Ik ben Bompapatje
Ik ben een man en woon in Wilrijk/Antwerpen (België) en mijn beroep is Gepensioneerd bediende.
Ik ben geboren op 02/10/1953 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Bier, amateurtoneel en schrijfselen.
Ik heb mezelf voorgenomen om gezond en volledig bij mijn verstand 120 jaar te worden
Hier se, hier se een bezoeker se.....
Welkom in mijn nederige blog...
Iets drinken?... Als je een biertje wenst, klik dan even op de foto onder de datum en kies maar... keuze genoeg. Gezondheid!
11-08-2009
Het goudblommeke in papier
Een bezoekje waard als ge nog eens in Brussel bent is het goudblommeke in papier (of La fleur en papier doré) aan de Cellebroersstraat 55, nabij de grote markt.
Het goudblommeke in papier is een café met een beroemd verleden. Hier bevonden de boegbeelden van het Brusselse surrealisme elkaar halfweg de 20ste eeuw: René Margritte, Louis Scutenaire, Marcel Mariën, Ook later kwamen kunstenaars en schrijvers zoals Pierre Alechinsky, Jean Dubuffet, Wout Hoeboer en Hugo Claus er regelmatig over de vloer. Dichter en kunsthandelaar Geert van Bruaene creëerde een bizar interieur met brocante en kitsch. Hij lanceerde daar ook de slogan:Elk mens heeft recht op 24 uur vrijheid per dag.
Het café is nog steeds een artistiek en literair trefpunt en is beschermd.
Bruin bier is meestal zoet bier van hoge gisting met een alcoholgehalte van 3,5 tot 6%. In vele landen zoals hier in België - bestaan laaggegiste tegenhangers zoals oudbruin
Bieren uit het Oost-Vlaamse Oudenaarde (zoals Liefmans) worden oudbruin genoemd.
Bieren uit het Zuid-Vlaamse Roeselare (zoals Rodenbach) gaan door het leven als Vlaams rood.
In alle twee de gevallen gaat het om bieren van hoge gisting, die in eikenhouten vaten rijpen en een gewenste melkzuurinfectie krijgen waardoor ze licht zurig smaken.
De Oost-Vlaamse bruinen worden soms versneden en net zoals lambics ook gebruikt voor het maken van fruitbieren (Liefmans Kriekenbier)
Ale is de algemene aanduiding voor bier van hoge gisting in Engelse stijl, dat meestal koperkleurig is. Ale wordt gebrouwen in vele variaties: mild, strong, pale, brown en nog veel meer. De meeste bekende en gedronken variant is de bitter ale.
De Belgische tegenhangers herkent men aan de benaming Speciale
Mild Ale is een typisch donkerbruin tapbier van hoge gisting met een karamelsmaak, dat naar Britse maatstaven licht gehopt is.
Alcoholgehalte 2,5 tot 3%.
Bitter Ale is de nationale drank van Engeland. Het is een koperkleurig tapbier van hoge gisting. Zwaar gehopt met soms een zeer bittere smaak, maar vaak ook vol en moutig. Het is een plat bier met weinig koolzuur en een alcoholgehalte van 3 tot 5,5%.
Keg Ale is ontstaan in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Het werd een gefilterd en gepasteuriseerd bier. Vaak werden er kwalitatief mindere grondstoffen voor gebruikt. Omdat het dood bier was, kon men het landelijk verdelen. Al snel overvleugelde de Keg Ales de lokaal gebrouwen Real Ales. De Keg Ales hebben de reputatie van de soort Ale geschaad. Het veroorzaakte in de jaren zeventig een omslag naar lager (pils). Heineken kwam toen met een sterke marketingcampagne met de slogan: Heineken refreshes the parts other beers cannot reach! Jongeren stapten massaal over op pils.
60% van al het bier in Engeland is pils en 40% Ale, waarvan nog slechts 10% Real Ale.
Real Ale is een slap bier van hoge gisting dat ooit als alternatief diende voor water tijdens de cholera- en tyfusepidemieën omdat het vitamine B bevatte en het brouwwater werd gekookt. Real Ale werd de nationale drank van de werkende Engelse Klasse. Het is een levend bier, op natuurlijke wijze gerijpt met nagisting op het vat, waardoor het na opening slechts drie dagen houdbaar is.
Gueuzebieren hebben een unieke spontane vergisting die alleen voorkomt in de Zennevallei bij Brussel, maar faro is écht iets aparts omdat er ook nog kandijsuiker aan wordt toegevoegd. Het werd massaal gedronken in de tijden van Breughel tot het eeuwen later door de opkomst van pils werd verdrongen. In de jaren zestig was het zo goed als verdwenen. Lindemans was de eerste die faro weer in ere herstelde. Een echt liefhebbersbier.
Omdat pils uitsluitend wordt geschonken in gespoelde, natte glazen, denken veel mensen - ja zelfs veel cafébazen - dat dit bij het schenken van speciaalbier ook zo moet Niets is minder waar!
Geen enkele een beetje bierkenner aanvaardt een speciaalbier in een nat glas. Voor het schenken van hoge gisting bieren moeten de glazen droog en schoon gewreven worden, net als voor wijn. Ook schuim afsnijden, zoals bij een pilsje, is tegen de regels.
De Orde van Citeaux werd in 1098 gesticht door de heilige abten Robertus van Molesme, Albericus en Stephanus Harding. Ze brachten een eigen vorm binnen de benedictijner traditie. De cisterciënzermonnik wijdt zijn hele leven aan God. Voor God allen maakt hij zich vrij en leidt hij een beschouwend leven. In sommige cisterciënzerkloosters brouwen de monniken bier voor zichzelf en hun gasten. Dat zijn de beroemde trappistenbieren
Premonstratenzers, norbertijnen, benedictijnen, cisterciënzers, paters, maar van redemptoristen hadden we nog niet gehoord.
Het zijn leden van de congregatie van de Allerheiligste Verlosser die in 1732 werd gesticht door Alfonso Maria deLiguori.
Die redemptoristen zaten van 1836 tot 1952 in hun klooster Sint Gerardus te Wittem bier te brouwen voor zichzelf en voor de liefhebbers rondom het klooster.
De congregatie bestaat nog steeds en telt wereldwijd zon vijfduizend leden. Het klooster in het Limburgse Wittem is al jaren een bedevaartsoord. Dus het lag voor de hand dat de paters de hulp inriepen van Gulpener Brouwerij om het eerste en enige Nederlandse kloosterbier het licht te doen zien: Gerardus!
De eerste oorspronkelijke laaggistende pils ter wereld werd in 1842 gebrouwen door Frontisek Ondrej Poupe in het Tsjechische Plzen.
De brouwers waren ontevreden over hun hooggegist bier. Daarom kwam er in 1839 een nieuwe brouwerij voor het brouwen van ander bier met de naam Pilsner Urquell.
Het zeer zachte water, de uitstekende gerstsoorten uit Moravië en de beroemde Saazer hop uit Bohemen waren de ingrediënten.
Negen kilometer lange kelders, uitgehouwen in zandsteen, leveren nog steeds de perfecte temperatuur voor het rijpen van het bier in eiken vaten met bekleding van Canadese hars.
Begin 1900 ontdekten wetenschappers Brettonomyces lambicus en Bretonomyces Bruxelliensis, de micro-organismen die verantwoordelijk zijn voor de wereldberoemde wilde, spontane gisting van de lambics in de Zennevallei bij Brussel. De microben zitten overal in de lucht en in de muren van de brouwerijen. Pogingen van Amerikanen en Japanners om lambic na te maken, mislukten volledig.
Europeanen drinken per jaar voor 125 miljard euro aan bier. Daarvan verdwijnt ongeveer 39 miljard per jaar in de Europese schatkisten.
Nederland exporteert 54% van de 23,8 miljoen geproduceerde hectoliters en is daarmee, samen met Duitsland, de grootste bierexporteur ter wereld. De Nederlandse overheid verdient één miljard euro op bier.
Europa is na de Verenigde staten en China de grootste bierproducent. Ongeveer 1,2% van de beroepsbevolking in Europa werkt in de bierbranche. Brouwerijen creëren 164.000 banen. Nog eens 2,6 miljoen mensen werken in biergerelateerde sectoren. Duitsland en Engeland tellen de meeste bierarbeiders. In Nederland zijn dat er 7.500 en bij toeleveranciers nog eens 12.000.
Bron: Bier scheurkalender van Bert Zuilekom
Maar het beste bier wordt nog altijd in België gebrouwen
Sinds 1881 is brouwerij De Schaapskooi de enige trappistenbrouwerij die Nederland rijk is en ook de enige buiten België.
Eigenaar Bavaria is daar trots op. Na de overname van de brouwerij (dus niet van de gebouwen en het merk) in 1999 mochten de monniken van de abdij de Koningshoeve het logo van de Internationale Vereniging Trappist niet meer op de etiketten van hun trappistenbieren zetten. Nu mag dat weer wel omdat La Trappe-bieren voldoen aan alle gestelde criteria. La Trappe wordt immers nog steeds naar traditionele recepten gebrouwen door de trappisten binnen de kloostermuren.
Vroeger branden brouwers kruisen, driehoeken, diamantvormen in de tonnen om verschillen in zwaarte, kleur of rijpheid aan te geven. Lezen en schrijven waren voorbehouden aan een kleine toplaag van de bevolking.
Uit deze merktekens ontstonden later benamingen als enkel, dubbel en tripel. Ook bij Westmalle waar de trappisten zon 150.000 hectoliter bier van uitstekende kwaliteit brouwen. Het klooster herbergt een moderne computergestuurde brouwerij, maar de ingrediënten worden nog steeds met de hand toegevoegd. De brouwketel wordt nog steeds met gasvuur verwarmd in plaats van stoom. Door dit vuurbrouwen ontstaan hete plekken in de ketel waardoor de mout zachtjes karamelliseert. Daarom geurt een Westmalle altijd zo typisch naar toffee.
Stella Artois wil af van het negatieve imago in Engeland. De pilsjes worden daar in de volksmond Wife Beater genoemd.
De slogan Reassuring Expensive (geruststellend duur, sinds 82 gebruikt) wordt verruild voor Pass on something good (geef iets goeds door).
Aanleiding voor InBev om actie te ondernemen was een rechtszaak waarbij een Britse rechter het Stella-bier aanwees als een van de bepalende factoren voor partnergeweld. Rechter John Hardy:Stella en drankwedstrijden zijn twee sleutelbegrippen die steeds weer opduiken in zaken waar jongemannen en alcohol bij betrokken zijn
VZW BFB promoot met z'n dertien leden de historische en onafhankelijke familiebrouwerijen, welke een meerwaarde betekenen voor de Belgische Bierbrouwerijen.
Dankzij het kwaliteitslabel van Belgian Family Bewers is de consument zeker van het Belgische karakter en het ambachtelijke productieproces van deze bieren.
Alle bieren met het BFB logo
-zijn wel degelijk in België gebrouwen
-zijn gebrouwen door een onafhankelijke familiebrouwerij waar men sinds 50 jaar, of minimum 3 opeenvolgende generaties ononderbroken brouwt en daardoor een traditionele brouwerij is.
-zijn enig, dus zonder kopij onder een andere naam of een ander etiket
Enkele bekende aangesloten brouwerijen zijn Van Honsebrouck, Bavik, Bosteels en sinds kort ook de Halve Maan.
Omdat Vlaanderen ontelbare streekbieren, biercafés en een befaamde bierkeuken heeft, beleeft men hier bier op een unieke manier
Die van vzw Tafelen Vlaanderen vonden dat de toerist die naar hier komt de kans moet krijgen om die beleving ook te ondergaan..
De Vlaamse horeca en de toeristische sector hebben daarom de actie Leven in de Brouwerij opgezet.
Op meer dan 400 plaatsen kan de toerist kennis maken met onze manier om bier te drinken en te gebruiken onder andere door de bierdegustaties die sommigecafés en restaurants aanbieden, of de speciale menus of gerechten met bier.
Op zon 80 plaatsen in Vlaanderen zijn er ook verblijfsarrangementen met een bierbeleving Dat kan een brouwerijbezoek zijn, maar ook een wellness-sessie met Hot Dark Beer-massage.
Leven in de Brouwerij is een actie in het teken van Vlaanderen Lekker Land
Door de enorme vraag naar biobrandstof wordt bier duurder
Overheden stimuleren boeren hun gewassen te verkopen aan bedrijven die er brandstof voor autos van maken. Rijden op een mix van biobrandstof, zoals ethanol en benzine, is namelijk beter voor het milieu.
De brouwers werden geconfronteerd met een tekort aan grondstoffen om bier te maken, omdat de boer bij de brandstoffenproducent er meer voor krijgt.
In combinatie met mislukte oogsten in Australië gaan de brouwers ervan uit dat de consument meer voor een koel biertje moet gaan betalen. De overheid had er niet bij stilgestaan wat de consequenties waren voor de drankenindustrie
Geloof het of niet, maar bier behoort tot de caloriearmste dranken die er bestaan. Alleen koffie, thee en mineraalwater hebben minder calorieën.
Toch beweert men bij hoog en bij laag dat je van bier dik wordt Maar van bier wordt je echt niet dik, welvan de borrelhapjes die er bij geknabbeld worden.
Bier is natuurzuiver. De drie grondstoffen zitten vol gezonde bestanddelen. Alleen het water bevat niets.
Trouwens alle belangrijke verbindingen in de granen gaan onveranderd in het bier over, of minstens in het voordeel veranderd.
Hop heeft zeer opbouwende eigenschappen en gist bevat veel vitamine B.
De vitamines uit gerstkorrels gaan niet verloren, maar zijn in bijna dezelfde concentratie in het bier aanwezig (behalve vitamine B1)
Dus drink gerust een lekker glaasje bier, maar snoep er eens iets gezond bij