Ik ben Bompapatje
Ik ben een man en woon in Wilrijk/Antwerpen (België) en mijn beroep is Gepensioneerd bediende.
Ik ben geboren op 02/10/1953 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Bier, amateurtoneel en schrijfselen.
Ik heb mezelf voorgenomen om gezond en volledig bij mijn verstand 120 jaar te worden
Hier se, hier se een bezoeker se.....
Welkom in mijn nederige blog...
Iets drinken?... Als je een biertje wenst, klik dan even op de foto onder de datum en kies maar... keuze genoeg. Gezondheid!
20-07-2008
Als het dan toch geen mooi weer is (20/07/2008)
Als het dan toch geen mooi weer is, kan je evengoed aan je hobby werken hé? En dat is nu juist wat ik vandaag gedaan heb.
Nieuwe bieren heb ik niet bijgevoegd, al hoewel ik daar veel goesting voor had, maar ik dacht: als we nu eens eerst wat nuttige info in verkorte vorm bijvoegen als bijlagen in de bierindex?
En daar heb ik mij dan maar eens mee bezig gehouden; dus als je overzichtelijk wil weten op welke temperatuur je uw lekker biertje moet schenken, of hoe lang je het kan bewaren,welk glas je moet gebruiken, hoe een biertje smaakt en in welk seizoen je het best drinkt, kijk dan even in de bijlagen van de bierindex.
Achteraan zie je een eigen ontwerp van mijn eigen bierkaart ..als je ooit bij mij thuis moest komen, zal dit zeker onder een heerlijk biertje komen te liggen dat ik dan speciaal voor u zal uitgeschonken hebben .Dat heeft niet iedereen hé?... ikke dus wel!
De bierindex is weer eens een beetje nagekeken en aangepast... t Is te zeggen, vooral de steekkaarten zijn nagekeken op typefouten en onnauwkeurigheden...
Ja sé, ik heb mij ook eens bezig gehouden met andere dingen....
Tijdens het updaten, merkte ik zelf op dat een heel antal bieren niet meer bestaan, of een andere naam hebben gekregen.
Ook voorsommige brouwerijen is dat zo; trouwnes het is zelfs niet altijd duidelijk of de genoemde brouwerij wel echt bestaat.
Maar, om dat allemaal op te volgen, moet ge bijna proffecioneel bezig zijn met de hobby en dat kan natuurlijk niet....allee ik toch niet.
We doen ons best om zoveel mogelijk info te verzamelen en te verwerken.....dont shoot the piano player !
Ook nog even de layout aangepast en wat leuke info toegevoegd .ga maar eens kijken
Het is zover ..onze Stella is de grootste geworden.
Het is haar gelukt om de Amerikaanse playboy Budweiser te strikken. Het was niet gemakkelijk, maar de volhouder wint. Het heeft InBev wel 52 miljard dollar gekost (32,7 miljard euro). Als alles goed verloopt, trouwen ze tegen het einde van het jaar.
Budweiser wordt, samen met Stella Artois en Becks, het toplabel van de groep.
De twee bedrijven geloven dat de transactie in het belang is voor de aandeelhouders (natuuurlijk), werknemers (hopelijk), verkopers, zakenpartners en de gemeenschappen (laat ons hopen ook de consument) die ze van dienst zijn.
En nu maar duimen dat de nieuwe First Lady niet vergeet aan de kwaliteit te denken ..
Al hoewel het bierverbruik elk jaar vermindert, stellen de Belgische brouwers toch elk jaar een piek vast. Tijdens de zomermaanden juni tot en met september wordt er naar het schijnt twee keer zoveel bier gedronken dan in de rest van t jaar.
Blijkbaar hangt het bier drinken dus af van het weer. Al hoewel, vorig jaar met Pasen was er zon piek vanwege het goede weer zo vroeg op t jaar. Dit jaar was dat zeker niet het geval met Pasen, want het regende nogal veel in mei en dus werd er zelfs minder bier gedronken.
De brouwers voorzien echter de gebruikelijke zomerpiek in hun productie, want als het echt warm wordt van de zomer, kan de verkoop zowat exploderen! Maar het mag wel niet te warm worden; tussen de 20 en 30°C is ideaal, want als het nog warmer wordt, drinken de mensen liever water en/of frisdrank om hun dorst te lessen.
De hoogste piek die we gekend hebben was in 1976, de warmste zomer ooit; weet ge nog?! Toen was het zomaar eventjes zes weken lang, tussen midden juni en eind juli, prachtig weer.
Enfin, ik zal het weer niet laten bepalen of ik al dan niet bier zal drinken, wel welk bier ik zal nuttigen juist hé!
De brouwerij Duvel gaat dus Liefmans overnemen voor zo maar eventjes 4,5 miljoen euro. Hiervoor krijgen ze het volledige machinepark, alle merken en alle recepten van Liefmans.
Gelukkig gaat Duvel de nodige investeringen doen om de site in Oudenaarde te kunnen behouden en herwaarderen.
Als get mij vraagt hebben ze de les van Inbev goed geleerd, weet ge nog Hoegaarden ?!...
Enfin, La Chouffe hebben ze ook mooi gelaten waar het was en dat noem ik verstandig groot worden is prima,maar een klein beetje gevoel voor het ambacht is levensnoodzakelijk.
De bestuurders van INBEV zouden de rijkste Belgen zijn volgens de top 100 van Humo. Met een gecumuleerd fortuin van bijna 13 miljard euro Niet moeilijk dat ze zon bod hebben kunnen doen op Anheuser-Bush.
Anheuser-Bush weigert tot nu toe noch steeds elk bod van onze Stella brouwer, want die Amerikanen vinden dat INBEV hun bedrijf onderwaardeert.
Daarom gaan ze agressief worden, de Stella Boys .Ze hebben de financiering reeds rond met een kredietlijn van zomaar eventjes 45 miljard dollar bij 10 banken.
Anheuser-Bush wil hoe dan ook een overname vermijden en gaat nu zelf doen wat ze vreesden van INBEV; besparen of met andere woorden: banen schrappen goe bezig als get mij vraagt.
Ondanks serieus ziek geweest te zijn, toch niet kunnen laten om tussen de koortsvlagen, het slapen en de WC bezoeken door de bierindex een beetje bij te werken. Om te chillen stond mijn hoofd er nog niet naar, maar ondertussen toch weer relatief goed gevorderd (1182 bieren geregistreerd) en er komen er nog een massa !!!!.....maar nu ga ik toch nog een beetje rusten.
Spijtig maar dus veel zieker dan gedacht. Een ambetant virus heeft me gepakt op m'n zwakste plaats, namelijk m'n maagbreuk, juist op het moment dat ik nogal wat oververmoeid was na drie weken toneel spelen en de daaropvolgende opruim en juist toen ik ocharme wat gedronken had......maar ik kom terug als ik volledig hersteld ben...watch me!!!
Ik ben er dus toch geraakt. Veel volk en ge geraakt dus altijd wel aan de praat, spijtig dat een aantal mensen vinden dat ze zo snel mogelijk, zo veel mogelijk bier moeten drinken.......enfin, dat hebt ge dus overal zeker ?!.....Alhoewel ik moet niet veel zeggen, want ik heb toch ook twee keer jetons gaan bijkopen, maar ik heb er mijnen tijd voor genomen......In elk geval de gevolgen waren ernaar en ik maar zeggen dat kunnen drinken, weten is wanneer ge moet stoppen....ik heb zelfs een halve dag verlof moeten nemen......
Efkes proberen op te sommen wat ik allemaal geproefd heb : - Adriaan Brouwer Finest Dark ( een lekker oudbruintje) - Mongozo Coconut (een beetje te veel cocosnoot naar mijn goesting) - Duchesse de Bourgongne (nog zo'n lekker oudbruin) - Saison de Bierpassion (2x om iets af te luizen en 't is nog gelukt ook) - Pilaarbijter Blond (een heerlijk blondje) - Kasteelbier Rouge (een verrassende kriek voor een Kasteelbier) - Chimay Blauw (omdat ze geen Westvleteren hadden)
Dat valt nogal mee hé? Maar thuis toch een goed dutje gedaan na 't eten.... Och één keer per jaar moet dat kunnen zeker, zolang je maar zelfstandig thuis geraakt en niemand iets (te veel) merkt. Volgend jaar toch slimmer zijn; kieken dat ik ben !!
Eindelijk nog eens tijd om eens echt goed door te chillen...
Als ge mijn index doorneemt, merk je dat ik slechts enkele benamingen heb voor de soorten glazen, maar er zijn natuurlijk veel verschillende types, zoals daar zijn .....
-Altglas =Klein cilindrisch glas.
-Bierfluit = Dun bierglas, dat voor pilsners gebruikt wordt. Dit is het standaardglas dat je in de kroeg krijgt. Per biermerk en soms per kroeg zijn verschillende vormen te krijgen: met of zonder voet.
-Gevlakt pintglas = Dit was ooit het standaardbierglas in de Engelse pubs, later vervangen door het huidige pintglas, dat gemakkelijker te stapelen is. Het oude model wordt nog wel gebruikt voor Engelse bitters en ales.
-Bokaal = Mooi gevormd glas met een zware voet, dat vrijwel exclusief voor Trappisten- en abdijbieren wordt gebruikt. De wijde vorm maakt een grote schuimkop mogelijk en nodigt de drinker uit om zijn neus boven het bier te houden om het aroma op te snuiven.
-Halve literglas = Dit glas is in twee varianten te krijgen; allebei van Duitse origine: met en zonder handvat. De versie met handvat lijkt veel op het Engelse gevlakte pintglas. De andere versie is smal van onderen en loopt langzaam wat wijder uit. De laatste variant wordt vaak gebruikt voor hefeweizen.
De eerst 5 hebben we gehad, effen drinken en we kunnen verder .
-Kölsch bierglas = Dit glas is exclusief voor het drinken van het gelijknamig bier. Het glas is een grotere en smallere variant van het altglas, ook cilindrisch.
-Kruikglas = Groot van vorm en gemaakt van sterk glas. Dit glas is geschikt om flink mee te proosten.
-Mass = De naam van dit glas is Duits, wordt uitgesproken als 'maas', en betekent maat. Een betere naam zou grote maat zijn geweest, want dit glas kan een liter bier met schuimkraag bevatten. Het grote, gevlakte glas, dat ook wel 'masskrug' wordt genoemd, weegt leeg maar liefst anderhalve kilo. Je komt het tegen op de Oktoberfeesten in München.
-Middy = Een typisch Australisch glas. De maat hangt af van de stad waar je het bier drinkt. In Sydney krijg je ongeveer 0,3 liter, terwijl een middy in Perth 0,2 liter bier bevat.
-Pilsnerglas = Vroeger was dit een aparte bierglazensoort, maar tegenwoordig kun je veel overeenkomsten zien met de bierfluit. De elegante versie heeft een voet en heeft een capaciteit van ongeveer 33 cl. De variant zonder voet is kleiner en bevat meestal 25 cl bier.
Zo dat zijn er nog eens 5, nog een slok en verder gaan
-Pintglas = Dit is het standaardglas in Engeland en Ierland: rechttoe rechtaan glas, gemaakt van dik glas en lichtjes uitlopend naar de bovenkant. De traditionele maat van een pintglas is 0,57 liter. Het heeft iets dikker glas aan de bovenkant, dat stomp gemaakt is. Hierdoor wordt de lip beschermd tegen sneetjes, als iemand je aanstoot terwijl je drinkt, en tevens zorgt het ervoor dat de glazen gemakkelijker kunnen worden gestapeld, zonder dat ze snel breken. Een andere variant, die aan de bovenkant een kleine ronding heeft, wordt ook wel pubglas genoemd.
-Pony = Dit is de benaming voor de Australische vloeistofmaat die overeenkomt met ongeveer 0,1 liter. Het glas bevat gemiddeld 0,15 liter bier, maar dat hangt weer af van de plaats waar je het bier drinkt (zie ook beschrijving van middy)
-Schooner = We blijven even in Australië. Dit is echter een van de grote varianten, 0,43 liter bier kan erin. Maar alweer is dat afhankelijk van de plaats waar je je bier bestelt Rare jongens hé, die Australiërs .
-Schnelle = Grote, slanke, spitstoelopende bierkroes, voorzien van een deksel met scharnier.
-Sham = Meestal kleine glazen, de inhoud varieert van 0,15 tot 0,30 liter, ongeacht de vorm. De exacte afkomst en definitie is dubieus, want deze term betekent in het Engels bedrieger.
Nog eens drinken en dan de laatste 5
-Stein = Bierkroes, gemaakt van klei of keramiek, en meestal voorzien van een deksel met scharnier (vaak gemaakt van tin). Een glazen stein is dus een contradictio in terminus.
-Distel = Het silhouet van dit glas is precies wat de naam impliceert: een distel. Dit uniek gevormd glas wordt bijna exclusief gebruikt voor sterke Scottish ales. De vorm van de distelglazen zorgt voor het intensiveren van het aroma.
-Tulp = We blijven nog even in de flora, de vorm van dit glas refereert ook weer aan de naam. Dit glas is erg geschikt om de aromas van het bier wat langer vast te houden. De klokvormige opening maakt het voor de drinker mogelijk om het bier samen met het schuim te drinken, waardoor je een romig mondgevoel krijgt. Dit glas is uitermate geschikt voor de sterke Belgische ales.
-Tumbler = Meestal is dit een doorsnee glas, de schuine randen voegen er een zekere zwier aan toe.
-Weizenbierglas = Dit grote glas dat van smal aan de onderkant steeds wijder uitloopt, is ontworpen voor een inhoud van een halve liter tarwebier plus de imponerende schuimkop.
Voila, dat zijn ze dan en Ik hoop dat ge er wat aan hebt gehad ..
k Wou vanavond nog een beetje chillen, maar de dochter heeft morgen examens praktijk E.H.B.O. en ze moest oefenen.
Vermits de zoon zelf moet studeren en ik toch niets nuttigs te doen had, was ik het slachtoffer van dienst Allee k kreeg dan toch nog een Jupilereke met een rietje omdat ik zo goed had stil gezeten En waarom heb ik goed stil gezeten?.....Mannen weten waarom!....
Inbev heeft een overnamebod gedaan bij biergroep Anheuser-Bush - dat zijn die Amerikanen van den Bud voor een slordige 30 miljard euro,maar die mannen kunnen daar niet goed mee lachen.
Uit deze combinatie zou nochtans de grootste bierbrouwer ter wereld ontstaan met een jaarproductie van maar liefst eventjes 460 miljoen hectoliter .DOOOOINK!!! Hoeveel pintjes zijndat eigenlijk????
Enfin, die Amerikanen zijn nu heel hard op zoek naar een uitweg, ze klappen al met Grupo Modelo dat zijn die dan weer van de Corona met hun doorschijnende flesjes.
t Is toch nog maar de vraag of zon overname door den Stella brouwer niet een beetje te groot wordt. Trouwens een samengaan van Anheuser-Bush met Grupo Modelo is veel logischer, want die Amerikanen bezitten nu al 50% van de Mexicaanse Coronabrouwer en den topman van Grupo Modelo zit al in de raad van bestuur van Anheuser-Bush
Hoe het ook zal aflopen, ons Stellake is groot geworden en goed bezig ..
De Japanse bierbrouwer Sapporo werkt aan een biertje dat werkelijk niet van deze wereld is. Het zaad waaruit de gerst is gegroeid heeft namelijk als onderdeel van een onderzoeksproject in 2006 vijf maanden in het internationale ruimtestation doorgebracht.
Het project was bedoeld om het aanpassingsvermogen van planten aan een veranderende omgeving te testen. In het voorjaar van 2007 werden de zaden voor het eerst geplant en ondertussen werd de derde generatie van het ruimte-gerst geoogst. De brouwerij gaat in eerste instantie honderd flesjes van het gerstenat brouwen, die niet bestemd zijn voor de verkoop. Wetenschappers hebben overigens nog geen bijzondere eigenschappen kunnen ontwaren bij de gerst uit de ruimte.
Voila, en als ge daar dan teveel van gedronken hebt, dan ziet ge geen roze olifantjes, maar groene marsmannetjes.
In de krant gelezen dat de Belgen vorig jaar 2,5% minder bier hebben gedronken en dat dat de grootste daling is sinds 2004. Gelukkig is het vooral pils dat minder gedronken wordt. Met alle respect voor het pilsbier, maar als onze abdij- en speciaalbieren minder moesten geconsumeerd worden, zou dat een regelrechte ramp betekenen. Pils heeft nu éénmaal die internationale concurentie. En daarbij, de grote pilsbrouwerijen zijn het hun gewoon zelf aan het aandoen....noem maar eens tien (10) Belgische pilsen......zie de't wel, ge kent er geen tien meer hé!... Terwijl ge vroeger in één straat veel verschillende pilsen had; Stella Artois, Jupiler, Roman, Campina, Haacht enz.... Nu zie je enkel in de steden nog Stella Artois, Maes en Jupiler en in de rand of op den buiten ook nog enkele plaatselijke pilsen. Gelukkig voor de brouwerijen gaat de export van onze bieren goed en vooral het verbruik van de abdij- en speciaalbieren...En daar mogen we gerust TROTS op zijn, want als ge het mij vraagt, zijn wij Belgen veel te bescheiden als het over onze wereldberoemde producten gaat. Ge weet toch wel dat onze abdij- en speciaalbieren momenteel gecopiëerd worden in Amerika. Maar goed dat weldra onze bieren wettelijk zullen beschermd worden. Dus als ge dorst of gewoon zin hebt.....een lekker Belgisch biertje degusteren met de waardigheid van een echte Boergondiër! Tot de volgende chil.
't Is vaderdag geweest van 't weekend en het was me totaal ontgaan, maar de kids waren het niet vergeten. Natuurlijk had het weer met bier te maken, maar dat vind ik helemaaaaaaal niet erg hoor!...Normaal gezien vieren ze dat op 19 maart. Alhoewel....de laatste jaren vieren ze bij ons 17 maart - St Patrick's Day - en dat past beter bij mij dus. Dan kook ik voor de kids Irish Stew met Guiness....reuze gezellige sfeer is het dan.....de tafel mooi gedekt - met de klavertjesvier uiteraard - lekker eten.....de hele famillie bij elkaar........enfin, alle ouders weten nu wat ik wil zeggen.......Bedankt Snuit voor die prachtige kids....dikke knuffels voor de kids en natuurlijk lieve kussen voor die twee schatten van pagadders.... Tot chillens voor ik helemaal emotioneel word.......
Ondanks het EK voetbal toch tussendoor nog wat steekkaarten nagekeken en verbeterd - we zijn aan de 600ste geraakt - maar ik beloof op m'n eerste communie zieltje (ja ja ik heb dat echt) dat er weldra weer bieren zullen toegevoegd worden, want ik heb er nog véél zene!!....ik ben trouwens benieuwd hoe veel ik er eigenlijk wel heb...geloof het of niet, maar ik heb er geen flauw gedacht van. Dat is nu het voordeel sè als de Belgen niet mee sjotten, dan kunt ge gerust ondertussen nog iets anders plezants doen; zoals "bloggen" bijvoorbeeld.... Alhoewel, hebt ge de Portugezen en de Hollanders bezig gezien?...Consentreer u maar op uw bier hé.......Oei bijna goal voor de Grieken, of nee....................... 't is GOOOOOOAAAAAAL voor Zweden.....