Foto
Zoeken in blog

Inhoud blog
  • de vervolgblog
  • De oplossing
  • spinazie oogsten
  • zo mooi durf je het toch niet dromen - open tuin
  • stel je dat eens voor
  • terug aan de slag in de tuin
  • alternatieven voor aardappelen
  • een robot been
  • basilicum
  • 3 reacties
  • plantproblemen
  • herfst in de lente
  • de plantenruil
  • Het weer
  • Zondag 12 mei : Tuinclub en plantenruil
  • plantenruil
  • courgettes
  • soorten tomaten, smaak en toepassing.
  • tomaten
  • Tuinclub 28 april
  • grillen in april
  • broeikomkommer en buitenkokommer
  • prei en broccoli
  • mijn glasteelt.
  • de tuin is zeer droog
  • organiseren
  • zaaikalender
  • werkterrein verleggen
  • werk uitbesteed
  • versleten
  • inhaal bewegigng
  • klein experiment
  • traag op gang komen
  • terug van even stevig weg!
  • opgeschoten slaplantjes
  • Peulerwten : Daar zijn ze!
  • Natuur komt traag op gang ...
  • erwten
  • kikkerdril
  • sla
  • verspenen
  • vroege aardappelen
  • Nieuw tuinprogramma op VIER!
  • mijn kruidenhoek
  • vijver dicht gevroren
  • zon zonder warmte
  • uitzonderlijk weer
  • weekendmenu met knolselder
  • in de ban van het koude weer
  • tuinclub
    Foto
    Foto
    Foto
    Het weer
  • weerbericht Jabbeke
  • Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Dank u voor uw bezoek bij onze TUINCLUB !
    Foto
    De Tuinclub :
    Elk seizoen is boeiend!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    03-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.telweekend vogels
    Natuurpunt foto
    http://www.natuurpunt.be/nl/biodiversiteit/vogels/vogels-voeren-en-beloeren_637.aspx

    Vogels Voeren & Beloeren

    Onze tuinvogels hebben het in de winter vaak erg moeilijk om voldoende eten te vinden. Door hen te voederen help je hen door een moeilijke periode en zit je meteen op de eerste rij van een van de mooiste shows ter wereld! Profiteer van het Voeren en Beloeren om hen te tellen en ons je maandelijkse telgegevens door te geven en mee te tellen op het nationaal telweekend op 5 en 6 februari 2011. Zo kan Natuurpunt de talrijkheid en verspreiding van tuinvogelsoorten onderzoeken. Het telformulier voor het nationaal telweekend op 5 en 6 februari vind je HIER. Alvast bedankt!

    03-02-2011 om 20:48 geschreven door Pol Movinttog  


    >> Reageer (0)
    02-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.fruit van de maand: mandarijntjes enz.

    Naast de mandarijnen heb je ook de clementines en de minder bekende Satsuma (vrucht) als varieteiten van de mandarijn.  Ik vond bij http://www.infotalia.com/nld/culinair/voeding/groenten_en_fruit/groentefruit_detail.asp?id=3120

    o.a het volgende en werkte het wat bij. 
    De mandarijn.  
    De zoete hap is erg populair en zit boordevol vitamine C en calcium. De calcium sterkt je botten en wordt beter opgenomen dan de calcium in melk, de vitamine C is dan weer verrijkend voor je immuunsysteem. Regelmatig mandarijnen enz. eten zou zelfs gunstige gevolgen hebben bij maagpijn, slecht slapen, vermoeide huid, rimpels, stress, angst en verdriet.

    Seizoen
    Mandarijnen ogen zomers, maar je kan ze hier vooral in de winter verkrijgen. Van oktober tot februari worden ze namelijk ingevoerd van Spanje en Marokko.

    Op de markt
    Een mandarijn moet stevig zijn, mag geen plekken hebben en heeft liefst een egale oranje of gele kleur. Groene mandarijnen zijn nog niet rijp, maar ze kunnen narijpen op koude temperaturen. Het is zelfs zo dat mandarijnen enkel verkleuren door de invloed van erg koude temperaturen.

    Variëteiten
    De clementine is een iets grotere mandarijn die is ontstaan door een kruising van een mandarijn en een pomerans, een sinaasappel met bitter vruchtvlees.

    Nog een bekende soort is de satsuma. Dat is een Japanse, pitloze en zoete variëteit die vooral in Spanje wordt gekweekt.

    Hoe schoonmaken?
    Je maakt een mandarijn schoon door hem te pellen. Als je de schil gebruikt voor een of andere bereiding, dan was je hem beter eerst grondig.

    Hoe bereiden?
    Mandarijnen kan je zo eten, in een fruitsla mengen, maar ook in warme bereidingen en sauzen verwerken. Van de schil kan je sauzen maken.

    Hoe bewaren?
    In de koelkast bewaren mandarijnen nog ruim een week.

    Lekkere combinaties
    Kip of eend is heel lekker met een mandarijnensausje of met mandarijnen die op smaak zijn gebracht met kaneel.

    Mandarijntjes en varieteiten zijn heel courant gebruikt in wokrecepten.


    Hier toch ook wat nadere aandacht voor de variëteiten:

    Clementines:   

     http://nl.wikipedia.org/wiki/Clementine 

    Clementine (Citrus ×clementina) met als officiële naam ClementineSRA63 is een ras van (Citrus reticulata syn. Citrus clementina) en is een citrusvrucht die haar naam zou ontlenen aan pater Pierre Clément.

    Deze Franse missionaris in Algerije zou in 1902 een nieuwe citrussoort hebben gecreëerd door een mandarijnboom te kruisen met een pomeransboom (een pomerans is een bittere sinaasappel). Dit klopt echter niet met de genetische samenstelling van de Clementine. Het is aannemelijker dat de Clementine net zoals andere mandarijnrassen afkomstig is uit China.

    De aanvoer uit vooral Spanje, Italië, Marokko en Algerije vindt plaats tussen november en eind februari.

     Satsuma (vrucht)

     http://www.microsofttranslator.com/BV.aspx?ref=IE8Activity&a=http%3A%2F%2Fnl.wikipedia.org%2Fwiki%2FSatsuma_%28vrucht%29

                                               

    Satsuma (Citrus reticulata 'Satsuma' syn. Citrus unshiu 'Satsuma') is de aanduiding voor een groep van nauw verwante mandarijnenrassen, die ontstaan is in Japan, mogelijk al in 1429. De vruchten zijn in 1876 door een echtgenote van een ambassadelid van de Amerikaanse ambassade in Japan, satsuma genoemd naar de provincie Satsuma in Kyushu. Voor die tijd stond de vruchten alleen als mikan bekend.

    Het gaat om relatief platte mandarijnen met geen of weinig pitten. De schil is lichtoranje en is makkelijk te verwijderen, een zogeheten "easy peeler". Het vruchtvlees is in principe fris zoet van smaak, maar kan aan het begin van de aanvoerperiode nog wat zuur zijn.

    De vruchten worden onder andere geteeld in Italië en Spanje. De aanvoer vindt plaats tussen oktober en januari, waarmee het een van de vroegst aangevoerde mandarijnen in het seizoen is. Tegenwoordig vindt de teelt ook in Zuid-Afrika, Argentinië en Chili plaats, waardoor deze mandarijn steeds vaker gedurende het gehele jaar verkrijgbaar is.

    Er bestaan verschillende rassen, waarvan de 'Satsuma Owari' en de 'Satsuma Wase' de bekendste zijn. De meeste mandarijnen in blik zijn satsuma’s. Meestal wordt deze vruchten in tegenstelling tot de clementine ten onrechte onder de algemene naam mandarijn aangeboden. 


    Recepten met mandarijn of variëteiten:

    http://www.ingredienten.nl/recepten/mandarijn
    Hoofdgerechten

    -eendenborst met mandarijnen
    -Gestoomde zalm met citruscouscous
    - Gamba's met mandarijnendressing
    -Kip met mandarijn en kaneel - Farfalle tropicana okoko    


    Ik koos echter op de site  
    http://www.okokorecepten.nl/recept/pasta/meer-pasta/pasta-tropicana 
    voor een recept met meerdere vruchten o.a; mandarijn.  


    Pasta tropicana voor 4 personen  

    In +/- 30min klaar    

     

    Ingrediënten

    -300 g varkensvlees, in blokjes

    -50 g boter

    -2 uien, gesnipperd

    -1 pakje Honig Mix voor Macaroni en Spaghetti

    -100 g wortel, in plakjes

    -3 tomaten, ontveld en in blokjes

    -350 g Honig Hoorntjes

    -50 g rozijnen

    -2 mandarijnen, in partjes

    -1 peer, in blokjes

    -1 perzik, in schijfjes

    -1 banaan, in plakjes

     


    Bereiding

    -Bak het vlees in een braadpan in de boter snel bruin.

    -Fruit de ui even mee. Voeg de mix, 150 ml water en de groenten toe en smoor het geheel in 10 minuten gaar.
    -Bereid intussen de pasta volgens de bereidingswijze op de verpakking.
    -Voeg de rozijnen, mandarijnen, peer, perzik en banaan aan de saus toe en verwarm het geheel nog ca. 5 minuten op zacht vuur.

    - Breng de saus eventueel op smaak met zout en peper.



    Serveer de pasta in een voorverwarmde schaal. Schenk een deel van de saus over de pasta en serveer de rest er apart bij.


    Dit is lekker met een groene salade van krulandijvie, veldsla en komkommer. 
        
              


    Variatietip:

    Pas het fruit aan het seizoen aan. Voeg in de zomer stukjes verse perzik en abrikoos toe, in de winter wat meer peer en appel. Aangeboden door Honig.

    02-02-2011 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    01-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.toegestuurde foto's

    Op mijn bijdrage waarin ik het had over bussels maken die moeten dienen om mijn windkering aan de noord- oostkant van onze tuin te verhogen kwam er een reactie. Daarop antwoordde ik uitvoerig.
    Dat er verschillende manieren bestonden om een windkering te maken kwam ook aan bod. De manier waarop je die maakt hangt af van verschillende factoren.  Ik gebruik b.v. bussels omdat die boven op een berm moeten waar er weinig bewegingsruimte is omwille van de bomen en struiken die er zijn geplant.


    In een bijna open ruimte, waar voldoende bewegingsvrijheid is kan ik het hier getoonde model aanbevelen.


    In dit geval hier is het niet enkel een windkering maar ook een vrijwaren van de privacy. Ik kan enkel  N.D. dankbaar zijn voor het doorsturen  van dit sprekend fotomateriaal.  Heb jij ook sprekende foto's van nog een andere manier van werken met recuperatie materiaal voor een windkering, dan mag je die gerust doorsturen naar dalae@pandora.be

    01-02-2011 om 06:41 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    31-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.fruit van de maand: de banaan

    We namen reeds de appel onder de loep en we lopen het rijtje van het seizoensfruit verder af en komen dus terecht bij de banaan.     

    De bananenplant  is in feite een kruid dat wordt gerekend bij de groenten maar als fruit gegeten wordt.
    Op de site http://nl.wikipedia.org/wiki/Banaan_(fruit) lees ik  letterlijk: Een bananenplant  of bananenboom is in werkelijkheid een kruid, `s werelds grootste kruid (kruidachtige). Volgens de tuinbouwkundige definitie wordt de banaan echter tot de groenten gerekend. Volgens de culinaire definitie is het echter een vrucht, omdat de banaan als nagerecht dan wel als tussendoortje wordt gegeten.

    Wil je meer lezen over herkomst enz. dan klik je gewoon op boven staande site en je krijgt een hoop lectuur te verwerken.  
          
                                                  
    Wat mij het meest interesseert is,  wat we er allemaal kunnen mee aanvangen. Maar eerst zocht ik nog de voedingswaarde op van deze zeer lekkere vrucht. Ik  vond op  http://home.scarlet.be/~vc197828/nutritive_nl.html  o.a.wat volgt                                            
                    

    De banaan is een voedingsproduct dat zeer voedzaam is, ze bevat 23% hydraat van koolstof. De cholesterolwaarde is 0,00%. Ze bevat slechts 0,2% vet, zij bevat ook proteïnen.
    De banaan is erg gegeerd door sportlui door haar rijkdom aan natuurlijke suikers. Deze suikers hebben de eigenschap dat ze snel omgezet kunnen worden in energie die de verloren energie uit fysieke activiteit makkelijk kan compenseren.
    De banaan bevat bovendien silicium, magnesium en ijzer. Het spreekt voor zich dat de voedingswaarden van de banaan ook een positieve impact kunnen hebben op onze gezondheid.

    Mijn echtgenote lust geen warme bananen en komen er bij ons nooit bereidingen op tafel waarin bananen zijn verwerkt. Ooit heb ik dit wel gegeten maar dat ligt reeds diep in mijn herinnering.  Ik kan het in één enkel woord samenvatten:  
    H E E R L IJ K Zo ben ik voor jullie een receptje gaan opzoeken. Op de site: 
    http://allrecipes.nl/recepten/zoekresultaten.aspx?label=bananen
    vond ik alleen maar een veelheid aan dessertreceptjes.

    Dus ging ik maar verder zoeken en vond al heel vlug op 
    http://www.culinair.net/index.php?action=item&m=y&table=recipes&form_name=titel&id=4217
    het onderstaande recept

    Gevulde kipfilet met banaan uit de Zuid Amerikaanse keuken.

    Aantal Personen 4  - Bereidingstijd 40 minuten

    Ingredienten

    -2 bananen, in blokjes
    -2 bananen in reepjes van 10 cm
    -4 kipfilets
    -3 rode parika's in reepjes
    -50 g Gorgonzolakaas
    -3 fijngehakte gedroogde vijgen
    -2 el verse rozemarijn, fijngehakt
    -1 el honing
    -2 el olijfolie
    -8 el broodkruimels
    -peper en zout

    Voorbereiding:
    -Snij een opening van 5 cm aan de dikke kant van iedere kipfilet zodat er een zakje ontstaat.

    -Meng vijgen, blokjes bananen, rozemarijn, kaas, broodkruimels, zout en peper door elkaar.

    -Doe een kwart van de vulling in ieder kipzakje. Sluit de opening met een cocktailprikker.

    Bereiding:
    -Verwarm de olijfolie in een koekenpan boven matig vuur.

    -Doe de stukken kip in de pan en bak deze ongeveer 4 minuten aan beide kanten.

    -Bestrijk iedere kipfilet met honing.

    -Leg de stukken kip op een schaal.

    -Doe de rode paprika's en de banaanreepjes in dezelfde pan en bak deze een paar minuten.

    Serveer de gevulde kipfilets met de gebakken paprika, reepjes banaan en rozemarijn.

    -Lekker met een glas ‘gewurztraminer’
    -Een ros of een stuivende witte ‘vin de pays’ uit de ‘Gascogne’ te schenken op 6-8 C° zou ook heerlijk zijn.  

             
    Banenreepjes en gevulde kip.   Laat maar komen hoor.
    Wie het eens uitprobeert mag mij altijd uitnodigen hoor en bedankt bij voorbaat. De illustraties kwamen opnieuw van Google afbeeldingen.

    31-01-2011 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    30-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.groente - en fruitkalender

    Op de site van    Jabbeke
    http://www.velt.be/Jabbeke/pag828 staat onder documenten ook een groente- en fruitkalender. 

    Om , wat voeding betreft, nog meer de ecologische toer op te gaan  kan je per maand de groenten en fruit vinden die seizoensgebonden zijn en bij ons courant te vinden.  Voor deze twee manden slechts 2 inlandse soorten tegenover 5 ingevoerde.

     

    Hieronder volgen de aanbevelingen:

    2) groente- en fruitkalender : 

    -Gebruik deze handige groente- en fruitkalender om per maand te ontdekken van welke groenten en vruchten je kunt genieten.

    -Probeer de voedselkilometers zoveel mogelijk te beperken.

    -Kies steeds die groenten en vruchten die het dichtst bij huis zijn gekweekt. Lees het etiket!

     

    Wat mij opvalt is, dat er veel exotisch, dus ingevoerd fruit, op de lijst staat en dan geldt de keuzeaanbeveling dat je moet kiezen voor wat het dichts bij huis is geteeld.

    Voor januari en februari zijn dit juist dezelfde soorten: appelen – bananen – mandarijnen – mango – peren – pompelmoes  en sinaasappelen.

     

    Hier enkele sites waarin je naar believen informatie kan opdoen over appelen.
    Je kan ook de andere soorten intikken en informatie garen. 

    http://www.groen.net/themas.asp?r=82&item=14210

    http://www.e-gezondheid.be/appelen-eet-ze-naar-hartenlust/actueel/765

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Appel_(vrucht)

     

    En ik zocht ook in de recepten. Daar heb je een ruime keuze.

    Appelrecepten    enz.


    Op
    http://allrecipes.nl/recepten/label-103/appel-recepten.aspx vond ik onderstaande indelen in categorieën

    Appeltaart  - Appelsalade  - Appelcake  - Dessert met appel  - Hoofdgerechten met appel  - Bijgerechten met appel

     

    Een andere site http://kook.rubriek.nl/eten&drinken/appel.php  geeft dan een top tien: Apple crumble – appelbolle – appeltaart – appelstrudel – appelsneeuw – appel broodpudding – fruitsalade – Waldorfsalade – appelsoufflé  appeltosti.

      

    Zoals je duidelijk kan zien, is er meer dan keuze genoeg. En ik ben nog maar op 2 sites geweest.  Ga gerust je eigen gang.

    Ik koos er eentje uit waar ik absoluut niets over weet en presenteer op eigen manier.  Ook voegde in de speculaasmogelijk eraan toe (in groene kleur).



    Appeltosti


     

    Ingrediënten:

    - brood

    -boter

    -appelen

    -kaneel

    -suiker

     evt.  honing of chocolade- of speculaaspasta.

     

    bereiding:

    -Besmeer de boterhammen met boter. Boter komt aan de buitenkant

    -Schil de appel, gebruik een appelboor om het klokhuis te verwijderen. Snijd de appel in ringen.

    -Beleg het brood met de appel, bestrooien met appel en kaneel.

    -Leg er een tweede boterham op, ook met de boter aan de buitenkant.

    -Leg ze in een tosti-ijzer of onder de gril tot ze bruin zijn.

     

    Variatie:

    Besmeer de buitenkant met boter en de binnenkant met honing of chocoladepasta. Je kan dus ook speculaas pasta gebruiken om de binnenkant te besmeren. Dan moet je de appelen niet bestrooien met kaneel omdat dit reeds in de pasta is verwerkt.

    Het water komt mij reeds in de mond maar voor mij moet er wel matig omgesprongen worden met de kaneel.

     

    30-01-2011 om 05:33 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    29-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een reactie over bussels

    In mijn mailbox vond ik onderstaande reactie die ik op mijn manier beantwoord. Vervolgens vind je foto's met wat uitleg, vooral van mijn windscherm.

    De reactie met mijn antwoorden:
    -Ik volg nu al een klein jaar nauwgezet jouw ‘tuinblog’ en ik moet zeggen dat deze een vaste waarde heeft gekregen in mijn favorieten en mij al heel veel ideeën heeft opgebracht in de tuin.  Dit is natuurlijk de bedoeling van deze blog.
    Als ‘velter’ propageert ik  het ecologisch gedachtegoed op mijn eigen wijze.

    -Bij deze wens ik je alvast nu al te bedanken voor jouw onvermoeibare inspanningen om de blog telkens met foto's aan te vullen, echt ‘chapeau’! Zo’n inspanning is dat niet hoor…werken met een fotoaparaat in aanslag, is eerder een gewoonte, een routine.
    De blog is opgesteld als een reportage. Zeg zelf eens; een reportage zonder foto’s is geen reportage maar een berichtje waar men over kijkt.  
    Toch bedankt hé, vooral voor de ‘chapeau’.

    Verder heb ik heb een vraag!  Wat is in feite het nut om de bussels snoeiafval en takken samen te binden met een touw?

    Gezien ik van mening ben om geen onverteerbaar afval in de tuin te brengen, begrijp ik niet goed wat er later met het touw gebeurt?
    Een touw is het niet maar een ijzerdraad die ik na jaren niet meer terugvind. Er zijn koorden, bv vlaskoorden die perfect verteren. 
    Ik zorg ervoor verteerbare draad of koord te gebruiken, al gebeurt dat verteren dan ook tergend langzaam.

    Al mijn snoei- en takkenafval bouw ik stelselmatig op mijn takkenhaag die nu ongeveer 2 m hoog rondom mijn tuin staat. Dit wordt samengehouden door om de meter 2 tuinpalen te slaan van 2m hoogte. 
    Er zijn verschillende manieren om een windscherm te maken.  Ik kies voor bussels om verschillende redenen.  Bussels zijn zeer handelbaar tussen de takken van de bomen die op de berm staan want mijn windscherm bestaat uit een berm van 1,5m hoog, verhoogd met ongeveer 1m bussels. Ik werp eerst de bussels achteraan op de berm en schik ze dan aaneengesloten. In de winter is de samenstelling van de berm goed zichtbaar. Eens er bladeren aan de bomen en struiken staan  is er, aan de tuinkant,  van berm en bussels nog heel weinig te zien.

    Die takkenhaag "zakt" stelselmatig en zo kan ik mijn nieuw snoeiafval steeds aanvullen.
    Bussels verteren niet zo vlug als een smal laagje takken dat langs beide kanten aan weer en wind, direct zijn blootgesteld.

    Als je geïnteresseerd bent hoe ik dit toepas wil ik gerust wat foto's doorsturen.
    Dit lees ik natuurlijk zeer graag en ga er gretig op in.  Hoe meer fotomateriaal ik krijg hoe beter.  Ik plaatst anoniem, op naam of met je initialen. Aan jou de keuze.  Wie fotomateriaal heeft over eigen tuin; laat maar komen hoor naar...  
    dalae@pandora.be



    Gedurende de bladloze periode valt mijn windkering  aan de noord -oostkant van de tuin, goed op.

     


    Gedurende deze periode zie je de laag bussels van bijna overal in de tuin.


    Hier de achterkant van de berm onder een laagje sneeuw. Wat je niet echt ziet is dat die stilaan over de hele lengte begroeid is met traag groeiende klimop, . . 


    Gedurende de groene periode van het jaar kan je op de meeste plaatsen enkel de berm vermoeden.  .


    Dan vormen haag, berm, bomen en struiken één groen scherm en van de bussels is op de meeste plaatsen niets te zien.


    Vorige zomer nam ik, op de rand van het Tudor domein van stad Brugge deze foto. Hier zie je hoe particulieren hun boseigendom afschermen op een andere manier.  Ik werkte zes jaar op het domein. Deze wand heb ik zien groeien en nu is die aan de aanpalende  Tudor zijden, volledig af.  Volgens mij is de bedoeling, om de vele loslopende honden van wandelaars, buiten hun bostuin te houden.


    29-01-2011 om 09:55 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    28-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. bussels maken

    Snoeihout opbinden is veel bukken  en dus sterk rugbelastend.  Het half uur uithouden is voor mij dan ook het maximum haalbare. Soms stop ik reeds na 10 min. al naar gelang de signalen die ik krijg.
    De laatste tijd heb ik veel gerust en kon ik in een half uurtje de helft van het gesnoeide hout busselen.


    De 'cornus' is één wirwar van gekrulde takken.


    Om er een fatsoenlijke bussel van te maken bind ik met twee draden.


    Al het andere hout gaat gemakkelijker en volstaat één draadje.


    Na een half uur werp ik de derde bussel op de groeiende hoop. De helft is verwerkt. Het busselen duurt het dubbele in tijd van het snoeien.
     


    28-01-2011 om 06:54 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    27-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.planning tuinactiviteiten

    Wil je een goede leiddraad voor jouw activiteiten in de tuin ga dan naar de veltsite http://www.velt.be/Jabbeke/pag828  en open er documenten 1) tuinkalender en dan zie je eerst  wat volgt:

     

    Velt-tuinkalender

     

    Voor moestuin | serre | fruittuin

    Toelichting kalender

    Op deze werkkalender kan je de planning voor je eigen tuin en je teeltresultaten noteren. Voor het op ma ken van die planning kan je

    de teeltgegevens in de kalender gebruiken. Maar wie precies wil weten vanaf wan neer en tot wanneer zij of hij elke mogelijke teeltwijze

    van elk gewas kan uitvoeren, raden we aan de teelt tabellen te raadplegen bij de gewasbeschrijvingen in het Handboek Ecologisch

    Tuinieren, een uitgave van Velt.

     

    Teeltgegevens

    We geven teeltgegevens voor groenten, fruit en keukenkruiden. Voor groenten worden, volgens hun belang, één of meerdere zaai- of planttijdstippen vermeld.

    De aangegeven data zijn geschikt voor de 'gemiddelde' tuinier in een 'gemiddeld' jaar. Er zijn immers belangrijke verschillen volgens:

    -Het weer: in een heel laat voorjaar moet je alles al gauw enkele weken uitstellen.

    -De grondsoort: in lichte gronden, die sneller opwarmen dan zware, kan je vroeger zaaien.

    -De ligging van de moestuin: in een besloten tuin kan je vroeger starten dan in een open tuin zonder beschutting.

    -De streek: aan de kust is het klimaat milder en zijn er bijvoorbeeld minder vorstdagen dan in het binnenland.

     

    Volgende afkortingen worden gebruikt:

    tp. -ter plaatse

    zb. -op zaaibed

    pp. -in potjes of perspotjes

    vg –volle grond buiten

    kg -koud glas (onverwarmde serre, platte bak,enz.)

     

    Dan volgt het eigenlijke kalender, maand na maand, dag na dag. Elke activiteit staat op één bepaalde datum maar je kan het ruimer bekijken..rond deze datum pas je best deze activiteit toe. Ga maar eens een kijkje nemen.


    Als je deze kalender gebruikt om jou activiteiten te richten en te plannen, dan  krijg je een veel ruimer aanbod dan wat ik hier bied want ik teel enkel groenten volgens onze keuze.
    Voor een vlot gebruik van deze kalender is het aangeraden om de afkortingen vast te leggen in je geheugen 

    27-01-2011 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    26-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.roodlof

    Roodlof kan rond zijn of langwerpig en is niet alleen lekker en knapperig maar het geeft ook kleur op een schotel.


    -Roodlof (‘radicchio rosso’) is wel degelijk familie van witlof.
    -Het is een mooi en gezond bladgewas (onder meer door de aanwezige bitterstoffen) die door fijnproevers erg gewaardeerd wordt.
    -Je vindt ze meestal slechts in delicatessenzaken.
    -De buitenste bladeren van deze plant zijn groen en zeer bitter (niet geschikt voor consumptie) en worden daarom bij de oogst verwijderd.


    -Snij roodlof in fijne reepjes en meng bijvoorbeeld met een vinaigrette.
    -Een eenvoudige vinaigrette kan je maken van olijfolie en wat kruidenzout.
    -Heb je een citroen, druppel er wat bij, zonder gaat ook.
    -Ook zeer lekker en mooi in een gemengde sla.
    -Roodloof bewaart zeer goed, verpakt of afgedekt onderaan in de koelkast.
    -Koken of stoven gaat gemakkelijker wanneer u ze eerst dichtbindt met een katoenen draad.

     
    Dit heb ik integraal
    over genomen van
    http://www.dewassendemaan.be/groentewijzer/roodlof/roodlof.htm maar het naar mijn gewoonte overzichtelijker geschikt. Het beeldmateriaal komt van Google afbeelding. Hier moet ik nog een warm roodlofgerecht aan toevoegen, gehaald van smulweb.


    Roergebakken roodlof

     

    Bereidingstijd: in de wokpan

    Bijgerecht bv. bij wild

     

    Ingrediënten voor 2 personen

    -8 stronkjes roodlof (niet al te groot)
    -scheut olijfolie extra vergine
    -1 suikerlepel suiker
    -wat peper en zout van de molen

    Bereidingswijze

    -Klaar maken in de wok.

    -Haal de kern uit de stronkjes en haal nu ALLE blaadjes van de stronkjes.

    -Wassen en goed drogen in de slacentrifuge.

    -Olie in de pan goed verhitten.

    -Roer hierin de blaadjes van het roodlof met de suiker, zout en peper enkele minuutjes maar niet te lang.

    -Let erop dat ze net zacht en glazig zijn.

    Serveertip

    -Heerlijk bij een wildgerecht, want dat vraagt om wat "zoets".

    De rechtstreekse URL is: 
    http://www.smulweb.nl/koken/recepten/detail.php?recept=123202

    Ook dit recept heb ik aangepaste aan mijn eigen stijl.  Maak je het klaar, dan
    wens ik je toch smakelijk eten.

    26-01-2011 om 16:53 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    25-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wintersla roodlof
    Als je roodlof gedurende de winter wilt bewaren dan moet het onder glas


    of hier zoals bij ons, onder een koepel.

    De koepel blijft aan de zijkanten open. Het bijzonderste is, dat de krop droog blijft. Hij is bijna zo gesloten als een rode kool. 

    Eens één kropje gesneden, moet de koepel terug boven de overblijvende planten.


    Aan de onderkant, na het verwijderen van de buitenste bladeren kan je zien hoe wit en rood de binnenkant van de kropt er uitziet.


    Het is mogelijk dat er binnenin nog wat verlies is maar dat is enkel helemaal bovenaan.

    25-01-2011 om 12:09 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    24-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de kracht van olijven

    Deze morgen las ik op mijn scheurkalender onder de rubriek ‘Leef lang en schoon’  een
    ode aan de olijf.
    Zo rijk aan veelvuldige helende en voedende eigenschappen is de olijf dat de olijfboom vanouds beschouwd wordt als een godsgeschenk aan de mens gegeven.

    Geneeskundig speelt de olijf een ongemeen gunstige rol.

    Zowel uit de groene als uit de rijpe vruchten wordt de wondere olijfolie geperst.

    Volgens Dodoens (16de eeuw) wordt die olie met succes toegediend, o.a. om de werking van de darmen te activeren.

    Ook de bladeren, de bast en het hout zijn geneeskrachtig. Tot zover Joris Leuridan, pr.”Het geneesboek van Engel Leuridan”

     


    Dit artikeltje was voor mij voldoende om verder te zoeken. Op de site 
      http://www.gezondweb.be/gezondweb/rubrieken/voedingrecepten/webdietiste/o/olijfolie-en-olijven.htm

    las ik o.a. de volgende vraag  :   Hoe zit het met ...
    de voedingswaarde van olijven en olijfolie?

    En het antwoord volgt prompt:

    -Olijfolie is zeer rijk aan "enkelvoudig onverzadigde vetten" en arm aan "slechte of verzadigde vetten".  Olijfolie is dus ideaal om de goede cholesterol te doen stijgen en de slechte cholesterol te doen zakken. Bedenk wel dat olijfolie, net zoals andere olies en vetten, calorierijk is. Olijfolie levert 900kcal per 100g. Gebruik het dagelijks maar overdrijf niet met de hoeveelheid.
    -Ook olijven zijn zeer rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten en arm aan slechte of verzadigde vetten. Dus ook zeer positief om de goede cholesterol te doen stijgen en de slechte cholesterol te doen zakken. Olijven leveren per 100g 142kcal.

    -Met vriendelijke groeten,
    Claudia Fripont, de webdiëtiste


    Ik zocht verder naar de voedingswaarde maar vond weinig  maar op
    http://www.fitnessnet.nl/phpBB3/viewtopic.php? f=7&t=14092

    Las ik enkel het volgende:

    Groene olijven met knoflook (eeehhh.. ik weet niet in hoeverre de knoflook meetelt hoor)
    Voedingswaarde per 100 gram
    -700 Kj / 170 Kcal   -  Vet (onverzadigd): 12 gr.   -  Vet (verzadigd): 2.5 gr.   -  Koolhydraten: 4.5 gr.
    Eiwit: 2 gr.   -  Natrium: 1.89 gr.
    bron:
    www.watziterin.nl


    tot ik bij verder zoeken op een wikipedia site stootte.
     
     http://nl.wikipedia.org/wiki/Olijf
    Ga er zelf maar heen en lees naar believen want het is nogals uitgebreid.
    Eén deeltje wil ik wel aanhalen:

    Samenstelling en eigenschappen van olijfolie:

    -De olie heeft een groene of gele kleur, in verschillende tinten. De kleur heeft niets te maken met de kwaliteit. Olieproevers gebruiken daarom donkergekleurde glazen, zodat de kleur van de olie niet te zien is.

    -Het hoofdbestanddeel van olijfolie is het onverzadigde oliezuur. Daarnaast bevat het palmitinezuur, een verzadigd vetzuur.

    Een rijpe olijf bevat 15-35% olie, afhankelijk van de soort, de bodemgesteldheid en de weersomstandigheden

    -Olijfolie wordt als een gezond voedingsbestanddeel beschouwd. Dit heeft twee redenen. Een reden is dat de olie rijk is aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, welke de neiging hebben de kwalijker vetten in het menselijk lichaam te vervangen. De tweede reden is dat zich in olijfolie een aantal stoffen bevinden, zoals natuurlijke anti-oxidanten die cellen beschermen tegen veroudering. Om deze redenen kan het, zelfs bij een vetarm dieet nog steeds zinvol zijn om olijfolie te nuttigen.

    -Plantaardige vetten bevatten meer onverzadigde vetzuren, dat wil zeggen vetzuren met dubbele bindingen, dan dierlijke vetten. Deze verlagen het cholesterol en hebben een gunstig effect op het lipidenprofiel in het bloed.

    -Als onverzadigde vetzuren echter langdurig hoog verhit worden, ontleden ze en vormen ze zelf radicalen. Die radicalen reageren direct tot onvolledige verbrandingsproducten zoals polycyclische aromatische koolwaterstoffen, waarvan sommige kankerverwekkend zijn. ---Olijfolie ontleedt wanneer deze langdurig tot een temperatuur van 150°C-200°C verhit wordt, temperaturen die worden bereikt bij wokken of braden als de olie te heet wordt en gaat walmen. Andere oliën zoals pinda-olie (arachide-olie) kunnen hoger verhit worden, maar bevat alleen mono-onverzadigde vetzuren.

    -Eénmalige verhitting van olijfolie bij wokken of braden is geen probleem maar langdurig en meerdere malen verhitten zoals bij frituren wordt afgeraden.

    -Te hete olie kan beter niet voor braden worden gebruikt. Eiwitten in combinatie met reducerende suikers in het voedsel kunnen bij hoge temperatuur de vorming van acrylamide tot gevolg hebben, dat ook potentieel kankerverwekkend is. Dit geldt met name voor aardappelproducten en graanproducten, [3].

    -Hoewel al duizenden jaren bekend en steeds weer bevestigd is de positieve werking van olijfolie op de gezondheid anno 2010 nog steeds niet volledig verklaard. Het is daarom nog steeds een gewild onderwerp van voedselonderzoek.

    -In september 2005 maakte het tijdschrift Nature bekend dat onderzoekers een stof genaamd oleocanthal in olijfolie aangetroffen hebben met een werking gelijk aan de pijnstiller en ontstekingsremmer Ibuprofen.


    -Prof. M. Katan, hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, verklaarde in Trouw dat olijfolie gezond is, maar niet gezonder dan slaolie of andere oliën. De voornaamste reden van het gezondheidsimago van olijfolie ligt volgens hem in de door de Europese Unie gesubsidieerde onderzoeken naar de gezondheidseffecten van olijfolie. Deze onderzoeken vinden vooral plaats juist omdat er een overschot van olijfolie in Europa is.


            

    Mijn oordeel en besluit zijn: Olijven en lijfolie zijn wel gezond maar je mag het niet overdrijven dus.... om verstandig en met mate te gebruiken.  Zoals zo een beetje met alles zeker! (alle afbeeldingen werden gevonden op Google)

                  en dit is dan mijn       
    "ode aan de olijfboom".               
                                                   

    24-01-2011 om 08:31 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)


    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT nationaal
  • Tuinblog deel 2

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Foto

    Ecologie leert ons  inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.  Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
    Foto

    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
    We hopen
    dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Pol Movinttog


    Foto

    tuinblog d


    Foto

    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • Velt
  • Facebook : groepen : Tuinclub Velt Jabbeke (algemene interesse / tuinieren)
  • buienradar
  • moestuinforum
  • moestuinforum links

  • Bezoek ook eens ...
  • de compostmeester

  • Foto

    Blog als favoriet !

    De TUINCLUB bij Addi
    Foto

    Foto

    Foto

    Luxe uitgave van onze Tuinclub bij Luc!
    Foto

    Zoeken in blog


    Archief per week
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    De Tuinclub : Experimenteren en resultaten bespreken!
    dubbele tunnel : januari 2006
    Foto

    sla januari 2006 : vorstvrij
    Foto

    sla + look : half maart 2006
    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!