Keukenweetje van Willemijn
Een gans is in culinair opzicht een lastige vogel! Met verenpak en al lijkt het heel wat, maar na het plukken wil een gans nogal eens tegenvallen. Bovendien verliest hij tijdens het braden veel van zijn eigen vet, waardoor het vlees gauw te droog wordt. Hongerige eters moeten het derhalve van de vulling van de gans hebben en het is dan ook niet verwonderlijk dat er voor het vullen van de ganzen heel wat recepten in de omloop zijn!
Onze Oosterburen zijn doorgaans wat zuiniger dan wij: zij gooien van de te braden gans de nek niet weg! Integendeel: ze halen er de luchtpijp en weveltjes uit en vullen de lege nek met een heerlijk gekruid mengsel van kalfs- of varkensgehakt, ganzelever, salie, peterselie, gehakte noten en losgeklopt ei. De uiteinden worden dichtgesnoerd en de gevulde ganzenek wordt 40 min. gebraden, alvorens hij in combinatie met rode kool en appeltjes wordt opgediend.
Laat het door bevriende jagers aangedragen wild door een deskundige, d.w.z. een poelier panklaar maken. Tegen een geringe vergoeding wordt u een onaangenaam karweitje uit handen genomen! Wilt u het wild een paar dagen bewaren? Wikkel het dan in een doek die in azijn gedrenkt is en leg het op een schaal in de koelkast.
|