diashows
Inhoud blog
  • vennenplas en vaart
  • de Pollen in Overijsel (NL)
  • Ribhouse Geesteren Overijsel (NL)
  • de weilanden van Geesteren
  • het boerenland van Geesteren

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    fotografie
    21-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.entree tempel van Amon en Moet

    Amon, koning der goden en zijn vrouw Moet.





    Visragout

    1 kleine ui, 1 steel prei, 3 worteltjes, 5 takjes peterselie, 1dl droge witte wijn, 50g garnalen,
    200g kabeljauwfilet, 300g gekookte mosselen, 4 pasteibakjes, 30g boter, 30g bloem, 3el slagroom, 2 takjes dille.

    Groenten schoonmaken en fijn snipperen, overdoen in een pan met 2dl water en de wijn toevoegen.
    Aan de kook brengen en met de deksel op de pan 5 min. zachtjes laten koken.
    Intussen vis en mosselen onder koud stromend water afspoelen. Vis in stukjes snijden.
    Kabeljauw pocheren in de groentenbouillon ged. 5 min. Intussen oven voorverwarmen op 175 graden C.
    Vis en groenten uit de soep zeven, kookvocht met water aanvullen tot 3dl en bewaren.
    Pasteibakjes in oven 5 min. verwarmen, in steelpan boter verhitten en bloem erdoor roeren.
    Al roerende scheutje voor scheutje bouillon toevoegen en blijven roeren tot dikke saus ontstaat.
    Slagroom erdoor roeren, op smaak brengen met peper en zout en 5 min. zachtjes laten koken onder af en toe roeren.
    Groenten, vis, mosselen en garnalen door de ragout roeren en 3 min. mee verwarmen.
    Dille erboven fijnknippen (enkele toefjes achterhouden) en de pasteibakjes op 4 verwarmde borden zetten.
    Verdeel de ragout erover en garneer met de achtergehouden dille.

    Succes en smulze!



    21-06-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    20-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tempel van de Riviergod Amon


    Het ochtendlicht schijnt door de vensters...





    Kruidmoes

    300g parelgort, 1 zakje rozijnen, klein blikje kervel, 1 jampotje bruine bonen, rookworst,
    400g speklapjes (aan stukken gesneden), 1 liter karnemelk, rietsuikerstroop of witte basterdsuiker.

    300g parelgort 's avonds tevoren in ruim water laten weken (de gort goed in een zeef afwassen).
    De volgende dag de gort in hetzelfde weekwater met de rookworst (laatste kwartiertje) en de ongezouten stukjes speklap,
    het zakje gewassen rozijnen en de uitgelekte bruine bonen gaar koken (ca.1 uur) en af laten koelen.
    De rookworst eruit halen, in plakjes snijden en samen met de kervel toevoegen.
    Een uurtje voor het eten de karnemelk erbij doen, zachtjes roeren tot het kookt en blijven roeren (anders gaat het gisten!).

    Opdienen met rietsuiker, stroop of witte basterdsuiker. Niet te veel van eten!





    ... en op de zuilen!

    20-06-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    19-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op de markt in Luxor




    Risotto met chorizo

    3el olijfolie, 250g risottorijst, 1dl kippenbouillon, 1 blikje tomaatblokjes,
    1tl majoraan, 100g chorizoworst, 150g spinazie, 100g geraspte kaas.

    Olie verhitten, rijst al omscheppend 3 min. bakken.
    Tomatenblokjes toevoegen met de kruiden en een mespuntje zout.
    De rijst in 10 min. gaarkoken.
    Chirozo in reepjes snijden en in olie zachtjes laten bakken.
    Spinazie toevoegen en kort meebakken.
    Rijst en kaas toevoegen, omscheppen en direct serveren.







    Kletskoppen

    90g boter, 3el keukenstroop, 150g bruine basterdsuiker, 75g havermout, 3tl kaneel, 3el cakemeel of bloem.

    De oven voorverwarmen op 160 graden. In een pannetje de boter smelten met de stroop.
    Dan de suiker, havermout, kaneel en de bloem erdoor mengen.
    Op bakblik (evt. bedekken met bakpapier) balletjes of kleine hoopjes leggen van ong. 3 à 4 cm doorsnede.
    Afbakken in de oven ged. 3 à 4 min. Nadat het is afgekoeld en uitgehard, afsteken.



    Het is een bonte verzameling op de markt. De kruiden liggen er gekleurd bij!

    19-06-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    18-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tempel bekijken met gids Ahmed






    Spinazie-aspergesoep

    1kg spinazie, 1 grote ui, 2 aardappelen in plakjes gesneden, 3el olijfolie,
    3 teentjes knoflook, 1l kippenbouillon, 250g beetgaar gekookte aspergestukjes,
    1dl room, broodcroutons in olijfolie gebakken en bestrooid met knoflookzout.

    Was de spinazie en kook deze totdat de bladeren geslonken zijn. Laat de spinazie goed uitlekken.
    Frui de ui en de knoflook in de olie, roer de spinazie erdoor en stoof totdat het vocht verdwenen is.
    Voeg de plakjes aardappelen toe en giet de bouillon erbij. Laat de soep op een klein pitje 20 min. koken.
    Voeg aspergestukjes toe en breng de soep op smaak met peper en zout.
    Roer er de room door en serveer met gebakken broodcroutons.

    Geniet ervan!




    18-06-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    17-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bij gids thuis


    Er was een 'heerlijke' overvloedige maaltijd voor ons bereid. Je moest wel met je vingers eten en op de vloer zitten.
    Handen wassen deed je tussen het hoofdgerecht en het nagerecht(??) en de zitkussens werden op de (stoffige) grond gegooid, terwijl het eten er al stond.
    De stofwolken die over het eten walmden deden onze ergste honger temperen.
    Na ons ontbijt om 5 uur op de boot was dit om drie uur smiddags onze eerste hap!




    Ratatouille

    2 aubergines, 2 courgettes, 2 grote uien, 1 groene paprika, 1 rode paprika, 4 tomaten, 3el olijfolie,
    1/4tl gemengde Italiaanse kruiden, 1el honing, basilicum, 2 teentjes knoflook.

    Fruit de gesnipperde ui in olijfolie. Snij de aubergines in schijven, de courgette en de paprika's in repen.
    Stort de groenten bij de ui en laat enkele minuten sudderen.
    Breng op smaak met peper, basilicum en een geperst teentje knoflook.
    Ontvel de tomaten, snij ze in vieren en voeg bij de overige groenten. Voeg honing toe en laat 15 min. sudderen.
    Breng de groentenschotel op smaak met peper en zout en serveer als vegetarische schotel met rijst.

    Eet gezond!

    Het was een hele ervaring om in zo'n Egyptisch dorpje rond te kijken!
    Het verbouwen van suikerriet is een belangrijke inkomstenbron.





    Lepelkost

    1/2 witte kool, 500g uien, 1,5 liter water, zout,
    300g saucijsjes of varkensvlees, 3 opgehoopte lepels havermout, 2 bouillontabletten,
    1l melk, 1 pak 'witte' soep, evt. peper en zout, maïzena of tarwebloem

    Hak of snij de kool en de uien heel fijn. Zet de groente met het water en wat zout op
    en laat ze koken tot de groente heel gaar en geslonken is.
    Doe de saucijsjes, de havermout en de bouillontabletten erin.
    Prik de saucijsjes in en haal deze er na een uur zacht koken weer uit.
    Vul het gerecht al roerende aan met 1 liter kokende melk en de aangemaakte
    inhoud van het pakje soep (bijv. romige prei- of kervelsoep of gebonden kippensoep).
    Voeg zonodig wat zout en peper toe en bind de soep met aangemaakte
    maïzena of tarwebloem (hij moet zo dik zijn als erwtensoep!)
    Bij het opscheppen van de soep de saucijsjes er weer bij doen.

    Zorg voor een goede eetlust!

    Deze oude oven werd niet meer gebruikt!

    17-06-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    16-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.doorkijkjes tempels Luxor




    Couscous met groente en kip

    1 kleine courgette, 2 grote uien, 2 teentjes knoflook, 75g olijfolie, 1dl tomatenpuree,
    4 draadjes saffraan en 1/2tl majoraan, 6dl runderbouillon, zout, peper, 250g couscous (tarwegries),
    100g geraspte Parmezaanse kaas, 1 blikje (225g) doperwten, 300g gekookte kip.

    De uien, courgette en knoflook snipperen en aanfruiten in de hete olie en dan de tomatenpuree toevoegen.
    Daarna de kruiden en de bouillon toevoegen en op smaak brengen met peper en zout.
    Roer de couscous door het groentemengsel en giet er de bouillon bij. Voeg de stukjes kip toe, laat 5 min. koken en daarna 15 min. wellen.
    Verhit doperwten en roer deze voorzichtig door de couscous.
    Strooi er Parmezaanse kaas over en serveer direct.

    Smullen maar!


    16-06-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    15-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doorkijkjes tempelgangen






    Rundvlees met 5 kruiden

    Het vijfkruidenpoeder is een van de grote smaakmakers in de Chinese keuken.

    In ons land is het vrijwel in elke supermarkt voorhanden.
    Zo niet, zoek dan een Aziatische winkel op.

    Hoofdgerecht voor 4 personen:

    400g mals rundvlees (zoals kogelbiefstuk), 2 teentjes knoflook (ragfijn gehakt),
    1 tl fijngeraspte verse gemberwortel, 1tl zout, 1 flinke mespunt vijfkruidenpoeder,
    2tl maïzena, 2el lichte Chinese sojasaus, 2el (arachide)olie, 2tl sesamolie, 1el fijngehakte verse korianderblaadjes.

    Snijd het vlees eerst in dunne plakken en daarna in smalle reepjes. Schep in een kom knoflook, gemberwortel, zout, vijfkruidenpoeder en maïzena door elkaar.

    Roer er vervolgens de sojasaus door. Blijf zolang roeren tot een vrij glad mengsel is verkregen.
    Schep het vlees door het mengsel en laat alles enkele minuten staan.
    Schep daarna alles opnieuw goed door elkaar.
    Verhit de wok boven een hoog afgestelde warmtebron en laat de olie er door walsen.
    Bak het vleesmengsel er, onder voortdurend roeren en omscheppen,
    zolang in tot het vlees zijn oorspronkelijke kleur heeft verloren.
    Voeg 2dl warm water (of runderbouillon) toe. Breng alles onder voortdurend roeren aan de kook.
    Laat het gerecht hierna nog anderhalve minuut doorkoken. Neem de wok van de warmtebron.
    Sprenkel sesamolie over het gerecht en verdeel over voorverwarmde borden.
    Bestrooi de gerechten met koriander.

    Tip: hoewel gekookte rijst er uitstekend bij past kunt u de gerechten ook op een bedje gekookte
    en daarna heel licht in (weinig) olie gebakken mie opdienen.



    15-06-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Archief per week
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 25/12-31/12 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 30/11-06/12 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!