De trappist Achel wordt gebrouwen door de monnikengemeenschap in de Achelse Kluis of de Sint-Benedictusabdij, op de grens tussen de Belgische provincie Limburg en de Nederlandse provincie Noord-Brabant.
Momenteel verblijven er nog maar een vijftal broeders in de Achelse Kluis. Nieuwe kandidaten lijken zich niet meer aan te bieden. Het vertrek van de broeder-brouwer, Jules, die garant staat voor de smaak en kwaliteit van het bier, maakt bierliefhebbers daarom extra ongerust.
Zij vrezen dat de smaak van het bier zou kunnen veranderen of het bier het label trappist zou kunnen verliezen. Bieren die niet door broeders worden gebrouwen, mogen geen trappist genoemd worden.
In een gesprek met radio 2 Limburg zegt broeder Jules dat hij moest vertrekken uit de Achelse Kluis. Hij is erg teleurgesteld over de gang van zaken: "Ik zou mijn broeders liever verder geholpen hebben, ook al was het misschien een hopeloze zaak."
"In feite heeft Achel niets meer te betekenen", zegt broeder Jules scherp. "We zijn een annex van Westmalle, het is een feit dat ze ons beletten om meer te brouwen. Wat wij op een jaar brouwen, brouwen zij in een week."
De burgemeester van Hamont-Achel, Theo Schuurmans, beseft dat het beste scenario zou zijn dat het historische monnikenklooster behouden zou blijven. Maar iedereen weet dat dat op dit moment moeilijk is, zei hij aan Radio 2 Limburg. Nieuwe roepingen zijn er amper en dus is het stadsbestuur al volop bezig met de voorbereidingen voor een overname van het brouwproces. We zijn met de voorbereidingen bezig, zodanig dat als de broeders er niet meer zijn, wij het brouwen van het bier geruisloos zouden kunnen overnemen.
Het bier zal dus niet verdwijnen, lijkt de burgemeester de bierliefhebbers te willen sussen. Maar als er geen broeders meer zijn en de stad de brouwerij overneemt, verliest de Achel wel de titel van trappist.
Bron : De Redactie - 08/10/2013