Bruin bier is meestal zoet bier van hoge gisting met een alcoholgehalte van 3,5 tot 6%. In vele landen zoals hier in België - bestaan laaggegiste tegenhangers zoals oudbruinxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Bieren uit het Oost-Vlaamse Oudenaarde (zoals Liefmans) worden oudbruin genoemd.
Bieren uit het Zuid-Vlaamse Roeselare (zoals Rodenbach) gaan door het leven als Vlaams rood.
In alle twee de gevallen gaat het om bieren van hoge gisting, die in eikenhouten vaten rijpen en een gewenste melkzuurinfectie krijgen waardoor ze licht zurig smaken.
De Oost-Vlaamse bruinen worden soms versneden en net zoals lambics ook gebruikt voor het maken van fruitbieren (Liefmans Kriekenbier)
Ale is de algemene aanduiding voor bier van hoge gisting in Engelse stijl, dat meestal koperkleurig is. Ale wordt gebrouwen in vele variaties: mild, strong, pale, brown en nog veel meer. De meeste bekende en gedronken variant is de bitter ale.
De Belgische tegenhangers herkent men aan de benaming Speciale
Mild Ale is een typisch donkerbruin tapbier van hoge gisting met een karamelsmaak, dat naar Britse maatstaven licht gehopt is.
Alcoholgehalte 2,5 tot 3%.
Bitter Ale is de nationale drank van Engeland. Het is een koperkleurig tapbier van hoge gisting. Zwaar gehopt met soms een zeer bittere smaak, maar vaak ook vol en moutig. Het is een plat bier met weinig koolzuur en een alcoholgehalte van 3 tot 5,5%.
Keg Ale is ontstaan in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Het werd een gefilterd en gepasteuriseerd bier. Vaak werden er kwalitatief mindere grondstoffen voor gebruikt. Omdat het dood bier was, kon men het landelijk verdelen. Al snel overvleugelde de Keg Ales de lokaal gebrouwen Real Ales. De Keg Ales hebben de reputatie van de soort Ale geschaad. Het veroorzaakte in de jaren zeventig een omslag naar lager (pils). Heineken kwam toen met een sterke marketingcampagne met de slogan: Heineken refreshes the parts other beers cannot reach! Jongeren stapten massaal over op pils.
60% van al het bier in Engeland is pils en 40% Ale, waarvan nog slechts 10% Real Ale.
Real Ale is een slap bier van hoge gisting dat ooit als alternatief diende voor water tijdens de cholera- en tyfusepidemieën omdat het vitamine B bevatte en het brouwwater werd gekookt. Real Ale werd de nationale drank van de werkende Engelse Klasse. Het is een levend bier, op natuurlijke wijze gerijpt met nagisting op het vat, waardoor het na opening slechts drie dagen houdbaar is.
Tot de volgende chill
:wink:
|