De Stichting Noordhollandse Alternatieve Bierbrouwer (SNAB) maakt Ijsbok van Ezelsbok dat licht wordt bevroren. Binnenin zit een vloeibaar restant dat tevoorschijn komt na het wegtikken van de ijskristallen. Ijsbok is dus eigenlijk een geconcentreerd bier. Van twaalfhonderd liter blijft slechts negenhonderd liter Ijsbok over. Het procedé werd ontdekt door de beroemde ontdekkingsreizigers Willem Barentsz en Jacob van Heemskerk tijdens hun overwintering op Nova Zembla in 1596. (Heemskerkers werden ezels genoemd) De vaten bier aan boord waren bevroren, maar toen ze de buitenlaag ij weghakten, kwam er een staartje vloeibaar bier tevoorschijn dat uitstekend smaakte. Alle kracht van het bier zat in dat kleine beetje schreef bemanningslid Gerrit de Veer in zijn reisverslag Om de Noord.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Bron: Bierscheurkalender van Bert van Zuilekom
|