Keukenweetjes van Willemijn
Controleer of een avocado rijp is door er zachtjes in te knijpen of er een coctailprikkertje in te steken! Rijpe avocado's kunnen nog een dag of 2 in de groentela van de koelkast worden bewaard. Avocado's die nog niet helemaal rijp zijn worden snel rijp wanneer ze een poosje in een warme oven verblijven, of op een zonnig plekje in een papieren zak worden gelegd.
Een luxe salade maakt men door met een meloenlepeltje bolletjes uit het vruchtvlees te snijden. Breng er direct een weinig citroensap overheen om bruinkleuring te voorkomen!
De Mexicanen noemen avocado's 'boter uit het bos' want avocado's behoren tot de vetste vruchten ter wereld. Per 100g avocado krijgt u toch zeker 167 caloriën (ruim 700 Joules) binnen, maar ook vit A en C. Het vet bestaat echter uit de bekende onverzadigde vetzuren.
De pit van de avocado kan gebruikt worden on een jonge plant aan te kweken! Steek hiertoe een viertal spelden rondom het midden op gelijke afstanden en zet de pit met de bolle kant naar onderen op de rand van een smal glas, dat net genoeg water bevat om de onderkant van de pit te raken. Maak in de bovenzijde een inkeping in de harde schil. Na enkele weken verschijnen er worteltjes aan de onderzijde en kunt u aan de bovenzijde een jonge plant in wording waarnemen! Zodra het wortelstelsel zich voldoende heeft ontwikkeld kan de jonge plant in een bloempot met aarde geplaatst worden.
|