Neem een platte ovenschotel en smeer deze in met boter. Snij de pruimen in plakjes en leg deze in de ovenschotel. Bestrooi ze met suiker en kaneelpoeder. Korstdeeg uitrollen en op de pruimen leggen. Goed aandrukken en met een vork gaatjes prikken. Kook de melk en de room met citroenschil en het kaneelstokje. Laat mengsel afkoelen. Haal vanillestokje en citroenschil uit de melk. Roer eidooiers los met suiker en cognac en klop er koude melk onder. Laat mengsel in een oven van 120 graden stollen in ong. 45 min. Bak de taart krokant in een oven van 200 graden in 35 min. en serveer de taart warm met de afgekoelde vanilleroom.
Een ware koninginnentaart!
De tempel van Isis op Philae-eiland tussen de oude en nieuwe Aswandam.
Asperges schoonmaken en in 15 min koken. In kommetje Parmezaanse kaas en paneermeel door elkaar mengen. In andere kommetjes zure room loskloppen. Asperges overdoen in een ovenschaal. Boter in klontjes erover verdelen. Kaasmengsel erover strooien, onder grill schuiven en in 2 min. lichtbruin grilleren. Zure room op asperges scheppen en bestrooien met een snufje paprikapoeder.
Even wachten tot het asperge-seizoen aanbreekt of uit de diepvries halen!
De kamelen(dromedarissen)-tocht staat te gebeuren!
Rol de koekjes fijn, smelt de boter en roer deze door de kruimels. Smeer een springvorm in met boter en bekleed deze met het koekjesdeeg. Rasp de citroenschil en meng deze met de kwark, roomkaas en de suiker en klop er de eieren door. Schenk het mengsel in de bodem en bak de taart in een voorverwarmde oven op 175 graden gaar in een uur. Schakel de oven uit en laat de taart in de oven nagaren. Laat de kaastaart afkoelen en strijk er de abrikozenvulling over.
Lekker smullen maar en niet denken aan de lijn!
Een weg in de omgeving van de Aswandam, waarschijnlijk op weg naar weer een tempel!
In zuidelijke landen gaat een dagje uit vaak gepaard met een uitgebreide picknick. Zo'n picknick wordt samengesteld uit vaak simpele maar smakelijke ingrediënten: brood (bv een plat Turks brood of Italiaanse ciabatta), salami met lekker veel knoflook, gedroogde ham in niet al te dunne plakken, fetakaas in blokjes of aan een stuk, verse tomaten voor uit het vuistje, hardgekookte gepelde eieren met knoflooksaus, parten watermeloen, druiven, gedroogde vijgen en een lekkere salade met olijven.
Mediterrane rijstsalade met tonijn Picknicksalade voor 3-4 pers. Bereidingstijd ca. 20 min.
Kook de rijst in ruim kokend water met een snufje zout in ca. 12min. gaar (kijk op de verpakking voor de exacte kooktijd). Afgieten, onder de koude kraan spoelen tot de rijst koud is en laten uitlekken. Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan op een matig vuur al roerende goudbruin. Laat afkoelen. Pers de citroen uit. Laat de tonijn uitlekken en verdeel de vis in kleine stukjes. Laat de Crea'Salad uitlekken en meng deze met de rijst, de pijnboompitjes, de tonijn, het citroensap, de mayonaise, de bieslook en versgemalen peper naar smaak. Verdeel de salade over 3 of 4 afsluitbare plastic schaaltjes (1 grote afsluitbare schaal is ook goed). Neem de salade mee in een koelbox of tas met koelelementen.
De elektrische centrale aan de Aswandam is zeer belangrijk voor de welvaart van Egypte!
Ontvel de tomaten en haal de zaadjes eruit. Snij het restant in kleine blokjes en doe in een schaal. Verkruimel er het Spaanse pepertje over. Voeg de fijngehakte knoflook, de ontpitte en gehalveerde olijven, de olijfolie, de kaas, de fijngesneden basilicum en wat zout toe. Meng de ingrediënten goed door elkaar en dek de schaal af. Laat het mengsel minimaal een half uur in de koelkast rusten. Kook nadien de spaghetti beetgaar. Giet af, doe de spaghetti in een schaal en meng er het tomatenmengsel doorheen. Serveer met geraspte kaas en brood. Smakelijk!
Meng paprika, slablaadjes, fêta, ui en olijven. Maak een dressing van citroensap, olie, zout en peper. Dressing met salade mengen en voor het opdienen de basilicum-blaadjes over de salade strooien. Serveer met pita-brood.
Snij het lamsvlees in stukjes en bak kort in 3el olie. Verhit 1el olie en fruit de knoflook, de gember en de ui in de pan in 10 min. tot de ui zacht en goudbruin is. Zet het vuur hoger en bak het kerriepoeder 30 sec. mee. Voeg daarna het zout en de azijn toe en laat deze ingrediënten 1 min. meekoken. Voeg het lamsvlees toe en roer alles goed door elkaar. Voeg de kokosmelk en de melk toe en laat 30 min. op een laag vuur sudderen. Serveer met rijst en een uiensalade met koriander.