Ik ben Bompapatje
Ik ben een man en woon in Wilrijk/Antwerpen (België) en mijn beroep is Gepensioneerd bediende.
Ik ben geboren op 02/10/1953 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Bier, amateurtoneel en schrijfselen.
Ik heb mezelf voorgenomen om gezond en volledig bij mijn verstand 120 jaar te worden
Hier se, hier se een bezoeker se.....
Welkom in mijn nederige blog...
Iets drinken?... Als je een biertje wenst, klik dan even op de foto onder de datum en kies maar... keuze genoeg. Gezondheid!
13-09-2009
Wat dronken onze grootjes? (deel 4: Geuze)
De Geuzeis de beroemde Brusselse drank van spontane gisting, die in een straal van 15 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad, langsheen de oevers van de Zenne en haar bijriviertjes, de Zuun en de Linkebeek, gebrouwen wordt. Het is een goudkleurig, hevig gistend bier, dat een zachte, diepe, zij het enigszins zure smaak heeft en dat in dikke, donkergroene flessen lange tijd in bij voorkeur gewelfde kelders bewaard wordt.
Trouwens, vele Brusselse voorsteden konden bogen op een eeuwenoud bierrenomé.
Wat dronken onze grootjes? (deel 3: nieuwe bieren)
Pas op het einde van de 19de eeuw begonnen de brouwers nieuwe bieren op de markt te brengen. Tot dan toe waren gersten en bruin de klassieke soorten van hoge of spontane gisting.
De meest gekende en zeer geprezen nieuwe bieren waren de Brussels half en half, het Antwerps Gerstenbier, het wit bier van de Peetermans van Leuven, de Grisette uit Henegouwen, de Saison van Luik, de Kavesse uit Lier, de Uitzet van Mechelen, het Janverbier uit Aalst, het Bruin bier uit Limburg, de Bacchus van Ieper, de Kwak van Dendermonde, de Tripel van Gent, de Dreydraet van het land van Waas, het Hoegaerds, Oudenaerds, Zottegems en Diesters.
Tijdens hun voorzitterschap van de Europese unie, willen de Zweden de jacht op alcohol openen. De Zweden zijn gezworen vijanden van het alcoholgebruik en in hun eigen land heersen dan ook strenge regels. De Scandinaviërs willen nu gebruik maken van hun voorzitterschap om deze regels over heel de Europese unie door te drukken door bv reclame te verbieden, de accijnzen te verhogen en de verkoop van alcoholische dranken in supermarkten stil te leggen.
De brouwers zijn er toch niet helemaal gerust in en zullen daarom alles in de strijd gooien om deze voornemens te dwarsbomen. Uit een onderzoek in 2006 bleek dat in Europa 2,6 miljoen mensen werk hadden in de biersector alleen. Dat is evenveel als de totale werkgelegenheid in Denemarken in diezelfde periode. De belastingsbijdrage bedroeg 39 miljard, wat meer is dan de overheidsuitgaven van toen in Polen
Maar of deze cijfers de koele Zweden van gedachten zullen doen veranderen, is nog maar de vraag
Na het rookverbod is nu de jacht geopend op alcohol
Whats next?... Vlees?... Amusement?... Genot?... Bejaarden op de tram tijdens de spitsuren?... Spelende kinderen?...
Belgen drinken steeds minder een pintje op café, maar wel meer en meer thuis, op restaurant en op recepties
Om de tendens van het dalend bierverbruik om te buigen, spanden brouwers zich al een hele poos in om bier niet langer te associëren met zwelgende mannen aan de cafétoog, maar eerder met bedachtzaam proeven en combineren met lekker eten. Stilaan beginnen die inspanningen vruchten af te werpen
Alhoewel een biertje op café nog steeds geapprecieerd wordt, procentueel zelfs meer dan de vorige jaren, is de gewijzigde houding vooral te zien op restaurant Op recepties blijft champagne de topper, maar ook hier stijgt bier lichtjes, vooral bij Vlaamse mannen. Het is niet langer ongewoon om op een receptie een biertje te schenken.
Rond 1780 sprak men, als het over biersoorten ging, van: dobbel bier, gewoon bier, bruin bier, wit bier, goed bier en klein bier. De Gendtschen Post Tydingen anno 1700 meldt dat men, om een lekkere kroes bier, naar het afgelegen Meulestede moet: Men laet een ighelyk weten, als dat tot Meulestede, in den Grenaet Appel, alwaer is woonende Sr. Carel Roobrocke, het goet Bier ghedroncken wordt voor vyf oortjen den pot, met quartiers, ofte elck syn gherief.
Dat men het verder niet strikt nam met namaak of naamverlening van zekere biersoorten, kunnen we besluiten uit een aankondiging in De Gazette van Gend van begin december 1788: Antonius Parmentier, vryen Groot-Bier-Brouwer, woonende in de Brouwerye de twee Leeuwen, op dHoogstraete te Brugge, maekt bekent aen alle Heeren Koop- en zeeluyden, dat hy buyten zyn wit Hougaerdsch Bier, hetgene hy nu sedert een jaer gebrouwen en by tonnen en quarten heeft uytgelevert ten volle satisfactie van degenen, die daer van hebben gelieven gediend te wezen, nocht brouwt Hollandsche Princesse Bieren, gelyk men tot Amsterdam, Rotterdam en Alkmaar is debiteerende, zynde eene soorte van bieren, die gerusterlyk zonder de minste verandering ter zee moge worden getransporteert naer de Fransche Eylanden en naer de Oost- en West Indiën, genoegzaem door alle Heeren Zeevaerders gekend; adverteerende voorders aen alle Heeren Schipskapiteyns, dat zy tallen tyde hunne vaten gevult konnen krygen met verscheBieren, die hy op hunne orders expresselyk zal brouwen na graed der passagie en tot civilen prys.
De Nederlandse bierbrouwer Heineken heeft het aan de stok gekregen met een Zwitserse club die bier produceert onder de naam Keineken. Een rechtbank in Zwitserland heeft op vraag van Heineken beslag laten leggen op ruim 1.200 flessen Keineken. Volgens de Nederlandse brouwer pleegt de Zwitserse producent merkinbreuk, omdat beide namen te veel op elkaar lijken.
Het Zwitserse bier is op de markt gebracht door de Vereniging Keineken uit Engelberg. Die protesteert daarmee tegen het feit dat de Nederlandse brouwer door overnames steeds nadrukkelijker aanwezig is op de Zwitserse markt. De naam Keineken staat voor klein Heineken.
De Zwitserse bierbrouwers menen dat er geen sprake is van merkinbreuk omdat de etiketten totaal verschillen.
Uit een document uit de tijd van de Spaanse overheersing leren we: In groteijzeren ketels wordt gedroogde hop gekookt met tarwe, gerst, haver of rogge. De tarwe geeft een bleek en schuimachtig bier dat zeer zwaar en gevaarlijk is. Het gerstebier is niet zo koppig, het is gezonder en beterkoop dan het voornoemde. In haverbier steekt iets goeds en iets kwaads naargelang de kleur, de dichtheid en de prijs. Dan is er nog het klein- en dunbier, dat goedkoop maar flauw is. Het wordt gemaakt van zemelen in water gekookt. Het is de drank van de arme lui en de boeren.
Welke bieren er vroeger gebrouwen en gedronken werden is moeilijk te achterhalen, want voor de 18de eeuw vinden we geen specifieke namen die ons enig idee kunnen geven.
Als in 1745 een detachement soldaten door het dorp Alsemberg trekt, vorderen ze het volgend op: 2 tonnen bruyn dobbel bier en 1 ton goed bier. Verder geen enkele toelichting. We kunnen dus niet zeker oordelen over de kwaliteit, maar gelet op de smul en de zwelgpartijen van onze voorouders, denken we dat zij wisten wat goed of wat slecht was.
Bierlikeur is een andere specialiteit van trappistenbrouwerij Koningshoeven. Père Léon van Hoorne, monnik van Katsberg, installeerde in 1895 een likeurstokerij in het poortgebouw van de trappistenbrouwerij van de Abdij O.L.V. van Koningshoeven. Het geheim recept, een geurige melange van fijne kruiden, zoete vruchten en honing, lag in de archieven van de trappisten. Blokje ijs erin en gieten maar.
Geen enkel land heeft zoveel sterke bieren met een hoog alcoholgehalte als België Ze lusten er pap van!
Naast de circa 220.000 hectoliter trappist en ruim 500.000 hectoliter abdijbier wordt in België ook nog eens ongeveer 190.000 hectoliter sterk blond bier geconsumeerd. Bijvoorbeeld bieren als Duvel, Hapkin, Bush en nog zoveel andere. Karakteristiek voor deze bieren zijn hun droge karakter (bijna helemaal uitgegist) en hun aangename bitterheid.
Bron: Bier scheurkalender van Bert van Zuilekom
En dan wordt er nog gezwegen over de sterke bruintjes
De zwaarte (densiteit of dichtheid) is het extractgehalte van het stamwort, het moutaftreksel dat nog niet is vergist. Dit soortelijk gewicht wordt uitgedrukt in graden Plato (vroeger Balling = °B). Hoe hoger de hoeveelheid opgeloste stoffen per 100 gram wordt, hoe hoger het soortelijk gewicht en hoe zwaarder het bier
Dus, zwaar bier heeft niets, maar dan ook niets met % alc.vol. te maken
Wat met wel kan stellen is dat een bier met een hoog Plato (of Balling) eten en drinken is Vandaar Xavier van de Kampioenen zijn dagschotel
In Beieren werden extra zware bockbieren gebrouwen van 7,5 tot 13% alc.vol. met verschillende grondstoffen zoals tarwe. De merknamen eindigden vaak op ator, zoals Salvator, Ulimator, Martinator, Absolvinator, Primator en Imperator. Brouwerij brand kwam in 1949 met Brand Imperator (6,5%). Door de steeds maar groeiende vraag werd dit bier het hele jaar door verkrijgbaar, ook op fust.
De smaak van bockbier is vrij bitter, maar niet overheersend; met een palet van moutig, zoet, droog en fruitig. De kleur varieert van robijnrood en donkerblond tot amber en lichtblond. Oorspronkelijk was bockbier van lage gisting en circa 6,5% alc.vol. Tegenwoordig wordt daar niet meer zo op gelet en kan alles. De enige eis die in de Bierverordening wordt gesteld, is dat bockbier een stamwortgehalte van minimaal 15,5° Plato heeft
Jean Blaute en Ray Cokes zouden, volgens het gelijknamige Canvas programma, echte bierexperts geworden zijn en klaar voor een experiment. Ze brouwden hun eigen Canvasbier Tournée Générale met de hulp van een ervaren brouwer van de brouwerij Moortgat (Duvel)
Volgens hun eigen omschrijving is het een ongefilterd mistig en vlot doordrinkbaar amberbier met lange rijping geworden. Door het gebruik van een evenwichtige kruidenmix is het een bijzonder aromatisch biertje, dat hergist op de fles en 6,5% alc.vol. heeft
Tournée Générale drink je uit een groot wijnglas en is enkel te verkrijgen in de warenhuisketen Delhaize in 75cl flessen
k Heb het dus geproefd, het Canvasbier Tournée Générale
Eerlijk gezegd, met de hulp van een ervaren brouwer, had ik er meer van verwacht ik vind de smaak nogal flets en mistig maar ja ik ben dan ook maar een amateur En ieder heeft zijn eigen smaak! Nietwaar?...
Volgens mij hebben ze een typisch Belgische bier willen brouwen. Maar een mix van de beste Belgische bieren werkt niet Belgisch bier is niet typisch; integendeel er is een grote variatie in Belgische bieren en maar goed ook!...
Elk streekbiertje hoort anders te zijn elke abdij heeft zo zijn karakter... Waarom zouden Waalse bieren op de Vlaamse bieren moeten lijken?... Wat is er mis met de spontane gistingsbieren uit de Zenne vallei?... Spannend toch zo!?...
Och, misschien moet het alleen nog een beetje rijpen (ik heb nog een fles in mn voorraad staan) even afwachten misschien Maar hou u aub niet in om het ook eens te proeven, want ik beweer hier niet dat het slecht is hé!!
Fruitbieren worden gemaakt door op het einde van het brouwproces fruit toe te voegen om de laatste gisting mee te maken. Meestal gebeurt dit op basis van lambic of bruin bier van spontane gisting, maar tegenwoordig ook meer en meer op een witbier van hoge gisting.
Vroeger gebeurde dit bijna uitsluitend met krieken, maar door het groeiend succes doet men er nu ook appels, frambozen, bessen of andere vruchten bij De zogenaamde flavoured beers en andere exoten gaan zelfs nog veel verder; zoals bijvoorbeeld bananen, kokos en andere
Maes-Pils werd één jaar geleden door Heineken overgenomen van Scottish & Newcastle. Na de overname konden die van Heineken twee dingen doen het terugvallende Maes gewoon vervangen door Heineken, of Maes terug in ere herstellen. Gelukkig zijn het bij Heineken echte brouwers, die geloven in hun product en veel belang hechten aan de lokaliteit van een bier. Daarom hebben zij voor het tweede gekozen en krijgt Maes alle kansen
Maes zat geplet tussen Jupiler en de goedkope huismerken. Het was nu de taak van de marketingploeg om hun bier terug te lanceren op de thuismarkt Ze maakten er een pils van met meer densiteit (5,2% alc.vol. ipv 4,9%), meer mout (wat voor meer volmondigheid zorgt) en meer hop (o.a. dubbel zoveel SAAZ-hop, welke de beste van de wereld is). De typische Maes-huisgist hebben ze behouden voor de herkenbaarheid van het verfrissend karakter van vroeger Maes is dus duidelijk verbeterd de wat fletse smaak is weg Maes heeft aan karakter gewonnen
Er werd een groot budget van zomaar eventjes 10 miljoen euro ingezet om komaf te maken met het verleden Een nieuwe fles met het logo erop gedrukt (embassed), een nieuw glas en een nieuwe krat Ook de aloude vatendragers zijn weer terug in het logo
Maat, makkers, Maes ik lust wel een verfrissende Maes-Pils en als Belg houd ik natuurlijk van afwisseling, niet waar?!
Wij wensen ze alle succes toe, want de stier en ons Stella zullen niet bij de pakken blijven zitten
Germaans bier werd al 800 jaar voor Christus gebrouwen met mirte, essenloof, eikenschors, paddenstoelen en blauwe bessen. Nog geen enkele moderne brouwer heeft zich aan deze oude methode gewaagd.
Rond 1900 was bier ongefilterd en troebel. Soms werden er klarende middelen aan toegevoegd zoals vislijm. De eerste filters waren geperste koeken van cellulose en asbest, waardoor de gistcellen en uitgevlokte eiwitten eruit werden gehaald tot het bier de gewenste helderheid had. Later kwamen filters van Kieselghur, een gedroogde, gemalen en tot as verbrande organische stof van microscopische fossiele diertjes. Deze platenfilter wordt nog steeds gebruikt, maar dan in combinatie met een centrifuge die de ongewenste bestanddelen er met zon zevenduizend toeren per minuut uitzwiert.