8 lamskoteletjes, 2el Vieux, 2el grove mosterd, 1el worchestershire-saus, 2el knoflook-olijfolie, 100g boter, 1el Franse mosterd.
Meng Vieux, 1el grove mosterd, olie en Worchestershire-saus en laat de koteletten een paar uur marineren. Meng boter met de Franse mosterd en een lepel grove mosterd. Grill de koteletten gaar en serveer ze met een plakje mosterdboter, sperzieboontjes en geroosterde aardappelen.
Snij de tomaten in dunne reepjes. Pluk de tonijn met een vork uit elkaar in een mengkom. Meng de bonen, ui, courgette, tomaat en olijven door de tonijn en breng op smaak met vers-gemalen zwarte peper. Serveer met een groene salade, ciabattabrood en lichtgezouten boter.
De Hortensia's zijn nieuw aangeplant. Het zijn een soort Annabellen, maar dan wat steviger. Een flinke schep paardenmest per plant door de aarde en groeien maar. En natuurlijk rijkelijk bloeien!
Snij de vleestomaat in kleine blokjes. Fruit de knoflook, ui en de gesnipperde courgette in de olie. Voeg de tomatenstukjes toe, samen met een snufje cayennepeper en de sambal. Kook de mosselen gaar in 1dl witte wijn. Voeg het kookvocht bij de saus en kook deze tot de helft in. Roer de room door de saus en breng de saus op smaak met peper en zout. Warm de mosselen in de saus. Giet de mosselen in een warme schaal en strooi er de peterselie over. Serveren met stokbrood.
Succes!
Rijst en rabarber
300g rijst, 500g rabarber, suiker naar smaak.
Kook de rijst gaar en droog, daarna af laten koelen. Rabarber gaar koken, suiker toevoegen en af laten koelen. Daarna rijst en rabarber mengen en ca. 1 uur in de koelkast zetten.
Dit lijkt mij een toetje of tussendoortje!
Peer in chocolade- en vanille saus (mmm... dat klinkt lekker!)
4 handperen, 50g boter, 100g suiker, 1tl kaneel, 250g donkere chocolade, 1el Grand Marnier, 3dl slagroom, 25 g boter, vanille-ijs.
Schil de peren en snij deze in 4 stukjes. Smelt de boter in een pan met een dikke bodem. Bak de stukjes peer kort in de boter. Strooi er de suiker en kaneelpoeder over en glaceer de peer kort. Breek de chocolade in stukjes, vul een pan met water en warm deze op het vuur. Doe de chocolade, room en de Grand Marnier in een ander pannetje en zet dit in het warme water. Roer als de chocolade gesmolten is, de boter erdoor. Leg warme stukjes peer op een dessertbordje met een bolletje ijs en giet er de chocoladesaus over.
2 grote dunne kalfsschnitzels, 1el citroensap, 1 plak gekookte ham, 1 grote plak kaas, 2el bloem, 1 ei, 4el paneermeel, 1dl olie, 1dl room, 1 klein blikje spinazie, 1dl kippenbouillon.
Meng room en bouillon en kook dit in tot de helft. Leg op elke schnitsel een plak kaas en ham. Bestrooi de schnitzels met peper en zout en vouw ze dubbel. Zet ze vast met een prikker. Wentel ze eerst door de bloem, dan door het ei en tenslotte door het paneermeel. Aanbakken in heet vet, nabakken op een lagere temperatuur, zodat het vlees vanbinnen gaar wordt en de kaas smelt. Voeg spinazie toe aan de saus en breng deze op smaak met peper en zout. Serveer de cordon-bleu met de saus en lekkere aardappelpuree.
Kook de bonen gaar in de bouillon. Snij de ui, de knoflook, de paprika en de prei fijn. Roerbak de groente in de olie en voeg de tomaten toe. Voeg de wijn, 1tl zout, wat versgemalen peper, paprikapoeder en het laurierblad toe. Laat dit 15 min doorsudderen. Doe daarna de bonen en het vocht erbij. Voeg het spek toe en laat de soep nog ong 15 min pruttelen. Strooi de kaas over de soep en gratineer onder de grill. Serveer de broodcroutons samen met de soep.
Deze tuin met vijver is aangelegd door een hobbyïst!
Paling in het groen is het meest bekende streekgerecht in Vlaanderen!
1kg verse paling (schoongemaakt en zonder vel), 100g sjalotjes (in stukjes gesneden), 1 knoflookteentje (geperst), 0,5 liter bier (liefst witbier), 150g spinazie, kervel, zurkel, citroenmelisse; 150g dragon, marjolein, pimpernel, basilicum, munt, bonenkruid, peterselie, salie, 1 kruidenbosje (maw zowat de gehele kruidentuin!); 1 citroen, 1el maïzena, 2 eierdooiers, 1dl room, 50g boter, peper van de molen, zeezout.
Dompel de paling in heet water zodat de vinnen rechtop komen te staan. Verwijder die met een scherp mesje. Snij de paling in mootjes van 5 cm en hak de kruiden fijn. Doe de sjalotsnippers met de boter en de look in een kookpot en laat lichtjes bakken zonder te kleuren. Voeg palingmootjes en bier toe en laat een vijftal minuten onder gesloten deksel stoven. Voeg de kruiden toe, plaats opnieuw de deksel op de pot en laat 10 min. zachtjes koken. Controleer of de paling gaar is en bind de saus met eierdooiers, room en zetmeel. Breng verder op smaak met citroensap en serveer warm, lauw of koud.
De geraniums doen het nog redelijk zo in de nazomer tussen de bodembedekkers.
Kip in currysaus
2dl melk, 1dl water, 100gr kokos, 4el olie, 4 kippenpoten zonder vel, 2el hot madras currypoeder, 30g bloem, 3dl kippenbouillon, 1 blikje ananas-stukjes, 1 gesnipperde ui, 1tl zout, 1el room.
Vermeng het water en de melk in een kom, doe de kokos erbij en laat 2 uur wellen. Zeef het kokos en vang de kokosmelk op. Verhit de helft van de olie in een pan met een dikke bodem en bak de kip rondom mooi bruin. Haal de kip uit de pan en doe de rest van de olie en de currypoeder erin. Bak een halve minuut, haal de pan van het vuur en roer de bloem erdoor. Voeg om en om bouillon, kokosmelk, het ananas-sap en ui toe. Doe de kip terug in de pan, voeg zout toe, doe de deksel op de pan en laat de kip een uurtje sudderen. Warm de ananas-stukjes erdoor, haal de pan van het vuur en roer de bloem erdoor.
Serveer met rijst en boontjes. Succes en eetsmakelijk!
de vlinderstruik bomvol met vlinders, vooral distelvlinders.
Fruit ui en knoflook in olie. Voeg tomaat, oregano, tomatenpuree en Spaanse peper toe. Laat de saus 20 min. pruttelen totdat het vocht is verdampt. Kook de rijst, voeg de kappertjes, olijven en stukjes tonijn met de olie bij de saus. Breng de saus op smaak met peper en zout, voeg basilicum toe en warm de saus nog enkele minuten door. Strooi er peterselie over en serveer warm met de rijst, Parmezaanse kaas en ciattabrood.