D O D E N H U L D E
VOS - NVOS - SNEYSSENS - BROEDERBAND - ANV - VVVG
GENTBRUGGE ZATERDAG 6 NOVEMBER 2010
De aanwezigen zullen het beamen, dit was de meest succesvolle Dodenherdenking van de laatste jaren zowel wat opkomst als wat organisatie betreft.
De dodenherdenking begon om 15.00 uur met een Eucharestieviering, ter nagedachtenis van onze overledenen, in de kerk Simon en Judea in Gentbrugge-Centrum. Celebrant was E.P. André Van Daele bijgestaan door een van de zonen van Prof. Vincent Evrard.
De Eucharestieviering werd opgeluisterd door het Emiel Hullebroeckkoor met de mis van Aarmand Preud'homme en enkele van onze mooiste Vlaamse volksliederen: Gebed voor het Vaderland, Ik heb dit land zo lief gehad, IJzerpsalm, Vlaanderen dag en nacht en Vlaanderen geheiligde grond. Besloten werd met het Wilhelmus en een met grote geestdrift gezongen Vlaamse Leeuw.
Een ontroerend moment is steeds de ingetogen voorlezing van deze namen van de geliefde overledenen van de organiserende verenigingen sedert november 2009. Christian Bauwens nam deze taak waar: E.P. Aernouts, Aers Bertje, Arfeuille Gerarda, Begijn Dolf, Danau Rosette, De Buck Dora, De Caluwe Mia, De Mulder Achiel, De Pestel Marcel, De Raedt Roger, De Temmerman Raf, De Waele Willy, Geysen Roosje, Godefroot Martha, Ingelaere Huguette (wed. Jacques De Bleecker), Matthys Lieve, Meirson Marie-Louise, Merckx Magda, Merckx Victor, Paesbrugge Raoul, Saeys Hilda (wed. Reimond Tollenaere), Van den Eynde Octaaf, Vandenhaut Frans, Van der Beke Paul, Van der Bracht Elza (wed. Michel Van der Donck), Van der Hoeven Martha, Van Effelterre Albert, Van Gucht Wilfried, Van Imschoot Joachim, Verbeke Agnes, Verdegem Rosa en Vermeire Maria.
Onze gedachten gingen op deze dag ook uit naar onze Vlaamse strijdgenoten die ons reeds vroeger verlaten hebben alsook naar onze gesneuvelden van beide wereldoorlogen.
"Dit is het ogenblik, dat ons verdriet de namen zegt van hen die achterbleven de stilgewordenen uit zoveel leven dat ons met zoveel leegten achterliet, het ogenblik waarop hun lieve namen zijn uitgesproken en met ons tezamen.
Denk in die stilte hoe zij zijn geweest hun zorg en hun gezicht, hun zekerheden, de dingen die zij dachten, die zij deden en die zovelen voortdoen in hun geest, zij allen zielsverbondenen en vrienden van Vlaanderen dat zij liefhadden en dienden;
(Antoon van Wilderode)
Volgde daarna de rondgang op het kerkhof met bloemenhulde op de graven van Prof. Dr. Elaut, Dr. Oscar De Gruyter, Libert Robert, Emiel Hullebroeck, Rik Van Wesemael en zijn echtgenote Marie-José Quintijn en Prof. Vincent Evrard.
Bij elk graf werd een korte toespraak gehouden, respectievelijk door Wilfried Aers, Jan de Moor, Dries De Mulder, Hendrik Swinnen en Oswald Van Ooteghem.
Bij het graf van Prof. Dr. Léo Elaut
Bij het graf van Dr. Oscar De Gruyter
Vlaamse vrienden,
Wij staan hier aan het graf van dr Jan Oscar De Gruyter, Vlaamse toneelspeler, regisseur en theaterdirecteur, Geboren in 1885 in de ouderlijke slagerij, annex studentenrestaurant naast de Minardschouwburg in Gent overleed hij op 44 jarige leeftijd in Nice na een lange ziekteperiode. De uitvaartplechtigheid werd gehouden in Antwerpen en nadien werd zijn stoffelijk overschot bijgezet op het kerkhof van Gentbrugge.
In 1907 promoveerde hij als dr. in de Germaanse Filologie aan de Gentse universiteit met een thesis over het Gentse dialect onder het motto Liever Gentsch dan Frans. Hij werd studiemeester in het Gentse Atheneum en verving soms als interim leraar- dichter René De Clercq. Hoewel hij erg aan zijn Gentse dialect gehecht was stimuleerde hij samen met zijn leermeester prof. Dr. Willem De Vreese het gebruik van het Algemeen Beschaafd Nederlands.
Het verfransende element van de socialistische partij van Eedje Anseele stootte hem af. De visie van zijn medestudent Hendrik De Man trok hem wel aan.
In 1908 stichtte hij met componist Lieven Duvosel, kunstenaar Fritz Van den Berghe e.a. de Vlaamse vereniging voor Toneel en Voordrachtkunst. Hij regisseerde opvoeringen van klassieke en moderne toneelwerken in vele Vlaamse steden. Legendarisch was zijn declamatie van Klokke Roeland van Albrecht Rodenbach.
.
In de zomer van 1909 voerde hij in Sint-Martens-Latem het klassieke stuk Philoktetes op als openluchtvoorstelling en gaf hiermee de stoot tot de heropleving van het openluchtspel in Vlaanderen.
In 1914 werd hij gemobiliseerd bij het vervoercorps aan het IJzerfront. Hij was actief in de Frontbeweging o.m. met Joe English en Adiel Debeuckelaere. Gedurende die 4 jaren oorlogsmiserie stichtte hij het Fronttoneel, dat na de wapenstilstand op zijn initiatief werd hervormd tot het rondreizende Vlaamse Volkstoneel samen met het toneelgezelschap van de Vlaamse Oud-strijders met hoofdrolspelers Staf Bruggen en Edgar De Pont .Tijdens de oorlog verbleven deze samen met dr. Jef Goossenaerts in het Duitse krijgsgevangenenkamp van Göttingen en acteerden daar voor hun lotgenoten in een Vlaamse Schouwburg voor Krijgsgevangenen
In 1922 werd Jan Oscar De Gruyter directeur benoemd van de KNS in Antwerpen. Hij brak met het oude repertoire en vormde een nieuw gezelschap. Onder zijn meest befaamde leerlingen vernoem ik Joris Diels, Ida Wassermann, Jos Gevers, Jan Cammans, Jenny Van Santvoort e.a.Zijn doel bleef aan het volk in heel Vlaanderen de hoogste schoonheid brengen.
In Gent gaf hij maandelijks een kosteloze vertoning om ook de laagste lagen van de bevolking te bereiken. En dat zonder enige subsidie van de overheid.
Om de nagedachtenis aan dr De Gruyter levendig te houden wordt sinds 1949 door de Koninklijke Maatschappij De Melomanen in Gent jaarlijks een voordracht- en welsprekendheidtornooi Het Dr. De Gruyter-juweel ingericht voor jongeren van 8 tot 18 jaar.
Het stage en ernstige werk van dr De Gruyter is van blijvende waarde gebleven voor gans Vlaanderen.
Vandaar deze korte lovende levensschets.
Bij het graf van Libert Robert
Bij het graf van Emiel Hullebroeck
Emiel Hullebroeck
Emiel Hullebroeck kreeg zijn eerste muziekopleiding als koraaltje van 9 jaar in de Sint-Annakerk hier in Gent. Studeerde notenleer, harmonie, orgel, contrapunt, fuga en compositie waarna hij een 30 stemmig Gents A Capellakoor oprichtte.
Ondertussen begon hij liederen te componeren in de volkstrant waarvan enkele in het collectief geheugen zijn blijven hangen: Hij die geen liedje zingen kan, Tinneke van Heule, De Blauwvoet, Moederke alleen, de Wiegende Mijnwerker, Hemelhuis en de Gilde viert! Eenvoudige teksten en een goed in het oorliggende melodie met regelmaat en aanstekelig ritme. Dat zorgde voor een enorme populariteit. Hij heeft zelf meer dan 2000 liederenavonden gegeven waar zijn liederen met een verbazende gretigheid werden meegezongen!
Hij had ook pedagogische kwaliteiten. Hij vormde vanaf 1902 tot 1930 de onderwijzers en regenten in de rijksnormaalschool in de Ledegankstraat. Bovendien werd hij nadien algemeen inspecteur van het muziekonderwijs. Emiel Hullebroeck heeft zich sterk geëngageerd in de Vlaamse beweging. Hij componeerde strijdliederen en dirigeerde op verschillende Vlaams-nationale zangfeesten. Hij bleef tot het einde toe meewerken aan allerlei Vlaams-nationale manifestaties zoals zangfeesten, IJzerbedevaarten en 11 juli-vieringen.
Emiel Hullebroeck wij danken u, omdat u geheel Vlaanderen aan het zingen bracht!
Bij het graf van Rik Van Wesemael en Marie-José Quintijn
Het graf van Prof. Dr. Vincent Evrard
In de nieuwe zaal van het Dienstencentrum Genbrugge had nadien de herdenking plaats van Prof. Vincent Evrard. Gastspreker was zijn zoon Prof. Alexander Evrard.
In een doodse stilte en met diepe ontroering volgden de aanwezigen de vlijmscherpe aanklacht tegen de anti-Vlaamse repressie waarvan ook het gezin van Prof. Vincent Evrard het slachtoffer is geweest. Met zelden gehoorde hardheid beschuldigde Prof. Alexander Evrard de Vlaamsvijandige Belgische staat, een staat die nooit de onze was en ook nooit de onze zal zijn. Zelden hebben we een doordringender pleidooi gehoord voor een eigen vaderland, een onafhankelijke Vlaamse Republiek.
"Wat België nu overkomt staat al 180 jaar in de sterren geschreven. Dit land is een product van de Franstalige bourgeoisie. 1830 was voor ons, Vlamingen, een ramp, de grootste sinds 1585 en de val van Antwerpen
(Grondwetspecialist Robert Senelle in Het Laatste Nieuw van 6 november 2010)
(Zodra wij de tekst van Prof. Alexander Evrard ontvangen zullen we hem op deze webstek publiceren.)
Deze meer dan succesvolle dag werd besloten met een receptie met drank en belegde broodjes. En er werd nog lang nagepraat en er werden talloze herinneringen opgehaald...
De Vlaamse Leeuw op : http://www.youtube.com/watch?v=jUYyjzuyyfg
Wilhelmus op : http://www.youtube.com/watch?
Die Stem van Suid-Afrika : http://www.youtube.com/watch?v=UHErfveorHI&feature=related
(pb)
|