diashows
Inhoud blog
  • vennenplas en vaart
  • de Pollen in Overijsel (NL)
  • Ribhouse Geesteren Overijsel (NL)
  • de weilanden van Geesteren
  • het boerenland van Geesteren

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    fotografie
    27-11-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.varen en waterlelie

     

    Verval na een hete zomer!





    Lamskotelet met mosterdboter

    8 lamskoteletjes, 2el Vieux, 2el grove mosterd, 1el worchestershire-saus, 2el knoflook-olijfolie, 100g boter, 1el Franse mosterd.

    Meng Vieux, 1el grove mosterd, olie en Worchestershire-saus en laat de koteletten een paar uur marineren.
    Meng boter met de Franse mosterd en een lepel grove mosterd.
    Grill de koteletten gaar en serveer ze met een plakje mosterdboter, sperzieboontjes en geroosterde aardappelen.


    Tonijnsalade

    1 blik (400g) witte bonen, 2 blikjes tonijn, 1 fijngesnipperde ui, 1el basilicumblaadjes, 1 vleestomaat, 1 kleine gesnipperde courgette, 8 zwarte olijven, 2 zongedroogde tomaten geweekt in olie.

    Snij de tomaten in dunne reepjes. Pluk de tonijn met een vork uit elkaar in een mengkom.
    Meng de bonen, ui, courgette, tomaat en olijven door de tonijn en breng op smaak met vers-gemalen zwarte peper.
    Serveer met een groene salade, ciabattabrood en lichtgezouten boter.


    Succes en smakelijk!




    27-11-2016, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    26-11-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de voortuin aan de straatkant


    De Hortensia's zijn nieuw aangeplant. Het zijn een soort Annabellen, maar dan wat steviger.
    Een flinke schep paardenmest per plant door de aarde en groeien maar.
    En natuurlijk rijkelijk bloeien!




    Mosselen in courgettesaus

    1kg mosselen, 2el olijfolie, 1 kleine gesnipperde ui, 2 teentjes geplette knoflook, 1 courgette, 1 vleestomaat,
    1dl slagroom, 1tl sambal, 2el fijngehakte peterselie, snufje cayennepeper.

    Snij de vleestomaat in kleine blokjes.
    Fruit de knoflook, ui en de gesnipperde courgette in de olie.
    Voeg de tomatenstukjes toe, samen met een snufje cayennepeper en de sambal.
    Kook de mosselen gaar in 1dl witte wijn.
    Voeg het kookvocht bij de saus en kook deze tot de helft in.
    Roer de room door de saus en breng de saus op smaak met peper en zout.
    Warm de mosselen in de saus.
    Giet de mosselen in een warme schaal en strooi er de peterselie over.
    Serveren met stokbrood.


    Succes!






    Rijst en rabarber

    300g rijst, 500g rabarber, suiker naar smaak.

    Kook de rijst gaar en droog, daarna af laten koelen.
    Rabarber gaar koken, suiker toevoegen en af laten koelen.
    Daarna rijst en rabarber mengen en ca. 1 uur in de koelkast zetten.



    Dit lijkt mij een toetje of tussendoortje!








    Peer in chocolade- en vanille saus
    (mmm... dat klinkt lekker!)

    4 handperen, 50g boter, 100g suiker, 1tl kaneel, 250g donkere chocolade, 1el Grand Marnier, 3dl slagroom, 25 g boter, vanille-ijs.

    Schil de peren en snij deze in 4 stukjes.
    Smelt de boter in een pan met een dikke bodem.
    Bak de stukjes peer kort in de boter.
    Strooi er de suiker en kaneelpoeder over en glaceer de peer kort.
    Breek de chocolade in stukjes, vul een pan met water en warm deze op het vuur.
    Doe de chocolade, room en de Grand Marnier in een ander pannetje en zet dit in het warme water.
    Roer als de chocolade gesmolten is, de boter erdoor.
    Leg warme stukjes peer op een dessertbordje met een bolletje ijs en giet er de chocoladesaus over.




    26-11-2016, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    25-11-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vijvertuin


    Een prachtig aangelegde vijver door amateurs.






    Cordon-bleu met spinaziesaus

    2 grote dunne kalfsschnitzels, 1el citroensap, 1 plak gekookte ham, 1 grote plak kaas, 2el bloem, 1 ei, 4el paneermeel, 1dl olie, 1dl room, 1 klein blikje spinazie, 1dl kippenbouillon.

    Meng room en bouillon en kook dit in tot de helft.
    Leg op elke schnitsel een plak kaas en ham.
    Bestrooi de schnitzels met peper en zout en vouw ze dubbel.
    Zet ze vast met een prikker.
    Wentel ze eerst door de bloem, dan door het ei en tenslotte door het paneermeel.
    Aanbakken in heet vet, nabakken op een lagere temperatuur, zodat het vlees vanbinnen gaar wordt en de kaas smelt.
    Voeg spinazie toe aan de saus en breng deze op smaak met peper en zout. Serveer de cordon-bleu met de saus en lekkere aardappelpuree.

    Smakelijk!





    25-11-2016, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    24-11-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijverhoek






    Gegratineerde Bruinebonensoep

    500g geweekte bruine bonen, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 paprika,
    1 prei, 400g gepelde tomaten, 2el olijfolie, 7dl kippebouillon,
    1 glas rode wijn, versgemalen zwarte peper, 1el paprikapoeder,
    1 laurierblad, 200g gekookt spek in stukjes gesneden,
    100g geraspte kaas, 100g broodcroutons.

    Kook de bonen gaar in de bouillon.
    Snij de ui, de knoflook, de paprika en de prei fijn.
    Roerbak de groente in de olie en voeg de tomaten toe.
    Voeg de wijn, 1tl zout, wat versgemalen peper, paprikapoeder en het laurierblad toe.
    Laat dit 15 min doorsudderen. Doe daarna de bonen en het vocht erbij.
    Voeg het spek toe en laat de soep nog ong 15 min pruttelen.
    Strooi de kaas over de soep en gratineer onder de grill.
    Serveer de broodcroutons samen met de soep.

    Succes!




    24-11-2016, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    23-11-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.mooie vijvertuin


    Deze tuin met vijver is aangelegd door een hobbyïst!





    Paling in het groen
    is het meest bekende streekgerecht in Vlaanderen!

    1kg verse paling (schoongemaakt en zonder vel), 100g sjalotjes (in stukjes gesneden), 1 knoflookteentje (geperst), 0,5 liter bier (liefst witbier), 150g spinazie,
    kervel, zurkel, citroenmelisse; 150g dragon, marjolein, pimpernel, basilicum, munt, bonenkruid, peterselie, salie, 1 kruidenbosje (maw zowat de gehele kruidentuin!);
    1 citroen, 1el maïzena, 2 eierdooiers, 1dl room, 50g boter, peper van de molen, zeezout.

    Dompel de paling in heet water zodat de vinnen rechtop komen te staan.
    Verwijder die met een scherp mesje. Snij de paling in mootjes van 5 cm en hak de kruiden fijn.
    Doe de sjalotsnippers met de boter en de look in een kookpot en laat lichtjes bakken zonder te kleuren.
    Voeg palingmootjes en bier toe en laat een vijftal minuten onder gesloten deksel stoven.
    Voeg de kruiden toe, plaats opnieuw de deksel op de pot en laat 10 min. zachtjes koken.
    Controleer of de paling gaar is en bind de saus met eierdooiers, room en zetmeel.
    Breng verder op smaak met citroensap en serveer warm, lauw of koud.








    23-11-2016, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    22-11-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tuinperk en vlinderstruik


    De geraniums doen het nog redelijk zo in de nazomer tussen de bodembedekkers.






    Kip in currysaus

    2dl melk, 1dl water, 100gr kokos, 4el olie, 4 kippenpoten zonder vel, 2el hot madras currypoeder,
    30g bloem, 3dl kippenbouillon, 1 blikje ananas-stukjes, 1 gesnipperde ui, 1tl zout, 1el room.

    Vermeng het water en de melk in een kom, doe de kokos erbij en laat 2 uur wellen.
    Zeef het kokos en vang de kokosmelk op. Verhit de helft van de olie in
    een pan met een dikke bodem en bak de kip rondom mooi bruin.
    Haal de kip uit de pan en doe de rest van de olie en de currypoeder erin.
    Bak een halve minuut, haal de pan van het vuur en roer de bloem erdoor.
    Voeg om en om bouillon, kokosmelk, het ananas-sap en ui toe.
    Doe de kip terug in de pan, voeg zout toe, doe de deksel op de pan en laat de kip een uurtje sudderen.
    Warm de ananas-stukjes erdoor, haal de pan van het vuur en roer de bloem erdoor.

    Serveer met rijst en boontjes. Succes en eetsmakelijk!






    de vlinderstruik bomvol met vlinders, vooral distelvlinders.

    22-11-2016, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    21-11-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.randtuinen langs paden


    Bij de buren is het goed fotograferen:  artistieke buurvrouwen met groene vingers!




    Risotto met tonijn

    400g rijst, 1 blik tomatenblokjes, 1 kleine ui, 3 teentjes knoflook, 3el olijfolie, 1el gehakte basilicum, 1el oregano, 1el tomatenpuree,
    1 Spaanse peper, 2el kappertjes, 1 blikje tonijn, 8 zwarte olijven zonder pit, 100g geraspte Parmezaanse kaas, 1el peterselie.

    Fruit ui en knoflook in olie. Voeg tomaat, oregano, tomatenpuree en Spaanse peper toe.
    Laat de saus 20 min. pruttelen totdat het vocht is verdampt.
    Kook de rijst, voeg de kappertjes, olijven en stukjes tonijn met de olie bij de saus.
    Breng de saus op smaak met peper en zout, voeg basilicum toe en warm de saus nog enkele minuten door.
    Strooi er peterselie over en serveer warm met de rijst, Parmezaanse kaas en ciattabrood.


    Eetse met (hete) hapjes!





    21-11-2016, 20:23 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    20-11-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tuinoverzicht


    Een prachtige vijvertuin in beeld!





    Gevulde champignons


    8 middelgrote champignons, 1 kleine rode gedroogde chilipeper, 400g spinazie, 1 kleine gesnipperde ui,
    2 teentjes gesnipperde knoflook, 1 bol mozzarella, 1 citroen, 1tl verse tijm.

    Borstel de champignons schoon en neem de steeltjes weg. Plaats ze in een ovenschotel en besprenkel met olijfolie. Bestrooi met  zout en kruimel de peper over de champignons.
    Zet de schotel in een voorverwarmde oven van 180 graden ged. 20 min.
    Was de spinazie en kook deze gaar, laat uitlekken en hak fijn.
    Fruit de ui, knoflook en tijm in olijfolie glazig en meng met de spinazie.
    Vul de champignons met de spinazie en leg een plakje mozzarella op de vulling.
    Meng citroensap met het oliekookvocht en giet over de kaas.
    Plaats in oven tot de kaas gesmolten is en serveer met risottorijst.

    Zet u op de tuinbank aan tafel en smul ze!



    20-11-2016, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    19-11-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de vijver met goudvissen


    Een vijver is een aantrekkelijk onderdeel van een tuin.
    In en rond een vijver is er altijd wel wat te beleven!







    Bonenschotel

    2 blikken kidneybonen, 1 blikje mais (200g), 400gr lamsgehakt, 100gr spekjes, 2 grote uien gesnipperd, 100gr gesniperde winterwortel, 1dl bouillon, 3 uitgeperste knoflooktenen, 1 grote rode paprika in reepjes gesneden, 4el olijfolie, 150gr tomatenpuree, 1tl chilipoeder.

    Verhit in een pan met dikke bodem 4el olijfolie. Bak het gekruid gehakt los en kruimelig.
    Fruit dan de uiensnippers, wortel, spekjes en de reepjes paprika mee.
    Blus af met bouillon en roer vervolgens alle overige ingredienten erdoor met als laatste de bonen en de mais.
    Laat 15 min. zachtjes op een laag pitje sudderen. Breng op smaak met peper en zout.





    19-11-2016, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    18-11-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koffie(klets)tuin


    Een leuk idee, zo'n koffiekletsprieel!




    Oorlogstaart

    750g moesappels, 1 l melk, custardpoeder, suiker, rode jam, 1 rol beschuiten.

    Maak van de moesappels een stevige appelmoes, voorzie deze van suiker en kook een liter stevige custardpudding.
    Spoel een flinke schaal om met water, stort de helft van de pudding in de schaal en bedek de pudding met beschuiten.
    Schep hier de appelmoes op tot de beschuiten goed bedekt zijn en leg hierop weer een laag beschuiten.
    Stort hierop de andere helft van de custardpudding en zet de schaal een nacht in de koelkast.
    Stort de volgende dag het nagerecht op en plat bord en versier het met toefjes rode jam.
    Snijd deze aan als een taart en verdeel het over de borden.


    Smulze!



    18-11-2016, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    17-11-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijver- en Theetuin


    Prachtig overzicht!





    Wintersoep met paling

    800 gr paling, 1 dikke prei, 200 gr winterwortel, 2 eierdooiers,
    1 dl room, 3 stelen bleekselderij, 4 takjes peterselie, 1,5 l bouillon.

    Snij de groente fijn, stroop de paling, snij in stukken en kruid met peper en zout.
    Smelt de helft van de boter in een pan, verdeel de groenten en voeg een scheutje bouillon toe.
    Leg de paling op de groenten, verdeel de overige boter en strooi de tuinkruiden erover.
    Laat de pan afgedekt 20 min. zachtjes verwarmen, giet de bouillon erbij en breng de soep aan de kook.
    Laat 10 min. doorwarmen, haal de paling uit de soep en leg op voorverwarmde borden.
    Klop dooiers los met room en een scheutje met bouillon en voeg al roerend aan stoofvocht toe.
    Blijf roeren tot de soep licht gebonden is, breng op smaak met peper en zout en schep de soep over de paling.

    Eet smakelijk maar vergeet niet het maag(vlug)zout bij de hand te houden!





    17-11-2016, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    16-11-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tuinen langs de weg


    Lekker fietsen of wandelen en dan mooie tuinen fotograferen!






    Andijvie-stampot

    600g sukadelapjes, 50g mosterd, 1 zakje braadjus, 1kg aardappelen, 500g gesnipperde andijvie, 2dl melk, 4el boter, 0,5 tl tijm, 2 laurierblaadjes, 1tl zout.

    Kruid de lapjes met peper en zout en bestrijk ze met mosterd.
    Bak ze aan in boter, leg ze in een ovenschaal en giet de braadjus over het vlees.
    Voeg de tijm en de 2 laurierblaadjes toe en stoof ze in de oven gaar bij 150 graden in ong. 2 uur.
    Schil de aardappelen, was en snij ze in stukken en kook ze gaar in zout water (1 tl zout).
    Pureer de aardappelen en voeg de gesnipperde andijvie toe.
    Voeg de melk toe en breng op smaak met peper en zout (evt. met nootmuskaat).
    Roer vóór het serveren de boter door de puree en dien op met het gestoofde sucadelapje.


    Succes en eet smakelijk van dit heerlijke streekgerecht!





    16-11-2016, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    15-11-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.sfeervolle tuinkiekjes


    Als de winter komt er aankomt, kunnen we weer stoken!






    Borstplaat

    200g suiker, 0,5dl melk, borstplaatvorm, boterhampapier, voor chocoladesmaak: 1 afgestreken el cacao, voor koffiesmaak: 1 volle tl oploskoffie, voor vruchten of amandelsmaak: 1/4 flesje essence.

    Roer in een klein pannetje, bij voorkeur een steelpan, de suiker en melk en laat de suiker langzaam smelten.
    Roer er de cacao of de oploskoffie door (essence mag nooit meekoken!).
    Laat de massa zachtjes inkoken tot één van de eerste druppels van een lepel in een kopje met koud water meteen een balletje vormt.
    Neem de massa van het vuur (roer er dan evt. de essence door) en laat dit al roerende afkoelen tot ze nog juist kan worden uitgegoten.
    Giet het dan vlug in de met boter ingepenseelde of in koud water gedoopte borstplaatvormen,
    die op een ingevet velletje boterhammenpapier of beboterde stenen tafel liggen.
    Laat de borstplaat ong. 5 min. liggen, zet ze dan met vorm en al op haar kant en laat ze opdrogen en koud worden.


    Matig van snoepen, hoor!




    15-11-2016, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    14-11-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Berk en Merbulaan


    De witte berk (Betula alba) in onze tuin.






    Oma's toetje

    1 l melk, 5 beschuiten, 1/2 potje aardbeien- of kersenjam, 3el custard of vanille-pudding, 3el suiker.

    Neem 5 boterhambordjes en doe op elk bordje een el melk, hierop de beschuit en bedek deze met de jam.
    Kook de melk, meng ondertussen de custard- of vanillepudding met de suiker en maak dit aan met een beetje melk.
    Zodra de melk kookt, het mengsel in de pan gieten en op een laag pitje 2 min. doorkoken.
    Dan de pudding over de beschuiten gieten, zodat je geen jam meer ziet.
    Het toetje is nog lekkerder als je het daags van tevoren maakt.

    Ouderwets smullen maar!





    De witte berk met de Merbula in onze tuin.


    14-11-2016, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    13-11-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.herfst achtertuin Koewacht



     

     sMorgens 20 minuten op Olijfolie kauwen is gezond. Ga er maar aanstaan!

    Het is goed voor het gebit en voert giftige afvalstoffen af.

     


    13-11-2016, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    12-11-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Turkse lelie en hanging basket


    De Turkse lelie doet het goed tegen de bontgekleurde Hortensia-bloemen!






    Bonensoep

    500g witte bonen geweekt, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 groene paprika, 2 stelen bleekselderie, 1 kleine venkelknol, 100g peultjes, 1 prei,
    (400g) gepelde tomaten, 2el olijfolie, 1,5 l kippenbouillon, 3el droge sherry, 1 tl paprikapoeder, 1 laurierblad, 150g salamiblokjes.


    Was de bonen grondig, kook de bonen gaar in de bouillon; snij de ui, selderie, knoflook, venkel, paprika en de prei fijn.
    Roerbak de groenten in de olie, voeg de tomaten toe en voeg de sherry, iets zout, wat versgemalen peper, het paprikapoeder en het laurierblad toe.
    Laat dit 5 min. sudderen, doe daarna de bonen met bouillon erbij en voeg vervolgens salami en peultjes toe.
    Laat de soep nog ong 15 min. pruttelen, breng de soep op smaak met peper en zout en serveer met knoflook-croutons.

    Lekker verwarmend voor een trieste herfstdag!



    Een verwarmend hoekje van onze tuin.


    12-11-2016, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    11-11-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.einde diashow mooie tuinen








    Kalkoenfilet met kerriesaus


    250g kalkoenfilet, 1/2l kippenbouillon, 100g champignons, 1 gesnipperde ui, 1 teentje knoflook, 1el kerrie, 2el boter, 2el bloem, 125 ml magere yoghurt, 1el room, 1tl gemberpoeder.

    Snij de filet in stukjes en pocheer ze in de bouillon.
    Fruit de ui met het kerriepoeder en gemberpoeder in boter samen met de in plakjes gesneden champignons en de knoflook en roer tot slot de bloem erdoor.
    De bouillon al roerend toevoegen tot een dikke saus.
    Voeg yoghurt en room toe en breng de saus op smaak met peper en zout.
    Giet de saus over de kalkoenstukjes en serveer met friet en salade.



    Eet smakelijk!



    11-11-2016, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    10-11-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.aanvang diashow vlinders op bloemen en planten


    Prachtige foto's genomen in onze voortuin!




    Tuinkruiden

    Composieten (samengesteldbloemigen)
    kleine (buis-)bloemetjes tezamen, de kroonbladeren zijn sier (aantrekking bij bv zonnebloemen),
    de helmdraden (knoppen) zijn vergroeid bij echte, zoniet schijncomposieten.

    Dragon
    Er zijn 2 soorten: de Russische en de Franse.
    De Russische dragon zaait zich uit, is donkerder en ruwer dan de Franse dragon, die geen zaad vormt en van warmte houdt.
    De vermeerdering van de Franse soort geschiedt door uitplanten van de wortel, die beschermd dient te worden.

    De beiden soorten zijn goed voor een betere spijsvertering in de maag en na de maag door galaanzetting.
    De thee van dit kruid is goed bij pijnlijke menstruatie.
    Voor het lekkere wordt kruidenlikeur van dit kruid bereid!

    Goudsbloem
    De gehele plant bevat bitterstoffen en is bloedzuiverend, wondhelend, krampopheffend, jeukverzachtend, maar is soms allergies (uitproberen op de pols).





    10-11-2016, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    09-11-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koolwitje op lavendel


    De hommels en dit koolwitje zitten graag op de lavendelbloemen van de buren





    Tuinkruiden

    Lelie-achtige
    Daslook, bieslook, ui, knoflook (lookgeur), prei (wordt ook gebruikt als groente), kraailook (=wild, woekert),
    meiklokje (=lelietje van dalen) is giftig en dus geen tuinkruid!!
    Te onderscheiden van daslook door manier van bovenkomen: komt opgerold boven (daslook komt open boven!).

    Omschrijving van de eerste genoemde tuinkruiden

    Bieslook
    Vochtige grond, geen natte voetjes. Humus in zandgrond. Donker-kiemer. Uitjes planten. Randbeplanting. Oppotten (water geven).
    Tinctuur maken (gehele plant incl. wortels). Papje voor insektenbeten. Ontstekingremmend (arthritis)

    Ui
    Watje over ui wrijven en in oor steken voor oorontsteking.
    Bij ernstige gevallen fijngesnipperde ui in zakdoekje doen en op oor leggen of er tegen houden.
    Preiblad (wit) rond keel bij ontsteking; ajuinsap, getrokken met suiker, op tong laten smelten (of bijenhoning, verstuivers van propolis-, populier- en wilde kastanje-tinctuur).
    Uienaftreksel in hoofdhuid masseren.
    Ui even opkoken tot glazig om rond de vinger te krijgen bij onstoken nagel, feit en ingegroeide nagel.
    Werkt prikkelend op maag en darmen (buikpijn, opgezwollenheid en winden), te voorkomen door ui 10 tellen in heet water te leggen.
    Er ontstaat dan tevens een aftreksel met homeopatische werking om de symptomen te voorkomen.
    Schijven ajuin: bij hoofdpijn (bloedtoevoer wordt verzorgd).

    Knoflook
    Iedere dag gebruiken om niet meer te stinken op de duur.

    Knoflook-tinctuur--> goed voor ader-elasticiteit/gladheid; effectief bij hartproblemen (beginnend infarct) en wondverzorging, bij darmontsteking, jicht en ontsteking ischiaszenuw.




    Een uitsnede van het koolwitje!

    09-11-2016, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    08-11-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Distelvlinders gespot


    Distelvlinders houden van de geurige bloemen van de Cotoneaster.
















    En van lekker warme kasseien (kinderkopjes)!

    08-11-2016, 00:00 geschreven door wilhelmina3

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Archief per week
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 25/12-31/12 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 30/11-06/12 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!