Spontane gistingsbieren zijn bieren die spontaan beginnen gisten zijn tijdens het brouwproces (zoals de naam het zelf al zegt) zonder dat er gist werd aan toegevoegd.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Er zijn er maar enkele bieren die zo genoemd kunnen worden, namelijk: lambik, geuze, nogal wat fruitbieren en faro.
Lambik is de basis van al deze bieren. Dit bier wordt door de liefhebbers soms gedronken met wat toevoeging van kandijsuiker omwille van de rinse smaak.
Geuze is gemaakt uit een mengsel van lambik van verschillende ouderdom. Omwille van de licht-rinse smaak houden nogal wat mensen er aan dit bier te mengen met een scheutje groseille.
Fruitbier van spontane gisting is dan weer gemaakt van lambik waarop gedurende bepaalde tijd fruit is getrokken en gedurende enige tijd mee gegist. Niet te verwarren met fruitbier op basis van oudbruin (zoals Liefmans Kriek) of op basis van witbier (zoals Wittekerke Rosé). Vooral vrouwen en jongeren zijn liefhebbers omwille van de zoete smaak.
Faro is het slappe aftreksel van lambik en wordt als tafelbier gedronken.
En vermits we tot nader order nog steeds in een tweetalig land leven, wordt Lambik ook als Lambic geschreven en Geuze als Gueuze. Voila, en dat terwijl ik eigenlijk een oudbruin aan het proeven ben
kunnen hé?! :roll:
Tot de volgende?
|