Er bestaan handige schalen met lekbak en deksel waarin u grote stukken vlees of gevogelte uit de diepvriezer kunt laten ontdooien.
De lekkerste Schnitzels paneert u zelf, met losgeklopt ei en broodkruim. Schud de losse kruimeltjes eraf. Die zouden gaan vebranden in het hete vet en een bittere smaak geven! De beste biefstuk bakt u in roomboter! Mocht deze te heet worden, nog vóór dat het vlees in de pan is gelegd, dan haalt u de pan van de warmtebron af en voegt u nog snel een klontje boter toe.
Braad lamsvlees niet te lang, het behoort inwendig mooi rose te blijven en serveer het op warme borden. Lamsvlees heeft namelijk een laag stollingspunt! Onthaal de lamsbout in uw oven op een kopje koffie met suiker en room! Overgiet het gebraad een kwartiertje vóór het einde van de braadtijd met dit vocht, dan krijgt het een prachtige diepbruine glans!
Heeft u vlees of vis gepaneerd? Schud dan de losse kruimels eraf vóór u met bakken begint. Tijdens het bakken zouden die losse kruimels snel donker worden en dat resulteert in een lelijk gezicht en bittere smaak!
Gaat u een stuk vlees in de oven braden? Zet dan een vuurvaste schaal met water onderin de oven! In de hete oven verdampt het water, waardoor het vlees lekker sappig blijft. Leg het vlees, dat in een braadslede in de oven wordt gebraden eens op een bedje van wortelreepjes en fijngehakte bleekselderij-stengels. Bedruip het vlees tijdens het braden regelmatig met het allengs geuriger wordende braadvocht! Controleer bij een stuk vlees, dat in de oven wordt gebraden de temp. mbv een speciale vleesthermometer.
Wanneer u in de gaten krijgt dat het vlees al te donker wordt, leg er dan een velletje aluminiumfolie over! Een stuk gebraden vlees moet een poosje rusten alvorens het wordt aangesneden, anders stroomt het kostelijke vleesnat eruit!
Spoel vlees nooit en te nimmer onder de kraan af!! Dep het zorgvuldig droog met keukenpapier of wrijf het af met een in azijn gedrenkte doek. Ziet het vlees er taai uit, leg het dan een poosje in een geurige marinade of masseer het minstens 2 uur voor het de pan in gaat met olijfolie!
Een mengsel van boter en olie kan tot een hogere temp. worden verhit dan boter alleen en dat kan plezierig zijn! Wanneer het vet in de braadpan heftig spettert moet u er eens een schepje zout op strooien! Keer een stuk vlees tijdens het braden op gezette tijden om, dan wordt het gelijkmatig bruin, blijven de sappen in beweging en droogt het vlees minder gauw uit! Prik er zo min mogelijk in, gebruik liever houten spatels! Blus tijdens het braden van vlees het braadvet op gezette tijden af met een scheutje warme bouillon of water. Wanneer het vocht te koud is, daalt de temp. van het vet te snel en is de kans groot dat het vlees te taai wordt!
De beste perssinaasappelen hebben een gladde, tamelijk dunne schil en voelen verrassend zwaar aan! Wanneer u warme gerechten met sinaasappelen bereidt kunt u het beste handsinaasappelen gebruiken. Het vruchtvlees van perssinaasappelen is nl. te stug en de kleur is minder fraai. Na het reinigen van de oven kunt u een paar sinaasappelschilletje in de oven verwarmen voor een lekkere geur!
Niet alleen het vruchtvlees en het sap van de sinaasappel, maar ook de schil kunt u op diverse manieren gebruiken. Allereerst kunt u uitgeholde sinaasappelhelften vullen met een lekker toetje. Voorts kunt u reepjes schil confeiten voor de garnering van gebak e.d. U gaat daarvoor als volg te werk: boen de vruchten schoon en schil ze in reepjes van 0,5-5cm. Zet deze 1 uur in koud water en kook ze vervolgens in 10 min. in een bodempje water gaar. Laat ze afkoelen en uitlekken. Strooi een dikke laag kristalsuiker op een bord en leg hierin de reepjes schil naast elkaar. Laat ze - met suiker bestrooid - 24 uur staan. Herhaal deze behandeling totaal 3 keer en laat de snippers daarna op een stuk papier met poedersuiker drogen. Droog bewaren!
Doe onrijpe peren tezamen met een rijpe appel in een bruine zak, waarin u een paar gaatjes heeft geprikt. De rijpe appel scheidt ethyleengas af, waardoor het rijpingsproces van de peren wordt bevorderd. Dit geldt ook voor onrijpe tomaten en perziken!
Behandel perzikken met zachtheid; zo gauw perzikken beurs zijn rotten ze snel weg! Perziken, die rijp maar niet overrijp zijn, kunt u het beste schillen met een dunschiller. Zijn de perziken nog niet rijp, leg ze dan eens naast elkaar in een kartonnen doos, met een krant eroverheen. Zet de doos op een warme plaats (bv in de cv-ruimte).
Gaat u perziken ontvellen? Leg de vruchten dan in een kom, overgiet ze met kokend water en laat ze na een minuut onder de koude kraan 'schrikken'. U trekt het velletje er moeiteloos af! U mag de vruchten ook aan een vork steken en in kokend water dompelen of in een open (gas)vlam houden tot de huid barst.
Pruimen bevatten een hoog percentage onverteerbare vezelstoffen. Deze vormen een extra stimulans voor de darmwerking! Het fijnsnijden van rozijnen gaat het gemakkelijkst met een mes dat met een weinig boter of olie is ingevet!
Overrijpe meloenen kunnen rondom ingedrukt worden; de kans is groot dat het vruchtvlees een beetje melig smaakt. Om te controleren of een watermeloen rijp is, moet u met de knokkels van uw vingers tegen de vrucht kloppen. Hoort u een helder geluid dan is de meloen rijp! Het vruchtvlees (zonder pitjes) met sodawater en een scheut campari is een idee voor zomerse dagen! Een uitgeholde meloen, waarvan de rand mbv een scherp mesje van karteltjes is voorzien is een natuurlijke schaal voor een feestelijke fruitsalade!
Groene en zwarte olijven komen van dezelfde boom, alleen zijn de zwarte rijp en de groen niet! Zwarte olijven zijn rijker aan calorieën dan groene en de olie wordt uit rijpe vruchten geperst. Wanneer u niet al te dol bent op olijven, die zeer nadrukkelijk naar olijf smaken moet u de vruchtjes eens onder de koude kraan afspoelen. Daarna droogdeppen!
Lyches, exotische vruchten met een stekelig, roodbruin schilletje, zijn van oorsprong uit Cina afkomstig. Het witte, zachtzure vruchtvlees heeft een enigszins kruidige smaak. In de wintermaanden vers verkrijgbaar! De pit behoort te worden verwijderd!
De mango (of manga) is van oorsprong uit India afkomstig en is een verrukkelijke vrucht, maar pas op voor vlekken! Lekker ook in combinatie met andere vruchten, zoals aardbeien.
Bij aankoop van een meloen moet u op het volgende letten: goed kijken: de kleur zegt nl. veel. Al te groene meloenen zijn beslist nog niet rijp! schudden: bij een rijpe meloen hoort u de zaden in de kern rammelen. ruiken: een rijpe meloen verspreidt een fijne geur! voelen: rondom de steelaanzet en 'navel' aan de onderzijde voelt een rijpe meloen veerkrachtig aan.