.Zijdeteelt is een heel moeizaam proces. Zijdevlinders leven niet lang, ze paren en het wijfje legt meer dan 500 eitjes waarna ze sterft. De rupsjes zijn zeer gevoelig voor temperatuur, luchtjes, hygiëne en geluid, ze eten 5 weken lang verse bladeren. De meest edele zijderups eet enkel bladeren van de moerbeiboom. De rupsen groeien heel snel, stoppen met eten en gaan zich inspinnen.Uit kliertjes aan de kop komen spindraden die stijf worden. De rups wordt zo een pop. Voor de zijdeteelt worden de cocons in heet water gelegd. Zodoende lost de zijdelijm op en kan de draad afgewikkeld worden. Eèn cocon levert 2 km zijdedraad af, er kan maar èèn kilometer zijde afgewikkeld worden. De rest kan met de hand gesponnen worden. Er zijn veel verschillende soorten zijde, dat heeft te maken met de verscheidenheid van zijderupsen en hun voeding, en het uiteindelijk weefsel dat geproduceerd wordt.
.De Chinezen hebben het geheim van de zijdecultuur eeuwenlang bewaard, op verraad stond de doodstraf.Omstreeks het jaar 300 zouden monniken enkele eitjes van de zijderups hebben meegesmokkeld naar het westen, andere verhalen spreken over een ontvoering naar Japan van Chinese meisjes met cocons en eitjes.
.Bekend is de alarmroep waardoor de andere merrels merken dat er iets aan de hand is. Dat kan zowel voor een kat, een roofvogel als voor een mens die te dicht in de buurt komt.
Overdag zijn de merels actief met het zoeken achter eten . Ze leven vooral van (regen) wormen, slakjes, spinnetjes,zaden, bessen, vruchten... .In de winter genieten ze uiteraard ook mee van het brood en de zaden die op de voedertafels te vinden is.
Tuineigenaars die de merels kale plekken in het gazon zien krabben kunnen deze plekken best eens van dichterbij onderzoeken. De kans is namelijk groot dat de merel zich op die plaatsen vrij gemakkelijk kon tegoed doen aan de larven van de junikever of de rozenkever. De larven van deze kevers vreten aan de wortels van uw gazonzode af waardoor het los komt te liggen. Als de merels daar dan op zoek gaan naar die dikke keverlarven dan scharrelen ze uiteraard het los liggende gras al snel in het rond.
Net na een flinke regenbui zijn er meestal verschillende merels op het gazon waar te nemen. Door de regen moeten de regenwormen hun zuurstof boven de grond komen halen... Om de wormen extra snel bovengronds te verkrijgen hebben de merels trouwens een goede methode. Ze trippelen hevig in het gras zodat de wormen veel trillingen waarnemen. Deze laatste vermoeden dat de trillingen afkomstig zijn van een naderende mol en zullen daarom spoedig bovengronds kruipen waar voor de regenwormen echter het echte gevaar schuilt.
De hobby-visser gebruikt trouwens hetzelfde trilsysteem om de regenwormen bovengronds te krijgen, maar deze maken trillingen mbv een riek of dergelijke.
. In het voorjaar zijn de merels al zeer actief, de mannetjes jagen dan vaak vrij agressief achter elkaar aan. het merelwijfje begint reeds vrij vroeg in het voorjaar met het bouwen van het eerste nest.Het nest van een merel is zeer goed te herkennen. het is een nest die is opgebouwd met grassen,mos, pluimpjes,bladeren, takjes en allerlei andere materialen die in de tuin te vinden zijn. Deze worden door elkaar geweven en met modderbrij verstevigd tot een komvormig bouwsel. De bouw van een nest neemt ongeveer vijf dagen in beslag.
de nesten worden meestal gemaakt in hagen, struiken,bomen,.. op een hoogte van ongeveer 2 meter waardoor de katten er vrij gemakkelijk bij kunnen. Hierdoor worden vele nesten leeggeplunderd vooraleer de jongen kunnen uitvliegen. De merels compenseren dit door per seizoen meerdere nesten uit te broeden.
In een merelnest treft men meestal 3tot6 blauwgroene eieren aan met roodbruine vlekjes. het broeden start meestal nog in maart en de jongen komen na twee weken uitgebroed. Daarna worden de jongen nog twee weken door de ouders gevoederd vooraleer ze het nest kunnen verlaten. Als ze het nest verlaten blijven de ouders nog twee weken in de buurt van de jongen om hen nog te kunnen bijvoederen.
Na het eerste legsel volgen dan meestal nog een tweede en een derde broedsel. Het einde van de broedtijd is meestal rond begin juli.
Voor de zon opkomt en voor de zon terug ondergaat kun je het prachtige gezang van de merel beluisteren. Daarbij kiest het mannetje een hoog plaatsje boven in een boom of op de nokken van het dag.
Tegenwoordig is de merel samen met de huismus de meest voorkomende en meest gekende broedvogel van ons land. Deze zangvogel is dan ook in elke tuin te zien. Al vroeg in het voorjaar zijn de mannetjes hun wijsjes aan het fluiten om hun territorium te vormen.
.
Het katje met grijze vacht
Een katje met een grijze vacht zat voor huisdeur nummer acht.
En in de deur nummer tien liet zich een sneeuwwit katje zien.
Het katje met de grijze vacht ging roerloos zitten gluren.
Toen had het lang genoeg gewacht en zei : O juist net wat ik dacht u bent de kat van de buren.
Het sneeuwwitte katje zweeg een poos.
Toen werd het boos maar voordat het een antwoord koos
telde het eerst tot honderd,
toen het bij honderd en elf was zei,
hij de kat van de buren bent
u zelf.
.Ingrediënten voor 4 personen: - 1 koffielepel paprikapoeder - 8 stengels witte selder - 4 dl gevogeltebouillon - 500 gr kipfilet - 1 Cayennepeper (mespunt) - 1 teentje (s) fijngehakte look - 2 eetlepels bloem - Solo bakken en braden - Zout - 1 koffielepel (s) zwarte peper - 1 groene parika - 2 uien Bereidingswijze: - Snij de kipfilets in blokjes en meng met de kruiden en de bloem. - Snij ook de selder, uien en paprika in blokjes. - Verhit een wok met wat Solo erin en roerbak de kippeblokjes. - Voeg de gesneden groenten toe en overgiet met de bouillon. - Laat afgedekt 10 minuten garen. - Voeg eventueel een snuifje zout toe. serveer met rijst.
.Oudheidkundigen vonden in Peru katoenen stoffen van 5000 jaar oud en vooral in India zijn katoenen weefsels gevonden van 3000 VC. Het is een landbouwproduct en de meest gebruikte textielvezel ter wereld. na de bloei groeit de katoenbol, die geplukt en verwerkt kan worden. In de 17 e eeuw werd deze plant de "schaapsplant" genoemd (zie de duitse benaming van katoen - baumwolle - "boomwol"). Katoen heeft een zeer korte vezel en is moeilijk handmatig te spinnen.
hierbij nog een foto van de katoenbloem.
.
Lentemaands ruwheid geeft zomermaands luwheid.
Niet te droog, niet te nat, dan vult maart een duchtig vat.
Danst het lammetje in maart, april pakt het bij de staart.
Brengt maart storm en wind, de sikkel is de boer gezind.
Donder in maart, vorst in april.
Maart roert zijn staart, april doet wat hij wil en mei doet er ook nog wat bij.
Waait de wind in maart te fel, veel fruit verwacht men wel.
Als het weder is van goede zin, trekt de kou zijn steertje in
Maartse maan, brengt kwaad weer.
Komt men in maart omweer tegen, dan krijgt men in juli regen.
Daar is geen maart zo goed, of het sneeuw wel op de boer zijn hoed.
Een droge maart en een natte april, dat is de boeren naar zijn wil.
Maart guur geeft een volle schuur.
Een droge maart, is een zomer te paard.
Maart niet te droog en niet te nat, Vult de boer zijn kist en vat.
Mist in maart, water en vorst in mei.
Een droge maart, een natte april, een koele mei, vullen de schuren en de kelders van de boer.
Een koekoe'sroep ter helft van maart, is voor de boer een daalder waard.
Maartse regen, brengt geen zegen.
Zoveel nevel in maart, zoveel onweer s' zomers.
Wat maart niet wil, dat neemt april.
Als maart geeft april weer, geeft april maarts weer.
Maartse zon en aprilse wind, schenden menig lieflijk kind.
Een natte maart, geeft veel lijnzaad.
Autoruiten nu nog steeds bevroren, dat geeft straks veel koren.
Stof in maart, is goud waard.
Voor oude lieden heeft maart, kwaad in haar staart.
Maartse buien die beduien, dat de zomer aan komt kruien.
Een droge maartse wind, maakt de boeren goed gezind.
Regent het met St. Albinus(1) dat het giet,dan doet de boer dat veel verdriet.
Zo de wind staat op St. Gregorius(12), zo staat hij nog veertig dagen.
Sint Jozef (19)schoon en goed,(mooie dag) een vuchtbaar jaar ligt in't verschiet.
Een koekoeksroep ter helft van maart, is voor de boer een daalder waard.
Op de Lentedag(21) de wind in noord, dan blaast deze nog zeven weken voort.
Is het op St. Rupertus(27) helder en rein, zo zal ook de zomer zijn
.Niet alleen 'handkaarden' maar ook een 'kaardemolen' kan hiervoor gebruikt worden. Een 'wolkam' bestaat uit spijkers die verder uit elkaar staan dan de haakjes van de kaardeplanken.Het trekt de vezels minder hard uit elkaar en maakt meer luchtige 'wolkjes' van de wol.
.Na het kaarden is het spinnen nog eenvoudiger en hoef je de plukken wol niet meer uit elkaar te trekken tijdens het spinnen. De vezels in een pluk wol zijn niet sterk, ze liggen allemaal door elkaar.Door de wol te kammen of te kaarden komen de haren in dezelfde richting te liggen. Een gesponnen draad is veel sterker dan een pluk of een lont.