Kook de geschilde aardappelen gaar en fruit de ui in olijfolie. Was de spinazie en snipper deze fijn. Vermeng met de aardappelen, voeg ui toe en roer er de room door. Stamp tot een fijne massa, breng op smaak met peper en zout en klop er de boter door. Serveer met warme gerookte forel.
De blaadjes gelantine ca.10 min. weken in koud water. De melk heet maken, niet koken. De eierdooiers met de suiker goed romig kloppen. Bij evt. toevoegen van de ananas, deze fijnsnijden. Als de melk heet is, de gelatine uitknijpen en erdoor roeren. Dan de eierdooiers met de suiker en evt. de ananas al roerend toevoegen Daarna de geklopte slagroom en de vanillesuiker (apart) toevoegen. Alles in glazen schaal doen en een nacht in de koelkast op laten stijven.
Verhit in een pan met dikke bodem 4el olijfolie. Bak het gekruid gehakt los en kruimelig. Fruit dan de uiensnippers, wortel, spekjes en de reepjes paprika mee. Blus af met de bouillon. Roer vervolgens alle overige ingrediënten erdoor met als laatste de bonen en de stukjes tomaat. Laat 15 min. zachtjes op een laag pitje sudderen. Breng op smaak met peper en zout.
Klop de eieren met kaneel of citroenrasp en de suiker. Roer er vervolgens de melk door. Verwijder de korstjes van het brood en snijd evt. de sneetjes in tweeën. Laat het brood in de vloeistof weken tot al het vocht is opgenomen. Bak ze dan in de boter langzaam aan beide kanten bruin.
Zuid-Afrikaanse pinguins in dierenpark Münster (D)
Appel-perzik chutney
2kg appels, 1 blikje perziken, 300g fijngesnipperde ui, 1/4l appelazijn, 1/2 tl gemalen kruidnagel, 1tl gemberpoeder, 200g bruine suiker, 100g rozijnen, sap van een citroen en 1 sinaasappel, 1tl zout, (1tl sambal).
Schil de appels en ontklok ze, snipper de appels en perziken fijn. Doe ze samen met alle grondstoffen in een pan en breng aan de kook. Laat op een klein pitje in een pan zonder deksel 1 uur zachtjes pruttelen, zodat er een mooie dikke brij ontstaat. Giet in glazen bewaarpotten, laat afkoelen en zet in de koelkast.
Serveer chutney bij kaasplateau of bij varkensvlees.
Bij goede groentesoep is de groente nog lekker knapperig als de soep wordt geserveerd. Voeg derhalve de groente pas op het allerlaatste moment toe!
Tomatensoep wordt extra smakelijk wanneer u er een schepje suiker aan toevoegt en extra 'wollig' met een mengsel van bloem en melk!
Let op wanneer u room aan een soep toevoegt: de room moet eerst in een kommetje kennismaken met een portie van de hete soep! Giet dit mengsel vervolgens in een dun straaltje en onder voortdurend roeren bij de inhoud van de soeppan. Op die manier kán de soep gewoon niet schiften (maar niet meer terug aan de kook brengen!).
Wanneer u bij de bereiding van erwtensoep een paar sneetjes wittebrood onder in de pan legt, kunnen de erwten niet aan de pan vastplakken of - erger nog - aanbranden! Ontdekt u dat u geen bloem in huis heeft voor het binden van een saus of soep, neem dan 1 el. maïzena, aardappelmeel of rijstebloem i.pv. 2el bloem!
Kruid de kipfilets met peper en zout en bak ze gaar in boter. Meng basilicum, knoflook, pijnboompitten in een foodprocessor. Roer er de helft van de olijfolie langzaam door. Voeg de geraspte kaas door het mengsel en roer er de rest van de olie door. Breng de saus op smaak met peper en zout. Kook de pasta gaar en serveer met de kipfilets en de saus.