Omdat in onze gebieden de wijngaarden geen al te grote kans maakten om te overleven door al te grote temperatuur-schommeling, kon het ook niet anders dan dat er een andere drank dan wijn meer succes had, namelijk BIERxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De Babyloniërs zouden ermee begonnen zijn, maar later in de geschiedenis leren we dat de Egyptenaren ook al goed gewoon waren om bier te gebruiken. Het gewone bier noemde zij toen zythum en het dubbelbier dizytum. In de piramide van koning Oenas (15de eeuw vC) werden zelfs teksten achtergelaten die wijzen op het bestaan van bier: Sta op Koning Oenas! Neem uw hoofd, raap uw gebeente op, vergaar uw ledematen, schudt de aarde van uw vlees! Ontvang brood, dat niet kan schimmelen, uw bier, dat niet kan verschralen!...en verder
hij wordt door de onvergangkelijken gekleed en heeft brood en bier, die eeuwig duren!
Brood en bier waren dus twee behoeften, die de Farao nodig had om naar een bovenaards leven op te stijgen.
Nog later bereikte het bier Spanje onder de naam Celia of Ceria, waarna ook de Kelten begonnen met bier brouwen, maar zij noemden het dan weer Cervoise. Het schijnt zelfs dat het brouwsel van de Kelten beter moet geweest zijn dan dat van de Oud-Germanen, die hun bier brouwden onder rituele ceremoniën. Het bierverbruik werd ook door de Angelsaksers en de Denen overgenomen. De Noormannen namen zelfs gerst en hop in grote ketels mee op hun veroveringstochten om er zeker van te zijn dat zij in de verre vreemde gebieden toch bier konden brouwen.
De oudst gekende geschreven oorkonde over het brouwen van bier dateert uit het jaar 820, door ene Ekkehard, die abt was van de St. Gall abdij, waar het zware en alcoholrijke patersbier bestemd was voor de monniken en hun bezoekers, terwijl de lichtere soort bestemd was voor de nonnenkloosters... In de Bull van 1 april 1435 werd de benaming bier voor het eerst officieel gebruikt, om de drank, waaraan ondertussen hop was toegevoegd, te onderscheiden van Cervoise
Het woord bier zou ofwel afkomstig zijn van het oud-Germaanse woord voor gerst, ofwel van het Hebreeuwse bre, wat graan wil zeggen. De Saksers maakten er beer van en de Duitsers op hun beurt bier.
Wordt zeker nog vervolgd
Tot de volgende?...Oh ja, de index is ook nog een beetje aangepast...we zitten nu aan 1400 bieren
|