diashows
Inhoud blog
  • vennenplas en vaart
  • de Pollen in Overijsel (NL)
  • Ribhouse Geesteren Overijsel (NL)
  • de weilanden van Geesteren
  • het boerenland van Geesteren

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    fotografie
    28-05-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marham dorpshuis en omgeving



     

     

     

    Voeding- en Gezonheidsnieuws van onze therapeute

     Gebruik van de grote verscheidenheid aan additieven (E-nummers) 

    E 202 Kaliumsorbaat:

    kan evt geboorteafwijkingen, astma, netelroos of darmproblemen veroorzaken. 

    E211 Natriumbenzoaat:

    kan hyperaktiviteit, oogirritatie, groeiaandoeningen, slapeloosheid, gedragsstoornissen en schade aan bloed (Leukemie) veroorzaken.

    E412 Guardpitmeel (verdikkingsmiddel, stabilisator, geleermiddel en vulstof):

    kan allergie, misselijkheid, winderigheid, eczeem, buikkrampen en verminderde opname van vitaminen en mineralen veroorzaken. 

    E415 Xantaangom (verdikkingsmiddel, stabilisator, geleermiddel en vulstof):

    kan astma, huidreakties en ademhalingsreakties veroorzaken.

    E222 Natriumbisulfiet (te vermijden!!):

    kan allergie, darmstoornissen, longirritatie veroorzaken en bemoeilijkt opname van vitaminen van het B-complex.

    E270 Melkzuur:

    wanneer synthetisch bereid niet toegestaan bij babies en jonge kinderen.

    E466 Natriumcarboxycellulose (verdikkingsmiddel, stabilisator, geleer- en schuimmiddel):

    remt maagzuurvorming, werkt laxerend en is kankerverwekkend.

    E900 dimethylpolysiloxaan (siliconen is omstreden):

    kan nier-, lever- en zenuwaandoeningen veroorzaken.

    Kan sporen formaldehyde (E240) bevatten (=kankerverwekkend!!).

     

     


    28-05-2017, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    27-05-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kings Lynn-Marham







    Keukenweetje van Willemijn

    Een gans is in culinair opzicht een lastige vogel!
    Met verenpak en al lijkt het heel wat, maar na het plukken wil een gans nogal eens tegenvallen.
    Bovendien verliest hij tijdens het braden veel van zijn eigen vet, waardoor het vlees gauw te droog wordt.
    Hongerige eters moeten het derhalve van de vulling van de gans hebben en het is dan ook niet
    verwonderlijk dat er voor het vullen van de ganzen heel wat recepten in de omloop zijn!

    Onze Oosterburen zijn doorgaans wat zuiniger dan wij: zij gooien van de te braden gans de nek niet weg!
    Integendeel: ze halen er de luchtpijp en weveltjes uit en vullen de lege nek met een heerlijk gekruid
    mengsel van kalfs- of varkensgehakt, ganzelever, salie, peterselie, gehakte noten en losgeklopt ei.
    De uiteinden worden dichtgesnoerd en de gevulde ganzenek wordt 40 min. gebraden, alvorens hij in combinatie met rode kool en appeltjes wordt opgediend.

    Laat het door bevriende jagers aangedragen wild door een deskundige, d.w.z. een poelier panklaar maken.
    Tegen een geringe vergoeding wordt u een onaangenaam karweitje uit handen genomen!
    Wilt u het wild een paar dagen bewaren?
    Wikkel het dan in een doek die in azijn gedrenkt is en leg het op een schaal in de koelkast.



    27-05-2017, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    26-05-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marham dorp en omgeving








    Keukenweetjes van Willemijn

    Wanneer de soep te heet is leg er dan ijsblokjes in!
    Om te onthouden: 1 groot model bouillontablet (voor 0,5 liter water) = 3,5 tl bouillonpoeder of 2 kleine bouillonblokjes!

    Een goede bouillon wekt de eetlust op, merkbaar binnen een half uur!

    Wanneer u soepbenen goudbruin braadt alvorens er bouillon van wordt getrokken, krijgt deze een prachtige goudgele kleur.
    Eenzelfde effect wordt bereikt wanneer u een paar droge uierokken in de bouillon laat meetrekken.

    Gooi de karkasjes van (gebraden) kippen en de botjes van karbonade niet weg, mits deze niet afgekloven zijn, natuurlijk!
    U kunt er nl. nog een prachtige bouillon van trekken, die u desgewenst in uw vriezer kunt opslaan!
    Ook de botten zelf kunnen worden ingevroren: u zou dus in uw diepvriezer een bottenverzameling kunnen aanleggen!




    26-05-2017, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    25-05-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marham omgeving Shouldham







    Keukenweetjes Willemijn

    Wikkel het (haar-)wild om te bewaren in een (in de azijn gedrenkte) doek en plaats het geheel op een schaal in de koelkast.
    Vlees van jeugdig haarwild behoeft zelden te worden gemarineerd, maar ouder wild is daarmee wel degelijk gebaat!
    Voor het in stukken verdelen van gevogelte en klein wild is een wildschaar bijzonder handig.


    Laat het vlees van haarwild goed besterven, alvorens u het verder verwerkt!
    Mocht het ontvliezen problemen geven dan zal uw poelier u gaarne advies geven.
    Overigens, als het wild een etmaal in de marinade heeft gelegen gaat het ontvliezen een stuk gemakkelijker!
    Verdoezel de fijne vleessmaak niet door teveel kruiderij, zoals salie, majoraan, tijm en jeneverbessen, vooral bij reevlees!


    Slakkenbordjes met kuiltjes kunnen ook worden gebruikt voor gevulde champignons, artisjokkenhartjes, mosselen, visrolletjes, kleine gevulde tomaatjes, garnalen of kippenlevertjes.

    Reken bij soep als voorgerecht op 0,25 liter p.p. en bij soep als hoofdgerecht 0,75 liter p.p.

    Grote eters kunnen ook wel een liter aan!



    25-05-2017, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    24-05-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marham omgeving streekhuizen








    Keukenweetjs van Willemijn

    In vergelijking met het vlees van ander gevogelte bevat kalkoenvlees weinig vet.
    Daarom moet een kalkoen tijdens het braden niet alleen regelmatig worden bedropen,
    maar bovendien moet er op de borstpartij van de vogel een aantal lapjes spek worden bevestigd!
    Ook de achterbouten worden omwikkeld met reepjes spek; een kwartier voordat de kalkoen de pan of oven verlaat
    mag het spek worden verwijderd om het vlees, dat zich eronder bevindt een fraai goudbruin kleurtje te laten krijgen.

    In de regel is het handiger om twee kleine kalkoenen te braden dan één grote!
    Twee vogels kunt u bovendien in meer stukken verdelen en het vlees is sneller gaar!

    Controleer of de kalkoen in de pan of oven gaar is:
    1. wiebel aan de achterpoten: gaat dit gemakkelijk dan is de vogel klaar!

    2. druk met de bolle kant van de lepel op de borstpartij en het dikste deel van de achterbout.
        Wanneer het vlees op die plaats veerkrachtig aanvoelt is het gaar!




    24-05-2017, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    23-05-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.omgeving Marham landhuizen








    Keukenweetjes van Willemijn

    Een gebraden kippetje smaakt extra lekker als het met een doormidden gesneden citroen
    wordt ingewreven alvorens het met kruiden bestrooid de pan ingaat!

    Kocht u in de winkel een geroosterd kippetje?
    Bestrijk het dan kort voor het opdienen met een pikant mengsel van aardbeienjam, mosterd en citroensap.

    Zet de kip nog eventjes (beslist niet te lang) in een hete oven, dan krijgt het een opmerkelijke fraaie glans!

    Gefrituurde stukken kip zijn zeer smakelijk. Gebruik het frituurvet echter niet meer dan 3 keer.
    De intensieve verhitting brengt nl. wijzigingen in de structuur van het vet teweeg, die het voor menselijke consumptie minder geschikt maken! Na veelvuldig gebruik mag frituurvet zelfs ronduit ongezond genoemd worden!

    Echte hanekammen kunnen worden gegeten! Franse koks garneren er soms hun schotels mee.
    Ze gaan daarbij te werk als een kalfstong: koken de hanekammen gaar en halen het velletje eraf.
    Desgewenst worden de hanekammen na deze bewerking nog even gebakken!
    De bouillon wordt gebruikt als basis voor soepen en sauzen.




    23-05-2017, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    22-05-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marham weg naar Shouldham







    Keukenweetjes van Willemijn

    Verse kip en ander gevogelte blijft niet langer dan 3 dagen vers!
    De vogel die u op maandag als 'vers' in de winkel tegenkomt is dan ook minder 'vers' dan u in eerste instantie zou denken!
    Ontdooi kip uit de diepvriezer energie-bewust in de koelkast!
    Door de kou die van de kip afkomt kan de motor van de koelkast een poosje rust houden!
    Het ontdooien gaat uiteraard niet snel, reken voor een kip van gemiddeld formaat op ca. 24 uur.

    Sommige koks bestuiven de kip die ze gaan braden met een weinig bloem.
    Ze doen dat een uurtje tevoren, omdat ze weten dat de bloem dan beter blijft plakken.
    Een kip krijgt een extra lekker korstje wanneer ze tijdens het braden een paar maal wordt bestreken met een koude zoutoplossing, met bier of een mensel van honing en water!
    Gaat u een kippetje braden?
    Schuif de kruiderij dan bij voorkeur tussen vlees en vel in, dan krijgt het vlees een extra kruidige smaak!

    Gepaneerde
    stukken kip krijgen een prachtig korstje wanneer het broodkruim of paneermeel wordt vermengd met een snufje bakpoeder.
    Kippenborstfilet en -boutjes
    blijven tijdens het braden extra mals, wanneer ze een uur of twee, drie tevoren in een badje van melk of karnemelk hebben gelegen!



    22-05-2017, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 25/12-31/12 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 30/11-06/12 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!