In een Amerikaanse cisterciënzerabdij wordt onder het goedkeurende oog
van paters uit Chimay de laatste hand gelegd aan een nieuwe trappist. Dat
schrijft De Tijd. Het wordt het eerste trappistenbier buiten Europa.
In Spencer, een dorpje in Massachussetts op een uurtje rijden van
Boston, staat al ruim 60 jaar een abdij van de cisterciënzerorde. De paters op
de abdij produceren al een hele hoop producten, waaronder confituur, maar zijn
nu een heuse brouwerij aan het uitbouwen. De Amerikaanse paters krijgen
daarvoor hulp en bijstand van hun Belgische collega's uit Chimay.
Het bier dat de paters uit Spencer gaan produceren zou het keurmerk
"Authentic Trappist Product" krijgen. Dat heeft François de Harenne,
de woordvoerder van de Internationale Vereniging Trappist die over het
trappistenerfgoed waakt, bevestigd aan De Tijd. Het bier zou een
alcoholpercentage van 6,5 procent hebben en wordt omschreven als licht van
kleur met een gouden rand, robuust, met een fruitig accent, een droge afdronk
en een licht bittere hopsmaak.
Het is nog niet exact duidelijk wanneer het gerstenat precies op de
markt komt. Wellicht zal het goedje in België niet gemakkelijk te krijgen zijn.
Trappist? De abdij in Spencer wordt de negende cisterciënzerabdij die het
authentieke trappistenbier produceert. Zes daarvan liggen in België: Westmalle,
Westvleteren (kleine foto), Chimay, Rochefort, Orval en Achel. In Nederland is
er een abdij (La trappe) en sinds vorig jaar wordt er ook trappist gebrouwen in
Oostenrijk (Stift Engelszell).
Binnenkort komt er daar overigens nog een tiende trappistenbrouwerij
bij. In het Nederlandse Zundert wordt in de abdij Maria Toevlucht gewerkt aan
een trappistenbier. Mogelijk daalt het aantal binnen enkele jaren opnieuw tot
negen omdat de brouwerij in het Limburgse Achel met een opvolgingsprobleem
kampt.
Trappistenbier moet aan uiterst strenge voorwaarden voldoen om lid te
worden van het exclusieve bierclubje. Zo moet het bier gebrouwen worden binnen
de muren van de abdij, door de paters zelf of onder hun supervisie. Daarnaast
moet het brouwen een activiteit zijn die ondergeschikt is aan het monastieke
leven en mag het niet dienen om winst te maken, maar om de paters in
levensonderhoud te voorzien.
Bron.: DE RECACTIE.BE
|