Ik ben Bompapatje
Ik ben een man en woon in Wilrijk/Antwerpen (België) en mijn beroep is Gepensioneerd bediende.
Ik ben geboren op 02/10/1953 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Bier, amateurtoneel en schrijfselen.
Ik heb mezelf voorgenomen om gezond en volledig bij mijn verstand 120 jaar te worden
Hier se, hier se een bezoeker se.....
Welkom in mijn nederige blog...
Iets drinken?... Als je een biertje wenst, klik dan even op de foto onder de datum en kies maar... keuze genoeg. Gezondheid!
07-08-2010
Hoge en lage gisting
Lage gisting
Pas in de loop van de negentiende eeuw konden brouwers gebruikmaken van mechanische koeltechnieken en konden er bieren van lage gisting gebrouwen worden. Er is een veel lagere temperatuur nodig bij lage gisting: nl. 5 tot 10°C.
Tijdens dit proces, dat twee weken duurt, zakt de gist naar de bodem van de ketel...vandaar de benaming bier van lage- of ondergisting.
Alle pilseners zijn in de regel van lage gisting.
Hoge gisting
Bij een temperatuur van 15 à 20°C duurt het vergistingsproces ongeveer een week. Aan de bovenkant van de ketel drijft de gist op het brouwsel. Daarom spreken we van hoge- of bovengisting.
Het gebruik van hoogwaardige grondstoffen, speciale giststammen en de hoge temperatuur geven het bieren van hoge gisting een geheel eigen smaak en aroma. Bieren van hoge gisting zijn allemaal geschikt voor nagisting op de fles en worden speciaalbieren genoemd.
Op het einde van de negentiende eeuw waren alle bieren van hoge gisting(op enkele uitzonderingen na)
De brouwerij Duvel Moortgat heeft het pleit gewonnen van de multinational Heineken. De Antwerpse Brouwerij De Konick komt in handen van Duvel.
Moortgat verwerft niet alleen het bekende bolleke, maar ook Afspanning De Hand (waar ons bolleke gebrouwen wordt) en een hele resem van horecapanden.
We zijn er gerust in dat de kwaliteit van onze De Koninck behouden zal blijven Dat heeft Moortgat al bewezen bij de overnames van Liefmans en Chouffe.
Hiermee blijft een traditioneel Belgisch streekbier niet alleen in Antwerpen, maar ook in Belgische handen en zo hoort het ook
Lang leve De Duvelse Koninck Moortgat Lang leve Antwerpen
Er bestaan heel wat verhalen rond dit mysterieuze biertje...
Zo wordt onder andere beweerd dat de naam terug gaat naar de tijd van de Spaanse overheersing in Brabant. De Spaanse soldaten droegen een dubbele veldfles, waarvan de ene kant gevuld was met wijn en de andere helft met water. Ze dronken dus half en half zij noemden het el ambiguo. Hun tegenstrevers, de Geuzen, trokken hun neus op voor dit druivennat en vulden hun veldflessen met een stevig bier. Maar door de warmte begon dit bier te hergisten. Deze natuurlijke hergisting op de fles is nu net een voorname factor voor geuze
Daartegenover staat dat pas in 1830 de geuzelambiek in de handel kwam. De naam lambiek zou afgeleid zijn van het Franse alambic wat distilleerkolf betekent
Er is nog een derde verhaal. Elk dorp had vroeger twee politieke clans, de blauwe en de gele. Een liberale brouwer was op het gedacht gekomen om lambiek op flessen te trekken. Zijn katholieke tegenstrevers probeerden hem belachelijk te maken en noemde het geuze-lambiek
Mogelijk is ook dat de naam kon wijzen op de verraderlijkheid van het bier. Verrast door dit smakelijk bier, zouden de dronken Fransen tijdens de revolutiejaren en de Belgische bezetting uitgeroepen hebben:Quelle gueuse!
Het is soms heerlijk om te fantaseren over de afkomst van een naam neem nu de naam van de welgekende geuze Mort Subite, maar daarover later zeker meer
Guiness Draught (4,2%) is het wereldberoemde Iers zwart bier van de St. James Gate Brewery in Dublin. De brouwerij werd in 1759 gesticht door Arthur Guiness. Oorspronkelijk werd er een porter gebrouwen, later een stout-porter, de huidige stout.
Volgens de traditie moet een glas Guiness zo getapt worden dat er een klavertje of een harp (de symbolen van Ierland) getekend kan worden in de stevige schuimkraag. De harp komt terug in het logo, maar daarvoor moest Guiness goede afspraken maken met de Ierse regering, omdat het nationale wapen (de harp) niet verward mocht worden met de bierharp; Daarom is de Guiness-harp gespiegeld ten opzichte van die in het landswapen.
Uit een enquête van Grimbergen blijkt dat 81% van de Vlamingen en 63% van de Walen bier een kwalitatief goed alternatief vinden voor wijn bij verfijnde gerechten.
Zeven op de tien Belgen vindt dat er een speciaal bierglas zou moeten ontworpen worden om bier te drinken bij een heerlijke maaltijd.
Ongeveer 46% van de Belgen drinkt thuis al eens een abdij- of speciaalbier bij het eten; terwijl zelfs bijna 56% bij de Vlamingen en 79% van de Walen bier gebruikt als ingrediënt bij het koken.
Voor 63% van de Belgische consumenten is abdij- en speciaal bier het gezelschapsbier bij uitstek.
De brouwerij BrewDog uit Schotland pakt uit met een wel erg akelige stunt. Ze verkopen hun bier The End of History genaamd - in flesjes gehuld in opgezette beetjes, zoals hermelijnen, hazen en eekhoorns. De diertjes zijn wel niet speciaal voor de productie gedood, maar op een natuurlijke wijze gestorven voor ze als omhulsel voor de flesjes dienst deden. Om het plaatje helemaal vreemd te maken, worden de dode diertjes nog getooid in een kilt of met een hoed
Of het allemaal echt is of om een stunt gaat, is nog niet helemaal duidelijk, maar dierenrechtenorganisaties spreken toch al hun afkeer uit?
Wie het verschil wil proeven tussen joenk, kriekenlambiek en oude lambiek moet naar het Pajottenland en de Zennestreek nabij Brussel gaan.
De echte lambiekbrouwerijen zijn onder andere Boon, Cantillon, De Troch, 3 Fonteinen, Girardin, Lindemans, Mort Subite en Timmermans.
Lambiek bestaat uit water, tarwe, gerst en overjarige hop. Het vormt de basis voor de productie van geuze, kriek, framboise en faro. Bij het brouwen van lambiek doen de vrije micro-organismen in de lucht het grote werk. Omdat alle natuurlijke suikers tijdens het gisten worden omgezet, mag lambiek zelfs door diabetici gedronken worden. Deze manier van brouwen bestaat al 5000 jaar, maar wordt nog alleen in dit deel van Belgisch Brabant toegepast.
Lambiek was in de middeleeuwen de meest gedronken drank
Leffe stamt uit de dertiende eeuw, maar werd pas in 1952 door brouwer Albert Lootvoet gelanceerd. Hij overtuigde de norbertijnenabt van Leffe (bij Dinant) om met het oude recept een speciaal abdijbier te ontwikkelen. Dat werd een bruin bier van hoge gisting en 6,5% alc.vol.
Later kwam er een blonde tripel bij, gebrouwen bij Du Bocq, en een Vieille Cuvée (die spijtig genoeg niet meer gebrouwen wordt).
Loonvoet verkocht zijn brouwerijtje aan Brasserie de Mont Saint-Guibert, die dan later werd overgenomen door Artois, dat op zijn beurt opging in Interbrew, het huidige AB Inbev (kunt ge nog volgen?)
Op verzoek van de Fransen kwam Artois met een speciale blonde Leffe van 6,5% alc.vol.. Dit bier maakte snel furore, want het was mooi van kleur, lekker en toch doordrinkbaar. Zelfs trappisten- en abdijbieren gingen blonder kleuren
De schilder Adriaan Brouwer werd in 1605 in Oudenaarde geboren. Hij gebruikte in zijn schilderijen graag de vijf zintuigen: smaak, gehoor, zicht, reuk en gevoel. Op jonge leeftijd trok hij naar de schilderschool van Frans Hals in Haarlem. Hij kende een bewogen leven waarin zijn vrije zeden, zijn avontuurlijk karakter, zijn belangstelling voor de zelfkant van het leven en bier centraal stonden. Dat is dan ook de reden waarom hij amper 33 is geworden
De jaarlijkse bierfeesten in Oudenaarde (laatste weekend van juni) zijn naar hem genoemd. Er is een Adriaan Brouwer-fietsroute en op de markt staat café Adriaan Brouwer er is zelfs een bier naar hem genoemd.
Oudenaarde telde vroeger zeventien brouwerijen die allemaal Oudbruin brouwden. Alleen de brouwerijen Roman en Cnudde bestaan nog
Het meest speciale bier ooit op aarde gebrouwen is Spacebier, gemaakt van 100% gerst die buiten de aarde werd gecultiveerd in het Russische laboratorium van het Internationale Ruimte Station (ISS). Het biertje was het resultaat van een vijf maanden durend buitenaards experiment en een samenwerking tussen de Russian Academy of Science, de Oklayama University in Japan en Sapporo Breweries. De Japanse Sapporo Brouwerij verkocht het bier niet commercieel, maar dertig gelukkige loterijwinnaars mochten de Space Barley (5,5%) proeven
Op de grens met België en Nederland, bevindt zich de Abdij De Achelse Kluis. Het klooster, een parel in het Kempische landschap, ligt in een prachtige omgeving. Zoals het trappisten betaamt, leven de paters niet alleen om te bidden, maar ook om te werken. In 1686 werd het klooster gesticht en in 1846 overgenomen door de Trappisten monniken van de abdij van Westmalle, die al voor hun goede bier bekend stonden. Er is van alles te doen in dit godsdienstig centrum er is een voedingswinkel, er is een galerie, er wordt trappist gebrouwen en er is een gastenverblijf. De brouwerij zelf is niet te bezoeken, maar de biertjes zijn wel te proeven op het terras van de abdij
Spanje is WK voetbal kampioen geworden, maar zullen de spelers ook nu gedeeltelijk uitbetaald worden in bier?...
De spelers die in de zomer van 2008 met Spanje Europees kampioen werden, mochten elk 500.000 euro op hun bankrekening bijschrijven. Maar dat was niet alles. De Spaanse brouwer Cruzcampo beloofde elke speler zijn gewicht in bier uit te betalen
Pepe Reina profiteerde het meest van de gulle schenking. De doelman van Liverpool was met 95,6 kg de zwaarste speler in de Spaanse kern. Cruzcampo deelde in totaal 1742 liter bier uit aan de 23-koppige selectie. Dat zijn ongeveer 226 flesjes per speler
Toen de Rode Duivels even later zich tegen Spanje moesten kwalificeren voor het WK in 2010, was er van het vele bier spijtig genoeg niets meer van te merken
Geloof het of niet, maar de brouwerij wordt geleid door zijne Königlichen Hoheit Prinz Luitpold von Bayern, een nazaat van het huis Wittelsbach dat al in 1516 brouwrechten kreeg van hertog Wilhelm IV. De Wittelsbachers hadden zon 200 jaar het monopolie op witbier en werden er steenrijk van. Weizenbier (circa 5%) is meestal van hoge gisting met nagisting op fles. Daar gaan de Duitsers heel zorgvuldig mee om. Ze houden eerst het speciale glas scheef en schenken het witbier rustig in, maar laten een slokje in de fles achter. Dan schudden ze voorzichtig het bezinksel (hefe) over de schuimkraag. Pas dan genieten ze ten volle van dit koninklijk witbier.
Al meer dan 450 jaar bevindt de brouwerij Roman van de familie Roman zich in Mater, een dorpje ten oosten van Oudenaarde. Het dorp en de familienaam vinden hun oorsprong in de Romeinse tijd. Langs de handelsroute van Duitsland naar Frankrijk lag uitspanning De Clocke, bestaande uit een herberg, een boerderij, een maalderij, een mouterij en uiteraard, een brouwerij. Hier konden reizigers uitrusten, overnachten, hun paarden uitspannen, stallen en eventueel verwisselen. Joos Roman beheerde de uitspanning. Hij was tot 1604 baljuw van de streek rond Schorisse en pater familias van het brouwersgeslacht Roman. Twaalf generaties verder is brouwen de hoofdactiviteit geworden. Voor de tweede wereldoorlog bereikte brouwerij Roman een hoogtepunt met de verkoop van de bruine Roman Oudenaards.
Liam Gallagher van de rockband Oasis vindt zijn drummer Chris Sharrock een toffe gozer omdat hij stella Artois drinkt. De drummer speelde eerder bij Robbie Williams, maar dat bedekt Liam met de mantel der liefde na een nachtje pinten hijsen met Sharrock. Uitgaan met hem was heel cool, mijmerde de zanger. Hij zeurde niet en liet mij uitspreken. Hij drinkt Stella en is geen fucking lichtgewicht. Hij kan evengoed bier hijsen als drummen, een belangrijke kwalificatie voor drummers. Het kan Stella-liefhebber Liam dan ook geen fuck schelen dat Sharrock eerder met zijn stokken zwaaide bij Robbie Williams. Fuck Williams. Chris was het enige goede aan die clown, wilde Liam nog kwijt
Tobacco Road is een hole in the wall tussen de skyscrapers van dountown Miami. Hier zit het oude café van Miami, waar ze sinds 1912 in de bar en in de tuin goedkope vazen bier serveren en dito snacks.
Volgens de legende en de vaste klanten zorgde Al Capone ervoor dat deze bar de eerste alcoholvergunning kreeg in Miami. Duur is het niet... 95 dollarcent voor een pint bier, een wodka-cola enz.... De zaak zit altijd stampvol met after-work volk en Amerikanen die weten dat het bier hier goedkoop is. Blue Collar staat naast Chite Collar aan de bar van deze houten barak, met als decor de glisterende wolkenkrabbers van Miami.
Een druk kruispunt in de Duitse stad Kassel was ooit eens veranderd in een reusachtig bevroren meer van bier, omdat een vrachtwagen er 1600 flessen bier had verloren. De truck was uit de bocht gevlogen met bijna tachtig kratten vers gebrouwen bier. Het bier bevroor snel bij een temperatuur van min 4 graden. Het kostte de politie van de deelstaat Hessen een uur om het bierijs weg te halen bij het kruispunt. De betuurder van de vrachtwagen kreeg een boete omdat hij zijn lading niet goed had vastgemaakt.
Een hardnekkige mythe beweert dat een glas bier qua voedzaamheid hetzelfde is als twee bruine boterhammen met kaas... Maar in feite is een glas bier maar 90 kilocalorieën, terwijl twee bruine boterhammen met kaas 714 kilocalorieën is... bier heeft zelfs minder calorieën dan appelsap (96Kcal)... Jammer dat dit meestal niet op de etiketten vermeld staat.
Het Brooklyn museum heeft een bijzondere collectie Egyptische kunstvoorwerpen uit 1539 tot 1425 voor Christus. Een van de objecten is een muurschildering die wordt omschreven als fragment van een tombeschildering voorstellende een zittende vrouw die een lotusbloem vasthoudt. De vrouw zit op een groene mat; onder de tafel liggen drie verzegelde kruiken gevuld met bier en duidelijk bestemd om te worden meegenomen op reis naar het hiernamaals. Er zijn wel meer verwijzingen naar bier in het Egyptische verleden. Bijvoorbeeld een herdenkingssteen uit de achttiende dynastie waarop een Syrische soldaat te zien is die bier drinkt, of een geschilderd reliëf voor de begrafenis van ene Ti uit de vijfde dynastie in Memphis vol met kruiken bier die mee op reis moeten.