Ik ben Bompapatje
Ik ben een man en woon in Wilrijk/Antwerpen (België) en mijn beroep is Gepensioneerd bediende.
Ik ben geboren op 02/10/1953 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Bier, amateurtoneel en schrijfselen.
Ik heb mezelf voorgenomen om gezond en volledig bij mijn verstand 120 jaar te worden
Hier se, hier se een bezoeker se.....
Welkom in mijn nederige blog...
Iets drinken?... Als je een biertje wenst, klik dan even op de foto onder de datum en kies maar... keuze genoeg. Gezondheid!
21-08-2009
Het Canvasbier 'Tournée Générale'
Jean Blaute en Ray Cokes zouden, volgens het gelijknamige Canvas programma, echte bierexperts geworden zijn en klaar voor een experiment. Ze brouwden hun eigen Canvasbier Tournée Générale met de hulp van een ervaren brouwer van de brouwerij Moortgat (Duvel)
Volgens hun eigen omschrijving is het een ongefilterd mistig en vlot doordrinkbaar amberbier met lange rijping geworden. Door het gebruik van een evenwichtige kruidenmix is het een bijzonder aromatisch biertje, dat hergist op de fles en 6,5% alc.vol. heeft
Tournée Générale drink je uit een groot wijnglas en is enkel te verkrijgen in de warenhuisketen Delhaize in 75cl flessen
k Heb het dus geproefd, het Canvasbier Tournée Générale
Eerlijk gezegd, met de hulp van een ervaren brouwer, had ik er meer van verwacht ik vind de smaak nogal flets en mistig maar ja ik ben dan ook maar een amateur En ieder heeft zijn eigen smaak! Nietwaar?...
Volgens mij hebben ze een typisch Belgische bier willen brouwen. Maar een mix van de beste Belgische bieren werkt niet Belgisch bier is niet typisch; integendeel er is een grote variatie in Belgische bieren en maar goed ook!...
Elk streekbiertje hoort anders te zijn elke abdij heeft zo zijn karakter... Waarom zouden Waalse bieren op de Vlaamse bieren moeten lijken?... Wat is er mis met de spontane gistingsbieren uit de Zenne vallei?... Spannend toch zo!?...
Och, misschien moet het alleen nog een beetje rijpen (ik heb nog een fles in mn voorraad staan) even afwachten misschien Maar hou u aub niet in om het ook eens te proeven, want ik beweer hier niet dat het slecht is hé!!
Fruitbieren worden gemaakt door op het einde van het brouwproces fruit toe te voegen om de laatste gisting mee te maken. Meestal gebeurt dit op basis van lambic of bruin bier van spontane gisting, maar tegenwoordig ook meer en meer op een witbier van hoge gisting.
Vroeger gebeurde dit bijna uitsluitend met krieken, maar door het groeiend succes doet men er nu ook appels, frambozen, bessen of andere vruchten bij De zogenaamde flavoured beers en andere exoten gaan zelfs nog veel verder; zoals bijvoorbeeld bananen, kokos en andere
Maes-Pils werd één jaar geleden door Heineken overgenomen van Scottish & Newcastle. Na de overname konden die van Heineken twee dingen doen het terugvallende Maes gewoon vervangen door Heineken, of Maes terug in ere herstellen. Gelukkig zijn het bij Heineken echte brouwers, die geloven in hun product en veel belang hechten aan de lokaliteit van een bier. Daarom hebben zij voor het tweede gekozen en krijgt Maes alle kansen
Maes zat geplet tussen Jupiler en de goedkope huismerken. Het was nu de taak van de marketingploeg om hun bier terug te lanceren op de thuismarkt Ze maakten er een pils van met meer densiteit (5,2% alc.vol. ipv 4,9%), meer mout (wat voor meer volmondigheid zorgt) en meer hop (o.a. dubbel zoveel SAAZ-hop, welke de beste van de wereld is). De typische Maes-huisgist hebben ze behouden voor de herkenbaarheid van het verfrissend karakter van vroeger Maes is dus duidelijk verbeterd de wat fletse smaak is weg Maes heeft aan karakter gewonnen
Er werd een groot budget van zomaar eventjes 10 miljoen euro ingezet om komaf te maken met het verleden Een nieuwe fles met het logo erop gedrukt (embassed), een nieuw glas en een nieuwe krat Ook de aloude vatendragers zijn weer terug in het logo
Maat, makkers, Maes ik lust wel een verfrissende Maes-Pils en als Belg houd ik natuurlijk van afwisseling, niet waar?!
Wij wensen ze alle succes toe, want de stier en ons Stella zullen niet bij de pakken blijven zitten
Germaans bier werd al 800 jaar voor Christus gebrouwen met mirte, essenloof, eikenschors, paddenstoelen en blauwe bessen. Nog geen enkele moderne brouwer heeft zich aan deze oude methode gewaagd.
Rond 1900 was bier ongefilterd en troebel. Soms werden er klarende middelen aan toegevoegd zoals vislijm. De eerste filters waren geperste koeken van cellulose en asbest, waardoor de gistcellen en uitgevlokte eiwitten eruit werden gehaald tot het bier de gewenste helderheid had. Later kwamen filters van Kieselghur, een gedroogde, gemalen en tot as verbrande organische stof van microscopische fossiele diertjes. Deze platenfilter wordt nog steeds gebruikt, maar dan in combinatie met een centrifuge die de ongewenste bestanddelen er met zon zevenduizend toeren per minuut uitzwiert.
Een bezoekje waard als ge nog eens in Brussel bent is het goudblommeke in papier (of La fleur en papier doré) aan de Cellebroersstraat 55, nabij de grote markt.
Het goudblommeke in papier is een café met een beroemd verleden. Hier bevonden de boegbeelden van het Brusselse surrealisme elkaar halfweg de 20ste eeuw: René Margritte, Louis Scutenaire, Marcel Mariën, Ook later kwamen kunstenaars en schrijvers zoals Pierre Alechinsky, Jean Dubuffet, Wout Hoeboer en Hugo Claus er regelmatig over de vloer. Dichter en kunsthandelaar Geert van Bruaene creëerde een bizar interieur met brocante en kitsch. Hij lanceerde daar ook de slogan:Elk mens heeft recht op 24 uur vrijheid per dag.
Het café is nog steeds een artistiek en literair trefpunt en is beschermd.
Bruin bier is meestal zoet bier van hoge gisting met een alcoholgehalte van 3,5 tot 6%. In vele landen zoals hier in België - bestaan laaggegiste tegenhangers zoals oudbruin
Bieren uit het Oost-Vlaamse Oudenaarde (zoals Liefmans) worden oudbruin genoemd.
Bieren uit het Zuid-Vlaamse Roeselare (zoals Rodenbach) gaan door het leven als Vlaams rood.
In alle twee de gevallen gaat het om bieren van hoge gisting, die in eikenhouten vaten rijpen en een gewenste melkzuurinfectie krijgen waardoor ze licht zurig smaken.
De Oost-Vlaamse bruinen worden soms versneden en net zoals lambics ook gebruikt voor het maken van fruitbieren (Liefmans Kriekenbier)
Ale is de algemene aanduiding voor bier van hoge gisting in Engelse stijl, dat meestal koperkleurig is. Ale wordt gebrouwen in vele variaties: mild, strong, pale, brown en nog veel meer. De meeste bekende en gedronken variant is de bitter ale.
De Belgische tegenhangers herkent men aan de benaming Speciale
Mild Ale is een typisch donkerbruin tapbier van hoge gisting met een karamelsmaak, dat naar Britse maatstaven licht gehopt is.
Alcoholgehalte 2,5 tot 3%.
Bitter Ale is de nationale drank van Engeland. Het is een koperkleurig tapbier van hoge gisting. Zwaar gehopt met soms een zeer bittere smaak, maar vaak ook vol en moutig. Het is een plat bier met weinig koolzuur en een alcoholgehalte van 3 tot 5,5%.
Keg Ale is ontstaan in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Het werd een gefilterd en gepasteuriseerd bier. Vaak werden er kwalitatief mindere grondstoffen voor gebruikt. Omdat het dood bier was, kon men het landelijk verdelen. Al snel overvleugelde de Keg Ales de lokaal gebrouwen Real Ales. De Keg Ales hebben de reputatie van de soort Ale geschaad. Het veroorzaakte in de jaren zeventig een omslag naar lager (pils). Heineken kwam toen met een sterke marketingcampagne met de slogan: Heineken refreshes the parts other beers cannot reach! Jongeren stapten massaal over op pils.
60% van al het bier in Engeland is pils en 40% Ale, waarvan nog slechts 10% Real Ale.
Real Ale is een slap bier van hoge gisting dat ooit als alternatief diende voor water tijdens de cholera- en tyfusepidemieën omdat het vitamine B bevatte en het brouwwater werd gekookt. Real Ale werd de nationale drank van de werkende Engelse Klasse. Het is een levend bier, op natuurlijke wijze gerijpt met nagisting op het vat, waardoor het na opening slechts drie dagen houdbaar is.
Gueuzebieren hebben een unieke spontane vergisting die alleen voorkomt in de Zennevallei bij Brussel, maar faro is écht iets aparts omdat er ook nog kandijsuiker aan wordt toegevoegd. Het werd massaal gedronken in de tijden van Breughel tot het eeuwen later door de opkomst van pils werd verdrongen. In de jaren zestig was het zo goed als verdwenen. Lindemans was de eerste die faro weer in ere herstelde. Een echt liefhebbersbier.
Omdat pils uitsluitend wordt geschonken in gespoelde, natte glazen, denken veel mensen - ja zelfs veel cafébazen - dat dit bij het schenken van speciaalbier ook zo moet Niets is minder waar!
Geen enkele een beetje bierkenner aanvaardt een speciaalbier in een nat glas. Voor het schenken van hoge gisting bieren moeten de glazen droog en schoon gewreven worden, net als voor wijn. Ook schuim afsnijden, zoals bij een pilsje, is tegen de regels.
De Orde van Citeaux werd in 1098 gesticht door de heilige abten Robertus van Molesme, Albericus en Stephanus Harding. Ze brachten een eigen vorm binnen de benedictijner traditie. De cisterciënzermonnik wijdt zijn hele leven aan God. Voor God allen maakt hij zich vrij en leidt hij een beschouwend leven. In sommige cisterciënzerkloosters brouwen de monniken bier voor zichzelf en hun gasten. Dat zijn de beroemde trappistenbieren
Premonstratenzers, norbertijnen, benedictijnen, cisterciënzers, paters, maar van redemptoristen hadden we nog niet gehoord.
Het zijn leden van de congregatie van de Allerheiligste Verlosser die in 1732 werd gesticht door Alfonso Maria deLiguori.
Die redemptoristen zaten van 1836 tot 1952 in hun klooster Sint Gerardus te Wittem bier te brouwen voor zichzelf en voor de liefhebbers rondom het klooster.
De congregatie bestaat nog steeds en telt wereldwijd zon vijfduizend leden. Het klooster in het Limburgse Wittem is al jaren een bedevaartsoord. Dus het lag voor de hand dat de paters de hulp inriepen van Gulpener Brouwerij om het eerste en enige Nederlandse kloosterbier het licht te doen zien: Gerardus!
De eerste oorspronkelijke laaggistende pils ter wereld werd in 1842 gebrouwen door Frontisek Ondrej Poupe in het Tsjechische Plzen.
De brouwers waren ontevreden over hun hooggegist bier. Daarom kwam er in 1839 een nieuwe brouwerij voor het brouwen van ander bier met de naam Pilsner Urquell.
Het zeer zachte water, de uitstekende gerstsoorten uit Moravië en de beroemde Saazer hop uit Bohemen waren de ingrediënten.
Negen kilometer lange kelders, uitgehouwen in zandsteen, leveren nog steeds de perfecte temperatuur voor het rijpen van het bier in eiken vaten met bekleding van Canadese hars.
Begin 1900 ontdekten wetenschappers Brettonomyces lambicus en Bretonomyces Bruxelliensis, de micro-organismen die verantwoordelijk zijn voor de wereldberoemde wilde, spontane gisting van de lambics in de Zennevallei bij Brussel. De microben zitten overal in de lucht en in de muren van de brouwerijen. Pogingen van Amerikanen en Japanners om lambic na te maken, mislukten volledig.
Europeanen drinken per jaar voor 125 miljard euro aan bier. Daarvan verdwijnt ongeveer 39 miljard per jaar in de Europese schatkisten.
Nederland exporteert 54% van de 23,8 miljoen geproduceerde hectoliters en is daarmee, samen met Duitsland, de grootste bierexporteur ter wereld. De Nederlandse overheid verdient één miljard euro op bier.
Europa is na de Verenigde staten en China de grootste bierproducent. Ongeveer 1,2% van de beroepsbevolking in Europa werkt in de bierbranche. Brouwerijen creëren 164.000 banen. Nog eens 2,6 miljoen mensen werken in biergerelateerde sectoren. Duitsland en Engeland tellen de meeste bierarbeiders. In Nederland zijn dat er 7.500 en bij toeleveranciers nog eens 12.000.
Bron: Bier scheurkalender van Bert Zuilekom
Maar het beste bier wordt nog altijd in België gebrouwen
Sinds 1881 is brouwerij De Schaapskooi de enige trappistenbrouwerij die Nederland rijk is en ook de enige buiten België.
Eigenaar Bavaria is daar trots op. Na de overname van de brouwerij (dus niet van de gebouwen en het merk) in 1999 mochten de monniken van de abdij de Koningshoeve het logo van de Internationale Vereniging Trappist niet meer op de etiketten van hun trappistenbieren zetten. Nu mag dat weer wel omdat La Trappe-bieren voldoen aan alle gestelde criteria. La Trappe wordt immers nog steeds naar traditionele recepten gebrouwen door de trappisten binnen de kloostermuren.
Vroeger branden brouwers kruisen, driehoeken, diamantvormen in de tonnen om verschillen in zwaarte, kleur of rijpheid aan te geven. Lezen en schrijven waren voorbehouden aan een kleine toplaag van de bevolking.
Uit deze merktekens ontstonden later benamingen als enkel, dubbel en tripel. Ook bij Westmalle waar de trappisten zon 150.000 hectoliter bier van uitstekende kwaliteit brouwen. Het klooster herbergt een moderne computergestuurde brouwerij, maar de ingrediënten worden nog steeds met de hand toegevoegd. De brouwketel wordt nog steeds met gasvuur verwarmd in plaats van stoom. Door dit vuurbrouwen ontstaan hete plekken in de ketel waardoor de mout zachtjes karamelliseert. Daarom geurt een Westmalle altijd zo typisch naar toffee.