xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Eindelijk nog eens tijd om eens echt goed door te chillen...
Als ge mijn index doorneemt, merk je dat ik slechts enkele benamingen heb voor de soorten glazen, maar er zijn natuurlijk veel verschillende types, zoals daar zijn .....
- Altglas = Klein cilindrisch glas.
- Bierfluit = Dun bierglas, dat voor pilsners gebruikt wordt. Dit is het standaardglas dat je in de kroeg krijgt. Per biermerk en soms per kroeg zijn verschillende vormen te krijgen: met of zonder voet.
- Gevlakt pintglas = Dit was ooit het standaardbierglas in de Engelse pubs, later vervangen door het huidige pintglas, dat gemakkelijker te stapelen is. Het oude model wordt nog wel gebruikt voor Engelse bitters en ales.
- Bokaal = Mooi gevormd glas met een zware voet, dat vrijwel exclusief voor Trappisten- en abdijbieren wordt gebruikt. De wijde vorm maakt een grote schuimkop mogelijk en nodigt de drinker uit om zijn neus boven het bier te houden om het aroma op te snuiven.
- Halve literglas = Dit glas is in twee varianten te krijgen; allebei van Duitse origine: met en zonder handvat. De versie met handvat lijkt veel op het Engelse gevlakte pintglas. De andere versie is smal van onderen en loopt langzaam wat wijder uit. De laatste variant wordt vaak gebruikt voor hefeweizen.
De eerst 5 hebben we gehad, effen drinken en we kunnen verder
.:wink:
- Kölsch bierglas = Dit glas is exclusief voor het drinken van het gelijknamig bier. Het glas is een grotere en smallere variant van het altglas, ook cilindrisch.
- Kruikglas = Groot van vorm en gemaakt van sterk glas. Dit glas is geschikt om flink mee te proosten.
- Mass = De naam van dit glas is Duits, wordt uitgesproken als 'maas', en betekent maat. Een betere naam zou grote maat zijn geweest, want dit glas kan een liter bier met schuimkraag bevatten. Het grote, gevlakte glas, dat ook wel 'masskrug' wordt genoemd, weegt leeg maar liefst anderhalve kilo. Je komt het tegen op de Oktoberfeesten in München.
- Middy = Een typisch Australisch glas. De maat hangt af van de stad waar je het bier drinkt. In Sydney krijg je ongeveer 0,3 liter, terwijl een middy in Perth 0,2 liter bier bevat.
- Pilsnerglas = Vroeger was dit een aparte bierglazensoort, maar tegenwoordig kun je veel overeenkomsten zien met de bierfluit. De elegante versie heeft een voet en heeft een capaciteit van ongeveer 33 cl. De variant zonder voet is kleiner en bevat meestal 25 cl bier.
Zo dat zijn er nog eens 5, nog een slok en verder gaan
:wink:
- Pintglas = Dit is het standaardglas in Engeland en Ierland: rechttoe rechtaan glas, gemaakt van dik glas en lichtjes uitlopend naar de bovenkant. De traditionele maat van een pintglas is xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />0,57 liter. Het heeft iets dikker glas aan de bovenkant, dat stomp gemaakt is. Hierdoor wordt de lip beschermd tegen sneetjes, als iemand je aanstoot terwijl je drinkt, en tevens zorgt het ervoor dat de glazen gemakkelijker kunnen worden gestapeld, zonder dat ze snel breken. Een andere variant, die aan de bovenkant een kleine ronding heeft, wordt ook wel pubglas genoemd.
- Pony = Dit is de benaming voor de Australische vloeistofmaat die overeenkomt met ongeveer 0,1 liter. Het glas bevat gemiddeld 0,15 liter bier, maar dat hangt weer af van de plaats waar je het bier drinkt (zie ook beschrijving van middy)
- Schooner = We blijven even in Australië. Dit is echter een van de grote varianten, 0,43 liter bier kan erin. Maar alweer is dat afhankelijk van de plaats waar je je bier bestelt
Rare jongens hé, die Australiërs
.
- Schnelle = Grote, slanke, spitstoelopende bierkroes, voorzien van een deksel met scharnier.
- Sham = Meestal kleine glazen, de inhoud varieert van 0,15 tot 0,30 liter, ongeacht de vorm. De exacte afkomst en definitie is dubieus, want deze term betekent in het Engels bedrieger.
Nog eens drinken en dan de laatste 5
:wink:
- Stein = Bierkroes, gemaakt van klei of keramiek, en meestal voorzien van een deksel met scharnier (vaak gemaakt van tin). Een glazen stein is dus een contradictio in terminus.
- Distel = Het silhouet van dit glas is precies wat de naam impliceert: een distel. Dit uniek gevormd glas wordt bijna exclusief gebruikt voor sterke Scottish ales. De vorm van de distelglazen zorgt voor het intensiveren van het aroma.
- Tulp = We blijven nog even in de flora, de vorm van dit glas refereert ook weer aan de naam. Dit glas is erg geschikt om de aromas van het bier wat langer vast te houden. De klokvormige opening maakt het voor de drinker mogelijk om het bier samen met het schuim te drinken, waardoor je een romig mondgevoel krijgt. Dit glas is uitermate geschikt voor de sterke Belgische ales.
- Tumbler = Meestal is dit een doorsnee glas, de schuine randen voegen er een zekere zwier aan toe.
- Weizenbierglas = Dit grote glas dat van smal aan de onderkant steeds wijder uitloopt, is ontworpen voor een inhoud van een halve liter tarwebier plus de imponerende schuimkop.
Voila, dat zijn ze dan en Ik hoop dat ge er wat aan hebt gehad
..:-8)
|