Lage gistingxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Pas in de loop van de negentiende eeuw konden brouwers gebruikmaken van mechanische koeltechnieken en konden er bieren van lage gisting gebrouwen worden. Er is een veel lagere temperatuur nodig bij lage gisting: nl. 5 tot 10°C.
Tijdens dit proces, dat twee weken duurt, zakt de gist naar de bodem van de ketel...vandaar de benaming bier van lage- of ondergisting.
Alle pilseners zijn in de regel van lage gisting.
Hoge gisting
Bij een temperatuur van 15 à 20°C duurt het vergistingsproces ongeveer een week. Aan de bovenkant van de ketel drijft de gist op het brouwsel. Daarom spreken we van hoge- of bovengisting.
Het gebruik van hoogwaardige grondstoffen, speciale giststammen en de hoge temperatuur geven het bieren van hoge gisting een geheel eigen smaak en aroma. Bieren van hoge gisting zijn allemaal geschikt voor nagisting op de fles en worden speciaalbieren genoemd.
Op het einde van de negentiende eeuw waren alle bieren van hoge gisting(op enkele uitzonderingen na)
Tot de volgende chill
:wink:
|