xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Wetenschappelijk onderzoek moet zorgen dat wij Belgen ons bier beter brouwen. Nieuwe technieken kunnen de duur van een brouwproces doen dalen van zes uur tot drie uur, waardoor de smaak van het bier nog een pak fijner zal worden en het bier ook langer houdbaar zal zijn. De resultaten van jarenlang onderzoek zullen over twee weken bekendgemaakt worden op het internationale congres Trends in brewing in Gent.
Dit weekend hingen enkele politici, met op kop Sven Gatz, en bierbrouwers aan de alarmbel. Volgens de Belgische bierfederatie worden onze bieren, één van de belangrijkste Belgische exportproducten, immers overal ter wereld gekopieerd door lokale brouwers. Maar misschien moeten we de copycats als een ode aan ons bier beschouwen en moeten we er alleen maar voor zorgen dat ons bier beter blijft.
Vlaanderen heeft daar al een pak geld tegen aangegooid, en dat begint nu zijn vruchten af te werpen.
Wat de grote brouwers vooral zullen onthouden, nu dat het brouwproces zoveel sneller kan gaan, is dat het ook een pak goedkoper zal worden. Hopelijk zullen ze het geld dat ze zo besparen, gebruiken om betere grondstoffen, zoals hop, mout of gerst, aan te kopen
Maar daar zijn de grote brouwers tot nog toe veel te laks in geweest, terwijl het toch o zo belangrijk is voor de smaak van het bier.
Het onderzoek spitste zich voornamelijk toe op de gewone pils, maar de technieken zijn ook bruikbaar voor de zwaardere bieren.
Tot de volgende chill
:wink:
|