eventjes een paar aanpassingen gedaan....GOE BEZIG ZEKER ?! 24-05-2008 om 23:30 geschreven door Bompapatje
Bon......, ik ben dus met met mijn Chimayke in slaap gevallen; dat wil dus zeggen : "in 't vervolg wat vroeger stoppen!" Maar 'k heb het toch niet kunnen laten om vandaag verder te doen. Index verder aangevuld en nagekeken en we zitten nu aan 1162 bieren. En er komen er nog !!!! Maar genoeg voor vandaag, ik ga eens op bezoek bij andere blogs, na voila !
Voor diegen die van de zomer naar Bruggen moesten gaan...."De garre" in het kleinste straatje van Brugge is echt een bezoek waard!
Het schijnt dat niet iedereen weet hoe je in mijn Bierindex de steekkaart kan openen....'t is simpel; ge zet uwen cursor gewoon op het soort bier (da's daar waar het rode driehoekje staat) en de steekkaart gaat automatisch open...gemakkelijk hé?!
En voor allen die willen mee chillen...hou u niet in...via de reageer mogelijkheid kan je gerust uw ding kwijt ; een vraag, een opmerking, een weetje (liefst over bier...) enfin gewoon chillen hé!
Laatste update Bompapatje's bierindex : Vooral meer info toegevoegd en nog enkele bieren... Er is nog veel werk aan de winkel, maar we geven niet op. Mocht u een fout zien, aarzel dan niet om ze mij te melden - Dank u
Oei oei.....m'n schoondochter komt mij hier zeggen dat de vorige versie nogal zware lektuur was; dus gaan we weer proberen lekker te chillen....... "Gebrouwen volgens het Duitse rheinheidsgebot" is iets dat we dikwijls tegenkomen, maar wat is dat nu eigenlijk dat "rheinheidsgebot"?... Awel...dat was een idee van Wilhelm IV, Hertog van Beieren in de zestiende eeuw, die op den 23ste april 1516 besliste om er voor te zorgen dat den Duitser wat minder ging drinken, of zo iets, door te beslissen dat voor Duits bier alleen nog maar gerst, hop en water gebruikt mocht worden. Want toen werd er in Duitsland nogal veel tarwe gebruikt om bier te brouwen. En hemmekes dacht dat de tarwevoorraden zouden op geraken door al dat bier te brouwen en dat er dan niet meer genoeg over zou blijven om ook nog bokes te bakken....... En nu zitten ze er nog altijd mee met dat "rheinheidsgebot". En nu moette zelfs weten dat dat de oudste wettelijke bepaling is voor voedingsmiddelen; straf hé?!... En pas op hé, tot op vandaag mogen die Duitsers nog altijd geen conserveermiddelen en chemische smaakstoffen gebruiken, want dat moet nu juist de kwaliteit van Duits bier garanderen! Er zijn er zelfs die denken dat ge juist daardoor van Duits bier minder rap een kater krijgt dan van Belgisch bier...ha!...maar dat kan niet want een kater krijgt ge door de alcohol in 't bier en niet van wat dat er allemaal inzit, dus.... Voila Ilse, ik hoop dat het zo beter is.....
De hobby is bij mij zo ongeveer 25 jaar geleden domweg begonnen na een betoging in Antwerpen waarna wij iets gingen drinken in café Het Elfde gebod.
Na ons eerste pilsje bestelden we nog een consumatie, maar het vat was af en het meisje achter de toog kon blijkbaar geen nieuw vat steken en we vroegen dus maar iets anders, als het maar van t vat was......t werd een Hoegaarden Witbier.....
Nog nooit van gehoord en dan nog in een chocopot !? Bovendien was het bier ook nog eens troebel en vol met sliertjes..........maar wel lekker en fris.
En plots kwam de KLIK en in de periode die daar op volgde, volgden nog vele cafés maar vooral nog veel meer bieren en gelukkig ook zeer snel het besef dat kunnen drinken weten is wanneer ge moet stoppen.
Met dank aan mijn lieve collega's Sandra, Kim en Mattijs is de bierindex toch nog goed gekomen..... http://www.EveryOneWeb.com/Bompapatje DIKKE KNUFFELS EN MERCIEKES ! Mijn persoonlijk lievelingsbier is St Bernardus Abt.....omdat Westvleteren niet vrij te koop is ( ) Je hebt altijd mensen die vinden dat ze 'kunnen' drinken....., maar ik zeg altijd: "Kunnen drinken is weten wanneer ge moet stoppen!"
Wat het schenken van bier betreft liggen de meningen ook erg verschillend. Daarom zeg ik altijd: "Hoe je je biertje schenkt, in welk seizoen, op welke temperatuur of in welk glas dat moet jezelf weten...als 't maar smaakt!"
Mijn persoonlijke smaak en aanbeveling is simpel en het volgende : - Voorjaar = zwaardere blonde bieren - Zomer = lichtere blonde bieren, fruitbieren en geuzes - Najaar = lichtere donkere bieren - Winter = zwaardere donkere bieren
Wat het glas betreft, neem ik graag het door de brouwer aanbevolen glas en als ik het echt niet weet, is mijn ervaring dat - een tulpglas meestal goed is voor speciaalbieren - een bokaalglas voor abdijbieren en trappisten - een lang, smal glas voor pils - een pintglas voor geuzes, lambic, faro en witbier .....als het maar niet uit een plastiek bekertje moet.
Qua temeratuur is een koelkasttemperatuur voor blonde bieren en een keldertemperatuur voor donkere bieren voor mij best OK, alhoewel een witbier best koud mag zijn.
En of het bier nu uit een fles komt of van 't vat, maakt mij niet uit, als ik het maar kan degusteren in een gezellige sfeer en als het even kan met de juiste mensen om me heen.
En we weten allemaal dat de wet de brouwerijen verplicht een houdbaarheidsdatum te vermelden, ...maar bier is pas echt slecht als het echt niet meer te drinken is punt!...en dat weet de brouwer maar al te dikwijls zelf niet.