Ik ben Bompapatje
Ik ben een man en woon in Wilrijk/Antwerpen (België) en mijn beroep is Gepensioneerd bediende.
Ik ben geboren op 02/10/1953 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Bier, amateurtoneel en schrijfselen.
Ik heb mezelf voorgenomen om gezond en volledig bij mijn verstand 120 jaar te worden
Hier se, hier se een bezoeker se.....
Welkom in mijn nederige blog...
Iets drinken?... Als je een biertje wenst, klik dan even op de foto onder de datum en kies maar... keuze genoeg. Gezondheid!
02-10-2009
Brahma
Eén van de best verkopend bieren in Latijns-Amerika is Brahma uit Brazilië. Inbev is van plan om dit bier ook in de rest van de wereld groot te maken.
Brahma is getrokken op transparante flesjes, heeft een lichte, zachte smaak en proeft een beetje als papaja. Volgens Inbev zullen vooral vrouwen gecharmeerd zijn van dit biertje en ze verwachten om er voor zon dertig miljoen euro van te verkopen.
Drie Belgische universiteiten willen gaan experimenteren met het effect van gewichtloosheid op gistcellen. Die kennis kan helpen bij industriële processen zoals het brouwen van bier. Een Sojoezcapsule is inmiddels vertrokken naar het internationale ruimtestation ISS met het bijzondere experiment.
We hoeven geen liederlijke taferelen te verwachten aan boord van het ISS. De astronauten, onder wie onze landgenoot Frank De Winne, slaan niet zelf aan het bierbrouwen. Aan boord van de Sojoez is een speciale machine waar de gistcellen kunnen groeien. Na een paar dagen gaat de machine met de cellen weer terug naar de aarde.
De universiteiten kunnen dan kijken naar de onderlinge aanhechting van de gistcellen. Die aanhechting is essentieel voor het uitvlokken, een belangrijke stap in het brouwproces.
In tegenstelling met bieren van lage gisting, die in de koelkast bewaard worden, schenkt men bieren van hoge gisting het best op keldertemperatuur En liefst niet in een glas uit de diepvriezer OK, ge doet maar als ge dat lekkerder en aangenamer vindt, maar weet dan wel dat dit ten koste gaat van het aroma en de smaak. Hoge gistingsbier schenkt men het beste aan 8 à 12°C, zoals trouwens meestal op het etiket aangegeven staat proost!
Wanneer vroeger een Brugse biervoerder overleed, wees de deken een nieuw lid aan. Dat kostte wel even 4000 francs. Een strafblad mocht hij niet hebben en de goedkeuring van de burgemeester was onontbeerlijk. Om ingelijfd te kunnen worden, moest de kandidaat alle families van de gildeleden trakteren op een feestmaal met minstens twee tonnen bier van elk 160 liter. Aan het eind van de plechtigheid kreeg de kandidaat een pint bier over het hoofd, pas dan was hij ingelijfd.
Heineken won in 1889 de Grand Prix Paris voor zijn pils. Deze onderscheiding staat nog steeds op hun etiketten.
Na WO I werd er in Nederland veel minder bier gedronken en daarom moest Heineken uitwijken In België, Groot-Brittannië, West-Afrika en India werd hun Amsterdamse gerstenat goed verkocht.
De eerste lading Heineken-bier kwam in New York aan amper drie dagen na de opheffing de Amerikaanse drooglegging Daar heeft het nog steeds een cultstatus.
Wat dronken onze grootjes? (deel 10: Andere soorten bier)
Welke soorten onze grootouders nog kenden, valt op te maken uit het summiere lijstje, dat we konden samenstellen:
Scharrebier, een mager bier van geringe kwaliteit, te vergelijken met lek, ook wel eens vulbier genoemd.
Alsembier, was bier waarin alsem, een plant met bittere bladeren en bloemen, werd afgetrokken?
Uit Frankrijk stamde orgaede, een drank, oorspronkelijk bestaande uit een afkooksel van gepelde gerst met suiker, soms met een toevoeging van amandelsap, later met citroenschil.
Portelbier, bruin en zeer schuimend.
Mol, noemde men een gewestelijk soort wit bier. Ook het Hollandse Princessenbier was iets dergelijks.
Jopenbier, rare naam voor een oorspronkelijke Duitse biersoort, donkerbruin van kleur, dat zeer veel moutextract bevatte en daardoor enigszins dik vloeibaar was.
Alantsbier, weer zon samensmelten alantswortel en bijzonder aanbevolen als maagversterkend middel.
Aal, lichtkleurig, sterk gehopt en zeer duurzaam bier van Engelse makelij.
Dat al deze soorten zeer geprezen werden, bevestigt een bierkenner uit de 18° eeuw:De sterke bieren voeden bymaer soo wel als eten, so dat goed bier eten en drinken te gelyk is. Men placht ook het bier veel tyds tot sausen bij visch en vleesch te gebruyken, als ook alle medecynen in te koken. Gestampte gember in bier gedaen, beneemt alle rauwigheden dar maege; en de onverdouwelykheyd der selve, en wanneer iemand in de Hondsdagen syn maege met veel waeter drinken bedorven heeft, kan hy den selve met goed bier weder recht brengen. Men kan hoenders met bier vet maeken. Van het bier het welke met weyt gebrouwen is, bekomt men een schoon vel en aengesicht?
Met de komst van de Duitse bieren, op het einde van de 19° eeuw, begon men bock, munich, bavière en dies meer te brouwen. De oude vertrouwde biersoorten verdwenen van de markt.
In Hoegaarden is men altijd bijzonder trots geweest op het aldaar gebrouwde bier, dat reeds op het einde van de 16° eeuw in aanzien stond en de fleur uitmaakte van menig rijkemanstafel.
Dit hoegaards vertoonde een bewonderenswaardige kroon en liep als geen enkel ander zoet en zacht naar binnen. Het was een verfrissende drank, licht troebel met weinig kleur, maar uiterst rijk aan parelend schuim. Men kon er veel van drinken zonder ongesteld te zijn, zodat het bij zomerhitte vooral geprezen en gezocht werd.
In Nederland is bockbier een echt traditie die al terug gaat van de tijd dat er alleen in september tot mei gebrouwen kon worden. Elke brouwer vierde het begin van het brouwseizoen met een speciaal feestbier. Voor de Nederlandse brouwers is bockbier nog steeds een meesterproef en in de herfst en de winter is bockbier in de Nederlandse horeca het belangrijkste speciaalbier. De verkoop start officieel op 21 september, alhoewel de proeverijen dan al een tijdje gehouden worden.
Wat dronken onze grootjes? (deel 8: Studentenbier)
Ernest Claes, in zijn studententijd wel op een pintje belust, maakte de triomftocht mee van de Jack-Op, het uit de brouwerij van Werchter stammende speciaal:
Studenten hebben en hadden door alle eeuwen heen een der nobelste tradities van de Burschenschaft dorstige en droge levers... Peeterman vier cent de pint, en Leuvens Bruine, vijf cent de pint lieten wij over aan het vulgus pecus van de Peetermanstee Jack-Op was het mannelijke heimatkrachtige bier dat ge best moest drinken in uw hemdsmouwen. Jack-Op was de uitverkoren en krieuwelende drank van de staatsgetrouwe rollers. Jack-Op was de vreugde van de in zijn eksamen geslaagde en de troost van de in zijn eksamen gebuisde. Jack-Op dronkt ge als ge s avonds in gemoedelijke stemming van jeugd en liefde van de ene herberg naar de andere pelgrimeerde, met veel drukte en zang en vechtlust, of tegen het middaguur als aperitief. Jack-Op was tenslotte het kalmerende of superlativerende element tegen alle gevaarlijke emoties in de kwestie van professoren en kursussen, van Walenwrok en flaminganterij, van Leuvense meisjes en Akademische Overheid. En de eerste slok van dit heerlijke bier nivelleerde alle troeblerende gistingen bij de kriezeling in uw neus die zo geweldig was dat de tranen in uw ogen kwamen.
Te Tongeren bleek het Mollenbier befaamd. Een biertje waarop krieken werden gezet, in de Ambiorixstede Morellen genaamd, en gebrouwen tijdens de oogst van deze vruchten. Ze werden op vat gezet tot Tongeren kermis, de tweede week van september. Men kan stellen dat dit Mollenbier een soort kriekenlambik was, maar dan wel met een andere, specifieke smaak.
Omdat dit bier op beperkte schaal werd gebrouwen, konden slechts bepaalde inrichting in aanmerking komen om het te schenken. Alleen de vaste klanten genoten er van.
Tot circa 1880 werd er in Mechelen, in bepaalde volkse herbergen, een goedkope drank verkocht, de lek. Over de hop sijpelde eerst het goede brouwsel, dus het allerbeste bier, een tweede water vloeide over de reeds gebruikte hop en werd het klein bier. Over het laatste overschot goot de brouwer tenslotte nog maar eens kokend water, en de lek was klaar
De volksmond wou dat de brouwersgasten er meteen hun klompen en voorschoten in af- en uitgewassen hadden
Het woordenboek Van Daele geeft voor lek volgende verklaring:Bier dat uit een lek vat of ook wel door de kraan in een ander vaatwerk druipt... Waarschijnlijk wordt hier stortbier bedoeld.
Een Duitser heeft een biertje gebrouwen waarvan het effect een stuk groter is dan dat van Viagra. Het bier werd bij toeval uitgevonden. Ik werd opgebeld toen er een probleem was in de brouwerij. Ik droeg alleen een badjas en slippers. Ik begon in het biervat te roeren, toen ik me plots vreemd voelde en wist dat dit een heel ander bier ging worden. Ik ben het bier onmiddellijk gaan verkopen en iedereen die het dronk zei dat er direct effect was, aldus Hopf
Wat dronken onze grootjes? (deel 5: kluchtliederen)
Reeds in 1650 stammen twee kluchtliederen, die de lof der bieren van Stalle (Ukkel) en Koekelberg bezingen in een boerthig referyn op het edel en wydt vermaert koeckel-bergs bier en in een kluchtig rondceel tot lof van het lekkere Stallenbier
Tot het volksliederenrepertorium behoort eveneens een drinklied, dat een lofzang is op het Brabants bier en waarvan de aanhef luidt:
Van al de vreemde dingen, zowel van oost of west,
Hoort men de mensen spreken, is het bier nog best,
Komt er een Djek of Rus, een Schot of Batavier,
Zij smaken lijk de vissen naar het Brabants bier,
Omdat t zo lekker is
En zo fris!
De auteur Domien Sleeckx (1818-1901) zei, na en bezoek aan de gekende buitenherberg De Ekster bij Antwerpen: Men tapte er een wit bier, dubbel seef geheten, dat schuimde als champagne, naar t hoofd liep als porto, en tien cents de liter kostte.
Bron: Het bier in het volksleven
Wordt vervolgd
Tot de volgende chill ps: wil je meer weten over Domien Sleeckx, klik dan op de foto
De Geuzeis de beroemde Brusselse drank van spontane gisting, die in een straal van 15 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad, langsheen de oevers van de Zenne en haar bijriviertjes, de Zuun en de Linkebeek, gebrouwen wordt. Het is een goudkleurig, hevig gistend bier, dat een zachte, diepe, zij het enigszins zure smaak heeft en dat in dikke, donkergroene flessen lange tijd in bij voorkeur gewelfde kelders bewaard wordt.
Trouwens, vele Brusselse voorsteden konden bogen op een eeuwenoud bierrenomé.
Wat dronken onze grootjes? (deel 3: nieuwe bieren)
Pas op het einde van de 19de eeuw begonnen de brouwers nieuwe bieren op de markt te brengen. Tot dan toe waren gersten en bruin de klassieke soorten van hoge of spontane gisting.
De meest gekende en zeer geprezen nieuwe bieren waren de Brussels half en half, het Antwerps Gerstenbier, het wit bier van de Peetermans van Leuven, de Grisette uit Henegouwen, de Saison van Luik, de Kavesse uit Lier, de Uitzet van Mechelen, het Janverbier uit Aalst, het Bruin bier uit Limburg, de Bacchus van Ieper, de Kwak van Dendermonde, de Tripel van Gent, de Dreydraet van het land van Waas, het Hoegaerds, Oudenaerds, Zottegems en Diesters.
Tijdens hun voorzitterschap van de Europese unie, willen de Zweden de jacht op alcohol openen. De Zweden zijn gezworen vijanden van het alcoholgebruik en in hun eigen land heersen dan ook strenge regels. De Scandinaviërs willen nu gebruik maken van hun voorzitterschap om deze regels over heel de Europese unie door te drukken door bv reclame te verbieden, de accijnzen te verhogen en de verkoop van alcoholische dranken in supermarkten stil te leggen.
De brouwers zijn er toch niet helemaal gerust in en zullen daarom alles in de strijd gooien om deze voornemens te dwarsbomen. Uit een onderzoek in 2006 bleek dat in Europa 2,6 miljoen mensen werk hadden in de biersector alleen. Dat is evenveel als de totale werkgelegenheid in Denemarken in diezelfde periode. De belastingsbijdrage bedroeg 39 miljard, wat meer is dan de overheidsuitgaven van toen in Polen
Maar of deze cijfers de koele Zweden van gedachten zullen doen veranderen, is nog maar de vraag
Na het rookverbod is nu de jacht geopend op alcohol
Whats next?... Vlees?... Amusement?... Genot?... Bejaarden op de tram tijdens de spitsuren?... Spelende kinderen?...
Belgen drinken steeds minder een pintje op café, maar wel meer en meer thuis, op restaurant en op recepties
Om de tendens van het dalend bierverbruik om te buigen, spanden brouwers zich al een hele poos in om bier niet langer te associëren met zwelgende mannen aan de cafétoog, maar eerder met bedachtzaam proeven en combineren met lekker eten. Stilaan beginnen die inspanningen vruchten af te werpen
Alhoewel een biertje op café nog steeds geapprecieerd wordt, procentueel zelfs meer dan de vorige jaren, is de gewijzigde houding vooral te zien op restaurant Op recepties blijft champagne de topper, maar ook hier stijgt bier lichtjes, vooral bij Vlaamse mannen. Het is niet langer ongewoon om op een receptie een biertje te schenken.
Rond 1780 sprak men, als het over biersoorten ging, van: dobbel bier, gewoon bier, bruin bier, wit bier, goed bier en klein bier. De Gendtschen Post Tydingen anno 1700 meldt dat men, om een lekkere kroes bier, naar het afgelegen Meulestede moet: Men laet een ighelyk weten, als dat tot Meulestede, in den Grenaet Appel, alwaer is woonende Sr. Carel Roobrocke, het goet Bier ghedroncken wordt voor vyf oortjen den pot, met quartiers, ofte elck syn gherief.
Dat men het verder niet strikt nam met namaak of naamverlening van zekere biersoorten, kunnen we besluiten uit een aankondiging in De Gazette van Gend van begin december 1788: Antonius Parmentier, vryen Groot-Bier-Brouwer, woonende in de Brouwerye de twee Leeuwen, op dHoogstraete te Brugge, maekt bekent aen alle Heeren Koop- en zeeluyden, dat hy buyten zyn wit Hougaerdsch Bier, hetgene hy nu sedert een jaer gebrouwen en by tonnen en quarten heeft uytgelevert ten volle satisfactie van degenen, die daer van hebben gelieven gediend te wezen, nocht brouwt Hollandsche Princesse Bieren, gelyk men tot Amsterdam, Rotterdam en Alkmaar is debiteerende, zynde eene soorte van bieren, die gerusterlyk zonder de minste verandering ter zee moge worden getransporteert naer de Fransche Eylanden en naer de Oost- en West Indiën, genoegzaem door alle Heeren Zeevaerders gekend; adverteerende voorders aen alle Heeren Schipskapiteyns, dat zy tallen tyde hunne vaten gevult konnen krygen met verscheBieren, die hy op hunne orders expresselyk zal brouwen na graed der passagie en tot civilen prys.
De Nederlandse bierbrouwer Heineken heeft het aan de stok gekregen met een Zwitserse club die bier produceert onder de naam Keineken. Een rechtbank in Zwitserland heeft op vraag van Heineken beslag laten leggen op ruim 1.200 flessen Keineken. Volgens de Nederlandse brouwer pleegt de Zwitserse producent merkinbreuk, omdat beide namen te veel op elkaar lijken.
Het Zwitserse bier is op de markt gebracht door de Vereniging Keineken uit Engelberg. Die protesteert daarmee tegen het feit dat de Nederlandse brouwer door overnames steeds nadrukkelijker aanwezig is op de Zwitserse markt. De naam Keineken staat voor klein Heineken.
De Zwitserse bierbrouwers menen dat er geen sprake is van merkinbreuk omdat de etiketten totaal verschillen.