diashows
Inhoud blog
  • vennenplas en vaart
  • de Pollen in Overijsel (NL)
  • Ribhouse Geesteren Overijsel (NL)
  • de weilanden van Geesteren
  • het boerenland van Geesteren

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    fotografie
    21-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.entree tempel van Amon en Moet

    Amon, koning der goden en zijn vrouw Moet.





    Visragout

    1 kleine ui, 1 steel prei, 3 worteltjes, 5 takjes peterselie, 1dl droge witte wijn, 50g garnalen,
    200g kabeljauwfilet, 300g gekookte mosselen, 4 pasteibakjes, 30g boter, 30g bloem, 3el slagroom, 2 takjes dille.

    Groenten schoonmaken en fijn snipperen, overdoen in een pan met 2dl water en de wijn toevoegen.
    Aan de kook brengen en met de deksel op de pan 5 min. zachtjes laten koken.
    Intussen vis en mosselen onder koud stromend water afspoelen. Vis in stukjes snijden.
    Kabeljauw pocheren in de groentenbouillon ged. 5 min. Intussen oven voorverwarmen op 175 graden C.
    Vis en groenten uit de soep zeven, kookvocht met water aanvullen tot 3dl en bewaren.
    Pasteibakjes in oven 5 min. verwarmen, in steelpan boter verhitten en bloem erdoor roeren.
    Al roerende scheutje voor scheutje bouillon toevoegen en blijven roeren tot dikke saus ontstaat.
    Slagroom erdoor roeren, op smaak brengen met peper en zout en 5 min. zachtjes laten koken onder af en toe roeren.
    Groenten, vis, mosselen en garnalen door de ragout roeren en 3 min. mee verwarmen.
    Dille erboven fijnknippen (enkele toefjes achterhouden) en de pasteibakjes op 4 verwarmde borden zetten.
    Verdeel de ragout erover en garneer met de achtergehouden dille.

    Succes en smulze!



    21-06-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    20-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tempel van de Riviergod Amon


    Het ochtendlicht schijnt door de vensters...





    Kruidmoes

    300g parelgort, 1 zakje rozijnen, klein blikje kervel, 1 jampotje bruine bonen, rookworst,
    400g speklapjes (aan stukken gesneden), 1 liter karnemelk, rietsuikerstroop of witte basterdsuiker.

    300g parelgort 's avonds tevoren in ruim water laten weken (de gort goed in een zeef afwassen).
    De volgende dag de gort in hetzelfde weekwater met de rookworst (laatste kwartiertje) en de ongezouten stukjes speklap,
    het zakje gewassen rozijnen en de uitgelekte bruine bonen gaar koken (ca.1 uur) en af laten koelen.
    De rookworst eruit halen, in plakjes snijden en samen met de kervel toevoegen.
    Een uurtje voor het eten de karnemelk erbij doen, zachtjes roeren tot het kookt en blijven roeren (anders gaat het gisten!).

    Opdienen met rietsuiker, stroop of witte basterdsuiker. Niet te veel van eten!





    ... en op de zuilen!

    20-06-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    19-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op de markt in Luxor




    Risotto met chorizo

    3el olijfolie, 250g risottorijst, 1dl kippenbouillon, 1 blikje tomaatblokjes,
    1tl majoraan, 100g chorizoworst, 150g spinazie, 100g geraspte kaas.

    Olie verhitten, rijst al omscheppend 3 min. bakken.
    Tomatenblokjes toevoegen met de kruiden en een mespuntje zout.
    De rijst in 10 min. gaarkoken.
    Chirozo in reepjes snijden en in olie zachtjes laten bakken.
    Spinazie toevoegen en kort meebakken.
    Rijst en kaas toevoegen, omscheppen en direct serveren.







    Kletskoppen

    90g boter, 3el keukenstroop, 150g bruine basterdsuiker, 75g havermout, 3tl kaneel, 3el cakemeel of bloem.

    De oven voorverwarmen op 160 graden. In een pannetje de boter smelten met de stroop.
    Dan de suiker, havermout, kaneel en de bloem erdoor mengen.
    Op bakblik (evt. bedekken met bakpapier) balletjes of kleine hoopjes leggen van ong. 3 à 4 cm doorsnede.
    Afbakken in de oven ged. 3 à 4 min. Nadat het is afgekoeld en uitgehard, afsteken.



    Het is een bonte verzameling op de markt. De kruiden liggen er gekleurd bij!

    19-06-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    18-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tempel bekijken met gids Ahmed






    Spinazie-aspergesoep

    1kg spinazie, 1 grote ui, 2 aardappelen in plakjes gesneden, 3el olijfolie,
    3 teentjes knoflook, 1l kippenbouillon, 250g beetgaar gekookte aspergestukjes,
    1dl room, broodcroutons in olijfolie gebakken en bestrooid met knoflookzout.

    Was de spinazie en kook deze totdat de bladeren geslonken zijn. Laat de spinazie goed uitlekken.
    Frui de ui en de knoflook in de olie, roer de spinazie erdoor en stoof totdat het vocht verdwenen is.
    Voeg de plakjes aardappelen toe en giet de bouillon erbij. Laat de soep op een klein pitje 20 min. koken.
    Voeg aspergestukjes toe en breng de soep op smaak met peper en zout.
    Roer er de room door en serveer met gebakken broodcroutons.

    Geniet ervan!




    18-06-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    17-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bij gids thuis


    Er was een 'heerlijke' overvloedige maaltijd voor ons bereid. Je moest wel met je vingers eten en op de vloer zitten.
    Handen wassen deed je tussen het hoofdgerecht en het nagerecht(??) en de zitkussens werden op de (stoffige) grond gegooid, terwijl het eten er al stond.
    De stofwolken die over het eten walmden deden onze ergste honger temperen.
    Na ons ontbijt om 5 uur op de boot was dit om drie uur smiddags onze eerste hap!




    Ratatouille

    2 aubergines, 2 courgettes, 2 grote uien, 1 groene paprika, 1 rode paprika, 4 tomaten, 3el olijfolie,
    1/4tl gemengde Italiaanse kruiden, 1el honing, basilicum, 2 teentjes knoflook.

    Fruit de gesnipperde ui in olijfolie. Snij de aubergines in schijven, de courgette en de paprika's in repen.
    Stort de groenten bij de ui en laat enkele minuten sudderen.
    Breng op smaak met peper, basilicum en een geperst teentje knoflook.
    Ontvel de tomaten, snij ze in vieren en voeg bij de overige groenten. Voeg honing toe en laat 15 min. sudderen.
    Breng de groentenschotel op smaak met peper en zout en serveer als vegetarische schotel met rijst.

    Eet gezond!

    Het was een hele ervaring om in zo'n Egyptisch dorpje rond te kijken!
    Het verbouwen van suikerriet is een belangrijke inkomstenbron.





    Lepelkost

    1/2 witte kool, 500g uien, 1,5 liter water, zout,
    300g saucijsjes of varkensvlees, 3 opgehoopte lepels havermout, 2 bouillontabletten,
    1l melk, 1 pak 'witte' soep, evt. peper en zout, maïzena of tarwebloem

    Hak of snij de kool en de uien heel fijn. Zet de groente met het water en wat zout op
    en laat ze koken tot de groente heel gaar en geslonken is.
    Doe de saucijsjes, de havermout en de bouillontabletten erin.
    Prik de saucijsjes in en haal deze er na een uur zacht koken weer uit.
    Vul het gerecht al roerende aan met 1 liter kokende melk en de aangemaakte
    inhoud van het pakje soep (bijv. romige prei- of kervelsoep of gebonden kippensoep).
    Voeg zonodig wat zout en peper toe en bind de soep met aangemaakte
    maïzena of tarwebloem (hij moet zo dik zijn als erwtensoep!)
    Bij het opscheppen van de soep de saucijsjes er weer bij doen.

    Zorg voor een goede eetlust!

    Deze oude oven werd niet meer gebruikt!

    17-06-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    16-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.doorkijkjes tempels Luxor




    Couscous met groente en kip

    1 kleine courgette, 2 grote uien, 2 teentjes knoflook, 75g olijfolie, 1dl tomatenpuree,
    4 draadjes saffraan en 1/2tl majoraan, 6dl runderbouillon, zout, peper, 250g couscous (tarwegries),
    100g geraspte Parmezaanse kaas, 1 blikje (225g) doperwten, 300g gekookte kip.

    De uien, courgette en knoflook snipperen en aanfruiten in de hete olie en dan de tomatenpuree toevoegen.
    Daarna de kruiden en de bouillon toevoegen en op smaak brengen met peper en zout.
    Roer de couscous door het groentemengsel en giet er de bouillon bij. Voeg de stukjes kip toe, laat 5 min. koken en daarna 15 min. wellen.
    Verhit doperwten en roer deze voorzichtig door de couscous.
    Strooi er Parmezaanse kaas over en serveer direct.

    Smullen maar!


    16-06-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    15-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doorkijkjes tempelgangen






    Rundvlees met 5 kruiden

    Het vijfkruidenpoeder is een van de grote smaakmakers in de Chinese keuken.

    In ons land is het vrijwel in elke supermarkt voorhanden.
    Zo niet, zoek dan een Aziatische winkel op.

    Hoofdgerecht voor 4 personen:

    400g mals rundvlees (zoals kogelbiefstuk), 2 teentjes knoflook (ragfijn gehakt),
    1 tl fijngeraspte verse gemberwortel, 1tl zout, 1 flinke mespunt vijfkruidenpoeder,
    2tl maïzena, 2el lichte Chinese sojasaus, 2el (arachide)olie, 2tl sesamolie, 1el fijngehakte verse korianderblaadjes.

    Snijd het vlees eerst in dunne plakken en daarna in smalle reepjes. Schep in een kom knoflook, gemberwortel, zout, vijfkruidenpoeder en maïzena door elkaar.

    Roer er vervolgens de sojasaus door. Blijf zolang roeren tot een vrij glad mengsel is verkregen.
    Schep het vlees door het mengsel en laat alles enkele minuten staan.
    Schep daarna alles opnieuw goed door elkaar.
    Verhit de wok boven een hoog afgestelde warmtebron en laat de olie er door walsen.
    Bak het vleesmengsel er, onder voortdurend roeren en omscheppen,
    zolang in tot het vlees zijn oorspronkelijke kleur heeft verloren.
    Voeg 2dl warm water (of runderbouillon) toe. Breng alles onder voortdurend roeren aan de kook.
    Laat het gerecht hierna nog anderhalve minuut doorkoken. Neem de wok van de warmtebron.
    Sprenkel sesamolie over het gerecht en verdeel over voorverwarmde borden.
    Bestrooi de gerechten met koriander.

    Tip: hoewel gekookte rijst er uitstekend bij past kunt u de gerechten ook op een bedje gekookte
    en daarna heel licht in (weinig) olie gebakken mie opdienen.



    15-06-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    14-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.doorkijk Tempelresten met mensen






    Lamsbout

    1 lamsbout, 150g gember, 2 gesnipperde uien, 1tl sambal, 2el soyasaus, 2dl bouillon,
    2 teentjes knoflook, 3el olijfolie, 2el grove mosterd, 4el room.

    Maak in de lamsbout kleine inkepingen en vul deze met stukjes knoflook.
    Braad de bout aan met de olie in een royale pan en voeg daarna alle ingrediënten (behalve de bouillon) toe. Laat dit 5 minuten sudderen en voeg de bouillon toe.
    Zet de pan in een oven van 175 graden en laat de bout in 45 min. rose-gaar worden.
    Giet de saus over in een andere pan en kook deze tot de helft in.
    Maak de saus af met peper en zout en roer de room door de saus.
    Snij de lamsbout in plakjes en giet de saus over het vlees.
    Eet het lamsvlees met gestoofde lentegroenten en gebakken krielaardappeltjes.

    Eet smakelijk!


    14-06-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    13-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tempelresten Luxor






    Romige paprikasoep

    3 gesnipperde rode paprika's, 2 gesnipperde uien, 1 geraspte wortel, 2 aardappels, 1l kippenbouillon, 1 eidooier,
    1dl slagroom, 1 blikje tomatenstukjes, 1 teentje knoflook, 1tl paprikapoeder, 1tl Italiaanse kruiden.

    Fruit de groenten in olijfolie, voeg tomaat en bouillon toe en breng dit aan de kook.
    Laat de soep 20 min. koken en breng op smaak met de kruiden.
    Giet de soep over in een blender, voeg eidooier toe en blend voor een paar sec.
    Serveer de paprikasoep met een scheutje room en vers geroosterd ciabatta-bood.

    Slurpse!





    13-06-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    12-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dal der koninginnen







    Witlofsalade I

    4 struikjes rauwe witlof, 1 zachtzure appel, 1 hardgekookt ei, 1 kleine ui.

    Snij de witlof in dunne ringetjes (verwijder de bittere onderkant), hak de appel en het ei in kleine stukjes.

    Snipper het uitje zeer fijn, De witlof goed afspoelen en in een schone theedoek droogslaan.
    Slasaus maken van 3el olie, 1el azijn, wat zout, peper, suiker, wat mayonaise of yoghurt.
    Meng de appel, de ui, het ei en als laatste de witlof door de saus.


    Witlofsalade II

    1el zilveruitjes, 2 augurkjes, 1el mayonaise, 1 goudrenet, 1 struikje witlof, 1 hardgekookt ei.

    Zilveruitjes halveren, de augurken kleinsnijden, de goudrenet in blokjes snijden en mengen met 1el mayonaise.
    De witlof halveren en in stukjes snijden (verwijder de bittere onderkant). Het ei verkruimelen.
    Roer de saus en het ei door de witlof.

    Succes!




    12-06-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    11-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Egyptische bewakers


    Daarboven kun je wel lekker bruinbakken!






    Kalfskotelet

    3el bloem, 85g boter, 4 koteletten, 1ui, 2 worteltjes, 1 stengel bleekselderij,
    1el citroensap, 2 teentjes knoflook, 1 dl droge witte wijn, 1dl gezeefde tomaten,
    1tl bouillonpoeder, 1tl Italiaanse kruiden.

    Op bord bloem vermengen met zout en peper. Vlees door bloemmengsel wentelen.

    In braadpan 75g boter verhitten en de koteletten aanbraden.
    Fruit de gesnipperde ui, wortel en bleekselderij samen met knoflook in olijfolie.
    Voeg marjoraan toe samen met witte wijn en laat 5 min. stoven.
    Giet er de tomatensaus bij en roer bouillonpoeder door de saus, breng op smaak met citroensap, peper en zout.
    Leg de stukjes vlees in de saus en laat 25 min. smoren.

    Eet smakelijk!



    Er valt heel wat te zien!

    11-06-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    10-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ontspanning aan dek van de Nijlcruiser

    Proost!





    Spruitjes met uitjes (dat rijmt!)

    Het gerecht van vandaag omvat meer dan spruitjes en uitjes. Met ham en aardappelen erbij is het een complete maaltijd.
    Vegetariërs kunnen de ham weglaten en er een omelet met tuinkruidenbij
    opdienen.

    Hoofdgerecht voor 4 personen:

    750g schoongemaakte spruitjes, 750g aardappelen, 3 ragfijn gesnipperde uien, 250g gekookte ham
    (ca. 5 plakken in blokjes gesneden), zout, witte peper uit de molen, 100g boter, 125 geraspte belegen Goudse kaas.

    Kook de spruitjes in ruim water waaraan wat zout is toegevoegd niet veel langer dan 12 minuten (ze moeten nog een zekere knapperigheid behouden).
    Laat ze uitlekken en houd ze daarna warm. Snijd de aardappelen in blokjes (ca. 1,5 cm).
    Kook ze gaar in ruim water waaraan wat zout is toegevoegd in ca. 5 min. Laat ze uitlekken en zoveel mogelijk afkoelen.
    Verhit een koekenpan en laat de helft van de boter er in smelten. Wacht tot het schuim van de boter begint weg te trekken.
    Bak er de aardappelblokjes onder regelmatig omscheppen in ca. 10 min. goudbruin in.
    Voeg hierbij na 5 min. de uitjes toe en schep de ham er de laatste minuut door.
    Doe de helft van de spruitjes over in een reeds dik beboterde (ca. 25g) ovenvaste schaal.
    Verdeel de aardappelen met ham en uitjes over de boterlaag en schep de resterende spruitjes erop.
    Strooi er wat peper en de geraspte kaas over. Leg er hier en daar een flintertjes boter op.
    Plaats de schaal in een tot 200 graden C voorverwarmde oven en wacht tot de kaas gesmolten is en hier en daar een goudbruin tintje krijgt.
    Dien het gerecht daarna onmiddelijk op.




    Een beetje berereisd!

    10-06-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    09-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hieroglief Dal der Koningen







    Kippenpoten in rode wijn

    4 kippenpoten, 2el olijfolie, 2 grof gesnipperde uien, 3 teentjes knoflook, 3el tuinkruiden,
    3dl rode wijn, 3dl bruine saus uit een pakje, 1 laurierblad, 250g champignons.

    Kruid de kippenpoten met peper en zout en braad ze in de olie ged. 5 min. en haal ze uit de pan.
    Fruit de ui, de knoflook en de tuinkruiden in olie.
    Doe de kippenpoten terug in de pan, giet de wijn erover en breng dit aan de kook.
    Voeg de bruine saus en het laurierblad toe en laat de kip in 40 min. in de oven stoven.
    Bak de champignons in boter en voeg deze 10 min. voor het einde van de oventijd toe aan de kip.
    Serveer met risotto gevuld met knapperige groenten.

    Lekker en smakelijk!



    09-06-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    08-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hutkunst tijdens de Nijlcruise


    Iedere dag werden we verrast door een nieuwe kreatie in onze hut.
    Wij vonden het erg leuk en kunstig, maar de akties werd niet door iedereen gewaardeerd.
    Een euro-tip van onze kant werd natuurlijk wel verwacht!





    Tomatensaus voor pasta

    1kg rijpe tomaten, 4 gesnipperde uien, 1 gesnipperde winterwortel, 3 teentjes knoflook, 1el sambal, 2el olijfolie,
    2tl gedroogde tijm, 2tl rozemarijn, 1tl gedroogde oregano, 1 laurierblad, 1el zout, 3tl honing, 1 glas witte wijn.

    Fruit ui, wortel en knoflook in boter, ontvel de tomaten en snij ze in stukjes. Voeg alle ingrediënten toe en laat de saus 30 min. zachtjes doorkoken.
    Neem het laurierblad weg, pureer de saus en serveer die met pasta, kip of vis. Evt. een scheutje koksroom toevoegen.





    Je rondslingerende kleding werd ook gebruikt!





    Aardappelomelet met ham en kaas

    Het recept van vandaag is van Zwitserse origine waar men er Emmentalerkaas voor gebruikt.
    Die kaas laat zich goed door onze Edammer kaas vervangen.

    Hoofdgerecht voor 4 personen:
    650 à 700g aardappelen (geen afkokers), ca. 75g boter, 3 eieren, 60g grof geraspte belegen Edammer kaas,
    1 dikke (ca. 100g, tot kruimels gehakte) plak gekookte ham, 4dl melk, zout, witte peper uit de molen, 2el fijngehakte peterselie.

    Snijd de geschilde aardappelen in dunne schijfjes. Verhit een koekenpan en laat er 60g boter in smelten. Wacht tot het schuim begint weg te trekken.
    Bak de aardappeltjes erin onder regelmatig omscheppen (of schudden) ged. 5 min. Strooi er een beetje zout over en temper daarna de warmtebron.
    Voeg de rest van de boter toe, leg een deksel op de pan en laat de aardappelen zachtjes gaar worden.
    Schep of schud de aardappelen na 5 min. nog eenmaal om en klop intussen de eieren in een kom los.
    Voeg er kaas, ham melk, wat zout, peper en peterselie aan toe. Klop alles even flink op en wacht tot de aardappelen gaar zijn.
    Schenk het mengsel over de aardappelen en roer alles eenmaal door. Leg het deksel opnieuw op de pan en wacht tot de bovenzijde van de omelet is gestold.
    Leg een groot bord of platte schotel op de pan en keer alles in een snelle beweging om. Dien het gerecht onmiddelijk daarna op.

    Tip: geef er frisse gemengde (groene) sla bij.



    Een buffel?





    Forelfilet met gorgonzola

    2el boter, 4 forelfilets, 2 bosuitjes, 100g Gorgonzola, 2el witte wijn, 1el bieslook.

    Vet een ovenschaal in met boter en leg er de filets in. Snij de bosuitjes in ringen en vermeng deze met de gorgonzola.
    Schep de kaas over de vis en sprenkel er de wijn over.
    Maal er verse peper over en zet de schaal in een voorverwarmde oven van 180 graden ged. 15 min. tot de vis gaar is.
    Serveer met een gekookte aardappel en een salade.



    Schattig gedaan toch?

    08-06-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    07-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de 'Nijldroom'






    Lamsbout

    1 lamsbout, 5 jeneverbessen, 2 gesnipperde uien, 2el soyasaus, 2dl bouillon, 1 winterwortel,
    2 teentjes knoflook, 3el olijfolie, 1el grove mosterd, 4el room, 2el gehakte tuinkruiden.

    Maak in de lamsbout kleine inkepingen en vul deze met stukjes knoflook.
    Braad de bout aan met de olie in een royale pan en voeg daarna alle ingrediënten (behalve de bouillon) toe.
    Laat dit 5 min. sudderen en voeg de bouillon toe. Zet de pan in een oven van 175 graden en laat de bout in 45 min. rosé gaar worden.
    Giet de saus over  in een andere pan en kook deze tot de helft in. Roer de room erdoor en maak de saus af met peper en zout.
    Snij de lamsbout in plakjes en giet de saus over het vlees.
    Serveer met geroosterde aardappelen en gestoofde zomergroenten.



    Het is goed toeven op de boot!

    07-06-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    06-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op de kade bij de cruiseboat


    Gelukkig een Engelse vertaling!





    Goelasj

    500g lamsvlees, 4el boter, 2 grof gesnipperde paprika's, 1 grote gesnipperde ui,
    2 knoflookteentjes, 1el paprikapoeder, 75g tomatenpuree, 3dl bouillon, 2dl rode wijn, 2el bloem.

    Snij het lamsvlees in stukjes en kruid met peper en zout. Verhit de boter en schroei de stukken vlees snel dicht.

    Voeg paprikapoeder, ui, paprika en bloem toe. Roer er de bouillon en de wijn door en blijf roeren tot de saus gebonden is.
    Roer er de tomatenpuree, geperste knoflook en de laurier door. Laat de goelasj 3 uur stoven.
    Breng op smaak met peper en zout. Serveer met gekookte aardappelen en witte koolsalade.

    Eet smakelijk!


    Streekvervoer!

    06-06-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    05-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Boot aan de kade bij Luxor


    Gereed voor vertrek!





    Gemengde bonensoep

    500g geweekte casserole bonen, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 paprika, 1 prei, 400g gepelde tomaten, 2el olijfolie, 7dl kippenbouillon, 1 glas rode wijn,
    versgemalen zwarte peper, 1el paprikapoeder, 1 laurierblad, 200g gekookt spek in stukjes gesneden.

    Kook de bonen gaar in de bouillon. Snij de ui, de knoflook, de paprika en de prei fijn.
    Roerbak de groenten in de olie en voeg de tomaten toe.
    Voeg de wijn, 1tl zout, wat versgemalen peper, paprikapoeder en het laurierblad toe.
    Laat dit 15 min doorsudderen en doe daarna de bonen en het vocht erbij.
    Voeg het spek toe en laat de soep nog ongeveer 15 min. pruttelen.
    Breng de soep op smaak met peper en zout.
    Serveer donkerbruin brood erbij.


    Succes verzekerd!



    Gooi de ankers maar los!


    05-06-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    04-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Nijl gesplitst door eilanden





    Macaroni met garnalen en saffraanroomsaus

    200g rose garnalen, 1 gesnipperde sjalot, 25g boter, 1/4 liter slagroom, 2 zakjes saffraan, 200g macaroni, 2 eierdooiers.

    Smoor de sjalot in boter, breng de slagroom met de saffraan aan de kook en laat tot 2/3 inkoken.
    Kook de pasta gaar in gezouten water en roer de eierdooiers met 2el warme room door elkaar.
    Roer daarna de dooiers door de room en verwarm voorzichtig tot een gebonden saus.
    Breng de saus op smaak met peper en zout, roer deze door de pasta en voeg de garnalen en de sjalot toe.
    Roer de macaroni door de saus en serveer met Parmesanse kaas en vers brood.

    Eetsmakelijk!



    04-06-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    03-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kolossen en obelisk


    De kolossen van Memnon




     


    Gemarineerd varkensvlees

    600g magere hamlappen, 2 kleine uien, 200g ontbijtspek,
    marinade: 5el ketjap, 1el gembersiroop, 1 halve geraspte ui, 1 teentje knoflook, 1tl citroensap en 1tl gemberpoeder

    Roer alle ingrediënten voor de marinade door elkaar. Snij de hamlappen in blokjes en schep deze door de marinade.
    Laat het vlees minimaal 2 uur marineren. Pel de uien en snij deze in vieren. Halveer de plakjes spek.
    Rijg spek, uien en het gemarineerde vlees om en om aan de spiesjes en rooster deze in 10 min. gaar.
    Serveer met saté-saus en rijst.

    Lekker!




    De Obelisk

    03-06-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    02-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tempelbezoeken langs de Nijl

     





     



    Varkensfilet met hazelnoot en korianderboter

    20g ontvliesde hazelnoten, 50g boter, 1el gehakte koriander, 1tl gehakte peterselie,
    1 gehakte sjalot, 1 tl citroensap, 8 plakjes varkensfilet van 50g, 4 schijfjes citroen.

    Bestrijk het vlees met kruidenolie. Rooster de noten in een pan en laat ze afkoelen, hak ze fijn.
    Meng boter met de noten, koriander, peterselie, citroensap en sjalot.
    Maak er een rolletje van en leg weg in de koelkast. Grill het vlees aan beide kanten 5 min.
    Leg op het vlees een dun plakje hazelnootboter en laat onder de grill smelten.
    Serveer met een plakje citroen, gekookte aardappelen en peultjes!








     


    Hartige vegetarische courgettetaart

    250g bloem, 125g boter, 1dl water, 1tl zout, 250g geraspte kaas, 200g gesnipperde courgette,
    1dl melk, 1dl room, 2 eieren, 2el bloem en een snufje nootmuskaat

    Maak deeg van bloem, boter, water en zout. Klop de eieren los met melk, voeg room toe en meng de bloem met de geraspte kaas en de courgettesnippers.
    Voeg dit toe aan het beslag en breng op smaak met peper, zout en een weinig nootmuskaat.
    Bekleed een vlaaivorm met een dun laagje deeg, vul ze met het kaasmengsel en bak ze in 25 min. gaar in de oven van 180 graden.
    Serveer als lunchgerecht!





    02-06-2015, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 25/12-31/12 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 30/11-06/12 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!