Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
13-05-2011
15 mei 2011 : Tuinclub met plantenruil !!!
Op zondag 15 mei is er planteruildag. Eerst worden de voorbije en komende werkzaamheden in de sier- en moestuin besproken bij Addie. Daarna worden moestuinplantjes en kruiden uitgewisseld of aangekocht aan zéér democratische prijzen bij Daniël Laevens (Cathilleweg 52 te Stalhille)
Straks een gevulde tafel???
Indien iedereen enkele plantjes meebrengt, dan zal er reeds heel wat keuze zijn! Groetjes en tot zondag! Bij droog weer gebeurt de ruil buiten, bij nat weer ruilen we binnen in de garage.
Ja het heeft geregend eindelijk, maar een paar uur na het laatste vlaagje zie je er niet meer van. De zon heeft alle sporen van het deugddoende nat verdampt.
Ik kom in de moestuin en het ziet er goed doordrenkt uit.
Ik geef er echter een schop in en het stuift. Het zand is amper geblust.
Toch mag ik niet klagen. Mijn groenten staan er behoorlijk bij maar ik heb dagelijks een tiental gieters water gegoten waar ik het nodig vond. De spinazie, erwten, broccoli, en sjalot, kregen van mij geen drup en toch doen ze het allemaal relatief goed.Waar ik zaaide goot ik tot na het kiemen met uitzondering van de prei.Die giet ik nog dagelijks tot aan de eerste volle regen. De rode biet en de pastinaak worden gegoten tot na het uitdunnen en op eentje zetten.
Terwijl wij hier om regen smeken gaat het er in delen van Amerika anders aan toe.
Bij ons heeft de westhoekeen voorsmaakje gekregen met enkele vlaagjes. Zelf ben ik elke morgen waterdrager want hier aan de middenkust kregen we geen drup.
Om het regenwater te sparen put ik uit de vijver. Die vul ik dan ook regelmatig bij met de dompelpomp vanuit een gemetste grondwaterput die vooraan in de garage ligt.
Hier vul ik telkens twee gieters om evenwichtig te dragen tot in alle hoeken van de tuin waar water nodig is.
De jongste aangeplante items krijgen hun deel alsook klein, onlangs gekiemd zaaigoed.
Hier heb je de onlangs gekiemde courgettes en pompoenen die overdag buiten worden geplaatst en overnachten in de serre. bloemknollen die onlangs zijn geplant krijgen ook hun deel. Dit is mijn heel vroege morgenwandeling.
De locatie voor de zomersnoei is reeds een tijdje bekend.Nu kreeg ik een mail van de eigenaar waaruit ik het passend deel er uit heb gelicht.
Er zijn ookenkele fotos bijgevoegd, die de deels oude boomgaard in bloei laat zien plus de bewoners die het gras kort houden in de aanpalende weide..
Beste, Hierbij enkele fotootjes van de boomgaard. Er zijn ook een tiental jonge bomen en enkele bomen van ongeveer 12 jaar. Ik ben blij dat jullie komen. Misschien volgend jaar een bloesemdag. Het was fenomenaal dit jaar. Ik heb er uren gesleten, of werkend of genietend op een bankje.
Als jullie nadien nog een babbel organiseren, heb ik daar stoelen en schragen. Als 't nodig is installeren we een tentje van Natuurpunt.
Het is dus op de plek waar we net een jaar geleden het feest hadden maar we komen nu samen in de Kastanjebosstraat (23). Waar je kan parkeren in de weide.
Chris
Laat ons dan alvast maar dromen van een bloemendag of een bloemenroute naar velt-tuinen met een bijhorende boomgaard. Een mogelijkheid voor het volgend jaar.
De serre staat niet zo overvol als vorige jaren maar tot na de ijsheiligen moet je toch uitkijken waar dat je de voeten plaatst.
Tussen de geënte tomaten wachten de bakken met geraniums op de ijsheiligen.
Snoeptomaatjes en courgettes staat te wachten aan de andere kant.
Het probleem met de peterselie, dat reeds een paar jaar aansleept, is opgelost door ze voortaan binnen te kweken. Langs deze blog kreeg ik van een paar Nederlandse dames het advies. Nogmaals dank daarvoor. Er staan ook enkele bakken met geplante bloemknollen o.a alium.
Omdat wij in de keuken nogal wat peterselie gebruiken heb ik na de zes die nu reeds oogstbaar zijn, er nog twaalf bij geplaatst.
Op het schap staan zaailingen van pikante en zachte pepers waarvoor ik de tijd niet vond om te verspenen en in een pot staat nog platte peterselie die ik later buiten uitplant. Zelf zaai ik nog weinig maar koop mijn plantjes in het tuincentrum. Dat heeft alles te maken met mijn drukke bezigheden waar ik maar heel langzaam in slaag om af te bouwen. Zolang het enigzins gaat doe ik verder. Ik laat het een beetje zichzelf regelen.
Wegens het uitzonderlijke zonnige weer is de smeerwortel volop aan het bloeien en dan is het tijd om een sterke gier te maken voor bijbemesting van kolen, prei, tomaten en selder.
De tuinslang wordt uitgerold naar het einde van de tuin.
De middelste ton is reeds gevuld tot de helft met vooral smeerwortel en een kleine hoeveelheid brandnetel.Zuivere brandnetelgier is niet zo voedzaam maar is de eerste zes dagen wel te gebruiken als preventief tegen luizen.Proefondervindelijk ben ik gekomen tot een ongeveer vaste formule.
De slang leg ik in de ton en draai de kraan open.
Eens de ton gevuld zie je wat er bovendrijft...smeerwortel in volle bloei en een blaadje van de brandnetel. Smeerwortelgier is bijzonder voedzaam en die zal ik regelmatig gieten. De gietbeurten zijn gespreid van 1 week tot 14 dagen, al naar gelang hoe de planten erbij staan en welk weer we hebben.Het deksel gaat erop en na een week voeg ik wat gesteentemeel toe tegen de stank.Vanaf dan roer ik regelmatig eens de gier om.
Het is zeer aangenaam om lovende reacties te ontvangen op onze blog. Maar weet dat je alle vragen rond ecologie hier op deze blog mag stellen.Er is in onze tuinclub nog al wat specialisatie aanwezig zodat er meestal wel een deskundig antwoord zal volgen of een verwijzing naar waar je een bevredigend antwoord kan vinden.
En nu de mail en mijn wederwoord.
Naam: Rudi -E-mail adres: -Titel: Mooi verslag...Marc is zelfs verjongerd op foto & Daniel(movinttog)proficiat... -Reactie: -Groetjes anollemolle guntere & proficiat met jullie mooi blog... groetjes van een veltertje euttomgevinge....
Dag Rudi - Veltertje euttomgevinge...
In elk geval oprecht bedankt voor de lovende reactie. We doen voor het beste.
Deze tegenreactie acht ik nodig om jou er op te wijzen dat je de bijnamen verwisselt.
Misschien weet je niet eens dat we met twee personen zijn!
De blog is opgestart en beheerd door Paul 'movinttog'
Ik ben echter Daniël (tuinblog d)
en medebeheerder die, omdat ik met pensioen ben en Paul nog voltijds werkt, de blog levendig maak door die zoveel mogelijk elke dag bij te houden. Soms ontbreekt mij de tijd omdat ik op meerdere vlakken actief ben.
Ik zoek een Velter die als derde man ook regelmatig of toch zo nu en dan een ecologische bijdrage kan leveren voor de blog en later mijn taak wil over nemen. kandidaten kunnen zich melden door te mailen naar dalae@pandora.be
Elk jaar haal ik in mijn geboortedorp minihanggeraniums voor de vensterbanken aan de straatkant om de façade wat op te fleuren. Dat gebeurd altijd eind april-begin mei.
Er is een ruime keuze aan een treffelijke prijs die nog geen enkele keer is verhoogd sedert de invoer van de euro.
De keuze van de soort maakte ik 25 jaar geleden. Na allerhande pogingen met verschillende soorten kwam ik uit op minihanggeraniums. Dit was de enige soort die niet kapot waaide en die een mooi volume aanneemt. Ik breng dan een blits bezoek aan mijn jongste zus die in de buurt woont. Zo zit mijn voormiddag er vlug op.
1 mei dat op een zondag valt, is dubbel rusten en genieten.
Je komt de moestuin binnen en stelt direct vast dat het opnieuw zeer droog is. dat ligt wel een beetje aan het feit dat je niet met groen maar met de droge aarde, waar de courgettes komen, geconfronteerd wordt.
De erwten kregen in de laatste week van april een ernstige scheut en staan er sterk bij.
Neem je die erwten in close-up dan zie je vooral groen, de blauwe lucht erdoor en is de met mulch bedekte grond verdoken.
De salade in de miniserre begint door te schieten waardoor de kippen toch enkele dagen een extra groenmaaltijd krijgen.
Geen nood, de opvolging is verzekerd met een rij, vooral pluksalade.
De spinazie heeft ook een scheut nodig maar daarvoor regent het te weinig.
Bij de prei moet ik ingrijpen door te begieten.
De bovenvijver is een oase van groen blauw en fris zuiver water.
En om af te sluiten plaats ik het beveiliging hekken rond de vijvers waar zo af en toe een vrolijk kindergezichtje kom tussendoor of bovenuit piepen, dat geboeid en genietend, het gewemel van de visjes komt gade slaan.
De grond was zeer droog.Dat heeft ook zijn voordelen.
Dan pas kan je het goed afboorden met de 'roller-blade'. Doordat je nogal wat kracht moet geven om het ronde snijmes in de grond te krijgen en te houden wordt het gras degelijk afgesneden.
Dit is dan 'het roller blad' of 'rolmes' waarmee je in korte tijd bij alle boorden feillos het over groeiende gras wegsnijdt. Op de inzet zie je de tweede kant van het ronde mes. Ik gebruikte het lange tijd niet meer en zal het nu veel moeten ter hand nemen om het mes opnieuw wat te doen blinken. Ik was zelfs vergeten dat ik het had tot ik er toevallig op ben gekomen op zolder.
Een ander voordeel van de droogte is dat het onkruid niet kiemt en dat wat er treeds stond vlug gewied kan worden. Het grote nadeel is dat bij al wat je zaait en plant, er overvloedig moet gegoten worden.
De regen heeft echt deugd gedaan. Hier zie je de winterprei op wachtbed.
De mulch ligt er reeds van voor de regen en is er gestrooid na eerst goed begieten. De regen is doorgedrongen dwars door de mulch.
Op sommige plaatsen zie je dat de spinazie niet zo best boven is gekomen maar hoe dunner ze staat, hoe groter de bladeren. .
Toen ik enkele dagen geleden hoorde dat er mogelijks regen op komst was, heb ik vlug de laatste winterbedekking weggehaald. Hier komen binnenkort de courgettes.
Na de regen heb ik de hele moestuin omgewoeld met mijn blauwe driehaak. Hier zie je ook dat de rode biet is gekiemd, zo dik als het haar op een hond. De oorzaak is dat ik enkele restjes zaad van vorige jaren heb gebruikt waar geen einddatum meer op stond, met alle gevolgen van dien.
Als afsluiter krijgen jullie een close-up van de losgemaakte grond en de sjalotten.
Ik kreeg zopas een allarmerende mail en wil meehelpen aan de verspreiding van het allarmerende bericht
Onderwerp: Wordt 30 april een rampdag voor je gezondheid? > > 30 april a.s. zou wel eens een rampdag kunnen worden. Op die dag wil de EU namelijk een wet aannemen die het gebruik van medicinale planten en kruiden gaat verbieden. Zélfs wanneer deze planten en kruiden aantoonbaar effectief of heilzaam voor je gezondheid zijn. En dat niet alleen: sommige planten, zoals lavendel, goudsbloem, brandnetel etc. zou je dan ook niet meer in je tuin mogen hebben. > > Vanaf die dag heb je dus geen keuze meer, maar ben je afhankelijk van chemische poeders, pillen en preparaten.. > > De enige manier om deze absurde wet rigoureus een halt toe te roepen is door massaal een petitie te tekenen. Laten we dit met zijn allen DOEN, voordat het te laat is. Er zijn op dit moment véle mensen, verenigingen en advocaten actief om dit weerzinwekkende tij te keren. En het goede nieuws is: jij kunt er ook aan meewerken. Door nu even deze link te volgen, eventueel het filmpje te bekijken en door deze belangrijke petitie te tekenen: http://www.savenaturalhealth.eu/ > > Als je lijf je lief is en je een hart hebt voor de aarde, teken dan NU deze petitie. Want dat onze gezondheid en onze keuzevrijheid op déze manier in het nauw komen, is natuurlijk te gek voor woorden.
Vandaag sluit ik de reportage over het biologische bedrijfDe Levende Aarde af. De eerste 5 foto's wijzen erop dat dit bedrijf, naast de twee hoofdteelten een ruime diversiteit aan groenten teelt.
De uitleg bij de werktuigen was klaar en duidelijk en waar het kon werd het gedemonstreerd. Dit hier is het duidelijkste voorbeeld.
De koepels verwijzen naar de teelt van aardbeien. De sporen van tractorbanden verwijzen naar het inschakelen van een loonwerker die over een heel speciaal werktuig beschikt om de grond los te maken tot op 30 cm zodat er niet meer dient geploegd te worden.
Deze rooimachine voor witloofwortels verwijst ernaar dat hier niet enkel witloof wordt ingekuild maar dat het op dit bedrijf de hele cyclus doorloopt van zaai tot oogst.
'De Levende Aarde' houdt een Opendeurdag op 5 juni 2011 en dat vanaf 13 u. Rondleidingen 'aardbeien' en 'Kinderanimatie' voor alle duidelijkheid: Breeweg 22 8020 Hertsberge
De bedrijfswinkel is open: Ma. woe. vr en zaterdag van 8 tot 12u Woensdag van 16 tot 18u
Gedurende de rondleiding stond ik verbaasd hoeveel werktuigen er hier gebruikt worden voor grondbewerking en onkruidvrij houden.
Bij ieder werktuig kregen we de uitleg van de werking enz.
Onkruidbrander.
Eigen gemaakt werktuig.
Voor het effenen van bedjes.
Vernuftig werktuig om te wieden tot tegen de planten. Het bestaat uit draaiende schijven met rubberen vingers op. Hoe vlugger je kan rijden hoe beter het onkruid verwijderd wordt.
Om tussen de rijen te wieden.
De juiste toepassing van dit werktuig ben ik vergeten. Als je foto's neemt kan je dat voor hebben.
Ook van dit hier ben ik vergeten waarvoor het diende en hoe het werkte.
Hier heb je dan een wiedmachine die zelfstandig beweegt op batterijen. De machine wiedt niet maar de personen die erop plaats nemen.
De Levende Aarde -4 binnenteelten en compostwinning
Bij de rondleiding kwamen we ook in de serre en de koepels waar diverse vroege teelten worden gekweekt. Ik toon er een deeltje van. Daarnaast is de ruime compostwinning uit houtsnippers.
De klassieke kropsalade.
Het jaar rond, peterselie.
Spinazie.
Aardappelen en nieuwe peterselie.
Pijpajuin, geteeld op het uiteinde van een aardbeitunnel.
Venkel en peterselie, ook op het uiteinde van een aardbeitunnel.
Hier een zicht op de compostwinning met de machine om compost te keren. Er zijn 3 zulke compostbermen uitgevoerd voor de nieuwe teelten van dit seizoen.
Een restje nog te ziften rijpe compost .
Wat er overblijft na het ziften dat zoals bijna alles op dit bedrijf ook machinaal gebeurd. Deze compostwinning uit houtsnippers is een zeer belangrijk deel van het bedrijf. Veel van de uitleg is mij ontgaan omdat ik mij concentreerde op het nemen van foto's zodat jullie een totaal beeld krijgen van wat er allemaal komt kijken bij het runnen van een biologische tuinbouwbedrijf van een zekere omvang.
Vandaag bezichtigen we de velden van het bio-bedrijf dat een oppervlakte bewerkt van 6 hectaren. Het grootste gedeelde ligt in één blok rond de gebouwen. Een deel situeert zich aan de overkant van het straatje.
Hier krijgen we uitleg over de groenbemesting. De inzet toont de keuze voor voederwikke tussen gerst.
Dit veld is pas beplant met aardappelen.
Onder dit vlies staan bloemkolen.
Wie kent er dit onkruid? Misleidende vraag natuurlijk. Wat is in feite een onkruid? Dat is een kruid dat niet op de, voor de mensen, gewenste plaatst staat. Dit kruid stond tussen de bloemkolen en zo dik als het haar op een hond. Het is niets anders dan uitgezaaid witloof.
Helemaal op een eind van de velden staat nog een partijtje prei dat nu wel vlug zal worden geoogst. Ernaast zijn een deel van de goed opgekomen aardappelen afgedekt met gaatjesplastiek en een deel met vlies (acryldoek).
Op de terugweg vraag ik aan Nico wat hij doet aan al die brandnetels langs de berm? Zijn antwoord is 100% bio. Ik doe er niets aan want die groeien niet op bewerkte grond. Daarbij, voegt hij er aan toe, in de zomer zitten ze vol nuttige insecten.
Wij keren terug naar de kant van de straat waar de gebouwen staan. We zien een vel gaatjesplastiek, gespannen over een 7 tal bermpjes. Daar komen wortelen heel regelmatig boven. Deze plastiek is fel gespannen en drukt vooral op de twee buitenste ophogingen. Daar lijden de wortels er wel een beetje onder.
Zo komen we aan een uiteinde van de koepels en krijgen we een gedacht van de diversiteit van teelten dat er hier wordt gekweekt. Ik som later nog wel alle door Nico geteelde soorten op.
Op een bepaalde plaats kiekte ik deze verloren gelopen tulp die haar gang mag gaan in het gras en naast de netels. Ook dat is het bio-respect voor de natuur. Dit mooie exemplaar schenk ik dan ook heel symbolisch en digitaal aan alle vrouwelijke bezoekers van deze blog die nooit eens iets krijgen, gezegd met een bloemetje. Geniet ervan..dames.
Dit is het hoofdgebouw van het bedrijf. Er is een grote poort en een groene gewone duur. Achter die deur bevindt zich de bedrijfswinkel. Daar kan je tweede keus producten voor een prijsje vinden. Deze producten gaan niet mee naar de markten.
Binnen de grote poort is een plaats voor materiaal maar vooral een ruimte om het tweede hoofdproduct van het bedrijft te telen in de tweede fase: Het witloof.
Deze ruimte is normaal gezien totaal duister. Het witloof is nog eens afgedekt met een zwart zeil. Er is nog witloof te verkrijgen tot ongeveer einde mei.
Een klein accentje kleur, fleurt het totale bedrijf op.
Er staat daar ook een klein bakje met vetplantjes. Het geeft niet zoveel kleur, kan alle weer aan maar heeft toch een apart positief effect.
De omgeving is 100% landelijk. Een weide van de buren met schapen.
In een nabije weide grazen of herkauwen een groepje koeien.
Het gros van de zes hectaren waar groenten verbouwd worden ligt rond het bedrijf.
Aan de ingang van de bedrijfswinkel hangt een spreuk.
Met een groep van 10 bezochten we het bio-bedrijfDe Levende Aarde te Hetsberge.De eigenaar had gevraagd om de groep beperkt te houden. Enkel de mensen die de tuinclub bezoeken en in de adressenlijst ervan opgenomen zijn, waren uitgenodigd.Het bedrijf is gespecialiseerd in Aardbeien en witloof maar iedereen van ons was verbaasd van de diversiteit aan groenten die er geteeld worden. Ik splits deze reportage op in diverse delen. Vandaag gaat het enkel om de aardbeienteelt.
Dit zijn alle nodige gegevens van het bedrijf en dat je er niet mag parkeren langs de relatief smalle toegangweg.Op het bedrijf is er voldoende plaats voor een normale toeloop.
Zicht binnenin een koepel die elke nacht beneden de 9°C aan beide zijden wordt afgesloten.
Het bestuiven van de bloemen gebeurt met hommels en hier zie je zo'n hommelkast.
We konden even een kijkje nemen aan de binnenkant van zo'n kast.
Het bevloeien van de planten gebeurt ondergronds met een systeem van plastiekbuizen voorzien van gaatjes.
De planten staan er weelderig bij met per plant een gespreide bloei.
Naast de 4 x 2 koepels staan er ook nog eens 4 dubbele rijen aardbeien buiten, over de totale lengte van het veld.
Hier krijg je een beter zicht op de grootte van de aardbeienteelt in dit bedrijf. De lengte van de rijen maakt indruk.
Dan rest mij voor vandaag nog enkel Nico, de jonge dynamische leider van het bedrijf, aan jullie voor te stellen. Hij gaf ons een rondleiding van ruim 2 u met een grondige en deskundige uitleg.
De kleinzoon van 3jaar was op bezoek en dat is een voltijdse bezigheid.Daarom heb ik er de riem voor enkele dagen afgelegd.
De broccoliplanten stonden reeds een tijdje te wachten om geplant te worden. Ik volgde mijn gewone gang van het planten met de nodige voorbereidingen. Voortje maken,goed begieten met in totaal 4 gieters van 12 liter, laten intrekken. De steunlat plaatsen voor het tuingaas, planten, nog eens plant per plant aangieten en van de grasbeurt profiteren om direct te mulchen.
Eerst ziet dat er uit als een slagveld maar na enkele dagen droogt het gras wat op en komen de kolen helemaal tot hun recht. Het direct mulchen is belangrijk om het vocht dat ik aan de grond toediende daar te houden.
Het gaas heb ik meteen geplaatst omdat er behoorlijk hoge temperaturen voorspeld zijn. Je weet maar nooit hé en dat is dan ook achter de rug. Omdat er gaas gebruikt wordt heb ik geen koolkragen gelegd.
In mijn mailbox stak er een bericht van een niet velt-lid. met fotos en de vraag is dit goed? Ik nam contact met haar op en vroeg hoe zij aan al die lepeltjes kwam.Ze antwoordde mij dat ze dagmoeder is en die lepeltjes gebruikt voor de kinderen en na enkele keren te hebben afgewassen enkele een andere bestemming geeft. Ik vroeg toestemming om dit schitterend idee te plaatsen.
Natuurlijk vind ik dit een schitterend idee en een mooi voorbeeld van hergebruik. De plantjes hier hebben te lang te warm gestaan waardoor ze fileren. Wij moeten er naar streven om stevige kloeke plantjes te bekomen.
Bij Oost-Indische kers kan dat fileren geen kwaad. Die moet je ook maar één keer zaaien. Eens dat je die in volle grond hebt geplaatst zaaien die ter plaatse uit. Ik zaai boven verwarming maar van zodra ze gekiemd zijn plaats ik die in de veranda die vorstvrij is. Zie ik dat het daar te warm wordt overdag dan verhuis ik ze naar de serre en hebben ze het ook daar te warm dan breng ik ze op het rek buiten en bij aangekondigde nachtvorst haal ik ze in de serre en plaats een isomobak er boven.
Ecologie leertons inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke. We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !