Maak in de lamsbout kleine inkepingen en vul deze met stukjes knoflook. Braad de bout aan met de olie in een royale pan en voeg daarna alle ingrediënten (behalve de bouillon) toe. Laat dit 5 min. sudderen en voeg de bouillon toe. Zet de pan in een oven van 175 graden en laat de bout in 45 min. rosé gaar worden. Giet de saus over in een andere pan en kook deze tot de helft in. Roer de room erdoor en maak de saus af met peper en zout. Snij de lamsbout in plakjes en giet de saus over het vlees. Serveer met geroosterde aardappelen en gestoofde zomergroenten.
Snij het lamsvlees in stukjes en kruid met peper en zout. Verhit de boter en schroei de stukken vlees snel dicht. Voeg paprikapoeder, ui, paprika en bloem toe. Roer er de bouillon en de wijn door en blijf roeren tot de saus gebonden is. Roer er de tomatenpuree, geperste knoflook en de laurier door. Laat de goelasj 3 uur stoven. Breng op smaak met peper en zout. Serveer met gekookte aardappelen en witte koolsalade.
Kook de bonen gaar in de bouillon. Snij de ui, de knoflook, de paprika en de prei fijn. Roerbak de groenten in de olie en voeg de tomaten toe. Voeg de wijn, 1tl zout, wat versgemalen peper, paprikapoeder en het laurierblad toe. Laat dit 15 min doorsudderen en doe daarna de bonen en het vocht erbij. Voeg het spek toe en laat de soep nog ongeveer 15 min. pruttelen. Breng de soep op smaak met peper en zout. Serveer donkerbruin brood erbij.
Smoor de sjalot in boter, breng de slagroom met de saffraan aan de kook en laat tot 2/3 inkoken. Kook de pasta gaar in gezouten water en roer de eierdooiers met 2el warme room door elkaar. Roer daarna de dooiers door de room en verwarm voorzichtig tot een gebonden saus. Breng de saus op smaak met peper en zout, roer deze door de pasta en voeg de garnalen en de sjalot toe. Roer de macaroni door de saus en serveer met Parmesanse kaas en vers brood.
Roer alle ingrediënten voor de marinade door elkaar. Snij de hamlappen in blokjes en schep deze door de marinade. Laat het vlees minimaal 2 uur marineren. Pel de uien en snij deze in vieren. Halveer de plakjes spek. Rijg spek, uien en het gemarineerde vlees om en om aan de spiesjes en rooster deze in 10 min. gaar. Serveer met saté-saus en rijst.
Bestrijk het vlees met kruidenolie. Rooster de noten in een pan en laat ze afkoelen, hak ze fijn. Meng boter met de noten, koriander, peterselie, citroensap en sjalot. Maak er een rolletje van en leg weg in de koelkast. Grill het vlees aan beide kanten 5 min. Leg op het vlees een dun plakje hazelnootboter en laat onder de grill smelten. Serveer met een plakje citroen, gekookte aardappelen en peultjes!
Maak deeg van bloem, boter, water en zout. Klop de eieren los met melk, voeg room toe en meng de bloem met de geraspte kaas en de courgettesnippers. Voeg dit toe aan het beslag en breng op smaak met peper, zout en een weinig nootmuskaat. Bekleed een vlaaivorm met een dun laagje deeg, vul ze met het kaasmengsel en bak ze in 25 min. gaar in de oven van 180 graden. Serveer als lunchgerecht!
Soms is het zonde om te gaan slapen. Maar ja, het is vaak vroeg opstaan geblazen door de vele excursies naar de tempels en bevolking in de woestijn!
Sinaasappel-boterkoek
250g bloem, 225 g boter, 125g suiker, 50g geraspte sinaasappelschil, snufje zout,1 zakje vanillesuiker, snufje kruidnagel en 12 halve walnoten en eidooier(voor garnering)
Verwarm de oven op 175 graden. Zeef de bloem, snij de boter in blokjes en meng met alle grondstoffen. Kneed kort tot een deeg, druk het deeg in een ingevette boterkoekvorm en strijk de de bovenkant glad. Bestrijk met eierdooier en maak een ruitpatroon. Garneer met walnoten en bak gaar in 25 minuten.