Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
18-12-2010
een hutsepot
Vandaag geef ik jullie een winters recept met wortelen en pastinaak. (google afbeelding) Ingrediënten
- 1 kilo winterwortelen
- 600 gram pastinaken
- 400 g gedroogde witte bonen of in de plaats bonen uit blik - 6 uien
- laurierblaadje
- zout, peper, nootmuskaat of in de plaats een bouilonblokje
- mosterd naar smaak - oude kaas
Bereiding
-laat de witte bonen een nacht weken (minstens 10 uur) in een liter water
-giet het weekwater af en laat de bonen in vers water 45 minuten tot een uur koken Om daar tijd uit te sparen neem je bonen uit dozen
-rasp de wortelen en pastinaken en snij ze in stukjes
-pel de uien en snij in stukjes
-voeg de wortelen en de ui bij de witte bonen -omdat pastinaak veel vlugger zacht kookt voeg je die later toe (ondervinding). Doe je dat niet dan vind je geen pastinaak meer terug en is het gewoon een smaakmaker die later gedeeltelijk wegvloeit als je het kookwater afgiet)
-voeg indien nodig nog wat extra water toe
-kruiden met peper, zout, beetje nootmuskaat of een bouillonblokje dat je door het kookvocht roer
-voeg het laurierblaadje toe
-laten stoven tot de wortelen gaar zijn en giet het water af
-schep mosterd door (naar smaak)
serveer met de geraspte oude kaas en appart klaargemaakt vlees naar eigen goeddunken varkenshaasje of gebakken lamenz. (google afbeeldingen)
Eet smakelijk en durf al eens een recept te interpreteren. Mijn vrouw leest het recept in het kookboek of op het internet slecht één keer en gaat dan vrij als een vogel aan de slag. Ze past aan waar ze dat nodig vind. Bij haar mislukt een gerecht zelden of nooit.
De grond was nog amper vervroren en dus besloot ik die rij naar de serre over te brengen.
Het lijkt op een wonde in de sneeuw.
Eens verdreven in de serre zal ze door de zon op het glas, vlug ontdooien. Vóòr de eerste sneeuw had ik dat ook zo aangepakt en vandaag gebruikten we de rest in de soep.
De boekenlijst bevind zich steeds op onze site http://www.velt.be/Jabbeke. Om die te vergroten klik je op beeld en vervolgens op 'lezen op volledig scherm' daar zie je ook de fote van de afbeelding op de omslag.
De winterblijft maar duren. De natuur bouwt het ene winteroffensief op na het andere. Hier bij ons, relatief dicht bij de kust is het altijd veel milder dan in het binnenland. Bij de start van de eerste winteraanval was het eens uitzonderlijk dat de sneeuw hier begon en wij er het dikst onder zaten. Doordat het begon te vriezen, weliswaar maar een 4 tal graden onder nul, bleef die eerste sneeuw lang liggen. Dat voorspelt nooit veel goeds want een oude volkswijsheid zegt ongeveer het volgende in tientallen variaties: Sneeuw die lang blijft liggen vraagt om meer. Zo zijn we blijkbaar op weg naar een koude winter.
Ik heb de teelten in mijn tuin vol aandacht onder de loep genomen. Een grondige herschikking verwacht ik niet maar wel een goed gespreide inkrimping.
Reeds drie weken heb ik niet meer in de tuin gewerkt en niet alleen omwille van het weer. Als je ouder wordt speelt naast het weer ook de gezondheid een grote rol en is er altijd wel een kwik of een kwak. Bij mij duurt het gewoonlijk nooit te lang.
Gedurende de winterperiode wil ik jullie zo af en toe vergasten met een goed recept. Ik zoek op www en vond een site en niet toevallig weer een nl. http://www.tuinsmakelijk.nl
De Url van de sites waar ik toevallig iets vind naar mijn smaak zal ik telkens vermelden zodat ieder eens er zijn eigen smaak kan zoeken.
Mijn oproep om tips zodat ik op een doeltreffende manier peterselie kan kweken kreeg reeds twee reacties;
De eerste is een korte met mailadres eindigend op nl. Daar veronderstel ik dat het over krul peterselie gaat.
De reactie: Wat de peterselie betreft; ik koop plantjes en die zet ik in de kas, ben nu even gaan kijken en zelfs na de vorst staat het enige plantje er nog goed bij.
De tweede is een goed uitgewerkte reactie en het mailadres eindigt op fr en gaat over platte peterselie (google afbeelding
De reactie: Misschien dat mijn ervaring kan helpen.
Ik zaai peterselie (de meestgoedkope, gladbladige soort platte peterselie) in maart binnen nadat ik het zaad 24 uur inlauw water laat weken.
Als het opkomt, na een dag of acht, gaat het de koude kas in. Na drie weken verspeen ik ze dan in potjes en die plant ik later uit in de koude kas. Met vijf planten eet ik het hele jaar heerlijkepeterselie (gezin van 5 personen) en
geef ook nog flinke bossen weg.
Met peterselie buiten uitplanten heb ik geen goede ervaring, dat levert weinig op alleen in het mooie seizoen en het blad is gewoon kleiner dan in de kas.Dus ben ik daar van afgestapt.
Nog even mijn lijstje van 2010 - 24 uur weken op 15 maart - zaaien op 16 maart - kiemt op 23 maart - koude kas op 24 maart - verspenen in potjes op 10 april - uitgeplant in volle grond op 26 april
Terwijl deze plantjes zich ontwikkelen, kon ik nog blad gebruiken van de peterselie die in 2009 was gezaaid.
Ik hoop dat deze manier u mooie planten gaat opleveren.
Vriendelijke groeten.
Beide tips zijn klaar en duidelijk: kweek in de koude kas.
De tweede tip is daarbij zeer goed gedetailleerd.
Beide tips komen van dames; waarvoor dan ook mijn gemeende dank.
Natuurlijk zou ik geen echte velter zijn moest ik niet alles uitproberen. De enige plaats waar ik nog nooit peterselie teelde is de koude serre (kas).
Wat ik concreet wil doen is: - vroeg een paar plantjes kopen en in de koude kas uitplanten. - zelf de twee soorten peterselie zaaien zoals hierboven aan gegeven - een deeltje uitplanten in volle grond in de koude kas - een deeltje uitplanten buiten in volle grond. - de verschillende opbrengsten vergelijken - bij leven en welzijn komt het resultaat dan op de blog. En zeggen dat ik mijn tuinactiviteiten wil afbouwen. Als motivatie heb ik: Het is in het voorjaar met nieuwe krachten geduwd door de lentekriebels en de tuin zal reeds helemaal klaar liggen. Het is maar vanaf begin juni, als het ongewenste kruid begint op de proppen te komen dat ik durf over mijn mogelijkheden te geraken en het niet meer kan bijhouden. Tegen het einde van het seizoen ben ik dan helemaal uitgeblust. We zien wel hé.
Ik zaai in kleine bakjes maar zaai drie tot vier keer.
Hier zie je pas verspeende per één of twee plantjes en verder zie reeds grotere basilicum die in grotere potten en in trossen is verspeend. Die kan je gemakkelijk op de vensterbank plaatsen in de keuken.
Die heb ik even uitvergroot maar scherp is de foto niet.
En deze foto om aan te tonen hoeveel ik verspeen en hoe ik ze telkens van het dubbele rek moet halen om te gieten.
Algemene conclusie: minder verspenen en ook minder zaaien. Ik heb tot nu toe telkens het zakje zaad helemaal gebruikt, alles verspeend en dan maar uitgedeeld wat ik teveel had voor eigen gebruik. Mijn vrouwtje zegt altijd...met jou, op dat vlak is het echt niet te doen en dubbel gelijk heeft ze. Dus kijken op de site hoelang de kiemkracht blijft van soort tot soort.
Hoe ga je tewerk. Ga naar de site van onze afdeling http://www.velt.be/Jabbeke/ klik op tuinclub en onderaan enkel foto's staat: de zadenlijst verslag. Klik op verslag en je bent op onderstaand schema.
ZADENLIJST 2010
1 jaar:
kervel
pastinaak
schorseneer
ajuin
2 jaar:
prei
peterselie
sla (niet alle )
3 jaar:
peulgewassen
4jaar:
tomaat
aubergines
paprika
wortelen
witloof
5 jaar en meer:
andijvie
selder
spinazie
koolgewassen
radijzen
komkommer
courgettes
rode biet
- De bewaartijd van zaden: houdbaarheid van de kiemkracht.
Zaaien stekgrond
:1/3 goed verteerde kompost
2/3 grond ( molshopen)
scherp zand
Deze tabel is niet compleet maar kan in de toekomst aangevuld worden.
Buiten de kruidentuin worden er enkele kruiden opgenomen tussen de gewone groenteteelt. Ik begin met peterselie en kervel. Vooral peterselie is in de keuken een onmisbaar kruid. Normaal gezien moet je er in slagen dat kruid het hele jaar rond in voldoende hoeveelheid in je tuin te hebben. Wel, bij mij is dat niet zo. De laatste jaren heb ik weinig geluk met de peterselie .
Ik koop gezonde plantjes.
Ze worden heel nauwkeurig geplant in een gegoten putje op een zonnige plaats.
Ik dek ze meteen af met wit of zwart fijnmazig gaas. Ik probeerde reeds alle mogelijkheden van: Hoelang laat je het gaas liggen?
Toch sterven ze vroegtijdig af of komen niet tot volle wasdom. Het gevolg is dat we de winter ingaan zonder peterselie. De vorige jaren bleef er nog wel iets over maar niet voldoende zodat moeder de vrouw mopperde. En dit jaar krijg ik een 0 op 10. Waar ben ik met al mijn ervaring? Ik wilde het probleem op de tuinclub brengen maar juist die zondag riep de familie klaar en duidelijk... wij gaan voor. Eén besluit staat reeds vast. Ik ga terug zelf zaaien want... voordien had ik steeds beter resultaat. Ik doe hier dan beroep op jullie allemaal... Ervaren amateur tuinier in de penarie met perterselie telen. Wie kan er mij goede raad geven? Schrijf naar het mailadres: dalae@pandora.be
Zo moeilijk als het gaat met peterselie, gaat het super gemakkelijk met kervel. De kervel zaai ik in juli of augustus en kan die zelfs houden tot na een niet te strenge winter.
Voor de zekerheid vries ik toch regelmatig het deel in dat anders doorschiet.
Het enige wat ik dus kan verbeteren is, in het voorjaar ook een rijtje zaaien. Dan hoef ik er niet zoveel in de vriezer te bewaren en kunnen we van de lente tot aan de winter verse kervel gebruiken.
Op culinairkookboek.nl ben ik even gaan neuzen en vond ik alvast het volgende:
67 recepten met als ingrediënt kervel. Meer informatie over, en recepten met kervel op ingredienten.nl. Dat belooft hé!
de groene en gele selder betreft. Die staan in één rij.
Elk jaar plaats ik nog een volle rij knolselder. Als die geoogst is plaats ik ze vorstvrij in een ton voor de winter.
Voor het eerst sneed ik dit jaar, de groene en witte selder twee tot drie keer om beurten af. Telkens vroor ik die in als wintervoorraad.
Wat me opviel was, dat het teruggroeien verbazend vlug ging.
Wat ik ook vaststelde was dat ik de eerste keer, bij de witte selder te lang wachtte om ze de eerste keer te knippen waardoor er hier en daar aangetaste stengels bij waren. Bij de tweede en derde knipbeurt had ik het niet meer.
Deze teelten blijven ook behouden in hun huidige vorm.
paksoi, (venkel), roodlof, boerenkool, groenlof en veldsla
De najaarsgroenten die ik teel zijn: paksoi, (venkel), roodlof,boerenkool, groenlof en veldsla.
Venkel heb ik reeds onder de loep geplaatst. Nu is het aan de rest.
De paksoi was lichtjes aangetast door slakjes maar viel mee wat de opbrengst betreft.
Het roodlof heb ik overdekt met de koepels om ter plaatse te overwinteren. Dit gewas, in tegenstelling tot groenlof, laat zich niet zo gemakkelijk verplanten.
De boerenkool valt dit jaar tegen en is aangetast door rupsen.
Groenlof moet ik behouden in hoeveelheid en wat vroeger zaaien.
Van de veldsla zaaide ik alleen heel laat in oktober onder glas.
Waar ik wel moet op letten,is dat ik van alles wat minder verspeen. Daar gaat veel tijd in en ik moest veel wegwerpen.
Wat erwten betreft teel ik enkel nog de peulerwten die voor gezaaid worden in de serre en dan worden uitgeplant en zo goed als dadelijk worden gemulcht.
Ze worden langs een draad gekweekt. Sedert de 'surgerbon' nergens nog te verkrijgen is ban ik op zoek naar een evenwaardige tegenhanger. Ik heb die nog niet gevonden.
De bonen, evenals de erwten worden voor gekweekt in de serre en dan uitgeplant. Zo kan je vervroegen en er ontbreekt nooit een struik.
Bij de struikbonen heb ik nog twee rijen over gehouden tegenover de 5 van vroeger,een rij paarse en een rij groene.
De paarse geoogst.
De groene geoogst.
Dan heb ik nog een twintigtal staken met twee soorten snijbonen staan.
Wij zullen een keuze moeten maken voor de ene of de andere soort want we hebben er teveel. Ik die nog maar twee jaar staakbonen kweek ben aangenaam verrast welke grote opbrengst dat geeft in vergelijking met de struikboontjes.
De erwten zullen op hun aantal blijven en voor de struikboontjes komt er een derde rij bij maar dan als latere teelt. De staakbonen worden zeker tot de helft gebracht.
Rode biet zaai ik twee keer per seizoen. Heel vroeg in maarten eens in juni.
De laatste jaren zaai ik in potjes en plant dan uit. Het is wat werk maar je bent zeker dat je rij vol staat en dat de plantjes niet te koud of te droog staan.Door ondervinding heb ik vast gesteld dat als ik na 15 juni zaai ze moeilijk tot volle wasdom komen. Tot nu toe zaaide ik voor jan en alleman en dat rond ik nu een beetjeaf. Dat zaaien is niets maar je moet er dan voor zorgen tot ze afgehaald worden. Als ik twee keer zaai dan kan ik vroeg oogsten als ze nog niet te dik zijn maar lekker mals.
Eens de rode biet is uitgeplant heb je er zo goed als geen werk meer aan. Na een goede regenvlaag mulch ik en dan is het aan de oerkracht om mijn arbeid te bekronen met een goede oogst.
De tweede zaai overwinter ik vorstvrij in de garage in een kuipje.
Ook venkel zaai ik twee keer: de eerste keer eind april en dan voor de tweede maal in juni, vroeg of laat in de maand, al naar gelang het weer. De najaarteelt gaat het best maar je moet je grond kennen en niet te laat zaaien. Door verbeterde rassen die nu te verkrijgen zijn is de vroege zaai nu ook goed doenbaar. Venkel vraagt nogal wat zorg.Zo moet je door gieten of door afdekken groeistop voorkomen want als je dat hebt dan schieten de planten gemakkelijk door.
Dit jaar had ik door de hete julimaand, met de vroege zaai, groeistop voor . De doorschieters hebben we direct gebruikt in de soep waardoor er vroeg lege plaatsen ontstonden in de rij.
De herfstteelt zaaide ik te laat zodat die nooit tot volle wasdom kwamen. Ze waren wel echt lekker en de hoeveelheid compenseerde een beetje te kleinheid. Ook aan venkel heb je geen werk meer eens ze geplant zijn en gemulcht .
Voor de rode biet zowel als voor de venkel zal ik één zaai laten vallen.
Waarom courgettes, komkommers en paprika groeperen? Het komt door de duur dat ze vruchten dragen en dus grond innemen.
Vier courgettes in de zone van de wisselteelt en daar wil ik bij blijven. Er is weinig arbeid aan.
Alleen in de pluktijd moet je dagelijks alle planten controleren om te vermijden dat de vruchten te groot worden. De opbrengst is jaar na jaar goed tot zeer goed te noemen.
Komkommer kweek ik alleen binnen. Die vragen wat meer zorg en moeten elke dag water krijgen als je de opbrengst hoog en continu wilt houden.
Twee planten is meer dan voldoende maar nodig. Als er één van de twee tegen slaat heb je nog de andere. Ik heb het in al die jaren nog nooit voor gehad dat ze allebei mislukten.
Paprika kweek ik zowel buiten als binnen in de miniserre. Op de foto staan de buitenpaprika's tussen de twee rijen kolen en in de diepte zie je de miniserre vol met de lange soort.
De oogst is buiten zowel als binnen, 9 op 10 keer zeer groot. Hier op de foto zie je de pluk buiten. Deze drie teelten zullen behouden blijven zoals ik het reeds vele jaren aanpak. 4 courgettes, 2 komkommers en een volle miniserre met 8 paprika's. Buiten staat een rij van +/- 5 m met een 12tal planten.
De gemeente Jabbeke met de deelgemeenten Varsenare, Snellegem, Zerkegem en Stalhille telt een 100-tal Veltleden die deel uitmaken van de grote Vlaamse Velt-familie die momenteel 13000 leden telt.
broccoli, spitskool, koolrabbi en romanesco bloemkool
Broccoli, spitskool, koolrabbi en romanesco bloemkool, zijn de vier koolsoorten die ik nog plaatste.Ook daar wil ik minderen.
Broccoli met daarnaast de andere koolsoorten, afgedekt door tuingaas.
Dit is de 'romanesco bloemkool' die in feite niet zoveel opbrengt omdat hij in tegenstelling tot de broccoli maar eenalig is en eens geoogst mag je de plant rooien.
Dit zijn de twee rijen kolen die ontbloot zijn maar telkens na oogsten opnieuw worden afgedekt. Vorig jaar had ik spitskool en koolrabbi in één rij. Dit jaar liet ik de koolrabbi reeds weg en verving die door de 'romanesco'. Noch de één noch de ander liggen hier goed in trekken. Ik ben de enige die ze lust. Tussen de twee koolrijen zie je de paprika staan die bijna versmacht. Zo hebben we nu reeds besloten om enkel nog broccoli te planten.
Bart Coen stuurde mij het velt nieuws nr. 78 toe waarin ik onderstaand bericht vond.Nieuwsgierig als ik was ben ik even gaan neuzen op het internet.
11-jarige geeft imposante speech over duurzame landbouw Op zijn negende raakte Birke Baehr geïnteresseerd in biologische landbouw. Nu, twee jaar later, vertelt hij anderen over de gevolgen van een geïndustrialiseerd voedselsysteem en over de duurzame alternatieven. Bekijk 11-jarige geeft imposante speech over duurzame landbouwop www.velt.be.
Voor wie het Engels een beetje machtig is, een must. Ik tikte de naam 'Birke Baehr' in op Google en kwam zo op enkele interessante sites die ik ook in vertaling bekeek. Het is een middel voor diegenen die denken en diegenen die zeker zijn dat ze geen Engels begrijpen. Probeer het maar eens uit. Het benaderd het originele.
Vooral ajuin is onmisbaar in de keuken maar wij gebruiken ook heel wat look.Beide zijn gemakkelijk en relatief goedkoop te verkrijgen in de winkels en bewaren ook gemakkelijk.
Sjalot en ajuin zijn relatief gemakkelijk om op te kweken. Ik heb altijd met plantsjalot en ajuin gewerkt. Met zaaiajuin heb ik geen ervaring.
Omdat je sjalot noch ajuin kan mulchen, om schimmels te voorkomen, is er behoorlijk werk aan om ze proper te houden, vooral in een nat zomerseizoen.
Ook moet je juist geplante sjalot afdekken tegen het uitgraven door vogels op zoek naar wormpjes.
Dit kan je tegen gaan door de ajuin te planten op gronddoek waar je gaatjes in brandt. Gaatjes worden uitgebrand tegen et uitrafelen. Die worden niet uitgetrokken door de vogels en onkruid krijgt hier geen kans.
Salade en tomaten moeten behouden blijven. Dat staat als een paal boven water.
In het vroege voorjaar (planten halen in januari) kweek ik salade in de serre. Het gaat minder goed dan vroeger in de koude bak. Die bak heb ik van de hand gedaan en er iemand blij mee gemaakt. Het was voor mij veel te arbeidsintensief. Nu kan ik nog de hoeveelheid halveren. Na de stevige vorstmogelijkheid plaats ik salade in de miniserre en die sluit aan met de eerste teelt. Dit is een zaak van timing.
De eerste salade in volle grond kan ik overdekken met de koepels maar de verschilt van jaar tot jaar. Bij een proef van gedeeltelijk afdekken stel ik vast dat die planten die overdekt zijn heel weinig achter zijn bij de wel overdekte. Het werkt dus de spreiding in de hand. Ze is wel wat krokant (harder) in de mond. Je houdt ervan of niet. Hier valt dat best mee hoor. Tot in september plant ik nu gemengde salade die ik inkoop. Vroeger zaaide ik alle salade zelf tot een paar jaar terug. Het voordeel van die gemengde salade is dat er veel pluksalade bij is en die is hier even geliefd en zelfs meer dan kropsla. Het voordeel is ook dat ze minder vlug verhit.
Wat tomaten betreft wil ik afstappen van de buitenteelt. Niet dat er heel veel werk aan is maar de opbrengst is beduidend minder dan in de serre. Elk jaar is er hier begin mei uitwisseling van plantgoed en dit jaar lagen de tomaten niet zo in trek maar niemand nam zijn overschot aan eigen plantgoed terug mee naar huis. Ik stond dus met een tamelijk hoeveelheid tomatenplanten. Na een uitgebreide rondvraag bleven er met een vijftiental over. De verscheidenheid was groot. Ik kon het niet over mijn hart krijgen om ze op de vuihoop te gooien en van dat overschotje plantte ik er een twaalftal buiten en de drie laatste kwamen in de serre terecht. September was nat en ik mocht vlug de buitenteelt verwijderen wegens rottende vruchten. Ook de minitomaatjes tegen de serre aan de zuidkant werden aangetast.
In de serre is dat een ander verhaal. Daar heb je alles onder controle en je kan er aan werken bij alle weersomstandigheden.
Elk jaar is het heerlijk smakende rode weelde. Als conclusie heb ik: Buiten absoluut geen tomaten meer te plaatsen en wat de salade betreft zal ik de hoeveelheid beter moeten beheersen en zeker inkrimpen.
Wat de wortelen betreft is het ook dit jaar niet zo best geweest.
Het groen zag er verwilderd uit. Eens dat ik begon te rooien waren weinig grote.
Opnieuw, zoals elke jaar waren er ook behoorlijk wat vertakte. Dat is te wijden aan de zware grond in de diepere lagen. Enkel de relatief dunne bovenlaag bevat veel compost. Er wordt enkel zeer ondiep omgewoeld.
'Flakese' is toch gekend van zijn uitzicht van voederwortel maar met een heel fijne smaak.
Eigenaardig genoeg oogst ik bij de pastinaak weinig vertakte wortels maar zelfs lange diepgewortelde exemplaren.
De prei daarentegen voldoet, vooral als ze nogal vroeg is geplant ( begin juni). Ook dit fenomeen heeft te maken met de zwaarte van de grond. Alles heeft wat meer tijd nodig om tot volle wasdom te komen. Ik heb besloten om geen wortelen meer te zaaien maar in de plaats daarvan in de wisselteelt een vak prei in te voegen. Daardoor hoop ik mijn preiopbrengst te verdubbelen. Van de pastinaak zal ik een rij toevoegen en dus ook proberen de opbrengst te verdubbelen. Aan pastinaak is er heel weinig werk. Bij prei is er vooral bij het planten nogal wat werk maar dan volstaat het om zo nu en dan lichtjes aan te aarden om het onkruid in bedwang te houden.
Nu de tuin ondergesneeuwd is en de temperatuur nacht en dagonder zero blijft wil ik eens alle groenten die ik tot nu toe teelde één na één onder de loep nemen. Dan zal ik in samenspraak met moeder de vrouw kijken wat er kan weggelaten worden teneinde mijn arbeid te verlichten. Zo stonden de winterbloemkolen in mijn tuin in oktober 2009 (foto google afbeeldingen)
De winterbloemkool wordt in augustus gezaaid, in september uitgeplant en in maart geoogst. Op deze foto, genomen in februari van dit jaar staan ze gestut en ondergesneeuwd. Het had in het najaar van 2009 veel gewaaid...veel meer dan dit najaar.
Hier zie je ze staan, najaar 2010, juist vóór de sneeuw, zonder stut en goed ingedekt door de mest.
Nu op dit eigenste ogenblik zitten ze (op de foto onderaan), evenals de prei, onder een pak sneeuw.
Winterbloemkool vraagt, eens dat ze zijn geplant, relatief weinig zorg. September - oktober moet ik ze regelmatig controleren op rupsvraat en dat is het zo van zorg. De opbrengst is gemiddeld genomen goed. In elk geval zijn ze welgekomen in het vroege voorjaar. Ze zijn lekker en wormvrij zonder moeite wegens de lage temperaturen. En allemaal dromen we dat er zo mogen uitzien
Met zon weer als de drup ijs wordt dagdroom je toch wel van een lekkere stevige maaltijd. Voor één keer mag het voor mij min of meer afwijken van de seizoensgebonden groente. Als het maar bij een accent blijft. Zo vond op http://www.smulweb. een recept dat mij beviel:
Gebakken ganzenlever met vijgen en witloof in banyulssausuit de Franse keuken Bereidingstijd:30-60 minuten
Verwijder het dunne vliesje rond de verse ganzenlever, en snijd hem in schijven van 1 cm dik en ongeveer 60 gram. Leg de eventueel dikkere stukken tussen 2 vellen plastic en klop ze iets platter met een hard voorwerp, houd fris, afgedekt met folie. Snijd het steeltje van de vijgen af. Snijd elke vijg in 5 dunne plakjes. Schik de vijgen dakpansgewijs naast elkaar in een met boter ingesmeerde ovenschotel. Lepel er wat gesmolten boter bovenop en bestrooi met bruine suiker. Zet afgedekt, fris weg. Kook de banyulswijn in tot de helft rest en voeg de kalfsbouillon toe. Kook terug in tot de helft. Zet de saus fris. Maak het witloof schoon en neem elk blad afzonderlijk af. Houd de witloofblaadjes afgedekt fris. Was de rucola en zwier droog. Houd vochtig op keukenpapier en afgedekt met folie fris.
Bereidingswijze
Snijd de dag zelf het witloof in de lengte in dunne repen. Bak het witloof in bruisende boter kort aan en kruid met peper, weinig zout en citroensap naar smaak. Houd warm. Verwijder de folie en zet de vijgen in een tot 220? C voorverwarmde oven gedurende 4 minuten, schakel de grill in om te kleuren. Houd warm. Wentel de ganzenlever door de bloem en klop het overtollige af. (Leg ze zeker nooit op elkaar !) Bak de plakjes aan elke zijde 45 seconden in een pan met antiaanbaklaag in bruisende boter. (Dit moet nogal krachtig gebeuren). Neem de plakjes uit de pan en leg ze op een warme ovenschotel. Zet de schotel 2 minuten in de oven. Giet de bakboter uit de pan en voeg de sappen van de vijgen toe. Verwarm en voeg de basissaus toe. Kook even goed door en breng de saus op smaak met zout en versgemalen peper.
Serveertips
Schik op elk bord een bedje witloof en leg er een vijg in plakjes dakpansgewijs geschikt op. Leg half over de vijgen een plak ganzenlever, geef nog een draai van de pepermolen, werk af met de saus en enkele blaadjes rucola. Drink hier een glaasje banyuls van minstens 5 jaar oud bij.
Banyuls (Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie)
Banyuls
is de naam van een versterkte wijn afkomstig uit de Franse gemeenten Banyuls-sur-Mer, Cerbère, Port-Vendres en Collioure.Deze zoete wijn wordt gemaakt in rood, maar ook in wit en rosé. Geur en smaak van Banyuls doen denken aan die van pruimencompote en cacao. Het is een van de weinige wijnen die kan worden gedronken bij chocolade. Ook andere zoetigheden, fruit en hartige spijzen zijn goed met deze wijn te combineren.
Ecologie leertons inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke. We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !