Ik ben Bompapatje
Ik ben een man en woon in Wilrijk/Antwerpen (België) en mijn beroep is Gepensioneerd bediende.
Ik ben geboren op 02/10/1953 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Bier, amateurtoneel en schrijfselen.
Ik heb mezelf voorgenomen om gezond en volledig bij mijn verstand 120 jaar te worden
Hier se, hier se een bezoeker se.....
Welkom in mijn nederige blog...
Iets drinken?... Als je een biertje wenst, klik dan even op de foto onder de datum en kies maar... keuze genoeg. Gezondheid!
01-08-2009
Bierverspiller
Een twintigjarige junk uit Delfzijl dacht het ei van Columbus te hebben gevonden
Gewapend met een grote tas liep hij de buurtsuper binnen, liet voorzichtig een vol Beertenderfustje in zijn tas glijden en maakte dat hij wegkwam.
In plaats van te genieten, gooide hij het kostbare bier weg en leverde het lege fustje in bij de emballage. Zo maakte hij elke keer vijf euro buit.
Op goede dagen haalde hij zelfs tien euro per fustje op, door het fustje vanachter de klapdeuren weer terug te halen en opnieuw in te leveren.
Het personeel betrapte hem op heterdaad met een camera.
Tussen de tachtig en honderd fusten liet hij leeglopen. Het statiegeld ging op aan drugs.
Stella Artois wil af van het negatieve imago in Engeland. De pilsjes worden daar in de volksmond Wife Beater genoemd.
De slogan Reassuring Expensive (geruststellend duur, sinds 82 gebruikt) wordt verruild voor Pass on something good (geef iets goeds door).
Aanleiding voor InBev om actie te ondernemen was een rechtszaak waarbij een Britse rechter het Stella-bier aanwees als een van de bepalende factoren voor partnergeweld. Rechter John Hardy:Stella en drankwedstrijden zijn twee sleutelbegrippen die steeds weer opduiken in zaken waar jongemannen en alcohol bij betrokken zijn
VZW BFB promoot met z'n dertien leden de historische en onafhankelijke familiebrouwerijen, welke een meerwaarde betekenen voor de Belgische Bierbrouwerijen.
Dankzij het kwaliteitslabel van Belgian Family Bewers is de consument zeker van het Belgische karakter en het ambachtelijke productieproces van deze bieren.
Alle bieren met het BFB logo
-zijn wel degelijk in België gebrouwen
-zijn gebrouwen door een onafhankelijke familiebrouwerij waar men sinds 50 jaar, of minimum 3 opeenvolgende generaties ononderbroken brouwt en daardoor een traditionele brouwerij is.
-zijn enig, dus zonder kopij onder een andere naam of een ander etiket
Enkele bekende aangesloten brouwerijen zijn Van Honsebrouck, Bavik, Bosteels en sinds kort ook de Halve Maan.
Omdat Vlaanderen ontelbare streekbieren, biercafés en een befaamde bierkeuken heeft, beleeft men hier bier op een unieke manier
Die van vzw Tafelen Vlaanderen vonden dat de toerist die naar hier komt de kans moet krijgen om die beleving ook te ondergaan..
De Vlaamse horeca en de toeristische sector hebben daarom de actie Leven in de Brouwerij opgezet.
Op meer dan 400 plaatsen kan de toerist kennis maken met onze manier om bier te drinken en te gebruiken onder andere door de bierdegustaties die sommigecafés en restaurants aanbieden, of de speciale menus of gerechten met bier.
Op zon 80 plaatsen in Vlaanderen zijn er ook verblijfsarrangementen met een bierbeleving Dat kan een brouwerijbezoek zijn, maar ook een wellness-sessie met Hot Dark Beer-massage.
Leven in de Brouwerij is een actie in het teken van Vlaanderen Lekker Land
Door de enorme vraag naar biobrandstof wordt bier duurder
Overheden stimuleren boeren hun gewassen te verkopen aan bedrijven die er brandstof voor autos van maken. Rijden op een mix van biobrandstof, zoals ethanol en benzine, is namelijk beter voor het milieu.
De brouwers werden geconfronteerd met een tekort aan grondstoffen om bier te maken, omdat de boer bij de brandstoffenproducent er meer voor krijgt.
In combinatie met mislukte oogsten in Australië gaan de brouwers ervan uit dat de consument meer voor een koel biertje moet gaan betalen. De overheid had er niet bij stilgestaan wat de consequenties waren voor de drankenindustrie
Geloof het of niet, maar bier behoort tot de caloriearmste dranken die er bestaan. Alleen koffie, thee en mineraalwater hebben minder calorieën.
Toch beweert men bij hoog en bij laag dat je van bier dik wordt Maar van bier wordt je echt niet dik, welvan de borrelhapjes die er bij geknabbeld worden.
Bier is natuurzuiver. De drie grondstoffen zitten vol gezonde bestanddelen. Alleen het water bevat niets.
Trouwens alle belangrijke verbindingen in de granen gaan onveranderd in het bier over, of minstens in het voordeel veranderd.
Hop heeft zeer opbouwende eigenschappen en gist bevat veel vitamine B.
De vitamines uit gerstkorrels gaan niet verloren, maar zijn in bijna dezelfde concentratie in het bier aanwezig (behalve vitamine B1)
Dus drink gerust een lekker glaasje bier, maar snoep er eens iets gezond bij
Vaak wordt gedacht dat er meer alcohol in de schuimkraag zit dan in het bier, maar dat is echt niet zo. De schuimbelletjes in de kraag bestaan voornamelijk uit water met daarin opgeloste eiwitten rond de koolzuurbelletjes. Er kunnen wel wat alcoholmoleculen in de kraag zitten, maar niet veel, want dat is weer slecht voor de vorming en stevigheid van de kraag.
Vroeg in de strijd om Pensylvanië ging de (toen nog) presidentskandidaat Obama op tournee langs werkplaatsen om aan te tonen dat hij Clintons steun onder de blanke werklui kon ondergraven. Maar toen hij in een sportbar met de mannen ging bowlen, bakte hij er niets van en gooide slap. Volgens experts zochten kleinsteeds kiezers naar symbolische bewijzen dat de kandidaat hen begrijpt. Dat Obama geen bier kan drinken en bowlen, dé sport van de kleine man, zou aantonen hoe ver hij van hen af staat. Rechtse journalisten riepen dat hij als een watje gooide. Amerikanen willen dat hun president, als het weer een man moet worden, een echte man is.
In de twaalfde eeuw brouwden herbergen, paters, boeren en vrouwen gruitbier, gebaseerd op kruidenmengsels van gagel, salie, duizendblad, brem, alsem en dennenhars. De gruitbrouwers waren afhankelijk van wat de natuur hun bood. De galgeplant deed het vooral goed op vochtige heide- en veengrond. De kruiden werden gebruikt om de zoete smaak van het graanbrouwsel weg te nemen, om het gistingsproces te bevorderen en de houdbaarheid te verlengen. In Scandinavië werden ook boomschors en jeneverbessen gebruikt. De Schotten gebruikten vaak heidekruiden (Heather Ale). Tegenwoordig bestaat er ook Hollands blond bier dat gruit heet en waaraan koriander en sinaasappelschillen zijn toegevoegd.
Het vergistingsproces duurt ongeveer een week bij een temperatuur van 15 tot 20°C. De gist drijft hierbij op het brouwsel, boven in de ketel. Daarom spreken we van hoge gisting of bovengistend bier. De hoge temperatuur, het gebruik van speciale giststammen en hoogwaardige grondstoffen geven bieren van hoge gisting een geheel eigen smaak en aroma. Tot het einde van de negentiende eeuw waren, op enkele uitzonderingen na, alle bieren van hoge gisting. Bovendien zijn alleen bieren van hoge gisting geschikt voor nagisting op de fles. Ze worden speciaalbieren genoemd.
Pas in de loop van de negentiende eeuw konden brouwers gebruik maken van mechanische koeltechnieken en konden er bieren van lage gisting worden gebrouwen. Bij lage gisting is een veel lagere temperatuur noodzakelijk van vijf tot tien graden. Dit proces duurt zon twee weken waarbij hetgist naar de bodem van de ketel zakt. Vandaar dat we spreken van lage gisting of ondergistend bier. In de regel zijn alle pilsener van lage gisting.
De benaming trappistenbier is juridisch beschermd en mag alleen gebruikt worden voor bier dat gebrouwen is door trappistenmonniken in hun klooster. In België zijn er maar zes bieren die de naam trappist mogen voeren: Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren. De zevende trappist, La Trappe, komt van de Nederlandse paterbrouwerij in de abdij O.L.V. Koningshoeve in Berkel-Enschot. Enkel deze zeven bieren mogen zich dus trappistenbier noemen.
Ik ben thuis dus niet de enige met passies t zit een beetje in t bloed vrees ik neem nu de passies van mijn kids
Onze Peter (alias Pjotr) heeft vandaag de Mont Ventoux al lopend beklommen in 2uur 27 minutenSinds enige tijd is hij gebeten door het loopvirus en heeft ondertussen al een paar 10 miles en 5 marathons gelopen allen in zeer mooie en scherpe tijden
Onze Tom (alias Tomson) is eveneens gebeten door het loopvirus en heeft alna twee 10 miles onlangs in Zeeuws Vlaanderen zn eerst marathon met succes uitgelopen in 4uur 13 minuten Maar zn voornaamste passie blijft schaken en geschiedenis denk ik
Ons Leen (alias Lenemeen) is dan weer enorm gepassioneerd voor kinderen dat zit dus echt in haar genen hé!... die trekt kinderen aan zoals ge nog nooit gezien hebt Leen heeft net een prachtige stageperiode achter de rug en werkt nu als jobstudente in een kinderdagverblijf
Trouwens alle drie zijn ze gepassioneerd bezig in de Chiro Tom en Leen in de leiding enPjotr als volwassen begeleider (net zoals ik dat zelf jaren gedaan heb)
Ook mn schoondochter Ilse heeft zo haar passie Als die maar kan knutselen, tekenen, computeren bezig zijn enfin voor de chiro bijvoorbeeld
Mn overleden echtgenote Vicky (alias snuit) kon dan weer geen dag laten voorbij gaan zonder aan één of ander borduurwerkje bezig te zijn Maar haar gezin was haar grootste passie
En de twee kleine spruiten Eliene en Josien tenslotte, zijn dan weer heel gepassioneerd in de weer om zon lief mogelijke kleindochters te zijn voor Moeke, Voke en Bomapapatje
Voila,passie moet niet altijd over bier of toneel gaan
Gist dat is een eencellig organisme dat zich voortplant door celdeling.
Er zijn talloze variëteiten, maar slechts enkele soorten zijn geschikt om bier mee te brouwen.
Als het bier gist, worden de vergistbare suikers uit de mout omgezet koolzuurgas, smaakstoffen en alcohol.
De niet-vergistbare suikers zorgen voor de eigen smaak van het bier.
Bij de hoofdvergisting van het wort worden koolzuur en alcohol gevormd
Het gistingsproces ontstaat niet altijd spontaan.
De brouwer kweekt vaak zelf een eigen (geheime) giststam.
Of het uiteindelijke bier van hoge of lage gisting is, wordt bepaald door de soort gist die wordt toegevoegd en de temperatuur waarbij deze gisting plaatsvindt.
Hop werd al in 736 verbouwd door kloosterlingen in Hallertau in Zuid-Duitsland
Hop is een rechtsdraaiende klimplant van ongeveer 3,60 meter hoog. Alleen de onbevruchte bloesem is geschikt voor het brouwen
Na het plukken en drogen bevat de hopbel olie voor de geur en harsen voor de smaak. Slechts een paar ambachtelijke brouwerijen gebruiken nog natuurlijke hopbellen. Meestal wordt tijdens het koken van het wort gedroogde hopbellen of geconcentreerde stroop van de hop toegevoegd. Dit zorgt voor de bittere smaak van bier, een stabiele schuimkraag en een betere conservering
In de brouwerij wordt de mout gekneusd (schroten noemen ze dat) en in etappes in water verwarmt, waardoor het zetmeel uit de graankorrel in suiker wordt omgezet en de suikers uit de mout oplossen in het water
Het bierbeslag dat zo ontstaat wordt maische genoemd. Dat wordt door een filter gescheiden en de vaste bestanddelen worden nagespoeld om alle suiker te verwijderen. Het vloeibare product dat overblijft, heet wort
Wort is dus de naam van de vloeistof die ontstaat na tien uur brouwen en het is een aftreksel van mout, gezoet en gehopt beslag. Daarna wordt het wort gefilterd en afgekoeld en gaat het richting gistkelder
Eesten dat is het stoppen van het kiemproces door groenmout te drogen.
Via gaatjes in een metalen vloer wordt lucht geblazen in het groenmout, waardoor het watergehalte van 45% tot ongeveer 4% daalt.
Dit proces duurt ongeveer achttien uur. De temperatuur tijdens het eesten bepaalt uiteindelijk de kleur van het bier en de smaak. Voor lichtgekleurde bieren mag de temperatuur niet hoger zijn dan 80 tot 90° C. Voor donkere bieren is dat ongeveer 105° C. Na het eesten worden de worteltjes verwijderd en wordt het groenmout opgeslagen in silos. Dit hele proces van mouten en eesten gebeurt in de mouterij.