Waarom bier schuimt?... Awel omdat onder invloed van de koolstofdioxide die ontsnapt er bellekes worden gevormd waarvan de wanden bestaan uit verschillende eiwitten en koolhydraten. Die dingen komen in het bier voor zoals dextrines, eiwitten van gerstenmout, ionen uit het water en bittersoffen uit hop. Die stoffen verlagen de oppervlaktespanning van het water, en beletten zo dat er waterdruppelkes gevormd worden.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De wanden van de bellekes zijn echter niet overal even dik. Door de zwaartekracht, de oppervlaktespanning en de beweging van het bier worden de dikkere gedeelten van de bellekes nog dikker zodat ze kapot springen...en dat maakt dus schuim...:roll:
Zaols ge weet, is na ne zekere tijd is de dikte van de schuimkraag gehalveerd; dat noemen ze de halfwaardetijd. Een halfwaarde- tijd van 110 seconden wordt door deskundigen als heel goed omschreven...Maar pas op, Brouwers gebruiken soms ook schuimstabilisatoren om die tijd te verlengen.
Weet ge trouwens hoe de schuimring heet die in een proper glas na elke slok achterblijft? Dat noemen ze in een kling. Waarschijnlik is dat afkomstig van het Engelse cling, wat kleven betekent.
Enfin, dat weten we dan ook weeral...spannend hé...tot nog eens?...:wink:
|