Ik ben Bompapatje
Ik ben een man en woon in Wilrijk/Antwerpen (België) en mijn beroep is Gepensioneerd bediende.
Ik ben geboren op 02/10/1953 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Bier, amateurtoneel en schrijfselen.
Ik heb mezelf voorgenomen om gezond en volledig bij mijn verstand 120 jaar te worden
Hier se, hier se een bezoeker se.....
Welkom in mijn nederige blog...
Iets drinken?... Als je een biertje wenst, klik dan even op de foto onder de datum en kies maar... keuze genoeg. Gezondheid!
24-05-2008
Steekkaarten (24/05/2008)
Voor diegen die van de zomer naar Bruggen moesten gaan...."De garre" in het kleinste straatje van Brugge is echt een bezoek waard!
Het schijnt dat niet iedereen weet hoe je in mijn Bierindex de steekkaart kan openen....'t is simpel; ge zet uwen cursor gewoon op het soort bier (da's daar waar het rode driehoekje staat) en de steekkaart gaat automatisch open...gemakkelijk hé?!
En voor allen die willen mee chillen...hou u niet in...via de reageer mogelijkheid kan je gerust uw ding kwijt ; een vraag, een opmerking, een weetje (liefst over bier...) enfin gewoon chillen hé!
Laatste update Bompapatje's bierindex : Vooral meer info toegevoegd en nog enkele bieren... Er is nog veel werk aan de winkel, maar we geven niet op. Mocht u een fout zien, aarzel dan niet om ze mij te melden - Dank u
Oei oei.....m'n schoondochter komt mij hier zeggen dat de vorige versie nogal zware lektuur was; dus gaan we weer proberen lekker te chillen....... "Gebrouwen volgens het Duitse rheinheidsgebot" is iets dat we dikwijls tegenkomen, maar wat is dat nu eigenlijk dat "rheinheidsgebot"?... Awel...dat was een idee van Wilhelm IV, Hertog van Beieren in de zestiende eeuw, die op den 23ste april 1516 besliste om er voor te zorgen dat den Duitser wat minder ging drinken, of zo iets, door te beslissen dat voor Duits bier alleen nog maar gerst, hop en water gebruikt mocht worden. Want toen werd er in Duitsland nogal veel tarwe gebruikt om bier te brouwen. En hemmekes dacht dat de tarwevoorraden zouden op geraken door al dat bier te brouwen en dat er dan niet meer genoeg over zou blijven om ook nog bokes te bakken....... En nu zitten ze er nog altijd mee met dat "rheinheidsgebot". En nu moette zelfs weten dat dat de oudste wettelijke bepaling is voor voedingsmiddelen; straf hé?!... En pas op hé, tot op vandaag mogen die Duitsers nog altijd geen conserveermiddelen en chemische smaakstoffen gebruiken, want dat moet nu juist de kwaliteit van Duits bier garanderen! Er zijn er zelfs die denken dat ge juist daardoor van Duits bier minder rap een kater krijgt dan van Belgisch bier...ha!...maar dat kan niet want een kater krijgt ge door de alcohol in 't bier en niet van wat dat er allemaal inzit, dus.... Voila Ilse, ik hoop dat het zo beter is.....
De hobby is bij mij zo ongeveer 25 jaar geleden domweg begonnen na een betoging in Antwerpen waarna wij iets gingen drinken in café Het Elfde gebod.
Na ons eerste pilsje bestelden we nog een consumatie, maar het vat was af en het meisje achter de toog kon blijkbaar geen nieuw vat steken en we vroegen dus maar iets anders, als het maar van t vat was......t werd een Hoegaarden Witbier.....
Nog nooit van gehoord en dan nog in een chocopot !? Bovendien was het bier ook nog eens troebel en vol met sliertjes..........maar wel lekker en fris.
En plots kwam de KLIK en in de periode die daar op volgde, volgden nog vele cafés maar vooral nog veel meer bieren en gelukkig ook zeer snel het besef dat kunnen drinken weten is wanneer ge moet stoppen.
Met dank aan mijn lieve collega's Sandra, Kim en Mattijs is de bierindex toch nog goed gekomen..... http://www.EveryOneWeb.com/Bompapatje DIKKE KNUFFELS EN MERCIEKES ! Mijn persoonlijk lievelingsbier is St Bernardus Abt.....omdat Westvleteren niet vrij te koop is ( ) Je hebt altijd mensen die vinden dat ze 'kunnen' drinken....., maar ik zeg altijd: "Kunnen drinken is weten wanneer ge moet stoppen!"
Wat het schenken van bier betreft liggen de meningen ook erg verschillend. Daarom zeg ik altijd: "Hoe je je biertje schenkt, in welk seizoen, op welke temperatuur of in welk glas dat moet jezelf weten...als 't maar smaakt!"
Mijn persoonlijke smaak en aanbeveling is simpel en het volgende : - Voorjaar = zwaardere blonde bieren - Zomer = lichtere blonde bieren, fruitbieren en geuzes - Najaar = lichtere donkere bieren - Winter = zwaardere donkere bieren
Wat het glas betreft, neem ik graag het door de brouwer aanbevolen glas en als ik het echt niet weet, is mijn ervaring dat - een tulpglas meestal goed is voor speciaalbieren - een bokaalglas voor abdijbieren en trappisten - een lang, smal glas voor pils - een pintglas voor geuzes, lambic, faro en witbier .....als het maar niet uit een plastiek bekertje moet.
Qua temeratuur is een koelkasttemperatuur voor blonde bieren en een keldertemperatuur voor donkere bieren voor mij best OK, alhoewel een witbier best koud mag zijn.
En of het bier nu uit een fles komt of van 't vat, maakt mij niet uit, als ik het maar kan degusteren in een gezellige sfeer en als het even kan met de juiste mensen om me heen.
En we weten allemaal dat de wet de brouwerijen verplicht een houdbaarheidsdatum te vermelden, ...maar bier is pas echt slecht als het echt niet meer te drinken is punt!...en dat weet de brouwer maar al te dikwijls zelf niet.
Je kan over bier vanalles zeggen, behalve dat het geen cultuur heeft.... Mijn persoonlijke voorkeur gaat nog altijd naar het Belgische bier. Er zijn echter zoveel verschillende merken, soorten en types dat men door het bos de bomen niet meer kan zien, daarom zal je merken dat in mijn bierindex bier slechts in enkele soorten onderverdeeld wordt : - Abdijbier - Trappistenbier - Fruitbier - Geuze - Lambic - Pils - Speciaalbier - Tafelbier - Witbier - Streekbier
Wist je trouwens - dat een "erkend" abdijbier een bier is dat gebrouwen wordt met de naam van een bestaande abdij en daarvoor royalties betaalt aan die abdij? - dat trappistenbier een echt abdijbier is, gebrouwen binnen de muren van een abdij van de Cisterciënzerorde? - dat er maar 7 trappisten bestaan nl Achel, Chimay, La Trappe, Orval, Rochfort, Westvleteren en Westmalle? - dat bier meermaals kan gegist hebben : enkel (1x), Dubbel (2x), tripel (3x) en quadrupel (4x)? - Dat speciaalbier altijd van hoge gisting is?
Kom binnen in mijn nederige bierblog...ga zitten en neem iets om te drinken, dan kunnen we gezellig wat chillen over bier....... Wat zal het zijn; een pilsje of liever een speciaalbiertje, of hou je meer van abdijbier en trappist, nochtans een goede gueuze is ook niet mis en voor de liefhebbers is er ook een grote keuze uit allerhande fruitbieren...Voor de durvers is er faro en lambic...Tafelbier kan natuurlijk ook. Je keuze kan je maken uit mijn persoonlijke maar onvolledige bierindex http://www.EveryOneWeb.com/Bompapatje Enfin kiezen maar.........GEZONDHEID !!
Ik ben een gelukkig mens, want ik heb meer dan één passie En das niet aan iedereen gegeven.
t Is daarom dat het soms wat stil is op mijnen blog. Met meerdere passies moet g uwen tijd een beetje verdelen, anders komt er van t één niks en van t ander teveel
Dus niet panikere, want af en toe kom ik nog wel eens iets schrijven of mijn index verder aanvullen
Maar nu eerst en vooral werken aan onze eerstvolgende toneelproductie, waarvoor ik de regie in handen heb genomen