Ritme in een foto als vorm van herhaling, van wederkerend patroon ....
Een rij bomen, bogen, soldaten tijdens een parade enz...
Het ritme kan ook een accent krijgen door een afwijking in het patroon zodat de foto niet te eentonig wordt.
Met een ritmische herhalinge kan men het ganse beeld vullen of een gedeelte van de foto.
Ook in de natuur is Ritme & Structuur te vinden.
Met structuurfotografie kan je ook mooie abstracten creëren.
Fotografe : thuis
Voorbeeld van ritme in de architectuur, gebruikmakend van de hoogte en de lijnen laten vertrekken uit de hoeken
RITME & STRUCTUUR in de FOTOGRAFIE
Besprekingen foto's met ritme en/of structuur
13-11-2007
Panorama door Shariff,
Hallo Shariff,
Je foto geeft mooi ritme en structuur weer in dit landschap en dat is goed gedaan! Het enige wat hier bij wil opmerken is dat de foto nog sterker wordt door deze te spiegelen en de kleurtoon een beetje warmer te maken zoals in bijgevoegd voorbeeld. Probeer voor een betere belichting het verschil tussen de witte hemel en het donkerder groen te bepalen en neem daarvan een gemiddelde of gebruik de functie Bracketing van je camera door met bvb één stop minder en één meer te belichten en kies daaruit de beste foto. Stuur voor deze lessen een laatste foto in waarin je kunt overtuigen door al de verstrekte raadgevingen te bundelen.
Je foto is mooi genomen Klikx, met zin voor ritme en structuur! De verhoudingen kunnen nog wat beter gedoseerd worden om meer harmonie te verkrijgen, hoewel dit hier met deze foto niet volledig mogelijk was. Het sterk punt rechtsonde of boven bij de uitloop van de weg is nog niet optimaal benut.(zie uitsnit) Door de werkelijkheid een beetje geweld aan te doen en de foto te spiegelen, wordt deze aantrekkelijker voor het oog! Probeer dit nog voor een laatste inzending zelf optimaal te realiseren en denk goed na over de verstrekte raadgevingen!
Je foto bevat veel ritme en structuur in de sporen van de trein, de keien, de rotsen enz. Het gekozen formaat van je afbeelding vind ik niet zo overtuigend omwille van een te rechtlijnige plaatsing van het beeld in het formaat, hoewel je in dit geval wel een grote diepteweergave bekomt. Voor dit soort onderwerpen oogt het sterker en is het meer overtuigend met bvb een horizontaal formaat en een diagonale plaatsing van de sporen van linksonder naar rechtsboven en de opening van de tunnel op een sterk punt. Een goede poging, dat beslist wel Tracker! Voor een volgende inzending kan je rekening houden met de raadgevingen, probeer even een foto met het herfstgebeuren. Vonny
Je foto is mooi, met veel ritme en structuur in de boomstam, de takken en bladeren en dit is het doel van deze lessen. De compositie kan overtuigender waardoor de foto beter in harmonie gebracht kan worden! (zie de bijgevoegde uitsnit) Voor een volgende inzending kan je proberen om daar rekening mee te houden, kies een ander onderwerp om voor te stellen.
Je foto bevat beslist veel ritme en structuur in de vormen die in het zand te zien zijn, een echt onderwerp met een heel sterk focuspunt is hier volgens mij niet aanwezig, hoewel je een goede diagonale lijn in beeld gebracht hebt, compositie is ook hier zeer belangrijk. Een goede poging in elk geval Tzeetje, nu nog een sterker visueel verhaal vertellen zou ik zeggen, probeer dit te realiseren voor een volgende inzending!
De foto vertoont veel ritme in de palen en structuur in het zand enz. Zoals voorgesteld is dit al een mooie foto met veel interessante elementen maar door een uitsnit met betere verhoudingen 3:2,hemel versus land en zee, wordt de foto veel overtuigender en harmonieus van samenstelling. Mooi gezien en tamelijk goed gerealiseerd Zusje!
Pas deze raadgevingen toe op je volgende inzending.
Je foto heeft wel iets met ritme en structuur in de opstelling van de glazen en veel detaillering, het idee is goed maar toch niet helemaal geslaagd, dit om verschillende redenen. Een dergelijke opstelling vraagt om de glazen liefst volledig in beeld te brengen, daarbij is het ook belangrijk om de glazen horizontaal op te stellen al was dit misschien niet het geval. Door de foto te spiegelen beweeg de kijker met de ogen van links naar rechts in de foto en van een lichter naar een donkerder achtergrond met in dit geval het sterk punt tussen de twee gescheiden glazen. Zo krijgt de foto meer kracht en door het contrast wat op te drijven komen de weerkaatsingen in de glazen nog beter tot hun recht! Probeer nog even iets in die aard voor een volgende inzending rekening houdend met de aanbevelingen.
Je foto is goed genomen met aandacht voor ritme en structuur, de maïsstoppels vormen bogen die naar een sterk punt lopen in de afbeelding en dat is goed gezien! Minder overtuigend vind ik de kleur en het contrast dat alles een beetje te somber maakt, door je foto te spiegelen krijg je een voor de mens natuurlijker kijk op de foto. Zoals we in onze westerse cultuur ook lezen van links naar rechts en een diagonaal van linksonder naar rechtsboven fraaier lijkt, zo is het soms nodig om de werkelijkheid een beetje te omzeilen om daardoor een forser beeld te verkrijgen. Ik heb enkele aanpassingen uitgevoerd om je foto een beetje meer leven in te blazen. Je mag nog een voorbeeld uit de natuur sturen waarbij je rekening houd met de raadgevingen.
Dit is een mooie kleurige foto met veel detail dat zeer geschikt is voor het doel van deze lessen! Door de foto te spiegelen lijkt de foto logischer van opbouw (van linksonder naar rechtsboven) door nu de twee foto naast elkaar te zetten krijgt men hier een interessante samengestelde foto te zien, sorry, ik kon er even niet aan weerstaan haha! Mooi werk Tzeetje! Je mag nog een foto inzenden.
Een mooie foto, de plantengroei op de voorgrond toont ons ritme en structuur als inleiding en verder nog in de fontein, de oever en de bomen, alles in een heel mooie compositie. Goed gedaan Lyke, je mag nog een ander voorbeeld inzenden!
Je foto is goed genomen met de nadruk op ritme en structuur en dat is goed gezien!
De presentatie van de foto is zo dat er misschien nogteveel onbelangrijke zaken in beeld gebracht zijn die geen meerwaarde aan de foto toevoegen. Door de foto op een meer compacte wijze voor te stellen wordt hij krachtiger met de nadruk op de kern van de afbeelding. (zie uitsnit) Je mag nog een ander voorbeeld inzenden waarbij je rekening houdt met de raadgevingen.
Het idee achter de foto is goed maar de uitvoering heeft je hier een beetje in de steek gelaten!
Zoals je de foto nu aanbied lijkt het water weg te lopen naar rechts en dat oogt overdreven en onnatuurlijk, daarnaast is het minder sierlijk om de stronk gewoon vlak van links naar rechts in het formaat te plaatsen. Veel doeltreffender kan het met de stronk in een diagonale lijn bvb van linksonder naar rechtsboven, (zie voorbeeld bijgevoegd) met de beperkende mogelijkheden hier aan boord. Je mag nog een voorbeeld in dit genre aanbieden Shariff.
Deze foto toont mooi de watermolen en zijn onmiddellijke omgeving, ritme en structuur zijn hier zichtbaar in veel details van de molenconstructie. Door de foto te spiegelen krijg je een meer natuurlijk zicht op de molen en is het oog van de kijker minder geneigd om naar rechts te kijken waar het trapje en het wegeltje niet echt bedoeld zijn als belangrijk onderdeel van de foto. (zie bijvoegsel) Het is een goede foto Shopper maar misschien voorzichtig omgaan met teveel zaken in beeld te brengen die geen meerwaarde aan de foto toevoegen! Je mag nog een voorbeeld inzenden uit de natuur daarbij rekening houdend met de raadgevingen.
Het brugje is goed in beeld gebracht en bevat ritme en structuur in de houten constructie dat leidt naar het groepje mensen in de rechterbovenhoek, spijtig dat je niemand met de paraplu kon vastleggen op het brugje, dan was de foto af geweest! Je bent er niettemin in geslaagd om een goede foto af te leveren Varlaam!
De foto bevat vanzelfsprekend veel ritme en structuur in al dat groen en de oevers van de vijvers maar als compositie valt deze een beetje tegen omdat het oog ronddwaalt en op zoek gaat naar een punt om op te rusten, de scherpte is hier ook niet ideaal! In de bijgevoegde uitsnit zie je het bosje met riet op een sterk punt geplaatst en daar kan het oog een natuurlijk rustpunt vinden, de zware massa groen rechts is nu meer in harmonie met het geheel. De kwaliteit is nu door de uitsnit natuurlijk helemaal teniet gedaan! Een verdienstelijke poging Lyke, probeer het nog eens!
Je foto toont ons een mooi spel van ritme en structuur in de constructie van de brug, door de grote verschillen in lichtsterkte tussen hemel en beton in de schaduw was dit moeilijk evenwichtig vast te leggen. De bijgevoegde uitsnit haalt nog iets meer uit je foto door de overbelichte hemel er uit te halen en de compositie kracht bij te zetten door een sterker accent te leggen op de betonconstructie en de vrachtwagen op een sterk punt te plaatsen. In elk geval een goede foto voor de les Klikx!
Een mooie foto, hoewel je de aantrekkingspool pal in het midden van de foto geplaatst hebt is het resultaat zeer overtuigend omwille van de mooie belichting en scherpte op de juiste plaats! Als alternatief kon je ook gekozen hebben voor een meer diagonale plaatsing van het onderwerp in het formaat. Ritme en structuur zijn goed weergegeven, proficiat Shariff!
Een foto met ritme en structuur in overvloed zichtbaar in het stro, de rieten matten, de voorgrond, beton, hout enzovoort, goed gezien Christine! Probeer nu eens een foto in te zenden waarbij je het onderwerp van dichterbij benadert en ritme en structuur op een andere wijze weergeeft.
Een gepaste foto voor het doel van deze lessen, veel ritme en structuur in de planten en de rotsen gebracht in een goede compositie, Goed gedaan Lyke! Pas dit nu even toe in een landschapsfoto voor de volgende inzending.