Deze ganzen hielden de wacht bij een gezin, genaamd Macdonald, in de buurt van Lake Tahoe, Minden, Nevada VS. Echter, een cayote maakte weer jacht op de ganzen!
Culinair
Andijviesla
500gr in reepjes gesneden jonge andijvie, 1 grote appel, 1 gesnipperde ui, 100g walnoten, 200gr Gruyère-kaas, 3el olijfolie, 1el ciderazijn, 1tl mosterd, 2el tuinkruiden, 2el zure room, sap van een halve sinaasappel.
Was de andijvie en laat hem uitlekken. Snijd de kaas in kleine blokjes en snipper de appel. Wrijf een slabak in met een knoflookteen. Maak een dressing van azijn, mosterd, olie en sinaasappel. Roer er de zure room en de tuinkruiden door en breng op smaak met peper en zout. Meng de kaas, ui en appel, andijvie en noten. Hussel alles voorzichtig om en giet de dressing over de salade. Serveer met spekpannekoeken.
Deze paarden lopen alsmaar rondjes. Het zijn zeker manegepaarden of geweest!
Toetje van (oud) rozijnenbrood
1 rozijnenbrood, 0,5 l melk, 100 g suiker, boter, paneermeel, kaneel.
Een idee om overgebleven brood te verwerken. Rozijnenbrood in dobbelstenen snijden. De melk aan de kook brengen, dobbelsteentjes rozijnenbrood en de suiker aan de melk toevoegen. Even goed laten doorkoken en opkloppen; ovenschaal invetten met boter. De broodpap in de schaal doen, dan paneermeel, kaneel en klontje boter er bovenop. Plaats de schaal in de oven en laat op de hoogste stand de pap bakken ged. ca 30 min. totdat er een bruin korstje op is gekomen.
Maak een marinade van olie, knoflook en de specerijen. Wrijf de koteletjes in met dit mengsel en laat een paar uur intrekken op een koele plaats. Grill de koteletjes aan beide kanten vier tot vijf minuten. Serveer met aardappelpuree, vermengd met gehakte zwarte olijven en een tomatensalade.
Met paardenkoteletjes gaat het misschien ook!
Paardenmopje:
Zegt het ene paard tegen het andere: wat zie jij er beroerd uit!
Zegt het andere paard tegen het ene: geen wonder, ik heb vannacht een nachtmerrie gehad!
Kook de eieren, laat ze afkoelen, pel ze en snij ze in stukjes. Voeg de in blokjes gesneden jonge kaas, de in stukjes gesneden zure haringen, een grote gesnipperde zoetzure augurk, de gehakte tuinkruiden en de gesnipperde appel toe. Meng alle ingrediënten met 1 dl mayonaise en breng alles op smaak met peper en zout. Hol 10 tomaten uit, vul ze met dit mengsel en serveer ze als een zomers voorgerecht.
1 liter kippenbouillon, 1 bosje verse kervel, 4 eierdooiers, 50 ml room, 50 gr boter, 50gr bloem en 3 el Pernod.
Was de kervel en hak deze fijn. Smelt de boter en roer er de bloem door tot deze geheel in de boter is opgenomen. Giet langzaam en al roerende de bouillon erbij. Laat de soep langzaam aan de kook komen en laat op een klein pitje 10 min. zachtjes doorkoken. Klop de eidooiers los met de room en voeg de gehakte kervel door de bouillon. Neem de pan van het vuur en roer de room door de soep zodat het een licht gebonden soep wordt. Breng op smaak met peper en zout en maak de soep af met een scheutje Pernod. Voeg eventueel 50 gr gerookte zalmsnippers door de soep. Serveer direct met broodcroutons.
Groene kool voor gezonde ogen. De groene kool bevat de antioxidant luteïne, een stof die de ogen beschermt tegen zonlicht. De stof verkleint zo de kans op macula-degeneratie, de belangrijkste oorzaak van vermindering van het gezichtvermogen. De stof luteïne zit ook in broccoli, spinazie, bleekselderij, boerenkool en doperwten.
Rode paprika voor de weerstand In rode paprika's zit 3x zoveel vit.C als in sinaasappelen!
Voeding uit het warme zuiden is beter dan de westerse voeding. Een ruim gebruik van olijfolie en volop groente, fruit en vis, dát is het mediterrane voedingspatroon. Deze voedingswijze verlaagt het risico op borstkanker met 15%, terwijl de westerse voedingswijze (veel vlees, aardappelen, rijst, eieren, alcohol, boter) het risico 10% verhoogt!
Zonnebloempitten geven energie Zonnebloempitten zijn rijk aan vitaminen B1, een stof die vooral belangrijk is voor de energievoorziening van het lichaam. Vit.B1 is nl. nodig om energie uit koolhydraten (suikers) vrij te maken. Ook pijnboompitten en sesamzaad bevatten veel van deze 'fitte' vitamine!
Het is een poes van de buren, maar voelt zich bij ons ook goed thuis. Haar naam heeft ze te danken aan het produceren van riekende gassen!
Bruikbare tuinkruiden voor Kruidenthee
Bieslook, Citroenmelisse, Peterselie e.d. houden niet van drogen. Het beste is om ze in te vriezen met water in ijsblokjes.
Rozemarijn, Salie, Bonenkruid e.d. laten zich gemakkelijk drogen, maar zijn anders van smaak na drogen. Basilicumplanten 's winter binnenhalen!
Laurier is smakelijker na drogen (3 á 4 dgn hangen in een koele luchtige ruimte) doordat de etherische oliën vrijkomen. Zo ook bij Lievevrouwenbedstro (cumarine=hooigeur).
De kruiden kunnen ook in azijn; als siroop, confijten en tinctuur (op alcohol) bewaard worden.
Bereiding thee Pak de kruidenblaadjes, wortels, houtachtige delen of zaadjes tussen 3 vingers. Niet alle planten verdragen kokend water: Maretak, Sennepeulen en slijmhoudende kruiden (Heemst, Kleinhoefblad e.d.) met water bereiden, dat enkele minuten van de kook af is! Trekduur: blaadjes en zaadjes zijn energierijk en worden derhalve slechts 2-5 minuten getrokken. Wortels en houtachtige delen langer warmhouden (10 min.), dan kunnen de voedingsstoffen (suiker, eiwitten en zetmeel) vrijkomen. Bij gebruik van theezakjes liefst van interlock. Gebruik een maagthee vóór het eten (aktiveert de maag), zo ook aardappelsap of -meel. Gebruik bij griep geen honing (of andere suikers), omdat deze de koorts aanwakkeren. Bij verkoudheden geen melk met honing gebruiken, omdat dit verslijmend werkt!
Drink de thee traag om opname door de slijmvliezen te bevorderen. Drink niet steeds dezelfde kruidenthee, maar bekijk het therapeutisch, bijv.: na het losmaken van verontreinigingen door brandnetelthee, afwisselen met een nierthee voor de uitscheiding van de afvalstoffen. Een huiduitslag kan anders het gevolg zijn! Samengestelde thee kan ook een oplossing zijn.
Tincturen (alcohol mistens 35%)
Propolis is opgelost in 96% alcohol (verstuiver!) en werkt zeer ontsmettend voor de keel. Mierikswortel wordt fijngemalen.
Loog de kruiden uit in klare bokalen, breng dan (na 3 weken) over in donkere flesjes via een koffiefilter en bewaar deze koel. Werk niet met giftige kruiden (=homeopatisch: zie Dr Vogel)!!
Meng de boter met de peterselie, de peper, zeezout en het sjalotje. Maak er een rolletje van en zet weg in de koelkast. Strijk de visfilets in met olijfolie en bak ze gaar. Leg de vis op voorverwarmde borden en serveer met een plakje peterselieboter. Serveer met puree van aardappel en gesnipperde courgette.