xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Uit een document uit de tijd van de Spaanse overheersing leren we: In grote ijzeren ketels wordt gedroogde hop gekookt met tarwe, gerst, haver of rogge. De tarwe geeft een bleek en schuimachtig bier dat zeer zwaar en gevaarlijk is. Het gerstebier is niet zo koppig, het is gezonder en beterkoop dan het voornoemde. In haverbier steekt iets goeds en iets kwaads naargelang de kleur, de dichtheid en de prijs. Dan is er nog het klein- en dunbier, dat goedkoop maar flauw is. Het wordt gemaakt van zemelen in water gekookt. Het is de drank van de arme lui en de boeren.
Welke bieren er vroeger gebrouwen en gedronken werden is moeilijk te achterhalen, want voor de 18de eeuw vinden we geen specifieke namen die ons enig idee kunnen geven.
Als in 1745 een detachement soldaten door het dorp Alsemberg trekt, vorderen ze het volgend op: 2 tonnen bruyn dobbel bier en 1 ton goed bier. Verder geen enkele toelichting. We kunnen dus niet zeker oordelen over de kwaliteit, maar gelet op de smul en de zwelgpartijen van onze voorouders, denken we dat zij wisten wat goed of wat slecht was.
Bron: Het bier in het volksleven
Wordt vervolgd
Tot de volgende chill
:wink:
|