Zelf gemaakt bloemstuk, met bloemen uit de tuin
Aspergesalade met basilicumdressing en lamsham (voorgerecht voor 4 personen, bereidingstijd ca. 35 min. en tijd om af te koelen)
24 asperges (witte of groene), zout, vers gemalen peper, 4el pijnboompitten, 4el mayonaise, 8el tropische vruchtensap, 2el fijngehakte basilicum, 1 kropje sla en 200g dun gesneden lamsham.
Schil de witte asperges met een dunschiller van vlak onder het kopje naar beneden (groene asperges hoeven niet geschild te worden). Snijd de harde uiteinden (ca. 3cm) eraf. Kook de asperges in reeds kokend water (zodat ze net onderstaan), met een tl zout in ca. 20 min. zachtjes gaar. Laat de asperges even afkoelen. Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan op een niet te hoog vuur goudbruin. Laten afkoelen. Meng de mayonaise met het vruchtensap, een snufje zout, wat peper en de basilicum. Was en droog de sla en leg op 4 borden. Schep de helft van de basilicumdressing erover. Verdeel de lamsham over de sla. Leg in het midden van elk bord 6 lauwe of koude asperges. Schep de rest van de dressing over de asperges en strooi de pijnboompitten over de salade.
onze tuin in de mist
Asperges met ham
1kg asperges, 8 hardgekookte eieren, 100g boter, mespunt nootmuskaat, 1tl suiker, 1el gehakte peterselie en 4 plakken dik gesneden gekookte ham.
Schil de asperges en kook ze gaar. Doe de de ham in aluminiumfolie en verwarm in de oven. Smelt de boter in een pan. De eieren pellen, in de lengte middendoor snijden en de dooiers eruit wippen. Wrijf de dooiers door een fijne zeef en vermeng deze met de iets afgekoelde gesmolten boter. Dit mengsel op smaak brengen met zout, witte peper en nootmuskaat. De eiwitten fijnhakken en mengen met peterselie. Laat de asperges op een schone theedoek uitlekken. Leg de asperges op een voorverwarmde schaal en bestrijk de asperges met het eigeel/botermengsel. Met het gehakte eiwit bestrooien en snel opdienen. Heerlijk met gekookte krielaardappelen en de warme plakken ham.
versterkte klimroos tegen de carport
|