Ja mensen, er is een nieuwe winterprik op komst. Deze morgen vriest het hier aan de kust tot -4°C
En de voorspellingen (die altijd met een korreltje zout moeten worden genomen, vooral als het lang vooraf gebeurd. Er wordt aan deze prognoses gesleuteld tot de dag voordien. Voor de dag erna zijn ze hoog betrouwbaar.
Het is dus hoogtijd om met een oud Vlaams recept voor de dag te komen (stovers met zoetekoeke). xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten van Stoofkarbonade met peperkoek
- 750 gram runderenstoofvlees, in stukken
- 4 plakken peperkoek met honing
- 1 ui
- 5 deciliter vleesjus (of water+ 2 blokjes vleesbouillon)
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 50 gram bloem
- 1 eetlepel gehakte basilicum
- boter
- peper en zout
Bereidingswijze van Stoofkarbonade met peperkoek
Wentel de stukken vlees in de bloem. Braad ze aan alle kanten goudbruin in de boter. Voeg er de gesnipperde ui, de tomatenpuree en de peperkoek met honing (in dobbelsteentjes gesneden) bij. Giet de vleesjus erbij en dek af. Laat het stoofpotje op een zacht vuurtje gaar worden. Reken anderhalf uur tot twee uur, het vlees moet goed gaar zijn. Breng op smaak met zout, peper en verse basilicum
Smakelijk. Het gerecht opdienen met aardappelen natuur en spruitjes, vervolledigd het wintsere karakter.
|