Maal fijn tot meel met een koffiemolen: 80g zonnbloempitten, 150g sesamzaad, 150g amandelen, 60g geraspte kokos. Pureer: 200g (bruine) geweekte rozijnen en 150g ontpitte zachte dadels. Voeg alles tesamen, goed mengen en kneden. Breng het deeg in een vorm als taartbodem.
Vulling: Snijd 10 á 12 grote perzikken (geschild) in schijven en meng dit met 6el vers sinaasappelsap. Maak 200g amandelen fijn en voeg dit samen met 6el ahornsiroop (sap van esdoorn ingedikt) of 2el goedlopende honing, 3dl water en 2tl vanille-extract tot een romige saus in de mixer. Druppel op de laagste mixerstand 2dl neutrale olie(distel) bij. Bestrijk de taartbodem met de brei, leg daarboven op schijfjes perzik, dan weer brei, dan weer perzik. Versier met muntblaadjes en plaats 2uur in de koelkast.
Ananasvulling 2el foelie, 8 bananen, 50g geraspte kokos, 2 kleine vliegtuigananassen, 4tl honing, 4tl agar-agar, 2dl water 1 rijpe kiwi.
Bestrooi de taartbodem met foelie. Rangschik de bananen in schuine plakjes in de vorm. Meng de kokos, ananas en honing tot een romige saus in de mixer. Verwarm het water tot koken, breng de agar-agar erin en roer 2 á 3min. door. Meng het agar-agar-mengsel bij de ananas in de mixer (de hoogste stand). Pel de kiwi, snij in de lengte doormidden en, snij plakjes en leg deze over de taart. Overstrooi met kokosschilfers.
De gepelde kastanjes stomen in de ketel tot ze gaar zijn. Ondertussen de overige ingrediënten schoonmaken en fijnschaven. Dan alles samen in een mengbeker doen, het water erbij en en mixen tot een gladde massa. In een pot doen en warm houden voor het opdienen.
2. witte koolsla
1 middelgrote kool fijnschaven in nogal grove stukjes.
3. knoflook-kruidendressing
1 geplette of gehakte knoflookteen, 5el olijfolie, 1/2tl kervel, 1/2tl marjolein, 1/4tl pepermunt, 1/2tl tijm, 1/8tl dragon, 1/2tl groentebouillon. (De opgesomde kruiden zijn in gedroogde vorm).
Alle ingrediënten in een kom goed door elkaar kloppen of in de mixer. Vermengen met de koolsla en wat laten trekken. Eventueel 3el appelsap of 2el vers citroensap doorroeren.
Veel succes en smulze!
Hoeveel kiekjes zouden er van deze tempel al gemaakt zijn?
Meng basilicum, knoflook, pijnboompitten in een foodprocessor. Roer er de helft van de olijfolie langzaam door. Voeg de geraspte kaas door het mengsel en roer er de rest van de olie door. Breng de saus op smaak met peper en zout. Bestrijk het vlees met een kruiden-olijfolie en bak kort in een grillpan. Serveer met de saus, een gemengde salade en gebakken krielaardappeltjes.
Fruit de sjalotjes in 1 lepel boter, voeg wijn en azijn toe en laat 3 min. koken. Voeg slagroom toe en laat nog eens 3 min. koken. Meng de helft van de garnalen met boter en draai tot een gladde massa. Breng de saus opnieuw aan de kook, voeg Jacobsschelpen toe en laat kort meesudderen. Roer er de garnalenboter door en voeg restant garnalen toe met de kervel. Laat de saus niet meer koken en breng op smaak met peper en zout. Serveer als een voorgerecht met toast.
500g soepvlees, 2 uien, laurier, peper en zout, azijn, beetje bloem, peperkoek, gare aardappelpuree, beschuit, boter.
Kook het soepvlees gaar en maak er hachee van: snij het in stukjes en meng het met de laurier, de klein gesneden uien, wat peper en zout, de azijn, de bloem en 2 plakjes kleingesneden en met water gestoofde peperkoek. Schep de hachee in een ingevette ovenschaal, daar bovenop de puree. Verkruimel de beschuit op de bovenste laag en leg er wat klontjes boter op. Ong. 30 min. in een voorverwarmde oven, stand 6. Smaakt lekker met appelmoes.
Tip: Gebruik de bouillon van het soepvlees voor heldere groentensoep.